Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ionuț și Lucian, doi dintre voluntarii aduși de Cioloș ca să scape statul de frăția firmelor din IT, chemați când sistemul de sănătate dă „Error”

Ionuț Aionițoaei (foto) și-a petrecut ultimii cinci ani la Bruxelles, unde a fost consultant pentru sisteme informatice al Comisiei Europene. A intrat ca bursier în echipa GovITHub și acum este unul dintre oamenii care vor stabili ce este în neregulă cu sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și ce măsuri vor trebui să fie luate pentru ca acesta să fie îmbunătățit. 

Sistemul cardului de sănătate s-a blocat de nenumărate ori în ultima perioadă și a provocat haos printre medici și pacienți. 

„Într-adevăr, ideea generală e că nu funcționează cardul, dar, de fapt,acolo sunt mai multe sisteme înlănțuite. Există mai multe elemente care formează acest sistem informatic, cardul național de sănătate este doar un singur element și unul din scopurile controalelor este de a identifica dacă acolo a fost de fapt problema sau dacă este un concurs de împrejurări care au determinat problemele, dacă a fost de fiecare dată aceeași problemă. Cei de la Corpul de Control nu au experiența necesară pentru a vedea dacă există o eroare în corpul aplicației care a rezultat în blocarea sistemului sau dacă e o eroare de infrastructură”, spune bursierul GovITHub.

Ionuț Aionițoaei este cel care a coordonat și echipa GovITHub care s-a ocupat de extinderea sistemului informatic responsabil pentru partea a doua a examenului de rezidențiat, și anume distribuirea rezidenților pe locurile disponibile. 

Spre deosebire de anii precedenţi, când examenul şi procesul de alegere a locurilor și posturilor de către medicii rezidenţi se făcea la nivelul fiecărui centru universitar, anul acesta Ministerul Sănătăţii a schimbat metodologia de desfăşurare a concursului şi selecția s-a făcut unitar la nivel național. Pentru aceasta a fost nevoie de o actualizare de interfaţă şi arhitectură a sistemului informatic deja existent şi funcţional de 7 ani. Acest proces le-a luat bursierilor GovIT Hub o săptămână. 

 Au existat niște elemente suplimentare puse la dispoziție de cei de la STS și anume o conferință audio care a venit în ajutorul interfeței pentru a transmite alegerea fiecărui candidat.Și a fost un real succes, practic a decurs fără incidente tot procesul. AU fost aproape 6.000 înscriși 4.000 de candidați care au avut dreptul să își aleagă posturi, au fost profesorii, familia candidaului. Spre bucuria noastră, interfața a fost foarte prietenoasă, astfel încât un candidat a făcut selecția în mai puțin de 15 secunde, spune Ionuț Aionițoaei, care, după terminarea bursei, își dorește să rămână voluntar în programul GovITHub. 

Registrul electronic național de screening auditiv și actualizarea permanentă a situației vaccinurilor

Colegul său, Lucian Stuparu, a coordonat realizarea registrului informatic unic pentru screening-ul neonatal auditiv.

„Nu exista până acum un registru național și, de asemenea, nu există suficiente aparate în țară de screening auditv. E un program pilot, noi vom lucra la început cu trei maternități. S-a lansat și o licitație pentru a dota absolut toate maternitățile cu aparatura necesară și la finalul ei aboslut toate maternitățile din țară vor folosi acest registru”, spune el. 

Un alt proiect la care a lucrat este o aplicație pentru actualizarea stocurilor de vaccin, care ar trebui să elimine crizele de vaccinuri din țară. „Au venit foarte multe plângeri că nu există stocuri de vaccin. Practic, ce rezolvă această platformă este o centralizare mai frecventă a stocurilor disponibile la direcțiile de sănătate publică entru a putea optimiza fluxurile de distribuție. Ar putea să introducă în fiecare zi câte au mai rămas în stoc și ministerul să obseve unde sunt problemele cele mai mari și să distribuie vaccinuri înainte de terminare lunii cum se făcea înainte. Înainte se trimitea situația la sfârșitul lunii”, explică el. Aplicațiile au la bază surse deschise și au fost realizate fără costuri, explică Stuparu. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pe zi ce trece am senzatia ca acest guvern (Ciolos) ne-a fost dat/aratat pe sub nas ca o prajitura delicioasa si apoi ne-a lasat pe toti cu ochii-n soare. Si cu viata in mainile nenorocitilor ce vor veni... Am constatat cat de minunat poate fi, cum se conduce eficient o tara si gata. Revenim la obisnuita mocirla de uriasa birocratie si coruptie.
  • Like 8
 • Sunt sigură că guvernul politic nu va tolera nimic din ce lasă guvernarea Cioloș,absolut nimic.
  Iar ceva care să și diminueze posibilitățile de jaf...Nici vorbă!
  Bucla timpului se închide peste România.
  • Like 9
 • check icon
  Eu unul as paria ca vor fi trimisi departe de tara...o guvernare politica n-are interes sa distruga sistemul feudal de atribuire al licitatiilor sau al banilor.Altfel unde si-ar mai gasi loc "bombonici" in sistem?S-a creat mare scandal pe tema banilor primiti de it-isti,dar n-a pus nimeni in balanta beneficiul de a face functionale programe pe care s-au aruncat milioane de euro si se blocheaza permanent sau sunt de nefolosit.Nu cred ca vom mai vedea in curand oameni care sa demaste jaful generalizat si tare mi-as dori sa ma gresesc.Societatea civila e moarta si-ngropata atunci cand e vorba sa apere astfel de initiative.
  • Like 11
  • @
   check icon
   Ai castigat pariul. Uita-te la "monstrii sacri" care vor forma "noul" guvern psd si spune-mi pe care dintre ei ii vezi capabil sau macar deschis?! Cum sa monitorizezi stocurile de vaccin cand tocmai bulibaseala le confera puterea de a comanda la urgenta, fara licitatie si pe orice pret? Nu mai vorbeac de celelalte...
   • Like 6

 • Ce se va intampla cand va fi un nou guvern?
  Ce se poate face ca sa se pastreze imbunatatirile, introducerea de sisteme noi performante IT?
  S-au facut niste pasi importanti pentru distrugerea cat de cat a birocratiei, se va merge pe acelasi drum?
  (Sincer, nu stiu care e formularea corecta, cred ca IT nu e exact cuvantul, dar se intelege ce vreau sa spun.)
  • Like 2
  • @ dordetine
   Claudiu check icon
   O opozitie unita, ferma si competenta, cu un leader agresiv in sensul bun, gen un Basescu (dar cu principii etice!), un Antonescu in zilele lui bune, asta este nevoie. Daca ma intrebi din cine insa sa fie opozitia asta acum, n-am raspuns ... PNL este tot un PSD in fond si oricum sunt in disolutie. In plus un talent astia din PNL de isi pun in frunte numai cuconite tafnoase si pline de ifose, in schimb sunt zero absolut la leadership si legatura cu membri din teritoriu ... Fetitele astea cam trecute, dar cu ifose gen Gorghiu dar si asta noua nu-i departe de ea, isi beau cafeaua la Bucuresti si se cred marete conducatoare ale politicii romanesti! Doamne ajuta si vai de fundul nostru!
   • Like 1


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult