Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Inițiativa #FaraPenali a strâns peste 500.000 de semnături și cel puțin 20.000 în 21 de județe. „Nu ne putem opri, trebuie să ajungem la un milion”

Fara penali - (Foto: Inquam Photos / George Călin)

(Foto: Inquam Photos/George Călin)

Inițiativa „Fără penali în funcții publice” a depășit numărul de semnături cerute de lege. Au fost adunate cele 500.000 de semnături și cel puțin 20.000 în 21 de județe, au anunțat miercuri organizatorii. Strângerea de semnături va continua, organizatorii și-au propus să ajungă la un milion de semnături, „pentru ca mesajul să fie cât mai puternic”.

„Tulcea este cel mai recent județ care ne-a adus mai aproape de reușită. Însă campania continuă! Săptămâna asta am primit răspunsul de la primăria din Brașov, după ce în urmă cu trei săptămâni am depus dosarele, și au fost anulate 15% dintre semnături. De aceea nu ne putem opri odată ce depășim linia, ci trebuie să ajungem la 1 milion!

Continuăm să strângem semnături până la sfârșitul lunii august și ne menținem atenția spre județele Neamț și Suceava pentru a ne asigura că trec și ele pragul legal de 20.000. Avem încredere că până la sfârșitul lunii vor trece și alte județe pragul”, anunță organizatorii.

În campanie s-au implicat în București, timp de o săptămână, mai mulți actori precum Oana Pellea, Marius Manole, Victor Rebengiuc, Maria Obretin și Florin Călinescu, care au strâns semnături pentru susținerea inițiativei cetățenești „Fără Penali în Funcții Publice”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nici un efort nu este inutil atunci când trebuie să împiedicam condamnații, dovediții penali să ocupe funcții publice. Mai ales atunci când nici macar nu și-au ispășit pedepsele ci au făcut tot ce au putut ca să împiedice judecarea și condamnarea lor. Ba chiar sunt gata sa declanșeze si un război civil asmuțind o parte a populației împotriva altei părți. Nu, au dovedit că sunt bestii înrăite, nu merita absolvite de vina, nici macar după ispășire. Trebuie stigmatizați pe viață pentru a ne putea feri de ei. Și trebuie să suporte toți, fără excepție. Chiar și familiile lor trebuie să suporte aceste consecințe. S-au bucurat cu toții de avantajele hoției, ticăloșiei respectivului.
    • Like 0
  • Dle Voicu,, chiar nu mai exista in tara asta oameni competenti si onesti?. Cine fura isi asuma fapta pe viata! Fata Penali, aici, in Romania!
    • Like 0
  • Cheltuire de efort și energie inutilă. Nu poți să soliciți modificarea Constituției sau să propui o lege care să restrângă dreptul de a fi ales pentru că ai fost condamnat. Execuția pedepsei în sine reprezintă ispășirea vinei, restul este poliloghie.
    Mai bine ar fi folosit aceasta campanie pentru a solicita limitarea tuturor mandatelor în funcțiile elective la maxim două, după modelul președinției.
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Stimate domn, v-ar placea sa va lasati copilul pe mana unui pedofil care si-a ispasit pedeapsa? Ce va face sa credeti ca nu va recidiva?
      Dar soarta tarii, va place sa fie lasata pe mana infractorilor - asa cum este astazi? Va place in ce marasm ne scaldam?
      Oricum, pe de alta parte, faptul ca va (re)activati de fiecare data cand gasca de infractori aldepesedista mai face cate o tampenie (magarie, porcarie, etc.) naste niste suspiciuni. Dar ce sa facem, polarizam si noi precum baietii - ca asa am (ati) invatat zilele astea de la jandarmdanul ala sef.
      • Like 4
    • @ Iron Spike
      Dacă nu vă place sa lăsați țara pe mâna unor infractori mergeți la vot și nu votați pentru infractori și borfași, presupun că majoritatea oamenilor sunt din categoria celor care nu doresc infractori în fruntea țării.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Theodor check icon
      Se pare ca nu, vezi primarul din Baia Mare.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Sa nu va imaginati ca populatia nu a invatat lectia.Mai bine orice decat comunisti penali.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Stimate domn, va prefaceti ca nu intelegeti - nu? Evident ca votul este o modalitate de alegere, precum si instituirea unui principiu prin validare populara (precum subiectul acestei initiative) - care este tot o modalitate de alegere. Dupa cum dumneavoastra ma invitati sa nu votez cu borfasi (nu am facut-o, fara sa astept indemnul dumneavoastra), tot asa va invit si eu sa votati pentru sau impotriva principiului "fara penali in functii publice". Daca pentru dumneavoastra o DEMNITATE poate fi acordata unui borfas, nu aveti decat sa votati in sensul ultimei variante.
      O alta observatie: prin lege (ce-i drept, nu prin Constitutie), este deja statuata interzicerea accesului condamnatilor penali in guvern. Este o chestiune de bun simt, pe care o dorim extinsa la tot ce inseamna functie publica cu impact asupra acestei tari.
      In sfarsit, nu mi-ati raspuns la intrebare: ati incredinta copilul dumneavoastra spre ingrijire unui pedofil - dupa ce acesta a ispasit pedeapsa si, din punct de vedere legal, este reabilitat?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult