Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Iranul recunoaște că a doborât din greșeală avionul ucrainean cu 176 de oameni la bord. Reacția Canadei și a Ucrainei

Avionul ucrainean

Foto: Locul prăbușirii avionului ucrainean. Sursa: Guliver/ Getty Images

Iranul a recunoscut că a doborât fără intenție avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord care s-a prăbușit pe 8 ianuarie, la câteva minute de la decolarea de pe aeroportul din Teheran. 

Potrivit unei declarații prezentate la televiziunea de stat Press TV, acest lucru s-a întâmplat din cauza unei „erori umane”, după ce avionul a fost reperat în apropierea unei locații „sensibile” a Gărzilor Revoluționare, fiind catalogat în mod greșit drept „țintă ostilă”, relatează BBC. 

„O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne ale Forțelor Armate: o eroare umană din momentul crizei cauzate de aventurismul american a dus la dezastru", a scris ministrul iranian de Externe Javad Zarif, care a transmis „regrete profunde”, „scuze” și „condoleanțe” familiilor tuturor victimelor și țărilor afectate.

Într-o declarație pe Twitter, președintele iranian Hassan Rouhani spune că doborârea avionului ucrainean a fost „o mare tragedie” și „o greșeală de neiertat”. „Ancheta internă a Forțelor Armate a scos la iveală că, în mod regretabil, rachetele trase din cauza unei erori umane au provocat prăbușirea oribilă a avionului ucrainean și moartea a 176 de oameni nevinovați”, a scris Rouhani, care a adăugat că investigațiile continuă.

Inițial, Iranul a negat cu fermitate că avionul a fost doborât, în ciuda declarațiilor oficialilor americani și canadieni care au afirmat că au dovezi în acest sens. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că nu este suficient că Iranul și-a recunoscut vina și că așteaptă ca vinovații să fie aduți în fața justiției, iar familiile victimelor despăgubite. 

„Această dimineață nu a fost una bună, dar a adus adevărul. Chiar înainte de încheiarea anchetei comisiei internaționale, Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean. 

Noi însă insistăm pe o recunoaștere deplină a vinei. Ne așteptăm ca Iranul să facă o anchetă completă și transparentă, să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției, să înapoieze rămășițele pământești ale celor decedați, să plătească despăgubiri și să transmită scuze oficile prin canalele diplomatice. Sperăm că ancheta va continua fără amânări artificiale și obstacole. Cei 45 de profesioniști ai noștri au nevoie de acces deplin și de angajamentul de a face dreptate” a transmis Zelenski.

La rândul său, premierul canadian Justin Trudeau a cerut o „anchetă completă şi aprofundată”, care să ducă la stabilirea responsabilităților în acest caz. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu poate fi doborat din greseala deoarece o unitate din jurul aeroportului a vazut clar despre ce e vorba; A URMARIT AVIONUL DE LA DECOLARE.
  • Like 1
  • @ Soare Constantin
   I-ati prins!
   Si ei credeau ca ne pacalesc pe toti.
   De unde sa stie ei ca pe romani nu-i poti duce cu presu’
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult