Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum ar fi primită o astfel de aplicație de mobil în România. În Germania și Italia aplicațiile de alertă și monitorizare împotriva COVID 19 au fost descărcate de câteva milioane de oameni

Corona App

Foto: Dwi Anoraganingrum/Geisler-Fotop/ AFP /Profimedia

Ministerul Sănătății din Germania a avut o veste bună pentru cetățeni chiar de la început de săptămână: aplicația care a stârnit atâtea controverse în ultimele luni este în sfârșit disponibilă. Ministrul Jens Spahn speră ca numărul utilizatorilor să atingă în scurt timp câteva milioane.

Intenția este cea de a prezenta aplicația în zilele ce urmează, cel mai probabil săptămâna viitoare. Într-adevăr, procesul de elaborare a durat ceva mai mult decât se prevedea inițial, însă a fost considerat necesar pentru că "pretențiile sunt însemnate: aplicația trebuie să fie utilizabilă pe toate tipurile de dispozitive, fiind în funcțiune chiar și atunci când se ascultă muzică pe telefonul mobil".

De asemenea, aceasta trebuie să îndeplinească cu strictețe atât cerințele legate de protecția și siguranța datelor, accesibilitate pentru populație, cât și cele de ordin tehnic. Ministrul Spahn se declară mulțumit în cazul în care câteva milioane de cetățeni vor fi convinși să utilizeze aplicația în următoarele săptămâni: nu este vorba de niciun antidot împotriva virusului, ci de un important instrument în reducerea și stabilizarea numărului de infectări.

În Germania, situația COVID-19 este în continuare stabilă: aproximativ 184.000 de cazuri confirmate, 7500 infecții active și 214 de noi cazuri la data de 8 iunie.

La aplicația de monitorizare a contactelor lucrează firma T-Systems (parte a Deutsche Telekom) și compania de software SAP. Inițial, aceasta era așteptată în timpul lunii aprilie, așa cum s-a întâmplat în Austria, unde a avut un rol semnificativ în relaxarea restricțiilor.

În Italia, aplicația "Immuni" a devenit operativă astăzi, 8 iunie: monitorizarea contactelor persoanelor infectate începe cu 4 regiuni pilot (Puglia, Liguria, Abruzzo, Marche), fiind disponibilă pe întreg teritoriul țării din 15 iunie.

Până în momentul de față, aproximativ 2 milioane de persoane au descărcat aplicația, dar autoritățile, în frunte cu Comisarul Arcuri, speră ca numărul acestora să crească semnificativ. În ciuda diminuării progresive a numărului infectărilor, virusul este încă considerat un pericol până la elaborarea unui vaccin - duminică 7 iunie s-au semnalat 197 noi cazuri și 53 victime, date comparabile doar cu cele din prima fază a epidemiei în Italia (2 martie).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ion check icon
  Aș folosi o astfel de aplicație doar in momentul in care un test pozitiv de Corona nu presupune automat punerea în regim de detenție pe termen nelimitat a pacienților asimptomatici. Am auzit de persoane deținute mai mult de șase săptămâni. La spitale ar trebui sa mergi doar cei ce nu au condiții de autoizolare si vor să se trateze. Eu aș fi dispus să fiu supravegheat in propria locuință numai sa nu stau la spital! Aș pune la dispoziție propria mea tehnica de supraveghere că să pot fi verificat 24 din 24! Răspunsul e are nu, nu voi folosi aplicația! Mai mult voi folosi telefon fara capabilitate Bluetooth și internet!
  • Like 1
 • Parerist check icon
  Aplicația asta ar trebui sa fie una europeana, nu germana , franțuzească, italiana, românească samd.
  • Like 1
  • @ Parerist
   Delia MC Delia MC check icon
   Corect.
   Europeană și utilizabilă în toate țările UE. Dar ii vedeți dvs pe românii verzi folosind aplicația? Exact cei cărora le-ar trebui cel mai mult, vârstnicii, nu le au cu telefoanele smart.
   • Like 0
 • "Ministrul Jens Spahn speră ca numărul utilizatorilor să atingă în scurt timp câteva milioane"... ce înseamnă "câteva"? 2-5-10 milioane? O cautare rapida pe Google spune că în Germania ar fi 74 milioane de utilizatori de smartphone, pe lângă asta "câteva milioane" e un procent mic.
  În Italia văd ca sunt 2 milioane de descărcări ale aplicației la 44 milioane de utilizatori de smartphone, proportional în Romania ar trebui să ne așteptăm la sub un milion.
  Și oricum, se numără doar instalările, pentru ca aplicația să facă ceva nu e suficient ca ea să fie instalată, trebuie și ca utilizatorul să țină Bluetooth activ în permanență, ceea ce nu e dezirabil din punct de vedere ar bateriei.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult