Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Irina și Patricia taie capete înalte!

Că Irina Begu a învins-o pe nr. 4 mondial, Garbine Muguruza, cap de serie nr. 3 la Madrid, e o mare surpriză, dar felul în care a făcut-o e și mai mare!

Irina nu a avut în față o favorită aflată în zi slabă. Garbine a jucat bine, cu momente sclipitoare, ajungând la un ghem de serviciu distanță de victorie. Extraordinar e că Irina s-a „bătut în parte” cu această prădătoare pursânge. La atac a răspuns cu atac, s-a angajat fără frică într-un joc de contre, care pe care, fiecare jucătoare izbutind în jur de 40 de winnere. O armă de mare finețe, foarte eficientă psihologic, au fost stopurile puse cu reverul cu o mână, în lung de linie, la 1 m de fileu, din schimb tare în cros – și Ilie Năstase ar fi fost mândru de asemenea execuții bijuterie. În plus, Irina a fost mai stabilă decât Muguruza la serviciu, făcând doar 2 duble greșeli, față de 6 ale spanioloaicei, unele în momente cheie.

Însă ce m-a impresionat cel mai mult a fost rezistența psihică a Irinei Camelia Begu. A condus în primul set cu 5-2, după care uraganul Garbine a câștigat 5 ghemuri la rând și setul.

În setul 2, Irina a condus iarăși cu 5-2, apoi cu 5-3 și 40-0, având trei mingi de set! Încă o dată, Muguruza a țâșnit ca șarpele călcat pe coadă și s-a dus la 6-5, servind pentru meci. M-am luat cu mâinile de cap. Dar Irina, cu un sânge rece fenomenal, a riscat, a atacat, a făcut rebreak-ul și a câștigat în tie-break.

În setul decisiv a condus cu 2-0. Un nou come back exploziv al Garbinei, 3 ghemuri câștigate consecutiv. Irina se adună, servește, egalează la 3, apoi face break-ul. Aici intervine foarte bine Adrian Cruciat: „S-a ajuns la 40 de winnere, ține-o așa, nu intra în apărare. I-ai făcut break, poate-ți face și ea unul, nu contează, important e să nu dai înapoi, joacă decisiv, cea care prinde tușa o să câștige”.

Și chiar asta a făcut Irina, câștigând ultimul ghem pe serviciul Muguruzei, în aplauzele uluite ale publicului madrilen care a suportat frigul nopții.

Sarcina Patriciei Țig a fost mult mai ușoară. Talentata Sloane Stephens, nr. 21 mondial, amorțită, lipsită de vlagă, absentă, a făcut o grămadă de greșeli neforțate, unele ridicole. Meritul Patriciei este că a exploatat cu precizie forma slabă a „micii Serena”, ținând mingea în teren, fără riscuri inutile, așteptând greșeala. În tenis trebuie să știi și să-ți ajuți adversara să se bată singură.

Avem, deci, două reprezentante în turul 3 la Mutua Madrilena.

Astăzi, la ora 13, în primul meci al zilei pe Centralul Manolo Santana, Simona o întâlnește pe italianca Karin Knapp, iar în ultimul, după ora 22,30, Sorana Cîrstea se va bate cu muntenegreanca Danka Kovinić. Să le ținem pumnii. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Te pomenești că și subsemnatul, mai la bătrînețea chipului, voi lăsa baltă subiectele înalte, în favoarea tenisului și similarelor...
  • Like 0
 • check icon
  hehe...cu cine joaca Simona Halep in turul 3? Cu unguroaica de la Maramu', Timeea Baczinscki (10)...acum o sa vedem de ce e in stare cu una de aceeasi valoare nu cu ciuri-buri
  • Like 0
 • Casargoz check icon
  Parca vad un clip cu Simona:
  Ce ar fi fost ele, daca nu as fi fost eu!
  Dincolo de gluma proasta, bravo fetelor.
  Bravo Simonei pentru ca insuflat ambitie fetelor din romania.
  • Like 2
  • @ Casargoz
   A fost de ajuns ca Simona sa stea putin in top 5 si restul fetelor au si prins curaj. Pe langa faptul ca a stat pe locul 2 , ca a batut-o pe Serena, faptul ca le-a insuflat fetelor ceva curaj este un alt merit al Simonei, chiar daca nu este asa de vizibil.
   • Like 0
 • Casargoz check icon
  Parca vad un clip cu Simona:
  Ce ar fi fost ele, daca nu as fi fost eu!
  Dincolo de gluma proasta, bravo fetelor.
  Bravo Simonei pentru ca insuflat ambitie fetelor din romania.
  • Like 0
 • Dan M. check icon
  Da, jocul Irinei, nivelul inalt al jocului ei a surprins. Dar amandoua jucatoarele au practicat un tenis foarte bun, bine zicea comentatorul englez ca spectatorii sunt tratati regeste.
  Eu inclin sa cred ca tenisul bun a fost tot timpul acolo, in Irina, insa nu a putut fi pe deplin exprimat pana nu s-au produs acele schimbari pe care le vedem in ultima vreme in mentalul ei . Asta inseamna ca s-a lucrat acolo, si s-a lucrat bine. Revenirea ei de pe finalul setului doi a fost o realizare foarte importanta. Asta a tarat-o pe Garbinie Muguruza in mlastinile unei lupte de uzura, cu care nu e obisnuita si in care nu se descurca prea bine, pe cand la Irina noastra un meci de doua ceasuri, trei ceasuri, e aproape o norma.
  • Like 0
 • Doar aceste victorii ne mai aduc bucurii, în rest... politică proastă!
  • Like 0
 • Doamne ajuta!
  • Like 0
 • Irina a facut un meci extraordinar!Numai cine a stat bine cu nervii...cu inima...a putut urmari partida.Cred ca diferenta s-a facut la faptul ca,Irina,in momentele decisive,a fost mai lucida,mai calma!Un articol superb,domnule Cristian,va asteptam cu altele...Sa speram ca azi,Simona si Sorana,vor fi la inaltimea fetelor noastre de ieri,Patricia si Irina!!!Le multumim si le dorim cat mai multe victorii si...why not,Trofeul!!!!!!!!
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult