Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Insider: Cum se face testarea Covid-19, în detaliu. „Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil”

În limbajul de zi cu zi, le spunem teste Covid sau testare pentru Covid-19. După prelevare, așteptăm înfrigurați să aflăm dacă suntem pozitivi sau negativi

Cum se prelevează probele? Cum se prelucrează? Cum arată aparatele pentru realizarea testărilor de tip Real Time PCR? Cum se interpretează rezultatele? De ce în limbajul biologiei moleculare un test pozitiv sau negativ nu este o exprimare care să fie plină de acuratețe?

Ne explică, pe înțelesul tuturor, dr. Andreea Alexandru, director medical al diviziei de laboratoare Regina Maria. Vă propunem, în fișierul video atașat acestui text, câteva pagini dintr-un jurnal de laborator, în lumea celor care sunt- în această perioadă- printre cei mai solicitați specialiști, alături de cadrele medicale din spitale și secțiile de ATI.

„Laboratorul acesta a lucrat non-stop și a lucrat COVID de la început și mult. Am fost cred că printre primii care au testat, personalul a venit în barcă cu noi și a venit și a zis: Nu închideți laboratorul, nu? Adică nu e confortabilă treaba pe piața forței de muncă, dar mergem mai departe, nu? Și am zis: Da, normal că mergem mai departe. Testăm COVID, adică mergem mai departe și testăm. Preferăm să fim aici, să dăm noi statistica, să facem noi Excel-urile, să înregistrăm probe. Și a fost o mobilizare din asta... a tuturor... Sunt mândră de oamenii mei și mă așteptam să facă chestia asta”, își amintește dr. Andreea Alexandru, despre primele săptămâni în care începuseră testările la scară largă.

Directorul medical al diviziei de laboratoare Regina Maria este genul acela de meseriaș care are două calități rare în universul experților, care lucrează cu molecule. Vorbește cu acuratețe despre munca sa, utilizând termenii științifici cu mare atenție, însă- câteva secunde mai târziu- îi traduce pe înțelesul pacienților. Am rugat-o să ne explice cum se realizează prelucrarea probelor prin metoda Real Time PCR și cum îți dau seama cei din laboratoare că o probă este negativă sau pozitivă. 

„Pentru necunoscători, explicațiile sunt surprinzătoare: La nivelul celulelor noastre din tractul respirator, care se descuamează și pe care noi le vedem atunci când ne suflăm nasul în batistă, trăiesc aceste virusuri respiratorii, printre care și acest SARS-CoV-2 (...) Virusul este o celulă. Deci se sparge celula virală, prin asta eliminând gradul de infecțiozitate al probei, după aceea, materialul genetic și toate organismele și tot ceea ce trăiește în interiorul virionului, se analizează. Și se analizează la nivelul acidului nucleic. Extragem strict numai ceea ce ne interesează, acesta fiind într-o cantitate foarte mică, trebuie să-l înmulțim. Adică înmulțim acel acid nucleic până la o cantitate să putem prelucra și identificăm din el.

Pe înțelesul tuturor- și încerc să mă gândesc cum le-aș explica eu copiilor mei- ne uităm la el, doar la anumite... ne uităm doar la stafidele din cozonac. Care stafide din cozonac conferă cozonacului denumirea de cozonac cu stafide. Dacă nu găsim stafide, înseamnă că nu este cozonac cu stafide.

Cam așa ne uităm noi la acidul acesta nucleic amplificat, la anumite lucruri care sunt specifice SARS-CoV-2-lui. Practic, în momentul în care aveți un test detectabil, pentru că este un termen medical, să ne înțelegem. Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste.

Buletinul de analize este un document medical, care va avea termeni medicali pe el, deci veți avea un rezultat detectabil sau nedetectabil. Rezultatul detectabil înseamnă că la nivelul celulelor există acest virus”, spune dr. Andreea Alexandru.

Prelevarea probelor se face- atât pentru siguranța laboranților și pacienților, dar și a secrețiilor prelevate- în condiții de maximă securitate:

Toți pacienții, în punctul de recoltare, intră individual, câte unul în punctul de recoltare. Pacienții sunt obligați să intre cu mască în punctele noastre de recoltare, iar noi avem echipamentul steril și individual pentru fiecare pacient în parte. Recoltarea se face nazo-faringian”, explică dr. Petruța Mocanu, coordonator puncte de recoltare Regina Maria.

„În spațiul public, au fost momente în care s-a vorbit despre teste cu rezultate fals-pozitive. Cum explică științific experții astfel de situații?

Depinde la ce ne referim. Dacă eu dau un rezultat pozitiv, detectabil, cu o limită a mea de detecții de 100 de copii pe reacție și colegul meu dă un rezultat nedetectabil, dar cu o limită de detecții de 500 de copii pe reacție, asta ce înseamnă? Cine a greșit dintre noi? Nu a greșit niciunul dintre noi. Pentru că ambele kit-uri sunt niște kit-uri avizate de comisiile interne și internaționale care realizează reactivii de laborator și de utilizare a lor în laboratorul clinic și diagnostic. 

Organizația Monidială a Sănătății, din câte știu eu, nu a stabilit un golden standard, un best practice pentru acest lucru, adică să spună: domnule, recomandăm și limita de detecție la kit-urile folosite trebuie să fie atât. Nu există așa ceva. Și atunci, pentru chitul meu, cu o limită de detecție mai joasă, înseamnă că am avut dreptate și pentru kit-ul celălalt, cu o limită de detecție mai ridicată, a avut și el dreptate. Dar prezența virusului în secrețiile nazo-faringiene arată că există virusul. Asocierea cu semnele și simptomele la un pacient cu infecție de COVID este cu totul altă poveste.

Poți să ai virusul și să nu ai simptome”, spune dr. Andreea Alexandru, director medical al diviziei de laboratoare Regina Maria.

Vă invităm să faceți o călătorie în laboratoarele care realizează zeci de mii de teste săptămânal, într-un reportaj video plasat la începutul acestui articol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar de “contacti” nu vorbeste nimeni?! Pentru ca auzim aproape peste tot in media cum limba romana este calcata in picioare. S-au “pozitivat”, au avut mai multi “contacti” si cate si mai cate...
    • Like 1
  • ne spune doamna specialist in acuratete formula chimica a moleculei covid? ne- spune si a unei alte molecule de gripa clasice. ne spune formula chimica a virusului hiv? intreb ca sa ma lamuresc la o dilema. inventatorul pcr a declarat ca testul detecteaza "stafide" dar nu de ce fel sunt stafidele. covid e o stafida anume. nu orice stafida. ca pcr nu face diferenta intre virusi. inca nu am auzit o dezbatere intre specialisti din medicina pro/contra cazului covid. sunt pareri diferite iar mainstreamul propaga doar opiniile procovid. cand auzim si partea cealalata? si pe cand argumentat stintific cauzele. ca de eseuri literare insailate din cateva explicatii tehnice ne-am lamurit.
    • Like 2
    • @ Cristian Mercea
      Sper ca intre timp te-ai lamurit ca sustineai tampenii. Testele PCR nu detecteaza virusul in sine, nu detecteaza daca el mai este activ sau nu, dar este personalizat sa detecteze semnatura unica a unui anumit virus. Testele PCR COVID nu vor detecta alt virus, ci numai COVID.
      • Like 0
    • @ Eugen Diaconu
      aiurea, sint "beneficiarul"unui test RT-PCR declarat pozitiv
      SARS-CoV-2* sa vedem ce inseamna asteriscul Rezultatul se refera la proba analizata
      Incercarile marcate cu*NU sunt acoperite de acreditarea RENAR
      Echipamentele marcate cu * NU sunt acoperite de acreditarea RENAR
      O piniile si interpretarile continute de prezentul document nu sint acoperite de acreditarea RENAR
      acest test cu o marja de eroare mai mare de 20% si care nu are agrement este o cacialma, ma intreb ca fraieru,daca un vinzator in piata foloseste un cintar ne omologat se alege cu amenda,astia?
      • Like 0
  • ,,Nu se inchid laboratoarele , nu?`` Normal ca nu se inchid , doar e un bussines , face cumva RM teste gratuite?
    Las` ca se inchid afacerile mici , care nu pot rezista si se imbogatesc titanii!
    Asa sa va ajute Dumnezeu!
    • Like 1
  • Celulă virală și organite celulare in interiorul virionului?! Cred că cineva trebuie sa recapituleze biologia de gimnaziu.
    • Like 4
  • Doamna director ar trebui sa-si revizuiasca cunostintele elementare de citologie si biologie celulara. Sa spui ca virusul e celula si cand il spargi ies organisme, ......cred ca nici in clasele primare nu mai intalnesti astfel de aberatii.
    • Like 8
  • Parerist check icon
    La biserica nu exista ambiguitati din astea, totul e mai clar :)
    Și in știința adevărată, adică de pe feisbuc, e la fel, răspunsurile sunt mult mai clare și mai categorice.
    • Like 4
  • One number could help reveal how infectious a COVID-19 patient is. Should test results include it?

    By Robert F. ServiceSep. 29, 2020 , 3:15 PM

    Science’s COVID-19 reporting is supported by the Pulitzer Center and the Heising-Simons Foundation.



    Ever since the coronavirus pandemic began, battles have raged over testing: Which tests should be given, to whom, and how often? Now, epidemiologists and public health experts are opening a new debate. They say testing centers should report not just whether a person is positive, but also a number known as the cycle threshold (CT) value, which indicates how much virus an infected person harbors.

    Advocates point to new research indicating that CT values could help doctors flag patients at high risk for serious disease. Recent findings also suggest the numbers could help officials determine who is infectious and should therefore be isolated and have their contacts tracked down. CT value is an imperfect measure, advocates concede. But whether to add it to test results “is one of the most pressing questions out there,” says Michael Mina, a physician and epidemiologist at Harvard University’s T.H. Chan School of Public Health






    Standard tests identify SARS-CoV-2 infections by isolating and amplifying viral RNA using a procedure known as the polymerase chain reaction (PCR), which relies on multiple cycles of amplification to produce a detectable amount of RNA. The CT value is the number of cycles necessary to spot the virus; PCR machines stop running at that point. If a positive signal isn’t seen after 37 to 40 cycles, the test is negative. But samples that turn out positive can start out with vastly different amounts of virus, for which the CT value provides an inverse measure. A test that registers a positive result after 12 rounds, for a CT value of 12, starts out with more than 10 million times as much viral genetic material as a sample with a CT value of 35.

    But the same sample can give different CT values on different testing machines, and different swabs from the same person can give different results. “The CT value isn’t an absolute scale,” says Marta Gaglia, a virologist at Tufts University. That makes many clinicians wary, Mina says. “Clinicians are cautious by nature,” Mina says. “They say, ‘If we can’t rely on it, it’s not reliable.’” In an August letter in Clinical Infectious Diseases, members of the College of American Pathologists urged caution in interpreting CT values.

    Nevertheless, Mina, Gaglia, and others argue that knowing whether CT values are high or low can be highly informative. “Even with all the imperfections, knowing the viral load can be extremely powerful,” Mina says.

    Early studies showed that patients in the first days of infection have CT values below 30, and often below 20, indicating a high level of virus; as the body clears the coronavirus, CT values rise gradually. More recent studies have shown that a higher viral load can profoundly impact a person’s contagiousness and reflect the severity of disease.

    In a study published this week in Clinical Infectious Diseases, researchers led by Bernard La Scola, an infectious diseases expert at IHU-Méditerranée Infection, examined 3790 positive samples with known CT values to see whether they harbored viable virus, indicating the patients were likely infectious. La Scola and his colleagues found that 70% of samples with CT values of 25 or below could be cultured, compared with less than 3% of the cases with CT values above 35. “It’s fair to say that having a higher viral load is associated with being more infectious,” says Monica Gandhi, an infectious diseases specialist at the University of California, San Francisco.

    Conversely, people often test positive for weeks or even months after they recover but have high CT values, suggesting the PCR has identified genetic material from noninfectious viral debris. Current guidelines from the Centers for Disease Control and Prevention and World Health Organization, which call for patients to isolate themselves for 10 days after onset of symptoms, recognize they are not likely to be infectious after that period. But Mina and others say the recent findings also suggest that a patient who has undergone multiple tests with high CT values is likely at the tail end of their infection and need not isolate themselves. He adds that contact tracers should triage their efforts based on CT values. “If 100 files land on my desk [as a contact tracer], I will prioritize the highest viral loads first, because they are the most infectious,” Mina says.

    Broad access to CT values could also help epidemiologists track outbreaks, Mina says. If researchers see many low CT values, they could conclude an outbreak is expanding. But if nearly all CT values are high, an outbreak is likely waning. “We have to stop thinking of people as positive or negative, and ask how positive?” Mina says.

    CT values could also help clinicians flag patients most at risk for severe disease and death. A report in June from researchers at Weill Cornell Medicine found that among 678 hospitalized patients, 35% of those with a CT value of 25 or less died, compared with 17.6% with a CT value of 25 to 30 and 6.2% with a CT value above 30. In August, researchers in Brazil found that among 875 patients, those with a CT value of 25 or below were more likely to have severe disease or die.

    Gandhi agrees that having access to CT values could help clinicians identify people at high risk for developing symptoms. Nevertheless, she and others note that a high viral load doesn’t necessarily lead to disease; some 40% of people who contract SARS-CoV-2 stay healthy even though they have a similar amount of virus to patients who fall ill. “As a physician, having the CT value is not the only thing I will use” to diagnose and track patients, says Chanu Rhee, a hospital epidemiologist at Brigham and Women’s Hospital. “But I do still find it helpful.”

    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult