Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Israelul reia monitorizarea, prin tehnologia antiteroristă, a telefoanelor persoanelor infectate cu covid

Israel - GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Foto: Gil Cohen-Magen / AFP / Profimedia

Autoritățile din Israel au reluat monitorizarea, prin intermediul tehnologiei antiteroriste, a telefoanelor persoanelor infectate cu coronavirus, după ce numărul de cazuri a crescut cu câte o mie, zilnic, în ultima perioadă. 

„Ne confruntăm cu al doilea val al pandemiei și acesta este mai rău decât primul”, a declarat ministrul adjunct al Sănătății, Yoav Kisch, scrie Biziday, care citează Times of Israel.

Ministerul Sănătății din Israel a trimis joi și vineri mesaje prin telefon prin care a notificat peste 30.000 de persoane să intre în carantină la domiciliu, după ce sistemul de urmărire digitală al serviciului de securitate Shin Bet a raportat că aceștia au fost în imediata apropiere a unor pacienți confirmați cu coronavirus, scrie Haaretz.

Mesajele au fost trimise după ce miercuri Knesset-ul, parlamentul israelian, a adoptat o legislație temporară care permite Ministerului Sănătății să apeleze la asistența Shin Bet pentru a localiza persoanele care au fost în apropierea pacienților confirmați. 

Legea limitează totuşi utilizarea tehnologiilor de supraveghere ale Shin Beth la o perioadă de trei săptămâni, până la 22 iulie.

La jumătatea lunii martie, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cabinetul său au aprobat o serie de măsuri prin care agenţia de securitate poate să urmărească cetăţenii infectaţi cu coronavirus prin intermediul telefoanelor mobile, pentru a se asigura că respectă măsurile strice de carantină. Agenţia de Securitate din Israel - Shin Bet - a primit atunci acceptul autorităților să intercepteze telefoanele pacienţilor pentru a le monitoriza mişcările. 

Programul de supraveghere, considerat de către ONG-uri o atingere adusă vieţii private, a fost blocat de Curtea Supremă, iar pe 10 iunie a fost oprit. 

În ultimele zile Israelul a raportat aproximativ câte o mie de cazuri pe zi. De la începutul pandemiei au fost înregistrate 29.366 de cazuri de coronavirus, dintre care peste 11.000 de cazuri sunt active. 

Cititi si:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult