Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Iohannis: O lege a amnistiei și grațierii care ar albi dosarele politicienilor ar fi o catastrofă pentru democrația românească

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri la ședința de instalare a noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) că o lege a amnistiei și grațierii ar fi o „catastrofă pentru democrația românească” și a precizat că dacă o astfel de inițiativă ar exista, el s-ar opune cu toată puterea funcției prezidențiale.

„O lege a amnistiei și grațierii care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar care ar albi dosarele politicienilor ar fi o catastrofă pentru democrația românească”, a declarat vineri președintele Klaus Iohannis la ședința de instalare a noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) 

„Dacă ar exista o astfel de inițiativă, eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale. Sper să nu fie cazul. Și ca să reducem probabilitatea unui astfel de demers, v-am spus aceste lucruri în public, în fața dumneavoastră care cu siguranță le cântăriți așa cum se cuvine”, a spus șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis le-a urat membrilor CSM un mandat de succes, adăugând „să ne vedem la anul, peste doi ani, și în următorii ani, atâta timp cât va dura mandatul dumneavoastră și al meu”.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat miercuri, la ieșirea de la audierile din Parlament, că discutarea în Parlament a unei legi a amnistiei și grațierii este de „bun augur”.

„O lege a amnistiei și grațierii nu a fost susținută de noi în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul meu de vedere, este de bun augur. Dacă venim cu o astfel de lege, locul unde se poate discuta și analiza este Parlamentul”, a spus Florin Iordache.

(articol în curs de actualizare)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Consider acest discurs al Președintelui corect și necesar datorită opiniei adevărate privind legătura dintre democrație și respingerea politicienilor „albiți” de o lege fără rost.
    • Like 0
  • check icon
    bine si asa. pana la urma de asta a fost votat. ma temeam ca "muntele" va deveni tacut.
    Doamne ajuta si fereste de prosti si nelegiuiti.
    • Like 0
  • este clar ca ar fi o catastrofa iar PSD de azi este FSN-ul lui Iliescu sau PDSR-ul lui Nastase si Vacaroiu si atunci cine ne garanteaza ca o sa dea o lege buna????
    • Like 0
  • Cri check icon
    Desi Dl. Johannis si-a tinut discursul la sediul CSM, domnia sa s-a adresat nu magistratilor, ci rivalilor sai politici.
    Impiedicat fiind de votul popular ca sa-si obtina "parlamentul si guvernul domniei sale", Presedintele a ales in mod deschis calea confruntarii cu cei pe care ii considera ca fiind "dusmanii" lui politici.
    Dl. Johannis s-a auto-ambalat pe masura ce vorbea, astfel ca tonul domniei sale a devenit ostil si amenintator; drept urmare, orbit de propriile sale umori si complexe, Presedintele a calcat hotarat si in teriroriul aberatiei.
    Presedintele Romaniei, in ton cu viziunea sa rudimentara despre lume si viata, considera ca o lege a amnistiei / gratierii ar fi "catastrofala" pentru democratia romaneasca.
    Dar adevarata "catastrofa" pentru democratie este, in mintea domnului Johannis, posibilitatea ca unii politicieni rivali aflati la puscarie sa fie eliberati inainte de termen.
    Insa o lege a amnistiei si gratierii ar da o sansa de reabilitare celor care, nefiind recidivisti, au comis un delict minor, o "gainarie" cum spunem in limbajul colocvial; o sansa de reabilitare pentru sute sau mii de oameni aflati la prima condamnare pentru o "gainarie", adica pentru furtul unui portofel sau al vreunui obiect din supermarket; iar multi dintre ei sunt tineri, sau femei cu copii mici acasa si care nu au avut sansa unei educatii sau a unei slujbe.
    Acesti delicventi minori supra-aglomereaza puscariile si, ceea ce este si mai rau, se pot "scolariza" in "arta" incalcarii legilor pentru ca sunt incarcerati la un loc cu talharii, violatorii, pedofilii, cu jefuitorii, cu criminalii, etc.
    Acestea aspecte sunt insa "detalii" neglijabile pentru Presedintele nostru.
    In viziunea prezidentiala, oamenii acestia nu merita o a doua sansa pentru ca, Doamne fereste, ar putea sa fie eliberati si ceva politicieni rivali.
    Inzestrat cu o asemenea mentalitate, Dl. Johannis ar fi cu certitudine un excelent gardian la o puscarie pentru detinutii periculosi; insa ca Presedinte, prestatia domniei sale este inca odata deplorabila: umanismul, toleranta, grija pentru respectarea drepturilor si libertatilor oamenilor par sa ii fie complet straine.
    Dl. Johannis, macinat fiind de propria sa idee fixa, si anume de rafuiala domniei sale cu Dragnea, Tariceanu et co., este de acum incolo gata de orice.
    Insa nu va putea sa-l egaleze pe idolul sau secret, Basescu; nu are nici inteligenta nativa si nici abilitatea politica a fostului marinar.
    Ca urmare, Presedinte nostru nu va reusi sa fie un "ticalos autentic", precum a fost predecesorul domniei sale la Cotroceni. Nici vorba de asa ceva.
    Insa cu siguranta ca Dl.Johannis va stabili noi recorduri de comportament ridicol sau penibil.
    Basescu, chiar daca a fost un adevarat cancer, politic vorbind, pentru Romania, are "stofa" de lider, este un "Cappo di tutti cappi", mafiot veritabil, pursange.
    Dl.Johannis nu va putea fi niciodata un adevarat lider, daramite un om de stat; nu are "stofa"; lipsindu-i atat "stofa", cat si "singele din instalatie" ( ca sa fiu un pic colocvial ),
    domnia sa va ramane doar un imitator jalnic al lui Basescu.




    • Like 0
    • @ Cri
      check icon
      Desi vede toata lumea ca esti doar un sarac ( cu duhul) psd-ist, insisti sa scrii in termeni infiniti ( aproape) despre parerile tale; Foarte bine asta-i democratia;
      Parerea mea ( tot democratic si deloc emfatic) este ca esti prea sarac / sau mituit/ vandut comunistilor ca sa te bage cineva in seama ( in afara de mine, probabil, pt ca m-am saturat sa-ti vad prostiile expuse savant in "foaia" asta);
      Si- tot democratic- pentru mine: Un puscarias este un puscarias; Sincer- imi placea mai mult "pe vremi" atunci cand- dupa ce ai infundat puscaria nu te mai reabilita nici dracu`; Si- pentru ca tara asta e guvernata de hoti- iar tu le tii partea- sa-ti fie rusine!
      • Like 3
    • @ Cri
      Nu ati putut rezista. Dupa ce ati dat o mare dovada de "intelegere" fata de "gainari", bieti nevinovati "care au furat un portofel sau din supermarket" si care,vai doamne, sunt niste nestiutori si "risca" sa fie scolarizati ( fie vorba intre noi singura scoala la
      care merg cu drag) de talhari, violatori,pedofili si alti degenerati, ati trecut la atac
      asupra lui iohannis si bineinteles, nu-l puteati uita pe basescu. Poporul asta a fost grav
      contaminat de microbii ponta, tariceanu, dragnea si celelalte scarbe cu antibasism.
      Cand "marele si puternicul, a toate facatorul" psd nu e in stare sa faca ceva, hopa
      basescu e de vina. Acuma "din fericire"are doi basescu si iohannis. A si sa nu uit mai
      il au si pe ciolos si tehnocratii. Fsn si pdsr aveau "greaua mostenire a lui ceausescu".
      Pe care nu au ezitat sa si-o imparta cativa intre ei. Cata imbecilitate si ipocrizie. Astia
      de acum,"saracutii de ei" sunt niste adevarati "ingeri binefacatori". Nu cumva sunt
      intruchiparea raului cu ranjetul pe buze? Se spune ca "drumul spre iad e pvat cu bune
      intentii". Nu va indemn la gandire. V-am vazut simpatiile politice.
      Da, respectiva lege ar fi o catastrofa, foarte bine spus. In primul rand trebuie sa fii orb sau interesa ca sa nu vezi scopul. Este, in primul rand pentru polticienii inchisi sau in curs de cercetare. Ca odata cu ei scapa si ceilalti "gainari" nu conteaza. Ce daca vor fura din nou "portofele sau din supermarket"? E dreptul "omului"si noi suntem vajnici aparatori ai "omului doar oameni suntem". Sa iasa astia, cu totii dar "sa intre basescu si ai lui" ca au indraznit sa incerce sa ne impiedice pe noi si sa ne demaste. Rusine pentru tipul asta de abordare.
      • Like 1
    • @ Cri
      Dv. amestecați lucrurile și astfel „pierdeți pe drum” aspectul principal: o asemenea lege ar însemna intrarea în politică/ decizie a unor persoane cu condamnări penale, ceea ce este inadmisibil!
      Sunteți de fapt un inamic al actualului Președinte fără argumente viabile.
      Și nu sunteți „colocvial”, ci nepoliticos, ca să nu spun vulgar.
      • Like 0
    • @
      Cri check icon
      In acest caz va propun sa propuneti elaborarea unei legi care sa "reglementeze" opiniile cetatenilor, iar cine indrazneste sa aiba o opinie diferita de a Dvs, sa fie declarat "vandut" sau "tradator de patrie" si bagat la puscarie pentru delict de opinie.
      Astfel va fi instaurata o frumoasa uniformizare a ideilor, fara disonante care sa perturbe pacea sociala; iar acest site va arata in sfarsit asa cum doriti Dvs: toti vor avea la unison, ca un cor, aceeasi opinie.
      In acest sens va sugerez sa lecturati romanul "1984", scris de George Orwell; veti gasi acolo o solutie pe placul Dvs: infiintarea unui "Minister al Adevarului", care sa controleze si sa reglementeze gandirea cetatenilor.
      • Like 0
  • Vlad C. check icon
    Singura cale de prevenire a legii amnistiei si gratierii ar fi protestele in strada si sustinerea Presedintelui ca sa dejucam planurile penalilor PSD-ALDE-UDMR de suspendare a acestuia in cursul verii/ toamnei. Mai mult, aceste proteste i-ar oferi un suport mai mare Presedintelui in lupta sa cu acesti penali, desi nu are suficiente parghii in respingerea legilor lor (in afara de retrimiterea acesteia la ei si contestarea ei la CCR).

    Din fericire pentru noi, protestele in strada ar creste si presiunea partenerilor externi, americani si europeni (cu un nou raport MCV) care-i vor taxa fara mila pe penali, dar ii vor biciui si pe judecatorii lor de la CCR care vor fi obligati sa respinga legile lor contestate de Presedinte si/ sau grupuri parlamentare. Nu uit ca la precedentul lor asalt asupra justitiei (decembrie 2013) cand au adoptat "martea neagra" au primit peste 10 lovituri din partea ambasadelor, iar judecatorii lor au respins in unanimitate legea lor in luna care a urmat acelei adoptari neconstitutionale.

    Anuntati-va rudele, prietenii, cunostintele sa se pregateasca de o noua revolutie (impotriva jihadismului de data asta) !
    • Like 4
    • @ Vlad C.
      check icon
      Ieșirile în stradă din România nu au nicio legătură, dar nici una, cu ce spune U.E., și la ei se iese în stradă. Obsesia că U.E. ne judecă după cum ieșim în stradă este un românism, „complexul mineriadelor”. Apropo, încă nu am aflat cine a organizat mineriadele din 1990–1991, nici ciudata mineriadă din 1999.
      • Like 0
    • @
      check icon
      iti raspund eu pe scurt, daca n-ai aflat; Iliescu + noua organizatie PCR ( FSN- pe vremea aia); Am prieteni care au fost nevoiti sa emigreze pentru asta; Iar eu am scapat printr-un miracol de bataile animalelor ...
      De atunci ii pastrez lui Ilici si haitei sale o nestearsa amintire;
      • Like 2
    • @
      check icon
      Da, numai că astea sînt păreri care pot sau nu coincide cu ale mele ori ale altora. După 27 de ani NU știm cine au fost asasinii, respectiv cine a dat ordinul. Păreri putem avea... astea nu țin loc de condamnare.
      P.S. Ați primit un like total nejustificat.
      • Like 0
  • Suntem o țară condusă de hoți autorizați. Astăzi seară o să las ușa deschisă la casă și o să pun marchaje, ca să găsească cât mai ușor hoții casa mea. Nu o să mă opun, când îmi golesc casa. O să mă duc în bucătărie, să-i las să-și facă treaba și până atunci le fac un ceai. La sfârșit o să dau mâna cu ei, după ce mi-au scuipat în ceașcă și cu un zâmbet tâmp o să-i invit să mai vină. Sună absurd? Poate. Doar că în România așa este de "bun augur". Nici nu mai pot să mă supăr pe borfașii ăștia, doar cine îi lasă să facă ce vor mușchii lor? Nici măcar Colectiv nu ne-a trezit. Țara asta își merită soarta și să zicem mulțam, că majoritatea sunt "doar" niște hoți de buzunare.
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Stiti ceva, va rog, daca stiti sigur, cine a ridicat / a adus in discutie acest asa zis proiect de lege!!?? Dar, cu nume, zi, data , ora, de la PSD, PNL, PMP, USR......cu subiect si predicat!!!!! In nov 2014 a fost respins de camera deputatilor cu 293 de voturi pentru respingerea lui, 1 vot împotrivă şi o abţinere. DECI TOTI politicienii AU VOTAT IMPOTRIVA....Senzatia mea este ca se aduc in atentia opiniei publice subiecte care impart roamanii in doua si tin de campania electorala....ALO, s-a terminat campania electorala....Si mai este ceva, NICIODATA, o lege a amnistiei si gratierii nu va fi aplicata celor condamnati pentru CORUPTIE......atunci, despre ce vorbim ??
    • Like 0
    • @ Ionel
      Daca nu celor condamnati pt. coruptie atunci pt. cine crezi ca va fi aplicata? N o fi aplicata pentru criminali in serie, violatori, pedofili, talhari...? Trezirea, esti dezinformat grav, noul ministru al justitiei a zis ca e de "bun augur" amnistia, el fiind si coautor al Martei Negre.
      • Like 0
    • @ Bogdan Melinte
      Ionel check icon
      Sunt jurist si cred ca macar stiu ce vorbesc, chiar daca sunt dezinformat, iar dvs sunteti mai informat ca mine. Tot timpul cand s-a vorbit de amnistie, s-a specificat faptul ca nu intra criminalii si cei condamnati pentru coruptie. Din pacate la noi se politizeaza totul.....
      • Like 0
    • @ Ionel
      Informati va in legatura cu Martea Neagra. Inclin sa cred ca sunteti intr o eroare, luarea de mita si abuzul in serviciu ar fi fost fapte pentru care infractorii puteau fi amnistiati. Astea nu sunt fapte de coruptie? Tin sa va amintesc ca florin iordache, noul ministru, a fost unul dintre initiatorii acestui proiect de lege.
      • Like 1
    • @ Ionel
      Ioan check icon
      Cu nostalgie si speranta (nerecunoscuta!): putea fi un criteriu de triere a politicienilor...
      • Like 0
  • check icon
    Sunt total de acord cu ce a zis Preșul. Am urât amnistiile încă de pe vremea lui Ceaușescu. Acu îi judeca cu bandiți cu public în cinematrograf (am fost martor, pot să scriu un articol cum s-a desfășurtat) și de anul nou dădea o amnistie generală, că nu mai erau locuri în pușcării sau că îl apica nostalgia după timpul petrecut de el în pușcărie și-l apuca mila, habar n-am. Ideea că îi lăsa pe hoți iar pe străzi, în timp ce pe studenți și militari îi ducea la munci. Doamne ce l-am mai urât pentru asta.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult