Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ionuț și Lucian, doi dintre voluntarii aduși de Cioloș ca să scape statul de frăția firmelor din IT, chemați când sistemul de sănătate dă „Error”

Ionuț Aionițoaei (foto) și-a petrecut ultimii cinci ani la Bruxelles, unde a fost consultant pentru sisteme informatice al Comisiei Europene. A intrat ca bursier în echipa GovITHub și acum este unul dintre oamenii care vor stabili ce este în neregulă cu sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și ce măsuri vor trebui să fie luate pentru ca acesta să fie îmbunătățit. 

Sistemul cardului de sănătate s-a blocat de nenumărate ori în ultima perioadă și a provocat haos printre medici și pacienți. 

„Într-adevăr, ideea generală e că nu funcționează cardul, dar, de fapt,acolo sunt mai multe sisteme înlănțuite. Există mai multe elemente care formează acest sistem informatic, cardul național de sănătate este doar un singur element și unul din scopurile controalelor este de a identifica dacă acolo a fost de fapt problema sau dacă este un concurs de împrejurări care au determinat problemele, dacă a fost de fiecare dată aceeași problemă. Cei de la Corpul de Control nu au experiența necesară pentru a vedea dacă există o eroare în corpul aplicației care a rezultat în blocarea sistemului sau dacă e o eroare de infrastructură”, spune bursierul GovITHub.

Ionuț Aionițoaei este cel care a coordonat și echipa GovITHub care s-a ocupat de extinderea sistemului informatic responsabil pentru partea a doua a examenului de rezidențiat, și anume distribuirea rezidenților pe locurile disponibile. 

Spre deosebire de anii precedenţi, când examenul şi procesul de alegere a locurilor și posturilor de către medicii rezidenţi se făcea la nivelul fiecărui centru universitar, anul acesta Ministerul Sănătăţii a schimbat metodologia de desfăşurare a concursului şi selecția s-a făcut unitar la nivel național. Pentru aceasta a fost nevoie de o actualizare de interfaţă şi arhitectură a sistemului informatic deja existent şi funcţional de 7 ani. Acest proces le-a luat bursierilor GovIT Hub o săptămână. 

 Au existat niște elemente suplimentare puse la dispoziție de cei de la STS și anume o conferință audio care a venit în ajutorul interfeței pentru a transmite alegerea fiecărui candidat.Și a fost un real succes, practic a decurs fără incidente tot procesul. AU fost aproape 6.000 înscriși 4.000 de candidați care au avut dreptul să își aleagă posturi, au fost profesorii, familia candidaului. Spre bucuria noastră, interfața a fost foarte prietenoasă, astfel încât un candidat a făcut selecția în mai puțin de 15 secunde, spune Ionuț Aionițoaei, care, după terminarea bursei, își dorește să rămână voluntar în programul GovITHub. 

Registrul electronic național de screening auditiv și actualizarea permanentă a situației vaccinurilor

Colegul său, Lucian Stuparu, a coordonat realizarea registrului informatic unic pentru screening-ul neonatal auditiv.

„Nu exista până acum un registru național și, de asemenea, nu există suficiente aparate în țară de screening auditv. E un program pilot, noi vom lucra la început cu trei maternități. S-a lansat și o licitație pentru a dota absolut toate maternitățile cu aparatura necesară și la finalul ei aboslut toate maternitățile din țară vor folosi acest registru”, spune el. 

Un alt proiect la care a lucrat este o aplicație pentru actualizarea stocurilor de vaccin, care ar trebui să elimine crizele de vaccinuri din țară. „Au venit foarte multe plângeri că nu există stocuri de vaccin. Practic, ce rezolvă această platformă este o centralizare mai frecventă a stocurilor disponibile la direcțiile de sănătate publică entru a putea optimiza fluxurile de distribuție. Ar putea să introducă în fiecare zi câte au mai rămas în stoc și ministerul să obseve unde sunt problemele cele mai mari și să distribuie vaccinuri înainte de terminare lunii cum se făcea înainte. Înainte se trimitea situația la sfârșitul lunii”, explică el. Aplicațiile au la bază surse deschise și au fost realizate fără costuri, explică Stuparu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pe zi ce trece am senzatia ca acest guvern (Ciolos) ne-a fost dat/aratat pe sub nas ca o prajitura delicioasa si apoi ne-a lasat pe toti cu ochii-n soare. Si cu viata in mainile nenorocitilor ce vor veni... Am constatat cat de minunat poate fi, cum se conduce eficient o tara si gata. Revenim la obisnuita mocirla de uriasa birocratie si coruptie.
  • Like 8
 • Sunt sigură că guvernul politic nu va tolera nimic din ce lasă guvernarea Cioloș,absolut nimic.
  Iar ceva care să și diminueze posibilitățile de jaf...Nici vorbă!
  Bucla timpului se închide peste România.
  • Like 9
 • check icon
  Eu unul as paria ca vor fi trimisi departe de tara...o guvernare politica n-are interes sa distruga sistemul feudal de atribuire al licitatiilor sau al banilor.Altfel unde si-ar mai gasi loc "bombonici" in sistem?S-a creat mare scandal pe tema banilor primiti de it-isti,dar n-a pus nimeni in balanta beneficiul de a face functionale programe pe care s-au aruncat milioane de euro si se blocheaza permanent sau sunt de nefolosit.Nu cred ca vom mai vedea in curand oameni care sa demaste jaful generalizat si tare mi-as dori sa ma gresesc.Societatea civila e moarta si-ngropata atunci cand e vorba sa apere astfel de initiative.
  • Like 11
  • @
   check icon
   Ai castigat pariul. Uita-te la "monstrii sacri" care vor forma "noul" guvern psd si spune-mi pe care dintre ei ii vezi capabil sau macar deschis?! Cum sa monitorizezi stocurile de vaccin cand tocmai bulibaseala le confera puterea de a comanda la urgenta, fara licitatie si pe orice pret? Nu mai vorbeac de celelalte...
   • Like 6

 • Ce se va intampla cand va fi un nou guvern?
  Ce se poate face ca sa se pastreze imbunatatirile, introducerea de sisteme noi performante IT?
  S-au facut niste pasi importanti pentru distrugerea cat de cat a birocratiei, se va merge pe acelasi drum?
  (Sincer, nu stiu care e formularea corecta, cred ca IT nu e exact cuvantul, dar se intelege ce vreau sa spun.)
  • Like 2
  • @ dordetine
   Claudiu check icon
   O opozitie unita, ferma si competenta, cu un leader agresiv in sensul bun, gen un Basescu (dar cu principii etice!), un Antonescu in zilele lui bune, asta este nevoie. Daca ma intrebi din cine insa sa fie opozitia asta acum, n-am raspuns ... PNL este tot un PSD in fond si oricum sunt in disolutie. In plus un talent astia din PNL de isi pun in frunte numai cuconite tafnoase si pline de ifose, in schimb sunt zero absolut la leadership si legatura cu membri din teritoriu ... Fetitele astea cam trecute, dar cu ifose gen Gorghiu dar si asta noua nu-i departe de ea, isi beau cafeaua la Bucuresti si se cred marete conducatoare ale politicii romanesti! Doamne ajuta si vai de fundul nostru!
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult