Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Klaus Iohannis i-a scris lui Donald Trump

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, i-a transmis lui Donald Trump un mesaj de felicitare pentru victoria obţinută în alegerile din SUA. Potrivit agenției de presă TASS, Putin şi-a exprimat speranţa "de coopera pentru a dirija relaţiile ruso-americane din starea critică, de asemenea, de a aborda problemele cruciale de pe agenda internaţională şi a identifica răspunsuri eficiente la provocările la adresa securităţii globale".

Totodată, Putin şi-a exprimat convingerea în faţa unui "dialog constructiv dintre Moscova şi Washington, bazat pe principiul egalităţii, respectului mutual şi atitudinii realiste faţă de poziţiile fiecărui stat vizavi de interesele populaţiilor celor două ţări şi a întregii comunităţi din lume".

Premierul maghiar Victor Orban a scris pe Facebook că rezultatul votului din SUA „este o veste grozavă”.

Iar premierul britanic, Theresa May, a spus și ea că de abia așteaptă „să lucreze cu președintele ales Donald Trump”. „Marea Britanie și SUA au o relație trainică și specială, bazată pe valorile libertății, ale democrației și ale spiritului întreprinzător. Suntem și vom rămâne parteneri puternici și apropiați, în ceea ce privește comerțul, securitatea și apărarea. De abia aștept să lucrez cu președintele ales Donald Trump și să construim pe baza acestor legături, astfel încât să asigurăm prosperitatea și securitatea națiunilor noastre în anii ce urmează”, a transmis May.

Premierul Scoției. Nicola Sturgeon, l-a avertizat pe Trump să stabilească o legătură cu aceia care s-au simțit „marginalizați” de campania lui electorală. O campanie pe care liderul UKIP Nigel Farage a calificat-o drept „curajoasă”.

Iohannis a subliniat „angajamentul ferm ar României de a aprofunda cooperarea bilaterală” 

Administrația Prezidențială a anunțat miercuri dimineață că și președintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare de felicitare noului președinte american, în care „a subliniat angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securității și de a continua să acționeze, în calitate de aliat și partener strategic de încredere al SUA, conştient de toate implicaţiile care decurg din această postură”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat pe Donald Trump la un summit UE-SUA în Europa cât mai curând posibil.

"Transmitem felicitările noastre sincere pentru că aţi fost ales cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Am dori să profităm de această ocazie pentru a vă invita să vizitaţi Europa pentru un summit UE-SUA imediat ce este convenabil pentru dumneavoastră. Această conversaţie ne va permite să schiţăm cursul relaţiilor noastre pentru următorii patru ani", se arată în scrisoarea publicată pe site-ul Consiliului European.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus la rândul său că de abia așteaptă să coopereze cu Trump pentru a menține SUA și Europa în siguranță. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult