Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Isărescu: BNR cere Guvernului ruperea, în totalitate, a taxei bancare de indicele ROBOR

Isarescu - Teodorovici

Guvernatorul BNR a explicat, din nou, luni, la o conferință de presă, cum funcționează indicele ROBOR și a pledat pentru ruperea în totalitate a taxei pe activele bancare de indicele ROBOR, explicând că taxa pe activele bancare afectează politica monetară a băncii centrale.

„Am discutat cu ministrul de Finanțe... ca grupul de lucru să facă propunerea pe bază de date, deși există destule date. Am văzut, însă, că dânsul a spus că se poate modifica cutare... Așa că îmi permit și eu să nu-mi țin cuvântul și să spun public că acea solicitare a noastră este de neînlocuit, solicitarea noastră fermă: ruperea de ROBOR și de piața monetară nu se discută, din punctul nostru de vedere”, a spus Mugur Isărescu, potrivit Profit.ro.

„Principalul element de nemulțumire este că atunci când se ia o asemenea măsură, nu în toate țările, nu legat de ROBOR, asta e o inovație între ghilimele, discuți cu industria bancară. Nu la sfârșit de an vii cu o bombă de asta, greu de înțeles. Sunt părți din lege pe care greu le înțelegem. În mod normal, o asemenea ordonanță trebuia prezentată în Consiliul Național de Stabilitate Macroeconomică. Ne-a luat prin surprindere trăsnaia de la Finanțe. E o ordonanță pe care nu știi de unde să o apuci", spunea în decembrie Mugur Isărescu, criticând „ordonanța lăcomiei”.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu am fost student la inceputul anilor 90'. Am simtit super-inflatia foarte bine.
  Concluziile mele de atunci: cine avea bani a saracit, cine avea datorii s-a imbogatit. :)
  In alte cuvinte, un guvern prost, ineficient, a tiparit mai multi bani decat era necesar ca sa-si plateasca angajatii din Guvern, si nu au venit bani din afara, de la cei care intr-adevar produceau ceva (valoare adaugata), ca sa fie un echilibru.
  Echilibrul s-a stricat, si banii s-au multiplicat.
  Cei care au avut bani au pierdut. Sarantocii nu au pierdut nimic. Datornicii si rechinii prosti, au castigat.
  Concluzia:
  Daca esti socialist comunist ar trebui sa provoci o super-inflatie la fiecare 10 ani. Ca sa iei bani de la cei care ii au, fara taxe.
  Daca esti capitalist, trebuie sa tii sub control inflatia, cu toate puterile. Cu un profesionist la sefia Bancii Nationale.
  Daca esti PSD-ist si vrei sa furi si vrei voturi,... nu iti pasa ca schimbi seful Bancii Nationale, nu iti pasa decat sa tiparesti mai multi bani pentru cei care te-au votat, iti bagi picioarele in privati (rechini) si in antreprenori. Rezultatul: o alta super-inflatie in care cei care au ceva bani isi vor pierde banii.
  Dar de data asta, cei care au bani au si mai multa forta, decat in anii 90'. :)
  • Like 0
 • „Domnule Isărescu, ce înseană taxa asta pe lăcomia băncilor, populația dumneavoastră s-a obișnuit deja cu politica băncilor iar cu această taxă va trebui să ne păstrăm veniturile planificate, populația dumneavoastră va plăti, vedeți cum acționați, cunoașteți urmările.”
  • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult