Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Iohannis, despre greva din educaţie: E greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine. Speranţa mea este să se termine amiabil

Klaus Iohannis.-

Foto: Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că solicitările profesorilor aflați în grevă sunt „legitime şi uşor de înţeles”, iar coaliţia a purtat negocieri cu sindicatele şi profesorii, fiind găsite soluţii la o parte dintre cererile sindicatelor. Şeful statului a adăugat că lucrurile nu pot fi satisfăcute „de azi pe mâine”, dar pe viitor, prin legea salarizării unice vor fi găsite „soluţii pozitive” pentru angajaţii din educaţie. 

„Nu există nicio sincopă în discuţii şi sigur greva din învăţământ este o temă foarte serioasă şi sunt foarte bucuros că, în afară de faptul că legile educaţiei au fost adoptate în Parlament, chestiune care este notabilă, în sensul că de multă vreme legi ale educaţiei nu au mai fost adoptate în procedură ordinară în Parlamentul României, în afară de acestea, solicitările profesorilor, ale dascălilor la modul general, am mai spus-o, sunt în bună parte legitime, uşor de înţeles. Coaliţia este în situaţia să negocieze ceva şi mă bucură foarte mult că aceste negocieri se poartă real în format de coaliţie. Au existat mai multe întâlniri şi speranţa mea este să se termine amiabil”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat miercuri la Cotroceni dacă va fi respectat calendarul rotaţiei premierilor, în contextul grevei din educaţie, scrie News.ro.

„S-au găsit soluţii pentru o serie de puncte revendicate de sindicate. Acestea, şi am avut o discuţie cu conducerea coaliţiei pe această temă, aceste promisiuni vor fi onorate, indiferent cum se duc negocierile, ce a promis Guvernul că este posibil va face. Pe de altă parte, şi sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în aşa fel încât părţile se întâlnesc undeva la mijloc. E greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine, dar chestiunea rămâne în atenţia coaliţiei şi există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice care sigur că va veni cu soluţii pozitive şi pentru angajaţii din educaţie. Asta despre grevă”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Simion Hăncescu a declarat, marţi, că nu este exclusă o prelungire a grevei pe mai multe săptămâni, dacă Guvernul vine cu propuneri ca cele de până acum. Premierul Nicolae Ciucă a precizat, miercuri, că în această după-amiază va avea o nouă întâlnire cu sindicatele din educaţie şi crede că împreună vor conveni asupra unei soluţii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Marina check icon
  De ce zicea domnul nostru președinte că e foarte bucuros? Că au făcut profesorii grevă și se poartă negocieri cu coaliția aia care funcționează ca unsă? E ca și cum ai spune: a murit omul, dar sunt bucuros că am eu un băiat care face gropi frumoase și încăpătoare.
  • Like 1
 • DanT check icon
  România Educată, o trompetă de campanie electorală, ar fi trebuit să înceapă cu creșterea salariilor din învățământ. Atât timp cât nu vom înțelege că problemele noastre sunt sistemice (sub-finanțare timp de generații - salarii și investiții, lipsa pregătirii profesionale a oamenilor - atât funcțională cât și psiho-pedagogică, polarizarea urban-rural și polarizarea în orașe, lipsa unei strategii clare referitoare la ce îi învățăm pe copii, când, la ce tip de școală, etc,), vom mai pune un plasture pe un pacient aflat în comă profundă în loc să îl operăm acolo unde e nevoie. Evident, ne inflamăm că profii dau meditații (unii), că nu sunt competenți (unii), că oricum fac bani din after-school (unii). Unii, nu toți. E rolul Statului, pe care îl plătim cu bani din ce în ce mai mulți, să reglementeze fiscalizarea meditațiilor și să asigure personal competent în sistem. O glumă bună, nu-i așa, asta cu rolul statului? Englezii au vorba aia cu: Garbage In, Garbage Out. Exact așa funcționează sistemul nostru de învățământ. De unde migrația către școli din afară, abandonul școlar, analfabetismul uneori funcțional și altele asemenea. Și uite-așa, cântecul celor de la Sarmalele Reci a devenit mesianic...
  • Like 1
 • Marius check icon
  Hai, repejor, ca am bilete la golf. Si vine vacanta de vara si avionul este tras la scara. Trebuie sa ma odihnesc dupa pe m-am odihnit 10 ani ca dulap prezidential. Si apoi ies la pensie (speciala) si mai scriu vreo 2-3 memorii din miscare, pas cu pas cu pas..... Si trebuie sa-mi schimb si paltonul, ca mi-au rupt reverul de cate decoratii mi-au dat. si cate mai am de primit...... V-am pupat..... pe ficus!
  • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult