Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Israelul reia monitorizarea, prin tehnologia antiteroristă, a telefoanelor persoanelor infectate cu covid

Israel - GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Foto: Gil Cohen-Magen / AFP / Profimedia

Autoritățile din Israel au reluat monitorizarea, prin intermediul tehnologiei antiteroriste, a telefoanelor persoanelor infectate cu coronavirus, după ce numărul de cazuri a crescut cu câte o mie, zilnic, în ultima perioadă. 

„Ne confruntăm cu al doilea val al pandemiei și acesta este mai rău decât primul”, a declarat ministrul adjunct al Sănătății, Yoav Kisch, scrie Biziday, care citează Times of Israel.

Ministerul Sănătății din Israel a trimis joi și vineri mesaje prin telefon prin care a notificat peste 30.000 de persoane să intre în carantină la domiciliu, după ce sistemul de urmărire digitală al serviciului de securitate Shin Bet a raportat că aceștia au fost în imediata apropiere a unor pacienți confirmați cu coronavirus, scrie Haaretz.

Mesajele au fost trimise după ce miercuri Knesset-ul, parlamentul israelian, a adoptat o legislație temporară care permite Ministerului Sănătății să apeleze la asistența Shin Bet pentru a localiza persoanele care au fost în apropierea pacienților confirmați. 

Legea limitează totuşi utilizarea tehnologiilor de supraveghere ale Shin Beth la o perioadă de trei săptămâni, până la 22 iulie.

La jumătatea lunii martie, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cabinetul său au aprobat o serie de măsuri prin care agenţia de securitate poate să urmărească cetăţenii infectaţi cu coronavirus prin intermediul telefoanelor mobile, pentru a se asigura că respectă măsurile strice de carantină. Agenţia de Securitate din Israel - Shin Bet - a primit atunci acceptul autorităților să intercepteze telefoanele pacienţilor pentru a le monitoriza mişcările. 

Programul de supraveghere, considerat de către ONG-uri o atingere adusă vieţii private, a fost blocat de Curtea Supremă, iar pe 10 iunie a fost oprit. 

În ultimele zile Israelul a raportat aproximativ câte o mie de cazuri pe zi. De la începutul pandemiei au fost înregistrate 29.366 de cazuri de coronavirus, dintre care peste 11.000 de cazuri sunt active. 

Cititi si:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult