Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Isărescu: BNR cere Guvernului ruperea, în totalitate, a taxei bancare de indicele ROBOR

Isarescu - Teodorovici

Guvernatorul BNR a explicat, din nou, luni, la o conferință de presă, cum funcționează indicele ROBOR și a pledat pentru ruperea în totalitate a taxei pe activele bancare de indicele ROBOR, explicând că taxa pe activele bancare afectează politica monetară a băncii centrale.

„Am discutat cu ministrul de Finanțe... ca grupul de lucru să facă propunerea pe bază de date, deși există destule date. Am văzut, însă, că dânsul a spus că se poate modifica cutare... Așa că îmi permit și eu să nu-mi țin cuvântul și să spun public că acea solicitare a noastră este de neînlocuit, solicitarea noastră fermă: ruperea de ROBOR și de piața monetară nu se discută, din punctul nostru de vedere”, a spus Mugur Isărescu, potrivit Profit.ro.

„Principalul element de nemulțumire este că atunci când se ia o asemenea măsură, nu în toate țările, nu legat de ROBOR, asta e o inovație între ghilimele, discuți cu industria bancară. Nu la sfârșit de an vii cu o bombă de asta, greu de înțeles. Sunt părți din lege pe care greu le înțelegem. În mod normal, o asemenea ordonanță trebuia prezentată în Consiliul Național de Stabilitate Macroeconomică. Ne-a luat prin surprindere trăsnaia de la Finanțe. E o ordonanță pe care nu știi de unde să o apuci", spunea în decembrie Mugur Isărescu, criticând „ordonanța lăcomiei”.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu am fost student la inceputul anilor 90'. Am simtit super-inflatia foarte bine.
    Concluziile mele de atunci: cine avea bani a saracit, cine avea datorii s-a imbogatit. :)
    In alte cuvinte, un guvern prost, ineficient, a tiparit mai multi bani decat era necesar ca sa-si plateasca angajatii din Guvern, si nu au venit bani din afara, de la cei care intr-adevar produceau ceva (valoare adaugata), ca sa fie un echilibru.
    Echilibrul s-a stricat, si banii s-au multiplicat.
    Cei care au avut bani au pierdut. Sarantocii nu au pierdut nimic. Datornicii si rechinii prosti, au castigat.
    Concluzia:
    Daca esti socialist comunist ar trebui sa provoci o super-inflatie la fiecare 10 ani. Ca sa iei bani de la cei care ii au, fara taxe.
    Daca esti capitalist, trebuie sa tii sub control inflatia, cu toate puterile. Cu un profesionist la sefia Bancii Nationale.
    Daca esti PSD-ist si vrei sa furi si vrei voturi,... nu iti pasa ca schimbi seful Bancii Nationale, nu iti pasa decat sa tiparesti mai multi bani pentru cei care te-au votat, iti bagi picioarele in privati (rechini) si in antreprenori. Rezultatul: o alta super-inflatie in care cei care au ceva bani isi vor pierde banii.
    Dar de data asta, cei care au bani au si mai multa forta, decat in anii 90'. :)
    • Like 0
  • „Domnule Isărescu, ce înseană taxa asta pe lăcomia băncilor, populația dumneavoastră s-a obișnuit deja cu politica băncilor iar cu această taxă va trebui să ne păstrăm veniturile planificate, populația dumneavoastră va plăti, vedeți cum acționați, cunoașteți urmările.”
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult