Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Irina și Patricia taie capete înalte!

Că Irina Begu a învins-o pe nr. 4 mondial, Garbine Muguruza, cap de serie nr. 3 la Madrid, e o mare surpriză, dar felul în care a făcut-o e și mai mare!

Irina nu a avut în față o favorită aflată în zi slabă. Garbine a jucat bine, cu momente sclipitoare, ajungând la un ghem de serviciu distanță de victorie. Extraordinar e că Irina s-a „bătut în parte” cu această prădătoare pursânge. La atac a răspuns cu atac, s-a angajat fără frică într-un joc de contre, care pe care, fiecare jucătoare izbutind în jur de 40 de winnere. O armă de mare finețe, foarte eficientă psihologic, au fost stopurile puse cu reverul cu o mână, în lung de linie, la 1 m de fileu, din schimb tare în cros – și Ilie Năstase ar fi fost mândru de asemenea execuții bijuterie. În plus, Irina a fost mai stabilă decât Muguruza la serviciu, făcând doar 2 duble greșeli, față de 6 ale spanioloaicei, unele în momente cheie.

Însă ce m-a impresionat cel mai mult a fost rezistența psihică a Irinei Camelia Begu. A condus în primul set cu 5-2, după care uraganul Garbine a câștigat 5 ghemuri la rând și setul.

În setul 2, Irina a condus iarăși cu 5-2, apoi cu 5-3 și 40-0, având trei mingi de set! Încă o dată, Muguruza a țâșnit ca șarpele călcat pe coadă și s-a dus la 6-5, servind pentru meci. M-am luat cu mâinile de cap. Dar Irina, cu un sânge rece fenomenal, a riscat, a atacat, a făcut rebreak-ul și a câștigat în tie-break.

În setul decisiv a condus cu 2-0. Un nou come back exploziv al Garbinei, 3 ghemuri câștigate consecutiv. Irina se adună, servește, egalează la 3, apoi face break-ul. Aici intervine foarte bine Adrian Cruciat: „S-a ajuns la 40 de winnere, ține-o așa, nu intra în apărare. I-ai făcut break, poate-ți face și ea unul, nu contează, important e să nu dai înapoi, joacă decisiv, cea care prinde tușa o să câștige”.

Și chiar asta a făcut Irina, câștigând ultimul ghem pe serviciul Muguruzei, în aplauzele uluite ale publicului madrilen care a suportat frigul nopții.

Sarcina Patriciei Țig a fost mult mai ușoară. Talentata Sloane Stephens, nr. 21 mondial, amorțită, lipsită de vlagă, absentă, a făcut o grămadă de greșeli neforțate, unele ridicole. Meritul Patriciei este că a exploatat cu precizie forma slabă a „micii Serena”, ținând mingea în teren, fără riscuri inutile, așteptând greșeala. În tenis trebuie să știi și să-ți ajuți adversara să se bată singură.

Avem, deci, două reprezentante în turul 3 la Mutua Madrilena.

Astăzi, la ora 13, în primul meci al zilei pe Centralul Manolo Santana, Simona o întâlnește pe italianca Karin Knapp, iar în ultimul, după ora 22,30, Sorana Cîrstea se va bate cu muntenegreanca Danka Kovinić. Să le ținem pumnii. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult