Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Între timp, la Târgu Secuiesc: Ordinul Vitejilor din Ardeal, reprezentanți ai Consiliului Secuiesc, „păstrători ai tradițiilor” și elevi l-au omagiat pe Miklós Horthy

Horty

Foto: baabel.ro

De curând, cu prilejul celei de a 66-a comemorări a morţii lui Miklós Horthy, în vechiul cimitir reformat din Târgu Secuiesc a avut loc o adunare omagială. Au luat parte membri ai Erdélyi Vitézi Rend (Ordinul Vitejilor din Ardeal) întemeiat de însuşi Horthy, reprezentanţi ai Consiliului Secuiesc din Târgu Secuiesc şi Scaunul Chizdului, precum şi „păstrători ai tradiţiilor” din oraş şi din comunele din împrejurimi, printre care şi elevi. Evenimentul solemn s-a desfăşurat în faţa stelei monumentale, împodobite cu un basorelief al lui Horthy, inaugurate în decembrie 2013.

Discursurile rostite au omagiat memoria celui care a fost Vitéz Miklós Horthy de Nagybánya, amiral şi regent al Ungariei. I-au fost lăudate virtuţile şi faptele valoroase pentru patria maghiară care trebuie să constituie o pildă pentru urmaşii săi îndatoraţi moral faţă de întemeietorul Ordinului Vitejilor din Ardeal.

Dr. Zsolt Székely, căpitanul Ordinului Vitejilor din Ardeal, a spus, printre altele: „Şi în prezent suntem bântuiţi de ideologia comunistă, motiv pentru care atât în patria ciuntită, cât şi aici, în Transilvania sau în Slovacia, guvernatorul Horthy are o faimă proastă. Părerile sunt împărţite; multora nu le place ceea ce spunem noi aici, dar pilda guvernatorului ar trebui să ne inspire, pentru că se ştie că el nu a fost acuzat, ci doar martor la Procesul de la Nürnberg, niciodată nimeni nu l-a acuzat de prigonirea evreilor, însă, din păcate, în timpul dictaturii comuniste s-a pus un semn de egalitate între hitlerism, fascism şi epoca Horthy”.

Erau puţine şanse să aflu despre comemorarea ţinută de un număr relativ restrâns de persoane, în faţa stelei monumentale cu basorelief, dacă ea nu ar fi fost relatată într-o publicaţie maghiară.. Articolul, ilustrat cu o fotografie de la faţa locului, a reprodus fragmente din cuvântările rostite fără niciun comentariu, ca şi când ele ar fi fost nişte adevăruri de necontestat.

Dacă Miklós Horthy „nu a fost acuzat de nimeni pentru prigonirea evreilor” şi „nu a fost acuzat, ci doar martor la Procesul de la Nürnberg”, atunci cultul lui e pe deplin legitim, nu-i aşa? Cel puţin aşa reiese din articolul despre care fac vorbire.

Mă întreb dacă actualii locuitori ai Târgului Secuiesc au habar că în urbea lor evreii s-au stabilit în 1880 şi în 1941 alcătuiau 1% din populaţia oraşului. E drept că asta nu însemna prea mult, în valoare absolută, din moment ce orăşelul avea vreo 6600 de locuitori.

După ce bărbaţii apţi de armată au fost înrolaţi în detaşamentele de muncă ale armatei ungare, la Târgu Secuiesc mai rămăseseră doar 55 de suflete evreieşti: femei, bătrâni şi copii. În 3 mai 1944 au fost adunaţi cu toţii şi duşi „cu atelaje militare trase de cai în ghetoul de pe strada Csiki din Sfântu Gheorghe. În 10 mai evreii din Târgu Secuiesc – împreună cu coreligionarii lor din comitatul Trei Scaune şi partea sudică a comitatului Ciuc – au fost duşi la gară, îmbarcaţi în vagoane de marfă şi transportaţi în ghetoul de la Reghin. La începutul lunii iunie au fost deportaţi la Auschwitz.”[3] Din cei 55 evrei deportaţi au supravieţuit 13, adică o cincime. Restul a împărtăşit soarta coreligionarilor lor din Ungaria (în afara celor din Budapesta) numărând circa 440 000 de oameni. Toate acestea se petreceau în mai-iunie 1944, când Horthy era regent şi conducător al Ungariei.

În urma mai multor întorsături ale sorţii, Miklós Horthy nu a fost deferit Tribunalului Militar Internaţional de la Nürnberg, fiind audiat doar ca martor, dar nici mărturia lui nu a fost relevantă, din cauza vârstei înaintate şi a memoriei precare, însă fără doar şi poate putea fi judecat pentru mai multe capete de acuzare. Am să mă opresc doar asupra capătului de acuzare numărul 4: crime împotriva umanităţii. Deşi după război Horthy clama că ghetoizarea şi deportarea evreilor au fost consecinţa exclusivă a ocupării Ungariei de către Germania nazistă, autorităţile maghiare neavând nicio responsabilitate, realitatea era cu totul alta.

Horthy şi-a păstrat funcţia de guvernator şi după 19 martie 1944, data ocupării Ungariei de către trupele germane. Horthy a fost cel care l-a numit premier pe Döme Sztójyi, legitimând astfel toate măsurile luate de guvernul condus de acesta. Nu cred că există un exemplu mai semnificativ de trădare naţională decât deportarea la Auschwitz a peste 440 000 de cetăţeni maghiari de religie israelită. Ghetoizarea şi deportarea lor au fost puse în aplicare, într-un timp record, de către administraţia (prefecturi, primării) şi forţele de ordine ungare (jandarmii cu pene de cocoş), la ordinul guvernului numit de Miklós Horthy. În consecinţă, el a fost responsabil de mai multe forme de crime împotriva umanităţii: exterminarea populaţiei civile, persecuţia ei din motive politice şi rasiale, obligarea la prestarea muncii de sclav.

Faptul că după ocuparea Ungariei de către Germania nazistă Horthy ar fi fost total lipsit de putere este mai degrabă o legendă, dacă ne gândim că după somaţiile repetate din partea Papei Pius XII şi, mai ales ale preşedintelui Franklin D. Roosevelt, Horthy a acţionat. La Consiliul Coroanei din 26 iunie 1944, a luat măsuri ca evreii din Budapesta să nu fie deportaţi şi i s-a dat ascultare. Totuşi, în august îşi exprima acordul pentru o eventuală reluare a lor.

Aş mai putea argumenta vinovăţia lui Miklós Horthy şi în cazul altor capete de acuzare ale Tribunalului Militar de la Nürnberg, dar m-am limitat la demontarea celor afirmate în 11 februarie, la Târgu Secuiesc, de către căpitanul Ordinului Vitejilor din Ardeal şi anume că Horthy nu ar fi persecutat evrei pentru că „niciodată nu a fost acuzat de persecutarea evreilor”. De fapt, Horthy, în calitate de regent, a girat adoptarea legilor antisemite din Ungaria, care a început în 1920 şi s-a finalizat în 1942.

Arestarea după încercarea eşuată de a ieşi din coaliţia cu Germania, capturarea de către americani şi, nu în ultimul rând, faptul că Stalin a zădărnicit încercările de a fi pus sub acuzare în Iugoslavia şi nu numai – argumentând că este un om bătrân care trebuie lăsat să moară de bătrâneţe în vest – au fost întorsăturile sorţii care l-au scăpat pe Miklós Horthy de judecare şi condamnare. Dar asta nu înseamnă că el nu e vinovat de crime împotriva umanităţii.

Horthy a murit la Estoril acum 66 de ani, în 9 februarie 1957. În timpul vieţii nu a fost pus sub acuzare şi, chiar dacă crimele împotriva umanităţii nu se prescriu, criminalii nu pot fi judecaţi post-mortem.

E trist că după aproape opt decenii de la ghetoizarea, deportarea şi exterminarea evreilor, când încă mai există supravieţuitori şi martori, Miklós Horthy este omagiat în mod public şi, ceea ce e şi mai trist, declarat nevinovat de crimele împotriva umanităţii pe care le-a comis în timpul Holocaustului, crime dovedite de nenumărate documente şi mărturii.

E foarte trist că articole din presa incompetentă sau tendenţioasă preiau aceste afirmaţii fără a le pune sub semnul întrebării. Tinerii de azi (asemenea elevului recitator de la evenimentul dedicat lui Horthy) pot deveni lesne convinşi de nevinovăţia lui Miklós Horthy, fondatorul Ordinului Vitejilor din Ardeal, „conducătorul provindenţial al Ungariei” şi pot adera cu entuziasm la cultul lui, atâta timp cât sunt dezinformaţi sau, mai exact, nu sunt informaţi. Şi nu e vorba doar de cei din Târgu Secuiesc, acesta a fost doar un exemplu. An de an au loc evenimentele dedicate lui Horthy – cu obstinaţie şi perseverenţă – reflectând tendinţa nestrămutată de a-i reabilita memoria. Continuând raţionamentul liderului Ordinului Vitejilor (care nu e doar al lui) putem conchide că Miklós Horthy, care nu a fost condamnat de crime de război, nu intră nici sub jurisdicţia Legii 217/2015, omagierea sa fiind cât se poate de legală, iar faptele sale demne de urmat.

Dacă se doreşte – aşa cum se declară “Never again!” – ca o tragedie precum Holocaustul să nu se mai repete, educarea tinerei generaţii este esenţială. Predarea istoriei Holocaustului în şcoli este necesară. O lege în acest sens a fost promulgată de preşedintele Iohannis în noiembrie 2021, dar punerea ei în practică trenează…

Articol publicat inițial pe baabel.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Radu check icon
    Felicitari pentru modul in care ati prezentat faptele surprinse de altfel si de cartile de istorie. Avem nevoie de astfel de relatari pentru a sensibiliza autoritatile competente si a fi luate masuri!!!!!
    Nu este acceptabil sa fim martori la astfel de evenimente sfidatoare, in care criminali de razboi condamnati sa fie elogiati in voie, cu trunchierea flagranta a adevarului istoric.
    Mi-e greu sa cred ca nu se cunosc atrocitatile de care Miklos Horthy sau Wass Albert se fac vinovati in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Daca nu, ar trebui popularizate mai des, pentru ca tinerii sa nu devina victime sigure ale necunoasterii perioadei negre din istoria Transilvaniei, in care populatia civila a fost persecutata si supusa exterminarii.
    https://transparentnews.ro/index.php/2023/02/21/cum-comemorezi-un-criminal-de-razboi-fara-sa-intereseze-pe-nimeni-sau-cum-se-aplica-legea-selectiv-s-a-intamplat-in-luna-ianuarie-in-satu-mare/
    • Like 0
  • Doamna Ghita dar un articol despre ororile care le traiesc palestinienii cand scriem? Eu unul am alte asteptari de la un popor care a avut parte de multe suferinte. Cel putin sa fie mai receptiv la suferintele altora.
    • Like 0
  • Este o ilegalitate pe teritoriul tarii noastre. Daca o ignoram, este ca si cum am fi de acord cu ea si le incurajam repetabilitatea. Daca o sanctionam, vom fi acuzati ca restrangem discriminator libertatea de exprimare a unei comunitati etnice… Este deja clasica Dilema a majoritarului in relatia cu minoritatea… Aplicati legea!
    • Like 0
  • Si à propos, n'am auzit nicio reactie din partea reprezentantilor comunitatii israelite, care de obicei sunt foarte prompti in astfel de situatii...Sau te pomenesti ca vor deplânge "genocidul demografic" din rândurile maghiarimii inregistat dupà ultimul recensàmânt.
    • Like 1
  • Ca sa vezi unde si'au gàsit si "vitézistii" àstia din Ardeal sa'si facà un consiliu, tocmai în Scaunul...Chizdului. Mà întreb la ce s'or rezuma vitejiile lor când reusesc sà se'adune la vreo întrunire...
    • Like 1
  • MC check icon
    O dovada in plus despre felul cum intelegem noi ca natie sa vietuim pe acest pamant! Ne meritam soarta si nu avem a comenta ceva fata de cei care aleg sa-si duca familiile oriunde in lume… O sa ramana Romania pe mana hotilor, a tiganilor si a manelistilor ! Rusine tuturor celor care s-au perindat la carma tarii in ultimii 33 ani!
    • Like 2

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult