Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un Olé! pentru Simona, Irina, Sorana și Patricia!

   Simona și Sorana învingând simultan: n-am mai văzut asta de ani de zile. După o lungă și dureroasă eclipsă, Sorana Cîrstea câștigă la Madrid primul meci cu o jucătoare de top, sârboaica Jelena Janković. De lovituri excepționale n-a dus lipsă Sorana niciodată, problemele ei sunt încrederea și echilibrul în joc, pe care pare să le fi regăsit.

După un prim set strâns, pe care l-a câștigat pentru că nu a risipit mingi în fața tenacei și experimentatei Janković, Sorana a dat drumul la un joc agresiv, servind foarte bine cu primul, având mereu inițiativa, „smucind” lovituri decisive ca să nu-i dea ritm Jelenei. Ultimul ghem, 6-3, l-a câștigat la zero, cu un smeci imparabil de pe fundul terenului și doi ași.

Finalul tare e semn că ești în formă, spunea cândva jupânul turneului madrilen, Ion Țiriac. 

Simona a început formidabil meciul cu incomoda stângace japoneză Misaki Doi. Procentaj peste 70% la primul serviciu, retururi agresive pe serviciul 2 al lui Doi, lovituri decisive asumate și reușite; și, cel mai important, pași în față când mingea venea sus cu boltă, n-a mai lăsat-o să cadă, a plesnit-o direct drive volé. Cu totul altceva decât pasivitatea și lipsa de încredere din meciul de la Stuttgart cu Laura Siegemund – care, trebuie spus, demonstrează că finala ei n-a fost doar o flamă, învingând-o acum la Madrid pe puternica Sveta Kusnetsova, cu același joc încântător, torpile alternând cu loburi, voleuri și stopuri perfecte. 

Așa s-a dus Simona până la 6-0, 2-0. Atunci, Doi a riscat, a dat tare, nemaiavând ce pierde, i-a intrat și a câștigat 3 ghemuri la rând. Din fericire, Darren Cahill nu s-a ținut de promisiunea de a nu mai intra pe teren, a venit și a grăit: Ce s-a întâmplat? Nu s-a întâmplat nimic. Ea a lovit la disperare, n-are cum să susțină jocul ăsta până la capăt. E 2-3 și servești, fă-ți jocul tău fără să intri în agitație, las-o pe ea să se agite. Și atacă-i mai aspru serviciul 2.

Simona a ascultat, a înțeles și a închis meciul, 6-3, într-un sfert de oră.

Dar marea victorie a zilei îi aparține Irinei Begu. Înfruntarea de două ore și jumătate cu vechea noastră cunoștință, Eugenie Bouchard, a fost crâncenă. Canadianca alternează loviturile sclipitoare cu greșeli neforțate, uneori copilărești, încercând mereu să impună un ritm „nebun”, să lovească foarte din față și tare tot ce-i vine la înălțimea șoldurilor. Dar procentajul de reușită nu mai e cel de pe vremea când o bătea pe Simona în semifinală la Wimbledon.

Ținând bine mingea în teren, Irina a câștigat 6-4 primul set. În al doilea, Bouchard a fost de neoprit, reușind nenumărate „ștachii” vâjâitoare la limitele terenului.

În setul 3, Irina a cerut de două ori tratament medical pentru răni la degetele picioarelor, în fluierăturile unui public ostil, majoritar pro Bouchard. La 3-2 pentru Genie, Adrian Cruciat i-a dat Irinei niște sfaturi foarte bune: lovește rotund, nu plat la nivel, că de-acolo dă bine. Nu te mai gândi să câștigi meciul, vreau să joci fiecare punct în parte, și dacă faci asta, îți garantez că la trasul liniei tu o să câștigi.

Matură și reușind să rămână mai adunată în joc decât zvăpăiata vedetă canadiană, Irina a terminat cu break la 5-4 acest meci epuizant.

Meciul Patriciei Maria Țig cu Daria Kasatkina n-am apucat să-l văd, dar victoria în 3 seturi a tinerei noastre jucătoare, venită din calificări, e mare pentru cariera ei.

Simona, Irina, Sorana, Patricia în turul doi la Premier Mandatory Mutua Madrid Open 1000p merită un Olé! din toată inima. Ca și feblețea mea, Laura Siegemund. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult