Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Israelul reia monitorizarea, prin tehnologia antiteroristă, a telefoanelor persoanelor infectate cu covid

Israel - GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Foto: Gil Cohen-Magen / AFP / Profimedia

Autoritățile din Israel au reluat monitorizarea, prin intermediul tehnologiei antiteroriste, a telefoanelor persoanelor infectate cu coronavirus, după ce numărul de cazuri a crescut cu câte o mie, zilnic, în ultima perioadă. 

„Ne confruntăm cu al doilea val al pandemiei și acesta este mai rău decât primul”, a declarat ministrul adjunct al Sănătății, Yoav Kisch, scrie Biziday, care citează Times of Israel.

Ministerul Sănătății din Israel a trimis joi și vineri mesaje prin telefon prin care a notificat peste 30.000 de persoane să intre în carantină la domiciliu, după ce sistemul de urmărire digitală al serviciului de securitate Shin Bet a raportat că aceștia au fost în imediata apropiere a unor pacienți confirmați cu coronavirus, scrie Haaretz.

Mesajele au fost trimise după ce miercuri Knesset-ul, parlamentul israelian, a adoptat o legislație temporară care permite Ministerului Sănătății să apeleze la asistența Shin Bet pentru a localiza persoanele care au fost în apropierea pacienților confirmați. 

Legea limitează totuşi utilizarea tehnologiilor de supraveghere ale Shin Beth la o perioadă de trei săptămâni, până la 22 iulie.

La jumătatea lunii martie, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cabinetul său au aprobat o serie de măsuri prin care agenţia de securitate poate să urmărească cetăţenii infectaţi cu coronavirus prin intermediul telefoanelor mobile, pentru a se asigura că respectă măsurile strice de carantină. Agenţia de Securitate din Israel - Shin Bet - a primit atunci acceptul autorităților să intercepteze telefoanele pacienţilor pentru a le monitoriza mişcările. 

Programul de supraveghere, considerat de către ONG-uri o atingere adusă vieţii private, a fost blocat de Curtea Supremă, iar pe 10 iunie a fost oprit. 

În ultimele zile Israelul a raportat aproximativ câte o mie de cazuri pe zi. De la începutul pandemiei au fost înregistrate 29.366 de cazuri de coronavirus, dintre care peste 11.000 de cazuri sunt active. 

Cititi si:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm