Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Irina și Patricia taie capete înalte!

Că Irina Begu a învins-o pe nr. 4 mondial, Garbine Muguruza, cap de serie nr. 3 la Madrid, e o mare surpriză, dar felul în care a făcut-o e și mai mare!

Irina nu a avut în față o favorită aflată în zi slabă. Garbine a jucat bine, cu momente sclipitoare, ajungând la un ghem de serviciu distanță de victorie. Extraordinar e că Irina s-a „bătut în parte” cu această prădătoare pursânge. La atac a răspuns cu atac, s-a angajat fără frică într-un joc de contre, care pe care, fiecare jucătoare izbutind în jur de 40 de winnere. O armă de mare finețe, foarte eficientă psihologic, au fost stopurile puse cu reverul cu o mână, în lung de linie, la 1 m de fileu, din schimb tare în cros – și Ilie Năstase ar fi fost mândru de asemenea execuții bijuterie. În plus, Irina a fost mai stabilă decât Muguruza la serviciu, făcând doar 2 duble greșeli, față de 6 ale spanioloaicei, unele în momente cheie.

Însă ce m-a impresionat cel mai mult a fost rezistența psihică a Irinei Camelia Begu. A condus în primul set cu 5-2, după care uraganul Garbine a câștigat 5 ghemuri la rând și setul.

În setul 2, Irina a condus iarăși cu 5-2, apoi cu 5-3 și 40-0, având trei mingi de set! Încă o dată, Muguruza a țâșnit ca șarpele călcat pe coadă și s-a dus la 6-5, servind pentru meci. M-am luat cu mâinile de cap. Dar Irina, cu un sânge rece fenomenal, a riscat, a atacat, a făcut rebreak-ul și a câștigat în tie-break.

În setul decisiv a condus cu 2-0. Un nou come back exploziv al Garbinei, 3 ghemuri câștigate consecutiv. Irina se adună, servește, egalează la 3, apoi face break-ul. Aici intervine foarte bine Adrian Cruciat: „S-a ajuns la 40 de winnere, ține-o așa, nu intra în apărare. I-ai făcut break, poate-ți face și ea unul, nu contează, important e să nu dai înapoi, joacă decisiv, cea care prinde tușa o să câștige”.

Și chiar asta a făcut Irina, câștigând ultimul ghem pe serviciul Muguruzei, în aplauzele uluite ale publicului madrilen care a suportat frigul nopții.

Sarcina Patriciei Țig a fost mult mai ușoară. Talentata Sloane Stephens, nr. 21 mondial, amorțită, lipsită de vlagă, absentă, a făcut o grămadă de greșeli neforțate, unele ridicole. Meritul Patriciei este că a exploatat cu precizie forma slabă a „micii Serena”, ținând mingea în teren, fără riscuri inutile, așteptând greșeala. În tenis trebuie să știi și să-ți ajuți adversara să se bată singură.

Avem, deci, două reprezentante în turul 3 la Mutua Madrilena.

Astăzi, la ora 13, în primul meci al zilei pe Centralul Manolo Santana, Simona o întâlnește pe italianca Karin Knapp, iar în ultimul, după ora 22,30, Sorana Cîrstea se va bate cu muntenegreanca Danka Kovinić. Să le ținem pumnii. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult