Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Inevitabil, ne vom face de râs

fotbal - (Foto Facebook/Compania Nationala de Investitii)

(Foto Facebook/Compania Nationala de Investitii)

Dintre cele patru stadioane promise și asumate de România pentru Campionatul European de fotbal din 2020 rămân doar două, al treilea va fi gata după disputarea C.E., al patrulea ieșind total din discuție, iar construirea liniei de cale ferată între aeroport și Gara de Nord a fost suspendată în instanță. 

Ce fel de organizatori credibili mai suntem? Dacă nici un eveniment la o asemenea dimensiune nu ne-a impulsionat să avem toată infrastructura la care ne-am angajat finalizată la termen, ce să mai vorbim despre alte construcții unde nu se pune presiune de niciunde? Cică una dintre cauze este că s-ar lucra numai ziua. Păi atunci cum s-ar putea respecta termenul atât de apropiat? Alt motiv ar fi stufărișul birocratic, împotmolirea în acesta. Dar înainte de toate și cea mai pregnantă, trăsătura noastră de oameni indolenți și delăsători. Dacă merge și cu două, de ce să mai construim patru stadioane?

Aici avem și răspunsul la întrebarea ,,de ce nu se contruiesc autostrăzi?". Dacă ne știm incapabili să organizăm ceva grandios ce ne-ar fi adus o imagine extraordinară și am fi rămas și cu câteva stadioane și o conexiune feroviară necesară și promisă de zeci de ani, la ce naiba ne mai angajăm la astfel de proiecte? 

Cu siguranță la nivelul forurilor europene nu va trece neobservată această situație ridicolă, jenantă și de neînțeles. Sunt state care și-au dezvoltat infrastructura națională atunci când au organizat evenimente sportive gen olimpiade, campionate mondiale, europene. Noi nu aveam de construit decât patru stadioane de capacitate medie și mică și o cale ferată pe o distanță scurtă, și nici pentru acestea nu ne-am ținut de cuvânt. În loc să reprezinte o onoare și să impresionâm ca organizatori, ne facem de râs. Este rușinos și revoltător. Cred că ar fi trebuit să fim sancționați prin a ni se ridica dreptul de a mai organiza. Poate doar așa învățăm și noi ceva, fără a repeta greșeala vreodată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  De râs ne facem de 30 de ani,de când nea Nelu a chemat minerii să ne scoată democrația din cap
  • Like 4
 • Nu ne vom face de ras. Suntem deja de rasul lumii, doar ca aia nu rad.
  Asta-i o fudulie nationala: sa faci 4 stadioane si dupa doi ani sa vina 3000 de spectatori la meci. Sportul romanesc s-a fasait. Oricum nota de plata e prea mare avand in vedere ca tot rumanul a dat cu credinta de pamant cand a auzit de-o catedrala de 200 de milioane. De exemplu stadionul national isi va scoate investitia abia in 100 de ani fara cheltuieli de intretinere. Bani multi pe nimicuri!
  • Like 2
 • Cosmin check icon
  Să nu uităm că inițial se vorbea de metrou! Calea ferată a fost o soluție de avarie. Dacă intră și RATB în grevă, fanii vor fi plimbați cu căruțele de pe DN1.
  • Like 6
 • Alex S. check icon
  Abia asteapta psdistii sa dea in cap noului guvern pentru ca toate astea nu vor fi gata la timp
  • Like 5
 • Când orice „fâs” guvernamental este luat la refec pe motiv de „suspiciune rezonabilă”, începănd cu dulăii de pază ai democrației, urmând cu rem-rile OLAF. DNA +- DIICOT și terminând cu judecata CCR, GRECO, Comisia de la Veneția, chiar că nu se poate construi nimic de anvergură. Și nu pentru imagine și nici din cauză că „la nivelul forurilor europene nu va trece neobservată” trebuie urnite marile proiecte și nu ne facem re râs, ne facem de plâns.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Iar ai venit pe aici, să muști democrația de cur? Păi toate organismele astea, sau altele asemănătoare, nu funcționează și în celelalte țări europene, care, ce să vezi, reușesc să se dezvolte? O fi vreun complot impotriva țărișoarei noastre, cumva?
   Ia mută-te nene în Rusia, că acolo nu există toate lucrurile astea supărătoare.
   Hai, sictir!
   • Like 6
  • @ Voicu Nicolae
   Daaaa, am auzit si eu ca raii aia din Comisia de la Venetia au venit si au oprit lucrarile la calea ferata. Era unul din comisie care s-a si lungit pe sine - ca sa fie sigur ca se opresc lucrarile. Rai, dom'ne, rai!
   Ah, dar mai este ceva: va doresc sa va treaca un "fas" din asta la trei metri de fereastra - sa va bucurati si dumneavoastra de gandirea patriotic-revolutionaro-imbecila a celor pe care cu onor ii tot aparati pe aici! Sper ca stiti la ce ma refer. Sper...
   • Like 3
  • @ Romeo C.
   Ionel check icon
   Democratia dvs presupune unanimitate si puncte de vedere comune !!! Nu sunt admise si alte opinii ??? Unanimitate este doat la psd !! asa au fost alesi si drgnea si...dnacila...in unanimitate !!!!1
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   De pe vremurile comuniste am invatzat ca e mai usor sa dau vina pe altii decat sa imi asum responsabilitatea.
   • Like 4
  • @ Voicu Nicolae
   Dan check icon
   Bai agitatorule. Deci tu vrei sa zici ca nu se poate construi nimic grandios daca nu se si fura?!? Sa iti fie rusine!!
   • Like 5
  • @ Dan
   mai exact intai se fura si apoi din ce mai ramane se si construieste :))
   • Like 5
  • @ Dan
   Pai nu are dreptate? Ma uit cu mila inspre Danemarca si Finlanda - tari cu un grad extrem de mic al coruptiei - unde nu s-a mai construit nimic de mii de ani. Iar nivelul lor de trai abia s-a inventat, nu au apucat inca sa-l masoare...
   • Like 3
  • @ Claudia Olteanu
   Delia MC Delia MC check icon
   Nuuu...întâi se fură, apoi se asigură masa de alegători cu salarii nesustenabile, se promite marea cu sarea, se face un pic de heirup când unul exasperat le-a dat peste nas cu 1m de autostradă...ce să vezi? Exact atunci s-au apucat și ei. Dar nu să construiască în realitate că s-ar fi văzut. Nu, doar un circ ieftin după care au lăsat-o baltă, după vechea zicală, hai să ne facem că facem.
   • Like 3
  • @ Voicu Nicolae
   Delia MC Delia MC check icon
   Cu adevărat nu se poate construi. Când nici măcar intenție nu este. Orice construcție incepe de la banalul plan ori eu n-am auzit de vreunul. Unde plan nu e, nici construcție nu e. În schimb se dă vina-n dos la fina, după bunul obicei al psd și slugilor lor, televiziunile aservite, care până-n ultima clipă împroașcă cu venin. Mda, e un deja de multe ori deja-vù...
   Dulăii au și ei rostul lor. Ne-ar prinde bine câțiva, să nu mai fie riscul să ne-o fure unii (democrația) că la furat se pricep cel mai bine, și să retrogradăm spre autocrație de care am scăpat la mustață...
   • Like 0
  • @ Dan
   Ionel check icon
   Daca poti dai in cap dl DAN ! "Bai agitatorule ", ce limbaj !! Agitator cu munca la partid a fost si Sora prin anii 50 si uite acum ce democrat este !!!!, cine stie maine poimaine.......
   • Like 0
  • @ Ionel
   Ionele tată, hai că-ți explică nenea cum stau lucrurile: democrația nu e a mea, e o valoare universală. Discuția punctelor de vedere și opiniilor diferite sunt concepte fundamentale, dar, atenție, cască bine ochii, nu toate opiniile sunt licite, ca de exemplu ideea asta a voastră precum că de vină nu ar fi hoții ci vardiștii. Prostia asta o puteți discuta între voi, în democrația voastră originală, nu veniți pe aici să consumați biții inutil, că nu vă ia nimeni în serios.
   • Like 5
  • @ Delia MC
   Bine ca se poate la vecini,Ungaria ii brazdata de autostrazi,asa ca sa lasam alte aprecieri si afirmatii pt.ca la noi nu se vrea efectiv infrastructurile moderne si civilizate,Apoi, vorba arhicunoscuta "cu bani oricine(SA NU ZIC ORICE PROST) poate sa faca ceva",de aceea NU VREM BANI DE LA UE.
   • Like 2


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult