Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Isărescu: BNR cere Guvernului ruperea, în totalitate, a taxei bancare de indicele ROBOR

Isarescu - Teodorovici

Guvernatorul BNR a explicat, din nou, luni, la o conferință de presă, cum funcționează indicele ROBOR și a pledat pentru ruperea în totalitate a taxei pe activele bancare de indicele ROBOR, explicând că taxa pe activele bancare afectează politica monetară a băncii centrale.

„Am discutat cu ministrul de Finanțe... ca grupul de lucru să facă propunerea pe bază de date, deși există destule date. Am văzut, însă, că dânsul a spus că se poate modifica cutare... Așa că îmi permit și eu să nu-mi țin cuvântul și să spun public că acea solicitare a noastră este de neînlocuit, solicitarea noastră fermă: ruperea de ROBOR și de piața monetară nu se discută, din punctul nostru de vedere”, a spus Mugur Isărescu, potrivit Profit.ro.

„Principalul element de nemulțumire este că atunci când se ia o asemenea măsură, nu în toate țările, nu legat de ROBOR, asta e o inovație între ghilimele, discuți cu industria bancară. Nu la sfârșit de an vii cu o bombă de asta, greu de înțeles. Sunt părți din lege pe care greu le înțelegem. În mod normal, o asemenea ordonanță trebuia prezentată în Consiliul Național de Stabilitate Macroeconomică. Ne-a luat prin surprindere trăsnaia de la Finanțe. E o ordonanță pe care nu știi de unde să o apuci", spunea în decembrie Mugur Isărescu, criticând „ordonanța lăcomiei”.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu am fost student la inceputul anilor 90'. Am simtit super-inflatia foarte bine.
    Concluziile mele de atunci: cine avea bani a saracit, cine avea datorii s-a imbogatit. :)
    In alte cuvinte, un guvern prost, ineficient, a tiparit mai multi bani decat era necesar ca sa-si plateasca angajatii din Guvern, si nu au venit bani din afara, de la cei care intr-adevar produceau ceva (valoare adaugata), ca sa fie un echilibru.
    Echilibrul s-a stricat, si banii s-au multiplicat.
    Cei care au avut bani au pierdut. Sarantocii nu au pierdut nimic. Datornicii si rechinii prosti, au castigat.
    Concluzia:
    Daca esti socialist comunist ar trebui sa provoci o super-inflatie la fiecare 10 ani. Ca sa iei bani de la cei care ii au, fara taxe.
    Daca esti capitalist, trebuie sa tii sub control inflatia, cu toate puterile. Cu un profesionist la sefia Bancii Nationale.
    Daca esti PSD-ist si vrei sa furi si vrei voturi,... nu iti pasa ca schimbi seful Bancii Nationale, nu iti pasa decat sa tiparesti mai multi bani pentru cei care te-au votat, iti bagi picioarele in privati (rechini) si in antreprenori. Rezultatul: o alta super-inflatie in care cei care au ceva bani isi vor pierde banii.
    Dar de data asta, cei care au bani au si mai multa forta, decat in anii 90'. :)
    • Like 0
  • „Domnule Isărescu, ce înseană taxa asta pe lăcomia băncilor, populația dumneavoastră s-a obișnuit deja cu politica băncilor iar cu această taxă va trebui să ne păstrăm veniturile planificate, populația dumneavoastră va plăti, vedeți cum acționați, cunoașteți urmările.”
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult