Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Klaus Iohannis i-a scris lui Donald Trump

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, i-a transmis lui Donald Trump un mesaj de felicitare pentru victoria obţinută în alegerile din SUA. Potrivit agenției de presă TASS, Putin şi-a exprimat speranţa "de coopera pentru a dirija relaţiile ruso-americane din starea critică, de asemenea, de a aborda problemele cruciale de pe agenda internaţională şi a identifica răspunsuri eficiente la provocările la adresa securităţii globale".

Totodată, Putin şi-a exprimat convingerea în faţa unui "dialog constructiv dintre Moscova şi Washington, bazat pe principiul egalităţii, respectului mutual şi atitudinii realiste faţă de poziţiile fiecărui stat vizavi de interesele populaţiilor celor două ţări şi a întregii comunităţi din lume".

Premierul maghiar Victor Orban a scris pe Facebook că rezultatul votului din SUA „este o veste grozavă”.

Iar premierul britanic, Theresa May, a spus și ea că de abia așteaptă „să lucreze cu președintele ales Donald Trump”. „Marea Britanie și SUA au o relație trainică și specială, bazată pe valorile libertății, ale democrației și ale spiritului întreprinzător. Suntem și vom rămâne parteneri puternici și apropiați, în ceea ce privește comerțul, securitatea și apărarea. De abia aștept să lucrez cu președintele ales Donald Trump și să construim pe baza acestor legături, astfel încât să asigurăm prosperitatea și securitatea națiunilor noastre în anii ce urmează”, a transmis May.

Premierul Scoției. Nicola Sturgeon, l-a avertizat pe Trump să stabilească o legătură cu aceia care s-au simțit „marginalizați” de campania lui electorală. O campanie pe care liderul UKIP Nigel Farage a calificat-o drept „curajoasă”.

Iohannis a subliniat „angajamentul ferm ar României de a aprofunda cooperarea bilaterală” 

Administrația Prezidențială a anunțat miercuri dimineață că și președintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare de felicitare noului președinte american, în care „a subliniat angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securității și de a continua să acționeze, în calitate de aliat și partener strategic de încredere al SUA, conştient de toate implicaţiile care decurg din această postură”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat pe Donald Trump la un summit UE-SUA în Europa cât mai curând posibil.

"Transmitem felicitările noastre sincere pentru că aţi fost ales cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Am dori să profităm de această ocazie pentru a vă invita să vizitaţi Europa pentru un summit UE-SUA imediat ce este convenabil pentru dumneavoastră. Această conversaţie ne va permite să schiţăm cursul relaţiilor noastre pentru următorii patru ani", se arată în scrisoarea publicată pe site-ul Consiliului European.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus la rândul său că de abia așteaptă să coopereze cu Trump pentru a menține SUA și Europa în siguranță. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult