Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Klaus Iohannis i-a scris lui Donald Trump

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, i-a transmis lui Donald Trump un mesaj de felicitare pentru victoria obţinută în alegerile din SUA. Potrivit agenției de presă TASS, Putin şi-a exprimat speranţa "de coopera pentru a dirija relaţiile ruso-americane din starea critică, de asemenea, de a aborda problemele cruciale de pe agenda internaţională şi a identifica răspunsuri eficiente la provocările la adresa securităţii globale".

Totodată, Putin şi-a exprimat convingerea în faţa unui "dialog constructiv dintre Moscova şi Washington, bazat pe principiul egalităţii, respectului mutual şi atitudinii realiste faţă de poziţiile fiecărui stat vizavi de interesele populaţiilor celor două ţări şi a întregii comunităţi din lume".

Premierul maghiar Victor Orban a scris pe Facebook că rezultatul votului din SUA „este o veste grozavă”.

Iar premierul britanic, Theresa May, a spus și ea că de abia așteaptă „să lucreze cu președintele ales Donald Trump”. „Marea Britanie și SUA au o relație trainică și specială, bazată pe valorile libertății, ale democrației și ale spiritului întreprinzător. Suntem și vom rămâne parteneri puternici și apropiați, în ceea ce privește comerțul, securitatea și apărarea. De abia aștept să lucrez cu președintele ales Donald Trump și să construim pe baza acestor legături, astfel încât să asigurăm prosperitatea și securitatea națiunilor noastre în anii ce urmează”, a transmis May.

Premierul Scoției. Nicola Sturgeon, l-a avertizat pe Trump să stabilească o legătură cu aceia care s-au simțit „marginalizați” de campania lui electorală. O campanie pe care liderul UKIP Nigel Farage a calificat-o drept „curajoasă”.

Iohannis a subliniat „angajamentul ferm ar României de a aprofunda cooperarea bilaterală” 

Administrația Prezidențială a anunțat miercuri dimineață că și președintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare de felicitare noului președinte american, în care „a subliniat angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securității și de a continua să acționeze, în calitate de aliat și partener strategic de încredere al SUA, conştient de toate implicaţiile care decurg din această postură”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat pe Donald Trump la un summit UE-SUA în Europa cât mai curând posibil.

"Transmitem felicitările noastre sincere pentru că aţi fost ales cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Am dori să profităm de această ocazie pentru a vă invita să vizitaţi Europa pentru un summit UE-SUA imediat ce este convenabil pentru dumneavoastră. Această conversaţie ne va permite să schiţăm cursul relaţiilor noastre pentru următorii patru ani", se arată în scrisoarea publicată pe site-ul Consiliului European.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus la rândul său că de abia așteaptă să coopereze cu Trump pentru a menține SUA și Europa în siguranță. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult