Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Inițiativa #FaraPenali a strâns peste 500.000 de semnături și cel puțin 20.000 în 21 de județe. „Nu ne putem opri, trebuie să ajungem la un milion”

Fara penali - (Foto: Inquam Photos / George Călin)

(Foto: Inquam Photos/George Călin)

Inițiativa „Fără penali în funcții publice” a depășit numărul de semnături cerute de lege. Au fost adunate cele 500.000 de semnături și cel puțin 20.000 în 21 de județe, au anunțat miercuri organizatorii. Strângerea de semnături va continua, organizatorii și-au propus să ajungă la un milion de semnături, „pentru ca mesajul să fie cât mai puternic”.

„Tulcea este cel mai recent județ care ne-a adus mai aproape de reușită. Însă campania continuă! Săptămâna asta am primit răspunsul de la primăria din Brașov, după ce în urmă cu trei săptămâni am depus dosarele, și au fost anulate 15% dintre semnături. De aceea nu ne putem opri odată ce depășim linia, ci trebuie să ajungem la 1 milion!

Continuăm să strângem semnături până la sfârșitul lunii august și ne menținem atenția spre județele Neamț și Suceava pentru a ne asigura că trec și ele pragul legal de 20.000. Avem încredere că până la sfârșitul lunii vor trece și alte județe pragul”, anunță organizatorii.

În campanie s-au implicat în București, timp de o săptămână, mai mulți actori precum Oana Pellea, Marius Manole, Victor Rebengiuc, Maria Obretin și Florin Călinescu, care au strâns semnături pentru susținerea inițiativei cetățenești „Fără Penali în Funcții Publice”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nici un efort nu este inutil atunci când trebuie să împiedicam condamnații, dovediții penali să ocupe funcții publice. Mai ales atunci când nici macar nu și-au ispășit pedepsele ci au făcut tot ce au putut ca să împiedice judecarea și condamnarea lor. Ba chiar sunt gata sa declanșeze si un război civil asmuțind o parte a populației împotriva altei părți. Nu, au dovedit că sunt bestii înrăite, nu merita absolvite de vina, nici macar după ispășire. Trebuie stigmatizați pe viață pentru a ne putea feri de ei. Și trebuie să suporte toți, fără excepție. Chiar și familiile lor trebuie să suporte aceste consecințe. S-au bucurat cu toții de avantajele hoției, ticăloșiei respectivului.
    • Like 0
  • Dle Voicu,, chiar nu mai exista in tara asta oameni competenti si onesti?. Cine fura isi asuma fapta pe viata! Fata Penali, aici, in Romania!
    • Like 0
  • Cheltuire de efort și energie inutilă. Nu poți să soliciți modificarea Constituției sau să propui o lege care să restrângă dreptul de a fi ales pentru că ai fost condamnat. Execuția pedepsei în sine reprezintă ispășirea vinei, restul este poliloghie.
    Mai bine ar fi folosit aceasta campanie pentru a solicita limitarea tuturor mandatelor în funcțiile elective la maxim două, după modelul președinției.
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Stimate domn, v-ar placea sa va lasati copilul pe mana unui pedofil care si-a ispasit pedeapsa? Ce va face sa credeti ca nu va recidiva?
      Dar soarta tarii, va place sa fie lasata pe mana infractorilor - asa cum este astazi? Va place in ce marasm ne scaldam?
      Oricum, pe de alta parte, faptul ca va (re)activati de fiecare data cand gasca de infractori aldepesedista mai face cate o tampenie (magarie, porcarie, etc.) naste niste suspiciuni. Dar ce sa facem, polarizam si noi precum baietii - ca asa am (ati) invatat zilele astea de la jandarmdanul ala sef.
      • Like 4
    • @ Iron Spike
      Dacă nu vă place sa lăsați țara pe mâna unor infractori mergeți la vot și nu votați pentru infractori și borfași, presupun că majoritatea oamenilor sunt din categoria celor care nu doresc infractori în fruntea țării.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Theodor check icon
      Se pare ca nu, vezi primarul din Baia Mare.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Sa nu va imaginati ca populatia nu a invatat lectia.Mai bine orice decat comunisti penali.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Stimate domn, va prefaceti ca nu intelegeti - nu? Evident ca votul este o modalitate de alegere, precum si instituirea unui principiu prin validare populara (precum subiectul acestei initiative) - care este tot o modalitate de alegere. Dupa cum dumneavoastra ma invitati sa nu votez cu borfasi (nu am facut-o, fara sa astept indemnul dumneavoastra), tot asa va invit si eu sa votati pentru sau impotriva principiului "fara penali in functii publice". Daca pentru dumneavoastra o DEMNITATE poate fi acordata unui borfas, nu aveti decat sa votati in sensul ultimei variante.
      O alta observatie: prin lege (ce-i drept, nu prin Constitutie), este deja statuata interzicerea accesului condamnatilor penali in guvern. Este o chestiune de bun simt, pe care o dorim extinsa la tot ce inseamna functie publica cu impact asupra acestei tari.
      In sfarsit, nu mi-ati raspuns la intrebare: ati incredinta copilul dumneavoastra spre ingrijire unui pedofil - dupa ce acesta a ispasit pedeapsa si, din punct de vedere legal, este reabilitat?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult