Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Iranul recunoaște că a doborât din greșeală avionul ucrainean cu 176 de oameni la bord. Reacția Canadei și a Ucrainei

Avionul ucrainean

Foto: Locul prăbușirii avionului ucrainean. Sursa: Guliver/ Getty Images

Iranul a recunoscut că a doborât fără intenție avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord care s-a prăbușit pe 8 ianuarie, la câteva minute de la decolarea de pe aeroportul din Teheran. 

Potrivit unei declarații prezentate la televiziunea de stat Press TV, acest lucru s-a întâmplat din cauza unei „erori umane”, după ce avionul a fost reperat în apropierea unei locații „sensibile” a Gărzilor Revoluționare, fiind catalogat în mod greșit drept „țintă ostilă”, relatează BBC. 

„O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne ale Forțelor Armate: o eroare umană din momentul crizei cauzate de aventurismul american a dus la dezastru", a scris ministrul iranian de Externe Javad Zarif, care a transmis „regrete profunde”, „scuze” și „condoleanțe” familiilor tuturor victimelor și țărilor afectate.

Într-o declarație pe Twitter, președintele iranian Hassan Rouhani spune că doborârea avionului ucrainean a fost „o mare tragedie” și „o greșeală de neiertat”. „Ancheta internă a Forțelor Armate a scos la iveală că, în mod regretabil, rachetele trase din cauza unei erori umane au provocat prăbușirea oribilă a avionului ucrainean și moartea a 176 de oameni nevinovați”, a scris Rouhani, care a adăugat că investigațiile continuă.

Inițial, Iranul a negat cu fermitate că avionul a fost doborât, în ciuda declarațiilor oficialilor americani și canadieni care au afirmat că au dovezi în acest sens. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că nu este suficient că Iranul și-a recunoscut vina și că așteaptă ca vinovații să fie aduți în fața justiției, iar familiile victimelor despăgubite. 

„Această dimineață nu a fost una bună, dar a adus adevărul. Chiar înainte de încheiarea anchetei comisiei internaționale, Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean. 

Noi însă insistăm pe o recunoaștere deplină a vinei. Ne așteptăm ca Iranul să facă o anchetă completă și transparentă, să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției, să înapoieze rămășițele pământești ale celor decedați, să plătească despăgubiri și să transmită scuze oficile prin canalele diplomatice. Sperăm că ancheta va continua fără amânări artificiale și obstacole. Cei 45 de profesioniști ai noștri au nevoie de acces deplin și de angajamentul de a face dreptate” a transmis Zelenski.

La rândul său, premierul canadian Justin Trudeau a cerut o „anchetă completă şi aprofundată”, care să ducă la stabilirea responsabilităților în acest caz. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu poate fi doborat din greseala deoarece o unitate din jurul aeroportului a vazut clar despre ce e vorba; A URMARIT AVIONUL DE LA DECOLARE.
    • Like 1
    • @ Soare Constantin
      I-ati prins!
      Si ei credeau ca ne pacalesc pe toti.
      De unde sa stie ei ca pe romani nu-i poti duce cu presu’
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult