Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Un Olé! pentru Simona, Irina, Sorana și Patricia!

   Simona și Sorana învingând simultan: n-am mai văzut asta de ani de zile. După o lungă și dureroasă eclipsă, Sorana Cîrstea câștigă la Madrid primul meci cu o jucătoare de top, sârboaica Jelena Janković. De lovituri excepționale n-a dus lipsă Sorana niciodată, problemele ei sunt încrederea și echilibrul în joc, pe care pare să le fi regăsit.

După un prim set strâns, pe care l-a câștigat pentru că nu a risipit mingi în fața tenacei și experimentatei Janković, Sorana a dat drumul la un joc agresiv, servind foarte bine cu primul, având mereu inițiativa, „smucind” lovituri decisive ca să nu-i dea ritm Jelenei. Ultimul ghem, 6-3, l-a câștigat la zero, cu un smeci imparabil de pe fundul terenului și doi ași.

Finalul tare e semn că ești în formă, spunea cândva jupânul turneului madrilen, Ion Țiriac. 

Simona a început formidabil meciul cu incomoda stângace japoneză Misaki Doi. Procentaj peste 70% la primul serviciu, retururi agresive pe serviciul 2 al lui Doi, lovituri decisive asumate și reușite; și, cel mai important, pași în față când mingea venea sus cu boltă, n-a mai lăsat-o să cadă, a plesnit-o direct drive volé. Cu totul altceva decât pasivitatea și lipsa de încredere din meciul de la Stuttgart cu Laura Siegemund – care, trebuie spus, demonstrează că finala ei n-a fost doar o flamă, învingând-o acum la Madrid pe puternica Sveta Kusnetsova, cu același joc încântător, torpile alternând cu loburi, voleuri și stopuri perfecte. 

Așa s-a dus Simona până la 6-0, 2-0. Atunci, Doi a riscat, a dat tare, nemaiavând ce pierde, i-a intrat și a câștigat 3 ghemuri la rând. Din fericire, Darren Cahill nu s-a ținut de promisiunea de a nu mai intra pe teren, a venit și a grăit: Ce s-a întâmplat? Nu s-a întâmplat nimic. Ea a lovit la disperare, n-are cum să susțină jocul ăsta până la capăt. E 2-3 și servești, fă-ți jocul tău fără să intri în agitație, las-o pe ea să se agite. Și atacă-i mai aspru serviciul 2.

Simona a ascultat, a înțeles și a închis meciul, 6-3, într-un sfert de oră.

Dar marea victorie a zilei îi aparține Irinei Begu. Înfruntarea de două ore și jumătate cu vechea noastră cunoștință, Eugenie Bouchard, a fost crâncenă. Canadianca alternează loviturile sclipitoare cu greșeli neforțate, uneori copilărești, încercând mereu să impună un ritm „nebun”, să lovească foarte din față și tare tot ce-i vine la înălțimea șoldurilor. Dar procentajul de reușită nu mai e cel de pe vremea când o bătea pe Simona în semifinală la Wimbledon.

Ținând bine mingea în teren, Irina a câștigat 6-4 primul set. În al doilea, Bouchard a fost de neoprit, reușind nenumărate „ștachii” vâjâitoare la limitele terenului.

În setul 3, Irina a cerut de două ori tratament medical pentru răni la degetele picioarelor, în fluierăturile unui public ostil, majoritar pro Bouchard. La 3-2 pentru Genie, Adrian Cruciat i-a dat Irinei niște sfaturi foarte bune: lovește rotund, nu plat la nivel, că de-acolo dă bine. Nu te mai gândi să câștigi meciul, vreau să joci fiecare punct în parte, și dacă faci asta, îți garantez că la trasul liniei tu o să câștigi.

Matură și reușind să rămână mai adunată în joc decât zvăpăiata vedetă canadiană, Irina a terminat cu break la 5-4 acest meci epuizant.

Meciul Patriciei Maria Țig cu Daria Kasatkina n-am apucat să-l văd, dar victoria în 3 seturi a tinerei noastre jucătoare, venită din calificări, e mare pentru cariera ei.

Simona, Irina, Sorana, Patricia în turul doi la Premier Mandatory Mutua Madrid Open 1000p merită un Olé! din toată inima. Ca și feblețea mea, Laura Siegemund. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult