Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Klaus Iohannis i-a scris lui Donald Trump

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, i-a transmis lui Donald Trump un mesaj de felicitare pentru victoria obţinută în alegerile din SUA. Potrivit agenției de presă TASS, Putin şi-a exprimat speranţa "de coopera pentru a dirija relaţiile ruso-americane din starea critică, de asemenea, de a aborda problemele cruciale de pe agenda internaţională şi a identifica răspunsuri eficiente la provocările la adresa securităţii globale".

Totodată, Putin şi-a exprimat convingerea în faţa unui "dialog constructiv dintre Moscova şi Washington, bazat pe principiul egalităţii, respectului mutual şi atitudinii realiste faţă de poziţiile fiecărui stat vizavi de interesele populaţiilor celor două ţări şi a întregii comunităţi din lume".

Premierul maghiar Victor Orban a scris pe Facebook că rezultatul votului din SUA „este o veste grozavă”.

Iar premierul britanic, Theresa May, a spus și ea că de abia așteaptă „să lucreze cu președintele ales Donald Trump”. „Marea Britanie și SUA au o relație trainică și specială, bazată pe valorile libertății, ale democrației și ale spiritului întreprinzător. Suntem și vom rămâne parteneri puternici și apropiați, în ceea ce privește comerțul, securitatea și apărarea. De abia aștept să lucrez cu președintele ales Donald Trump și să construim pe baza acestor legături, astfel încât să asigurăm prosperitatea și securitatea națiunilor noastre în anii ce urmează”, a transmis May.

Premierul Scoției. Nicola Sturgeon, l-a avertizat pe Trump să stabilească o legătură cu aceia care s-au simțit „marginalizați” de campania lui electorală. O campanie pe care liderul UKIP Nigel Farage a calificat-o drept „curajoasă”.

Iohannis a subliniat „angajamentul ferm ar României de a aprofunda cooperarea bilaterală” 

Administrația Prezidențială a anunțat miercuri dimineață că și președintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare de felicitare noului președinte american, în care „a subliniat angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securității și de a continua să acționeze, în calitate de aliat și partener strategic de încredere al SUA, conştient de toate implicaţiile care decurg din această postură”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat pe Donald Trump la un summit UE-SUA în Europa cât mai curând posibil.

"Transmitem felicitările noastre sincere pentru că aţi fost ales cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Am dori să profităm de această ocazie pentru a vă invita să vizitaţi Europa pentru un summit UE-SUA imediat ce este convenabil pentru dumneavoastră. Această conversaţie ne va permite să schiţăm cursul relaţiilor noastre pentru următorii patru ani", se arată în scrisoarea publicată pe site-ul Consiliului European.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus la rândul său că de abia așteaptă să coopereze cu Trump pentru a menține SUA și Europa în siguranță. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult