Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Inițiativa #FaraPenali a strâns peste 500.000 de semnături și cel puțin 20.000 în 21 de județe. „Nu ne putem opri, trebuie să ajungem la un milion”

Fara penali - (Foto: Inquam Photos / George Călin)

(Foto: Inquam Photos/George Călin)

Inițiativa „Fără penali în funcții publice” a depășit numărul de semnături cerute de lege. Au fost adunate cele 500.000 de semnături și cel puțin 20.000 în 21 de județe, au anunțat miercuri organizatorii. Strângerea de semnături va continua, organizatorii și-au propus să ajungă la un milion de semnături, „pentru ca mesajul să fie cât mai puternic”.

„Tulcea este cel mai recent județ care ne-a adus mai aproape de reușită. Însă campania continuă! Săptămâna asta am primit răspunsul de la primăria din Brașov, după ce în urmă cu trei săptămâni am depus dosarele, și au fost anulate 15% dintre semnături. De aceea nu ne putem opri odată ce depășim linia, ci trebuie să ajungem la 1 milion!

Continuăm să strângem semnături până la sfârșitul lunii august și ne menținem atenția spre județele Neamț și Suceava pentru a ne asigura că trec și ele pragul legal de 20.000. Avem încredere că până la sfârșitul lunii vor trece și alte județe pragul”, anunță organizatorii.

În campanie s-au implicat în București, timp de o săptămână, mai mulți actori precum Oana Pellea, Marius Manole, Victor Rebengiuc, Maria Obretin și Florin Călinescu, care au strâns semnături pentru susținerea inițiativei cetățenești „Fără Penali în Funcții Publice”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nici un efort nu este inutil atunci când trebuie să împiedicam condamnații, dovediții penali să ocupe funcții publice. Mai ales atunci când nici macar nu și-au ispășit pedepsele ci au făcut tot ce au putut ca să împiedice judecarea și condamnarea lor. Ba chiar sunt gata sa declanșeze si un război civil asmuțind o parte a populației împotriva altei părți. Nu, au dovedit că sunt bestii înrăite, nu merita absolvite de vina, nici macar după ispășire. Trebuie stigmatizați pe viață pentru a ne putea feri de ei. Și trebuie să suporte toți, fără excepție. Chiar și familiile lor trebuie să suporte aceste consecințe. S-au bucurat cu toții de avantajele hoției, ticăloșiei respectivului.
  • Like 0
 • Dle Voicu,, chiar nu mai exista in tara asta oameni competenti si onesti?. Cine fura isi asuma fapta pe viata! Fata Penali, aici, in Romania!
  • Like 0
 • Cheltuire de efort și energie inutilă. Nu poți să soliciți modificarea Constituției sau să propui o lege care să restrângă dreptul de a fi ales pentru că ai fost condamnat. Execuția pedepsei în sine reprezintă ispășirea vinei, restul este poliloghie.
  Mai bine ar fi folosit aceasta campanie pentru a solicita limitarea tuturor mandatelor în funcțiile elective la maxim două, după modelul președinției.
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Stimate domn, v-ar placea sa va lasati copilul pe mana unui pedofil care si-a ispasit pedeapsa? Ce va face sa credeti ca nu va recidiva?
   Dar soarta tarii, va place sa fie lasata pe mana infractorilor - asa cum este astazi? Va place in ce marasm ne scaldam?
   Oricum, pe de alta parte, faptul ca va (re)activati de fiecare data cand gasca de infractori aldepesedista mai face cate o tampenie (magarie, porcarie, etc.) naste niste suspiciuni. Dar ce sa facem, polarizam si noi precum baietii - ca asa am (ati) invatat zilele astea de la jandarmdanul ala sef.
   • Like 4
  • @ Iron Spike
   Dacă nu vă place sa lăsați țara pe mâna unor infractori mergeți la vot și nu votați pentru infractori și borfași, presupun că majoritatea oamenilor sunt din categoria celor care nu doresc infractori în fruntea țării.
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Theodor check icon
   Se pare ca nu, vezi primarul din Baia Mare.
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Sa nu va imaginati ca populatia nu a invatat lectia.Mai bine orice decat comunisti penali.
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Stimate domn, va prefaceti ca nu intelegeti - nu? Evident ca votul este o modalitate de alegere, precum si instituirea unui principiu prin validare populara (precum subiectul acestei initiative) - care este tot o modalitate de alegere. Dupa cum dumneavoastra ma invitati sa nu votez cu borfasi (nu am facut-o, fara sa astept indemnul dumneavoastra), tot asa va invit si eu sa votati pentru sau impotriva principiului "fara penali in functii publice". Daca pentru dumneavoastra o DEMNITATE poate fi acordata unui borfas, nu aveti decat sa votati in sensul ultimei variante.
   O alta observatie: prin lege (ce-i drept, nu prin Constitutie), este deja statuata interzicerea accesului condamnatilor penali in guvern. Este o chestiune de bun simt, pe care o dorim extinsa la tot ce inseamna functie publica cu impact asupra acestei tari.
   In sfarsit, nu mi-ati raspuns la intrebare: ati incredinta copilul dumneavoastra spre ingrijire unui pedofil - dupa ce acesta a ispasit pedeapsa si, din punct de vedere legal, este reabilitat?
   • Like 0


Îți recomandăm

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult