Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Iranul recunoaște că a doborât din greșeală avionul ucrainean cu 176 de oameni la bord. Reacția Canadei și a Ucrainei

Avionul ucrainean

Foto: Locul prăbușirii avionului ucrainean. Sursa: Guliver/ Getty Images

Iranul a recunoscut că a doborât fără intenție avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord care s-a prăbușit pe 8 ianuarie, la câteva minute de la decolarea de pe aeroportul din Teheran. 

Potrivit unei declarații prezentate la televiziunea de stat Press TV, acest lucru s-a întâmplat din cauza unei „erori umane”, după ce avionul a fost reperat în apropierea unei locații „sensibile” a Gărzilor Revoluționare, fiind catalogat în mod greșit drept „țintă ostilă”, relatează BBC. 

„O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne ale Forțelor Armate: o eroare umană din momentul crizei cauzate de aventurismul american a dus la dezastru", a scris ministrul iranian de Externe Javad Zarif, care a transmis „regrete profunde”, „scuze” și „condoleanțe” familiilor tuturor victimelor și țărilor afectate.

Într-o declarație pe Twitter, președintele iranian Hassan Rouhani spune că doborârea avionului ucrainean a fost „o mare tragedie” și „o greșeală de neiertat”. „Ancheta internă a Forțelor Armate a scos la iveală că, în mod regretabil, rachetele trase din cauza unei erori umane au provocat prăbușirea oribilă a avionului ucrainean și moartea a 176 de oameni nevinovați”, a scris Rouhani, care a adăugat că investigațiile continuă.

Inițial, Iranul a negat cu fermitate că avionul a fost doborât, în ciuda declarațiilor oficialilor americani și canadieni care au afirmat că au dovezi în acest sens. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că nu este suficient că Iranul și-a recunoscut vina și că așteaptă ca vinovații să fie aduți în fața justiției, iar familiile victimelor despăgubite. 

„Această dimineață nu a fost una bună, dar a adus adevărul. Chiar înainte de încheiarea anchetei comisiei internaționale, Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean. 

Noi însă insistăm pe o recunoaștere deplină a vinei. Ne așteptăm ca Iranul să facă o anchetă completă și transparentă, să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției, să înapoieze rămășițele pământești ale celor decedați, să plătească despăgubiri și să transmită scuze oficile prin canalele diplomatice. Sperăm că ancheta va continua fără amânări artificiale și obstacole. Cei 45 de profesioniști ai noștri au nevoie de acces deplin și de angajamentul de a face dreptate” a transmis Zelenski.

La rândul său, premierul canadian Justin Trudeau a cerut o „anchetă completă şi aprofundată”, care să ducă la stabilirea responsabilităților în acest caz. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu poate fi doborat din greseala deoarece o unitate din jurul aeroportului a vazut clar despre ce e vorba; A URMARIT AVIONUL DE LA DECOLARE.
  • Like 1
  • @ Soare Constantin
   I-ati prins!
   Si ei credeau ca ne pacalesc pe toti.
   De unde sa stie ei ca pe romani nu-i poti duce cu presu’
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult