Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Primele externări la cerere, oamenii părăsesc centrele de carantină, după decizia CCR. Un tânăr de 24 de ani, simptomatic, cu comorbidități a fost luat de familie din spital: „Și-a asumat un risc foarte mare. Ca medici, nu ne putem opune”

Carantina - coronavirus

Foto Inquam Photos/Virgil Simonescu

Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital.

Un tânăr de 24 de ani cu Covid-19, internat la Spitalul Marius Nasta din București, a cerut să fie externat și trimis acasă, a declarat managerul spitalului, dr. Beatrice Mahler, vineri seară, la Digi24. Pacientul, care are și comorbidități, este primul care a invocat decizia CCR pentru a părăsi spitalul. 

„Și-a asumat un risc foarte mare. Ca medici, nu ne putem opune. Pacientul are dreptul să ceară externarea. Dar vrem să înțeleagă că măsurile le luăm pentru ei”, a mai spus dr. Mahler. Pacientul a semnat un formular de consimțământ, că va respecta autoizolarea și că are acasă condiții să se izoleze, a afirmat managerul de la Marius Nasta.

Și managerul Spitalului Colentina a declarat la Digi24 că pacienții cu Covid-19 au început să ceară să se externeze. Vineri, șapte pacienți diagnosticați cu Covid-19, toți asimptomatici, și-au făcut formalitățile de externare la cerere.

Centrele de carantină au început și ele să se golească de oameni. „Au început să solicite să plece din aceste centre de carantină. Autoritățile nu îi pot ține obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Se ia o declarație pe propria răspundere că a luat la cunoștință ca este recomandat să fie izolat și care este impactul pe Codul Penal. În final, rămâne totul la nivel de recomandare. Dar sunt pacienți simptomatici deja care solicită plecarea”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Orban: CCR a decis că un pacient infectat cu Covid-19 poate circula liber

Premierul Ludovic Orban a declarat într-un interviu la emisiunea „În fața ta” care va fi difuzat sâmbătă la Digi24 că „CCR nu este la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre de a combate efectele pandemiei de coronavirus”.

„Dacă un pacient vrea să fie externat, poate face cerere. Curtea Constituțională a decis că un pacient infectat cu Covid-19 poate circula liber”, a spus Orban, adăugând că autoritățile pregătesc un proiect de lege pentru remedierea situației, proiect care va fi adoptat în ședință de guvern, „luni, cel târziu marți”.

„Rugămintea mea către toți cetățenii e să nu țină cont de decizia CCR. Să țină cont de regulile care sunt normale pentru toată lumea. Sunt necesare pentru protejarea sănătății”, a spus Orban.

Ce prevede motivarea CCR

Pe 25 iunie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei. Curtea Constituţională explică în motivarea deciziei publicate în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 1. Decizia CCR este corecta. Art. 25 (2) din Legea 95/2006 este in conflict evident cu Art. 53 din Constitutia Romaniei. In caz de conflict intre o lege organica si CR, Constitutia are intodeauna castig de cauza ... intr-o Republica Constitutionala. CCR a fost sesizata, si deci obigata sa se pronunte pe sesizare ... pe o speta care este destul de clara, iar decizia nu putea sa fie diferita. Tot ce putea CCR era sa amane decizia cat de mult posibil.

    2. Vina principala pentru crearea acestui vid legislativ, scos la iveala ... iata in varf de pandemie .... apartine Parlamentului in abstract, si autorilor legii respective in particular. Vina secundara apartine celor care au scos la iveala acest vid de legislatie ... de la Avocatul Poporului si pana la cei care s-au catarat pe subiect ... mirosind un beneficiu de imagine, electoral. Nu era cazul, si mai ales nu era timpul.

    3. Cei care se pronunta aparent in favoarea 'drepturilor si libertatilor individuale' (ex. Avocatul Poporului) ... uita in mod 'suspect' ca dreptul la viata si dreptul la sanatate, sunt cele mai importante drepturi ale omului, drepturile primare. Ignorarea / Desconsiderarea acestor 2 drepturi reprezinta falimentul pur al institutiei Ombudsman-ului. Sa vii si sa explici ... ca dreptul la viata si la sanatate, a peste 19 milioane de cetateni romani (nepurtatori / receptivi) este mai putin important decat dreptul la libera circulatie a cateva mii de cetateni romani (purtatori / transmitatori) este simplu ... blasfemie ... pentru un Ombudsman. Renate Webber, este clar depasita etic si intelectual ... de dimensiunea functiei pe care o ocupa.

    4. Distinctia care o face o parte a media, intre Simptomatici si Asimptomatici, este o manipulare jenanta. Din punctul de vedre al coeficientului de transmisie al 2019-nCoV-2, prezenta simptomelor la un infectat este complet irelevanta. Dinstinctia care conteaza dpdv al acestei Pandemii ... este intre Purtatori si Receptori. Restrangera drepturilor (conform Art. 63 din CR) ... trebuie facuta dupa acest criteriu (prezenta virusului contagion intr-un organism biologic) ... nu simptomatologie. De ce ar incerca cine sa manipuleze in acest fel?

    5. O alta manipulare, este punerea semnului egal intre Internare si Carantina! Prima este o masura care se realizeaza in beneficiul bolnavului / pacientului, cu consintamantul acestuia ... este o privare de libertate consensuala, realizata in scopul tratarii bolnavului. Carantina, pe de alta parte este o masura de Izolare, care nu se dispune in beneficiul persoanei carantinate, ci in beneficiul societatii, avand ca scop central protejarea interesului public, nu individual. Sa nu intelega cei care vorbesc despre asta ... diferenta si natura evidenta a celor 2 masuri ... plus contextele total diferite in care se aplica cele 2 masuri? Sincer ma indoiesc.

    6. Caratina Institutionalizata se aplica in Romania de peste 2 decenii ... in forma actuala ... declarata neconstitiopnala (forma de impunere, nu masura in sine ... o alta manipulare). Referindune la cazul Covid-19 (2020), aceasta masura se aplica in Romania de la inceputul Starii de urgenta ... jumatataea lunii martie. Zeci de mii de cetateni romani, daca nu sute de mii, au stat in Carantina Institutionalizata ... doar pe 'Suspiciunea ca ar putea fi infectati' ... pentru ca veneau din 'zone rosii', fara sa fie testati ... 99% dintre ei dovedindu-se ca nu erau purtator de 2019-nCoV-2. Unde erau aceste institutii / persoane care au sesizat CCR acum recent ... in acea perioada ... cand drepturile a zeci de mii de cetateni romani Sanatosi, Nepurtatori erau incalcate? Se ascundeau ca soriceii ... acum s-au decis sa inceapa acesta cruciada ... prin promovarea unui regim de drepturi total diferint ... unor persoane care au fost deja testate, si stim siguri ca sunt purtatori / transmitatori de VIRUS. Cine spune oamenii astia lupta pentru drepturi si libertati sunt complet desprinsi de realitate. Aici nu este vorba despre pozitionari politice, ci o lipsa de logica si consecventa elementara.

    7. Concluzia 1 ... intr-o societate civilzata ... dreptul unei mici minoritati de cetateni care au avut ghinionul (poate chiar neglijenta, intentia) sa se infecteze cu acest virus, nu poate fi mai presus decat Dreptul la Viata si La Sananate pe cca 20 milioane de cetateni.

    8. Concluzia 2 ... Regulile nu se schimba in timpul 'jocului' ... este anormal, si nesimtit, ca unii cetateni sa se bucure de un regim de drepturi diferit decat alti cetateni, in contextul aceleiasi situatii de criza. Dupa ce se finalizeaza criza, putem vorbi de o schimbare de legislatie, dar nu in timpul crizei ... nu este corect ... si in nici un sens nu ma inspira pe mine sa expect o regula, daca vad ca scocietate este astfel impartita intre Smecheri (Infectati Asmptomatici si Simptomatici care au voie sa se plimbe pe strada, sa se duca in concediu dupa bunul plac) si Prosti (zeci de mii de cetateni care au stat in Carantina, neavcand nici macar virusul, daramite simptome). Daca vreti sa stiti de ce lumea nu respecta regulile, pai uite d-asta. Nimeni nu vrea sa fie prost ... este un motiv foarte intemeiat.
    • Like 0
  • De când este CCR specializată și în chestiuni de strictă specialitate practică, așa cum este domeniul medical? Și CCR și Avocatul Poporului sunt instituții populate cu dinozauri comunistoizi care, pe bani grei de la noi, acționează fix împotriva noastră! Țară de lichele, țară de secături! Primii vinovați pentru asta, și - în general - pentru halul în care am ajuns, suntem noi, poporul fiindcă nu suntem în stare să-i luăm de gât și să dăm de pământ cu ei! Avem fix ceea ce merităm, excepțiile sunt... victime colaterale!
    • Like 2
    • @ Pătraşcu Marian
      Delia MC Delia MC check icon
      Absolut. Și NU îi vor lua de gât căci propaganda antenistă dă vina numai pe guvern. Că de ce nu a dat legi, de ce n-a făcut și dres. Ca și cum ar fi fost posibil cu leprele pesediste din parlament! Mă tem, cei ce nu gândesc și se lasă duși de mizeriile lor, nu au multe șanse de supraviețuire.
      • Like 0
  • vad pe aici ca majoritatea regretati amarnic dictatura comunista caci altfel nu-mi exp[lic cum faceti elogiul guvernari prin decrete si incalcarea drepturilor omului.Fara CCR si avocatul poporului eram sub dictatura demult,.Pnl nu mai e demult un partid liberal

    • Like 0
    • @ Crudu Eugen
      Aici nu este vorba de vreo culoare politica, prietene, liberalism, social democratie si asa mai departe. Avem un virus care se transmite foarte usor (ce, ai uitat camioanele cu morti de la Bergamo? sau poate vrei sa avem si noi camioanele noastre cu morti, la Bucuresti?). Aici este vorba despre ingerinta curtii constitutionale (asa zisa) intr-un domeniu complet paralel cu ea, adica acela al sanatatii publice - si asta, cu tupeu, se face in numele cica al unor libertati si drepturi cetatenesti. Aha! Pai, daca ala care are Covid e lasat la voia propriului lui discernamant si simt civic, adica daca vrea sta acasa, iar daca nu (si mai degraba asta va fi cazul) se duce si da leapsa prin oras, ce se intampla cu drepturile mele? Cu dreptul MEU la sanatate, cu dreptul MEU de a fi protejata intr-o tara in care platesc cinstit TAXE si IMPOZITE?? Te pomenensti ca trebuie sa ma izolez eu in casa, ca sa nu dau intamplator peste tanarul cu COVID asimptomatic? Din partea mea, sa se externeze toti si sa moara mii de romani pe zi, nu-i mare paguba ca orcium traiesc degeaba si par sa nu aiba nimic in tartacuta.... de vreme ce atata se tot vorbeste despre drepturile celor infectati, dar nu despre drepturile celor pe care ii supui unui risc daca le dai drumul alora din spitale......
      • Like 1
  • Nu oamenii sunt de vina. Domnul Orban trebuie sa inteleaga ca deciziile CCR i se adreseaza. El trebuie sa initieze legii, HG sau eu stiu ce care sa acordeze decizia CCR cu legislatia și invers, legislatia cu deciziile CCR. Pe timpul guvernarii CCR, Iohanis a respectat intocmai ce spunea CCR (inclusiv a demis-o pe Codruta). Deciziile CCR trebuie respectate, daca nici pe alea nu le respectam.... Domnul Orban face declaratii politice populiste la televizor (neprofesioniste dand vina pe CCR) si ministrul Tataru și Arafat spun cu subiect și predicat că vor analiza motivarea CCR și că s-a constituit un grup de lucru care va face propuneri pentru modificări legislative.
    deci domnule Orban, nu te suspectez că nu înțelegi care e problema, te suspectez că instigi din motive politice la nerespectarea deciziilor CCR. Eu de ce am fost nevoit și obligat să âți respect ordonanțele tale militare?
    SICTIR!
    • Like 0
  • Paul check icon
    Curtea constituțională și Avocatul popporului sunt instituții necesare in stat. Modul in care sunt numiți cei care lucrează acolo și atributiile lor trebuiesc revizuite - eventual odata cu revizuirea Constituției - după eliminarea pesedeului. Problema este cu lighioanele care activează in aceste instituții la ora actuala, adică jivinele alde pesediste dorneanu și gasca ccr-ista plus găina tembela weber. Astia trebuiesc trasi la răspundere pentru subminarea statului.
    • Like 4
    • @ Paul
      Felicitari ,,Subscriu total ,,asa este, Gaina tembela aldista,,,weber,, ,,cu cat ,va sta mai mult pe pozitie ,cu atat mai mult rau va face !!
      • Like 3
  • Doar cei cu Covid pleacă din spitale? Cei bolnavi de hepatită nu s-au prins inca? Cei cu TBC deasemenea? Clostridium dificile, și câți și mai câți.... Dați drumul bolilor contagioase in Romania!

    Sa nu ne mire daca în câteva săptămâni nu ne pune mapamondul interdicție să ieșim din tara...
    • Like 3
  • Prin frica si foame pui calcaiul pe grumazul unui intreg popor. Sperietoarea este Covid iar foamea vine la pachet cu schimbarile climatice si netrebnicii care speculeaza momentul.
    • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      @ Borsciov
      Domnul Borsciov, aveți grijă că vi s-a blocat butonul televizorului pe Latrina 3!
      • Like 6
    • @ Victorin Borsciov
      Mai schimba ,,canalul tv haznaua 3 cu Digi 24 ,unde vei vedea ,ce se intampla in lumea larga , Oare toate tarile ,au politicieni care mint ? Cred ca NOI NU VREM SA VEDEM ,,,ADEVARUL ,,
      • Like 4
  • Ion check icon
    Alo, Nelu?! Ai greșit secolul! Chiar și la psihiatrie și nevoie de acordul pacientului înainte de internare! Nu mai suntem în secolul 19 sau pe vremea lui Ceaușescu când un medic și un milițian puteau interna un om fără acordul lui. O persoană trebuie să facă ceva foarte grav sau să fie anterior declarată iresponsabilă, in mod legal, pentru a fi internată! Și în nici un caz nu mai stă în nu mai știu ce chingi sau lanțuri. Mai reduceți consumul de știri alarmiste pentru că o să vă afectați sănătatea, mentală...
    • Like 3
    • @ Ion
      antonia check icon

      Nu contest cele afirmate de dvs, dar cred ca nu ati vrea sa dea unu' peste dvs si sa zica p'orma ''sorry, am hartiutza'' ;D
      Cati a omorat ala recent in 2019, la Sapoca parca...? Sunteti un om informat si cu mintile intacte ...cunosteti cazu', banuiesc ... ;)
      • Like 6
  • Corina check icon
    Oare pacienții Covid 19 care se externează la cerere sunt supravegheați de forțe de ordine ca înainte, pentru a se asigura că respectă izolarea? Autoritățile trebuie ținute la curent cu plecarea și cu reședința fiecărui externat încă bolnav, simptomatic sau nu. Așa ar fi normal.
    • Like 3
    • @ Corina
      antonia check icon
      Ce mai e normal in zilele noastre, Doamna Corina ? :)
      • Like 2
  • Ar trebui ca și pacienții imobilizați pe paturile de spital cu ajutorul hamurilor de susținere să beneficieze de aceleași prevederi ale ccr prin care li se va reda libertatea de mișcare. Hai că am înebunit de tot.
    • Like 3
    • @ Nelu Ionescu
      Pai nu beneficiază deja? CCR a spus că e ilegala doar internarea de COVID?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult