Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Inițial am crezut că AUR e un partid naționalist. Acum văd că ținta acestei mișcări e de a ne scoate din NATO și UE și a proteja Rusia

George Simion la protestul din 27 februarie

Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

În afara războiului real, dramatic, crud, sfâșietor, lipsit de sens, și stupid de învechit, se mai duce un război, războiul pe rețelele de socializare. Evident, acest război silențios și discret, e mult mai puțin riscant însă, după câte se pare, e important. Să ne aducem aminte numai de primăvara arabă în care rețelele de socializare au avut un rol esențial în declanșarea revoluțiilor. În actualul conflict, mai mult ca oricând, se folosesc mijloacele informaționale pentru obținerea de avantaje inclusiv pe câmpul de luptă. Un prieten din Germania a postat că principala diferența dintre Putin și liderii europeni, care pot fi corupți, incompetenți, populiști, oricum, este că cei din urmă ascultă și de popor. Iar acest mijloc de comunicare incredibil ajunge foarte repede la urechile celor care trebuie să audă. Poate că nu degeaba și întâmplător s-au mobilizat atât de repede atât de multe state să ajute Ucraina în această înfruntare disproporționată.

Pe frontul acesta virtual am observat o intensificare progresivă a postărilor pro-rusia de pe conturi neasumate. Postări directe sau distribuiri ale altor postări. Apoi am constatat creșterea numărului comentariilor din partea unor persoane care nu au mai fost active în trecut, comentarii pro-ruse având în esență cam aceleași mesaje. Mi-am adus aminte că tot de pe internet, de pe rețelele de socializare, s-a propagat și a crescut spectaculos AUR. Cu mesaje simple, scurte, să nu obosească receptorul nedeprins cu cititul, pline de mânie, justițiare, în felul ăsta a crescut această mișcare. Sunt interesat de toate opiniile și urmăresc mai multe pagini cu orientări politice diferite. 

Paginile AUR sunt cele mai dinamice fără să comunice mai nimic. În afară de niște îndemnuri la revoltă și dărâmare a clasei politice nu oferă nicio alternativă, nici măcar niște lideri noi. Am observat că acel tip de postaci a ieșit acum din carapacea lor și sunt activi pe mai multe grupuri, postează mult, și în general la fel. Un mesaj ultra-general e cel legat de teritoriile românești din Ucraina, că nu ne sunt prieteni, că au răsturnat nava Rostock intenționat, că Bâstroe. Totul a culminat cu mesajul delirant a lui Sosoaca că ar trebui să ne luăm teritoriile astea acum. 

Mesajul e susținut de postacii ăștia și on-line. Nici nu vreau să mă gândesc ce dezastru s-ar produce pentru România în cazul unei asemenea abordări, plus că este un lucru absolut imoral. Se pare însă că pe agenda acestor oameni este posibilitatea de a ne deschide un conflict cu Ucraina. Tot tipii ăștia spun că nu trebuie să-i primim pe refugiați că ne costă o grămadă de bani și nu avem pentru pensii, salarii și alocații. Apoi devin justițiari reflexivi și ne întreabă de ce nu am condamnat și bombardamentele din Serbia, Siria și alte zone. 

Continuă cu problema facturilor și bineînțeles cu datul jos al președintelui. Observ că toți trolii au aceeași agenda ca și AUR. Eu inițial am crezut că acest partid e un partid naționalist. Nu mi-a plăcut pentru că nu-mi place naționalismul de cavernă. Însă acum mi-am dat foarte clar seama că rolul acestei mișcări este acela de a ne implică într-un conflict regional cu Ucraina , de a produce haos, de a ne scoate din NATO și UE, de a proteja Rusia. Pe lângă anonimi cu sute de conturi mai sunt și persoane reale luate de valul revendicărilor naționaliste și dragostea pentru Putin. Am găsit și câțiva scriitori ratați dornici de afirmare măcar în domeniul absurdului. Oameni singuri, fără ocupație, eșuați prin cine știe ce colț de țară.

Am decis să-i confrunt inclusiv pe paginile lor. Mi s-a părut cea mai corectă abordare, din păcate nu prea răspund, am senzația că sunt ocupați să scrie pe alte conturi. Pe de altă parte am văzut că nu am fost sigurul care s-a hotărât să-i înfrunte astfel, deja suntem un grup impresionant de cetățeni care începem să-i luăm de guler. Aș putea să vorbesc sofisticat și să spun că ei folosesc o tehnică a manipulării, că rostogolesc o minciună la nesfârșit până o fac să pară adevăr. Realitatea e că sunt niște penibili care nu au argumente și nu pot convinge pe nimeni. Sunt înrolați în armate virtuale de postaci, pentru că nu i-a dus mintea să facă ceva mai serios, însoțiți uneori de ‘’idioții utili’’ încearcă să lanseze niște mesaje fără acoperire. Pe cei mai plictisitori îi blochez, pe ceilalți îi studiez. Ceea ce este îmbucurător e că poporul din mediul virtual i-a cam luat la șuturi cu mesajele lor comandate.

Înainte de ultimele alegeri parlamentare o cunoștință mi-a scris că o să avem o mare surpriză, o să iasă un partid de care nici n-am auzit. Și chiar așa a fost, nu auzisem de nici un lider al AUR, a fost o surpriză. Acum însă cred că surpriză e și mai mare, și pentru mine , dar mai ales pentru votanții AUR, care bănuiesc că sunt niște naționaliști onești.      

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Naționaliști onești? Interesantă categorie. Și, acești naționaliști onești au ca obiectiv dezvoltarea relației cu Uniunea Europeană? O luați toți pe arătură?
  • Like 0
 • Eu cred ca e destul de simplu. Presa, a patra putere din stat, a fost inventată tocmai pentru misiunea nobila de a răspândi adevărul, de a face cunoscute faptele si întâmplările lumii asa cum se petrec ele. Din momentul în care site-uri, posturi tv, radio, presa scrisă, etc, deraiaza de la această regulă simplă, de căpătâi, a jurnalismului, acestea devin toxice si periculoase. Prin manipulare si răspândire de stiri false, prin mizeria revărsata, putând produce daune iremediabile. Spre exemplu influențarea votului, în felul asta schimbandu-se soarta unei nații. Asa ca nu inteleg de ce acești oameni nu sunt acuzați, iar canalele media închise. Cand acesti indivizi prezinta faptele in modul cel mai mincinos cu putinta nu mai putem vorbi de libertatea de exprimare. Nu mai zic ca de obicei cei care fac asta nu sunt singuri, au pe cineva in spate care trage sforile si culege foloasele.
  Am văzut azi la TV ca redacția Sputnik si-a dat demisia si au prezentat niste scuze sau asa ceva. Nu am mai văzut apoi stirea si nu inteleg de ce. Si intreb: cum pot inșii ăștia dupa toate laturile revărsate în capul tuturor sa vina si sa-si ceara scuze apoi sa plece liniștiți?
  În România, din pacate, avem cateva posturi TV foarte, foarte toxice. Zi de zi ecranele pulsează de "stiri" de mahala, mincinoase. Zi de zi aceleași persoane se înșiră in studiouri si incep sa ruleze aceleași mizerii. Si nimeni nu zice nimic.
  Au ajuns si din meteo sa faca stire de tabloid cu benzi viu colorate pulsand pe ecran si prezentăm ca si cum vine apocalipsa.
  Si intreb: de ce trebuie sa se întâmple o asa nenorocire ca lumea sa ia măsura închiderii lor?
  • Like 2
 • Cum am fi putut noi rata prilejul de a arăta din nou lumii întregi că suntem un neam prost și fudul? Căci, iată, Românica noastră iarăși iese în evidență cu ceva ”original” (totul a început cu... democrația originală a lu nea Nelul Cotrocelu, cucuveaua de la Cotroceni!): în ce țară democratică, civilizată mai există indivizi care iau partea Rusiei și a bembelucului psihopat de Vladimir Putin? Ei bine, România, din acest punct de vedere nu este nici democratică, nici civilizată! Veți spune că acești nemernici de românași sunt o minoritate și că nu trebuie să generalizez. Eu vă răspund că este suficient un măr putred pentru a strica un coș întreg de mere inițial sănătoase și că este suficientă o măciucă la un car de oale. În ce mă privește, dacă mi-ar sta în putință, pe astfel de concetățeni i-aș vârî urgent la mititica!
  • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Fanii lui Putin, mai precis trolii și postacii nu realizează un adevăr simplu: dacă Ivan cel groaznic se hotărăște să dea cu bombardeaua aia rea nici ei nu ar fi scutiți. Doar nu le-a construit bunkere și nici nu i-a insemnat pe frunte să nu-i ajungă unda de șoc ori radiațiile.
  Putin îi folosește ca pe un preș de care și-a șters picioarele și apoi îl aruncă. Nu dă doi bani nici măcar pe ai lui, soldați ori civili. Mai nou cică s-ar ascunde într-un bunker departe de Moscova și n-ar lăsa pe nimeni să se apropie. Dacă s-ar întâmpla nenorocirea orașele rusești ar fi primele vizate.
  Așa că fac jocul unui deraiat mintal care le-ar da tuturor cu flit și dacă ar câștiga nici n-ar mai beneficia de vreun avantaj. Ar sfârși de-a valma cu cei cărora au încercat să le sucească mințile. Pentru asta deci îi suflă în pânze.
  Duminică seara, când veștile rele curgeau gârlă mulți ziceau: USA ce face? Aproape nimeni nu mai făcea pe gică contra. A, acum sunt buni americanii, să ne scape de Ivan, ăla pe care l-au slujit.
  • Like 6
 • Treaba asta era clara de la ceva timp de cand a aparut partidul in atentia publica. Asta, daca romanul era interesat sa "se informeze din mai multe surse". Ce e mai trist e cat de lent e romanul in a se "lumina".
  • Like 2
 • Bine ați venit printre oamenii cu gândire critică! Sperăm să vă simțiți bine cu noi.

  Nu cred că sunt mulți oameni în AUR care vor război.

  Aceste conturi de social nu sunt reale. Influența lor e limitată, dacă îi credeți că sunt mulți și reprezintă, atunci le faceți jocurile. Nu sunt mulți deloc.

  Nici nu sunt mai organizați, deși poate părea așa. E suficient să te uiți pe paginile de fb și site-urile dedicate ajutorului pentru Ukraina: lumea se organizează foarte rapid, mai rapid decât autoritățile (cum e și firesc la început) și ajută enorm de mult.
  • Like 0
  • @ Vlad Fratila
   Pai, nu, nu vor razboi, de aceea se apleaca. Inasa aplecatul duce spre alte "dureri". Singura optiune e delimitarea de rusi!
   • Like 0
  • @ Vlad Fratila
   Delia MC Delia MC check icon
   Eu zic, dați o raită prin feisbuc, mai precis articole Hotnews și o să vă lămuriți cât de puțini. Să vedeți acolo troli. Și mai recomand în același facebook, comentariile la acest articol. Cineva a postat un video de vreo 24 minute de pe pagina intitulată Leul cu titlul Limita este cerul. M-a luat greața după 5 minute.
   Șoșoacă zice că ce război, propagandă și minciună.
   Există un grup numit Prietenii lui Putin.
   Vă cam înșelați. Așa cum Putin își trimite armata, avioanele în eșaloane așa și fermele de troli își trimit postacii valuri valuri.
   Că românii s-au mobilizat să ajute e adevărat și bine. Însă cozile de topor a Moscovei nu dorm. Chiar dacă rubla s-a devalorizat masiv și sistemul SWIFT a fost blocat.
   • Like 3
  • @ Delia MC
   Dorin check icon
   Pornind de la firava dv indicație am reușit să găsesc și eu pagina respectivă. M-am „delectat” acolo cu câteva postări și vreo două filmulețe.

   Partea bună, pozitivă, e că pentru o minte cât de cât dezghețată e limpede că scenariile sunt de sorginte pur Putinoasă.

   Partea rea e că scenariile sunt atât de fin elaborate și atât de bine calate pe mințile îmbătate de AURolac, încât mă tem că perturbările lor sunt ireversibile.
   În plus faptul că ele sunt recitate cu o voce persuasivă, aproape hipnotică, de un mancurt cu origini clar românești arată migala cu care propaganda Kremlinului își împrăștie otrava.

   Aproape că-mi vine să exclam, asemenea lui Trump, că avem de a face cu un/niște genii.
   Din păcate noi nu avem, sau nu am cunoștință să avem, asemenea profesioniști.
   • Like 1
 • Chiar sunteti convins ca acesti "penibili care nu au argumente" nu pot convinge pe nimeni ? La nivelul de cultura politica, si in general de cultura, la care se afla romanii la ora actuala, tare mi-e teama ca nu scapam de ei nici la urmatoarele alegeri.
  • Like 3
 • Gandalf check icon
  Domnule draga, lauda suprema (ha, ha, ha): nici eu nu scriam mai bine o buna parte din articolul tau.
  Pentru cei care inteleg alb-negru (adica nu au simtul umorului): excelent articol.
  Multumesc.
  • Like 1
 • Cum ar fi ca, în paradigma actuală, să se găsească o soluție legală de a interzice formațiunile de tip "galerie" cum este AUR ?
  • Like 4
  • @ razvan.novac@gmail.com
   Și ce mai interzicem? Adică dacă tot îl imitam pe Putler măcar sa facem o treaba buna.
   UDMR nu este interzis deși probabil în un deceniu doi vor pleca cu bucata de la dictatul din Viena în spate în timp ce statul doarme.
   Sa interzicem și protestele anti preturi nesimțite la energie. Și aia probabil "fac jocul Rusiei".

   Îmi miroase a McCarthysm. Pare ca se încearcă aruncarea problemelor create de FOARTE MIORITICII conducători în spatele lui Putler.
   Devenim ridicoli.

   Am votat USR, asta asa preventiv pt ca ma gândesc ca va urma avalanșă de atacuri la persoana.
   • Like 2
  • @ razvan.novac@gmail.com
   Dorin check icon
   Eu cred că o soluție legală se caută de mult. Poate că s-au și identificat câteva, numai că e prea devreme să fie puse în aplicare. Mișcarea asta trebuie să se consume, să se autodemaște și să se autodevoreze singură.

   Repet, cred, vreau să cred că e așa. Nu am date care să infirme sau să confirme ipoteza mea.
   • Like 5
  • @ Dorin
   Consider ca aceasta miscare s-a consumat de mult timp. Inca mai sunt unii care is ipierd vremea acultand aberatiile aur. Se vede dupa reactia poporului la chemarile derbedeior din fruntea adunaturii. Din ce in ce mai putini. Este o rusine nationala cand pana si pe strazile moscovei sunr zeci de mii de protestatari fata de putin iar in romania sunt doua mii de ametiti care, in acelasi timp, misuna pe strazile bucurestiului la "chemarea" unui derbedeu scelerat ca simion, majoritatea dintre ei nestiind ce treaba au. E bine ca o hidosenie gretoasa precum sosoaca nu este admisa pe postul tv sa-si peroreze ineptiile, rautatile. Astia,mai ales in actualul context, ar trebui interzisi in toate actiunile lor. Sunt un pericol grav pentru tara. Trebuie sa raspunda penal pentru toata mizeria pe care au produs-o in acesti aproape doi ani. Ei si toti acolitii lor.
   • Like 4
  • @ Mircea Zugravu
   Dorin check icon
   De aproape o lună am constatat că pe rețeaua Digi, poate și pe celelalte, a apărut un post profund grețos, intitulat „eStradaTV” centrat în principal pe propaganda antivaccinistă și mai noi pro-putinistă.
   Colcăie de AUR-olaci și de idioți utili lui Putin. Și pare să-i meargă din plin.

   Urmăriți-l un pic.

   PS
   În chiar clipa când am trimis comentariul postul tv a dispărut.
   Încă nu îndrăznesc să sper că a fost anulat. Mă tem că e doar o problemă tehnică temporară.
   • Like 2
  • @ Dorin
   Dorin check icon
   A fost cum m-am temut. Postul a dispărut doar temporar.
   Acum zburdă din nou pe ecrane.
   • Like 0
  • @ Dorin
   DA Stimate domn ,acest canal infect,, estrada TV ,este din pacate pe reteaua de cablu rds, Dar NU inteleg cine si de ce , aproba sa functioneze asa ceva, Un canal tv ,mconsiliat de ,,celebra bahmuteanca,, o sora cu sosoaca, si mai este o cucoana blonda nu am retinut numele ptr ca nu=i important,,,care numai venin ,varsa pe gura ,Am vazut-o intr - o seara pe la alt canal infect plin de stiri false Rusinea rtv,,
   --Sa nu ne mai miram ca ,,electoratul aur--olac au si ei televiziunea lor de unde isi completeaza educatia , BLEAH ,,Imi este scarba ,ca sunt roman printre aceste Gunaoie !
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult