Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Isărescu: BNR cere Guvernului ruperea, în totalitate, a taxei bancare de indicele ROBOR

Isarescu - Teodorovici

Guvernatorul BNR a explicat, din nou, luni, la o conferință de presă, cum funcționează indicele ROBOR și a pledat pentru ruperea în totalitate a taxei pe activele bancare de indicele ROBOR, explicând că taxa pe activele bancare afectează politica monetară a băncii centrale.

„Am discutat cu ministrul de Finanțe... ca grupul de lucru să facă propunerea pe bază de date, deși există destule date. Am văzut, însă, că dânsul a spus că se poate modifica cutare... Așa că îmi permit și eu să nu-mi țin cuvântul și să spun public că acea solicitare a noastră este de neînlocuit, solicitarea noastră fermă: ruperea de ROBOR și de piața monetară nu se discută, din punctul nostru de vedere”, a spus Mugur Isărescu, potrivit Profit.ro.

„Principalul element de nemulțumire este că atunci când se ia o asemenea măsură, nu în toate țările, nu legat de ROBOR, asta e o inovație între ghilimele, discuți cu industria bancară. Nu la sfârșit de an vii cu o bombă de asta, greu de înțeles. Sunt părți din lege pe care greu le înțelegem. În mod normal, o asemenea ordonanță trebuia prezentată în Consiliul Național de Stabilitate Macroeconomică. Ne-a luat prin surprindere trăsnaia de la Finanțe. E o ordonanță pe care nu știi de unde să o apuci", spunea în decembrie Mugur Isărescu, criticând „ordonanța lăcomiei”.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu am fost student la inceputul anilor 90'. Am simtit super-inflatia foarte bine.
  Concluziile mele de atunci: cine avea bani a saracit, cine avea datorii s-a imbogatit. :)
  In alte cuvinte, un guvern prost, ineficient, a tiparit mai multi bani decat era necesar ca sa-si plateasca angajatii din Guvern, si nu au venit bani din afara, de la cei care intr-adevar produceau ceva (valoare adaugata), ca sa fie un echilibru.
  Echilibrul s-a stricat, si banii s-au multiplicat.
  Cei care au avut bani au pierdut. Sarantocii nu au pierdut nimic. Datornicii si rechinii prosti, au castigat.
  Concluzia:
  Daca esti socialist comunist ar trebui sa provoci o super-inflatie la fiecare 10 ani. Ca sa iei bani de la cei care ii au, fara taxe.
  Daca esti capitalist, trebuie sa tii sub control inflatia, cu toate puterile. Cu un profesionist la sefia Bancii Nationale.
  Daca esti PSD-ist si vrei sa furi si vrei voturi,... nu iti pasa ca schimbi seful Bancii Nationale, nu iti pasa decat sa tiparesti mai multi bani pentru cei care te-au votat, iti bagi picioarele in privati (rechini) si in antreprenori. Rezultatul: o alta super-inflatie in care cei care au ceva bani isi vor pierde banii.
  Dar de data asta, cei care au bani au si mai multa forta, decat in anii 90'. :)
  • Like 0
 • „Domnule Isărescu, ce înseană taxa asta pe lăcomia băncilor, populația dumneavoastră s-a obișnuit deja cu politica băncilor iar cu această taxă va trebui să ne păstrăm veniturile planificate, populația dumneavoastră va plăti, vedeți cum acționați, cunoașteți urmările.”
  • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult