Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Interviu cu ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman: despre investiții, despre vize, despre corupție și despre schimbarea de la Casa Albă

Adrian Zuckerman

Foto: Ilona Andrei/ Inquam Photos

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a transmis condoleanțe din partea sa, a președintelui Trump, a poporului american, tuturor familiilor care au pierdut un membru în tragedia de la Piatra Neamț. 

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a acordat Radio HIT Iași un interviu în care a vorbit despre infrastructură, corupție și lucurile bune învățate în România. 

„America este cel mai bun prieten al României”

Bunica mea îi aștepta pe americani încă de după al Doilea Război Mondial. De unde această încredere a poporului român în America, în faptul că poate oferi soluții în momente de cumpănă pentru România?

Asta e o întrebare foarte bună, dar nu sunt sigur că știu răspunsul. Îmi pare bine că poporul român m-a întâmpinat cu atâta căldură și felicitări. A fost o mare plăcere și este în continuare o mare plăcere să fiu aici. Pot să asigur toată lumea din România că americanii sunt aici, o să stăm aici și America este cel mai bun prieten al României.

Un prieten care va ridica și vizele?

Este o întrebare interesantă. Vă referiți la Visa Waiver! Motivul primar, care este o problemă, este că rata de rejecție la asta este în jur de 10%. Când se lasă rata de rejecție la 3% o să fie implementată și asta. Acum sunt mulți, mulți respinși pentru că sunt implicați în traficul de persoane; sunt alte motive similare pentru care sunt respinși. Anul acesta am început să lucrăm cu ministrul de Externe Aurescu și cu alții de la guvern, să reducem rata de rejecție, să reducem traficul de persoane. Ministrul de Interne Vela și ministrul de Justiție Predoiu și cu mine am anunțat în iunie că vom avea un program de toleranță zero pentru traficul de persoane. De atunci au fost arestări, multe programe să elimine traficul de persoane, alte crime de clanuri și organizații criminale. Acum câteva zile a fost Ziua Z. Și continuă. Și procurorul general Scutea urmărește lucrurile astea și aș spune că lucrurile merg în direcția bună.

[Nota redacției: Una dintre cerințele pentru ca o țară să acceadă în programul Visa Waiver este de a avea o rată de refuz a vizelor temporare (non-imigrare) sub trei procente.]

Ați avut numeroase declarații pe subiectul corupției!

Știu direct de la ministrul Vela că în toate cazurile unde a găsit corupție la poliție sau la alți membri ai guvernului a fost dat afară, a fost dat în judecată. Nu trebuie tolerat. Corupția e cea mai rea când este la guvern. Toleranță zero. Eu vorbesc de asta de când am venit aici. România nu mai trebuie știută ca un loc unde este corupție endemică. Nu vin aici investitori din America și alte țări dacă au corupție endemică. Și dacă statul de drept nu există. E un pas mare. Guvernul Orban este foarte serios și a rămas cu multe probleme de la guvenul anterior și încearcă să meargă într-un sens bun.

Sâmbătă seara la Spitalul din Piatra Neamț a fost o tragedie. Au fost și alte cazuri. În ce măsură se poate vorbi de efect dramatic al corupției?

Vreau să transmit condoleanțe din partea mea, a președintelui Trump, a poporului american la toate familiile care au pierdut un membru în tragedia de la Piatra Neamț. Condoleanțe sincere! Vreau să urez multă sănătate celor care au fost răniți și sper ca toți să se recupereze bine. Corupția e o mare problemă. Eu nu știu ce s-a întâmplat specific la Piatra Neamț. Nu vreau să spun ceva care e posibil să nu fie adevărat. Dacă a fost rezultatul din corupție, cine e responsabil trebuie să fie luat de justiție și pedepsit. Am vorbit cu prim-ministrul după ce s-a întâmplat această tragedie și lucrul care trebuie făcut e să ne uităm la infrastructură. Trebuie să se vadă ce este de făcut. La acest spital lipsea un sistem automat de incendiu. Dacă exista lucrul acesta, ar fi schimbat rezultatul tragediei. Nu sunt expert. E posibil că ar trebui instalate în toate spitalele. În unele spitale vechi ar trebui altceva. Trebuie clădite spitale noi. Cele vechi este posibil să nu poată fi renovate modern. O mulțime de infrastructură din România trebuie să fie renovată sau construită. Începând cu drumuri, căi ferate. I-am promis premierului Orban că noi vom ajuta în toate lucrurile astea.

Dar în Moldova nu este infrastructură modernă. Ce se poate face pentru această zonă?

Și această regiune de Nord-Est trebuie să aibă infrastructură. Sunt industrii substanțiale de care beneficiază Iașul. Trebuie o cale ferată, clădiri noi, eu sper ca actualul guvern să facă lucrurile fără corupție. Cel mai important lucru e statul de drept.

Câte metehne din comunism s-au perpetuat la „lupii tineri” din politică?

Din păcate, în ultimii 30 de ani nu s-a completat evoluția. Trebuie să fie completată, afacerile să fie privatizate, comuniștii și moștenitorii lor nu au loc în România! Țara trebuie să meargă înainte, democratic, fără corupție, unde e recunoscut meritul individual, nu relațiile.

Se tem de corupție investitorii americani?

Nu pot vorbi despre toți, dar asta e o problemă în general. Acum, investitorii care au resurse să vină aici pot merge în orice altă țară. Iar România este în competiție cu Germania, Spania, Italia, așa că aici trebuie să faceți un climat pentru investitorii din alte țări. Trebuie să fie un stat de drept, unde investitorii știu că au drepturi și legile vor fi respectate. Și vor fi tratați corect. Este o problemă, dar sper, și din ce am văzut în ultimele 11 luni, România merge într-o direcție foarte bună.

În ce măsură venirea Administrației Biden la Casa Albă va duce la o schimbare a tonului față de România?

Din ce înțeleg eu, încă se mai numără voturi, alegerile nu s-au finalizat. Chiar dacă va continua președintele Trump sau va veni președintele Biden, cel mai important lucru este ca toate voturile să fie cotate [Nota redacției: numărate] toată lumea să fie sigură că alegerile au fost corecte. Dar oricare administrație va fi anul viitor, sunt sigur că America va continua să fie cel mai bun prieten al României. Noi am început multe proiecte anul acesta, de la Cernavodă, am început un Roadmap militar între România și America, un program de privatizare, avem alte programe de legi noi introduse și sunt sigur că toate lucrurile astea vor continua.

Trei lucruri pe care le-ați învățat în România, pe care nu le știați?

Românii sunt absolut fantastici, am fost tratat cu căldură și le mulțumesc tuturor pentru că m-au făcut să mă simt ca acasă. Au fost plăcuți cu mine. A fost o mare plăcere să fiu în România. Am descoperit și mâncarea românească; îmi pare bine, pentru că este foarte bună. Dar și vinurile românești sunt absolut fantastice și e un secret care e ținut prea bine, pentru că aceste vinuri trebuie distribuite în America și în restul lumii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar despre tragedia de la Timișoara nu a auzit, când au decedat 6 persoane că ”a fost o comunicare deficitară” ? Nu merită condoleanțe? Comportamentul stăpânului de colonie când vrea să își laude ”vatafii”. Sumele încasate de Bechtel, pe o autostradă încă neterminată, o fi fost din cauza corupției. Vrea să facă Bechtel și autostrăzi în Moldova ? F. Bacon spunea: Un om cu funcții înalte este de trei ori servitor: al statului sau guvernului, a reputației lui și a problemelor lui.
    • Like 0
  • Câteva comentarii :
    1-- ”afacerile să fie privatizate” :
    (sigur are legătură cu o afirmație de la o afirmație recentă care se referea la privatizarea a tot ce a mai rămas românesc în România) --
    R-- Având în vedere că multe afaceri nu s-au privatizat ci au fost adevărate furturi, întreb :
    --România trebuie deposedată de toate resursele ?
    -- Resursele țării nu trebuie să servească în principal acestei țări și acestui popor ?
    -- Din ce s-ar obține venituri suficiente pentru progresul economic și social al țării după vinderea tuturor resurselor/afacerilor către străini ?

    2-- ”comuniștii și moștenitorii lor nu au loc în România” ;
    R--Comuniști adevărați nu mai sunt, sunt doar foști membri de partid care ... au intrat în toate partidele de după 1989 ; azi deosebirile esențiale între politicieni trebuie să se facă după ideile care îi călăuzește (dezvoltarea României sau ”închinarea” acesteia doar intereselor străine).

    3-- ”...un climat favorabil (n.a. doar) pentru investitorii străini” ;
    R -- Ne-am cam lămurit cu beneficiile părții române în relațiile cu investitorii străini deși nu generalizez ;
    -- ”Ajutorul” primit cu Bechtel ne-a cam pus în gardă !
    -- Dacă nu vom fi atenți vom ajunge să actualizăm valabilitatea zicerilor lui C-tin Tănase !
    -- climatul favorabil (sperăm) nu implică omorârea afacerilor (rămase, încă, în picioare ale) investitorilor români de către DNA așa cum s-a întâmplat cu ”statul de drept” croit de Petrov și sub execuția sa de către M.Macovei și unealta LCK ;

    4-- ”... corupția endemică din România” ;
    R--Dar ce justiție e aceea care nu se ocupă de toți cei care ”participă” la corupție (adică atât de cei care primesc cât și de cei care dau) ?

    5-- ”....am început multe proiecte : Cernavodă, program de privatizare, programe de legi noi introduse...” ;
    R-- Adică să înțelegem că :
    -- americanii își aleg obiectivele de ”privatizat” și prețurile lor ?
    -- că România va fi spoliată total de orice resursă de venit pentru dezvoltare ?
    -- va ”îndruma” guvernul să propună legi noi în interesul (dedicat doar) ”investitorului străin” ?
    -- de acum încolo investitorii străini/americani vor planifica și vor concepe legi (n.a. - potrivite doar pentru ei) în România ?
    6-- ”... cel mai important lucru este statul de drept” ;
    R-- care stat de drept : cel creat de TB, cu protocoale secrete care (în justiție, în instanțe) reglementau pe deasupra legilor ?

    7-- ”Am fost tratat cu căldură...”
    R-- Suntem renumiți în privința ospitalității și am așteptat și sperat
    mult numirea noului ambasador al SUA dar după recentele declarații/interviuri acordate de noul ambasador, trebuie s-o spunem public că .... SUNTEM DEZAMĂGITI de modul în care dânsul vede ajutorul pentru România ! După vizitele mai vechi (2012) ale V. Nulland și G. Philip care au culminat cu ...emiterea unei ERATE la o Decizie a CCR (erată care a anulat rezultatul referendumului) în chestiunea referendumului de demitere a lui T. Băsescu (demis cu scorul zdrobitor de 7400000 la 1000000 !! ) și după recentele poziții ale ES noului ambasador, ne cuprinde un ”sălbatic” sentiment de PESIMISM cu privire la VIITORUL ROMÂNIEI !
    • Like 1
    • @ Ion Filip
      corne check icon
      domnule filip, ma puteti crede ca oricat de multe replici veti primi, nu veti intelege niciodata ce se se intampla in jurul dumneavoastra si asta dintr un motiv simplu: sunteti atat de spalat pe creier de ideologia comunista incat nimic nu se mai poate face in legatura cu asta. nu, acelea nu sunt intrebari, ci un rechizitoriu pornit dintr-o insailare de bazaconii.
      • Like 0
    • @ corne
      Dacă a mă preocupa interesul țării și poporului român înseamnă că sunt comunist, atunci Da, sunt de acord să fiu categorisit drept comunist ! Bine că au ajuns gunoaiele să ”răspundă” de soarta țării !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult