Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Israelul reia monitorizarea, prin tehnologia antiteroristă, a telefoanelor persoanelor infectate cu covid

Israel - GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Foto: Gil Cohen-Magen / AFP / Profimedia

Autoritățile din Israel au reluat monitorizarea, prin intermediul tehnologiei antiteroriste, a telefoanelor persoanelor infectate cu coronavirus, după ce numărul de cazuri a crescut cu câte o mie, zilnic, în ultima perioadă. 

„Ne confruntăm cu al doilea val al pandemiei și acesta este mai rău decât primul”, a declarat ministrul adjunct al Sănătății, Yoav Kisch, scrie Biziday, care citează Times of Israel.

Ministerul Sănătății din Israel a trimis joi și vineri mesaje prin telefon prin care a notificat peste 30.000 de persoane să intre în carantină la domiciliu, după ce sistemul de urmărire digitală al serviciului de securitate Shin Bet a raportat că aceștia au fost în imediata apropiere a unor pacienți confirmați cu coronavirus, scrie Haaretz.

Mesajele au fost trimise după ce miercuri Knesset-ul, parlamentul israelian, a adoptat o legislație temporară care permite Ministerului Sănătății să apeleze la asistența Shin Bet pentru a localiza persoanele care au fost în apropierea pacienților confirmați. 

Legea limitează totuşi utilizarea tehnologiilor de supraveghere ale Shin Beth la o perioadă de trei săptămâni, până la 22 iulie.

La jumătatea lunii martie, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cabinetul său au aprobat o serie de măsuri prin care agenţia de securitate poate să urmărească cetăţenii infectaţi cu coronavirus prin intermediul telefoanelor mobile, pentru a se asigura că respectă măsurile strice de carantină. Agenţia de Securitate din Israel - Shin Bet - a primit atunci acceptul autorităților să intercepteze telefoanele pacienţilor pentru a le monitoriza mişcările. 

Programul de supraveghere, considerat de către ONG-uri o atingere adusă vieţii private, a fost blocat de Curtea Supremă, iar pe 10 iunie a fost oprit. 

În ultimele zile Israelul a raportat aproximativ câte o mie de cazuri pe zi. De la începutul pandemiei au fost înregistrate 29.366 de cazuri de coronavirus, dintre care peste 11.000 de cazuri sunt active. 

Cititi si:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult