Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum ar fi primită o astfel de aplicație de mobil în România. În Germania și Italia aplicațiile de alertă și monitorizare împotriva COVID 19 au fost descărcate de câteva milioane de oameni

Corona App

Foto: Dwi Anoraganingrum/Geisler-Fotop/ AFP /Profimedia

Ministerul Sănătății din Germania a avut o veste bună pentru cetățeni chiar de la început de săptămână: aplicația care a stârnit atâtea controverse în ultimele luni este în sfârșit disponibilă. Ministrul Jens Spahn speră ca numărul utilizatorilor să atingă în scurt timp câteva milioane.

Intenția este cea de a prezenta aplicația în zilele ce urmează, cel mai probabil săptămâna viitoare. Într-adevăr, procesul de elaborare a durat ceva mai mult decât se prevedea inițial, însă a fost considerat necesar pentru că "pretențiile sunt însemnate: aplicația trebuie să fie utilizabilă pe toate tipurile de dispozitive, fiind în funcțiune chiar și atunci când se ascultă muzică pe telefonul mobil".

De asemenea, aceasta trebuie să îndeplinească cu strictețe atât cerințele legate de protecția și siguranța datelor, accesibilitate pentru populație, cât și cele de ordin tehnic. Ministrul Spahn se declară mulțumit în cazul în care câteva milioane de cetățeni vor fi convinși să utilizeze aplicația în următoarele săptămâni: nu este vorba de niciun antidot împotriva virusului, ci de un important instrument în reducerea și stabilizarea numărului de infectări.

În Germania, situația COVID-19 este în continuare stabilă: aproximativ 184.000 de cazuri confirmate, 7500 infecții active și 214 de noi cazuri la data de 8 iunie.

La aplicația de monitorizare a contactelor lucrează firma T-Systems (parte a Deutsche Telekom) și compania de software SAP. Inițial, aceasta era așteptată în timpul lunii aprilie, așa cum s-a întâmplat în Austria, unde a avut un rol semnificativ în relaxarea restricțiilor.

În Italia, aplicația "Immuni" a devenit operativă astăzi, 8 iunie: monitorizarea contactelor persoanelor infectate începe cu 4 regiuni pilot (Puglia, Liguria, Abruzzo, Marche), fiind disponibilă pe întreg teritoriul țării din 15 iunie.

Până în momentul de față, aproximativ 2 milioane de persoane au descărcat aplicația, dar autoritățile, în frunte cu Comisarul Arcuri, speră ca numărul acestora să crească semnificativ. În ciuda diminuării progresive a numărului infectărilor, virusul este încă considerat un pericol până la elaborarea unui vaccin - duminică 7 iunie s-au semnalat 197 noi cazuri și 53 victime, date comparabile doar cu cele din prima fază a epidemiei în Italia (2 martie).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ion check icon
  Aș folosi o astfel de aplicație doar in momentul in care un test pozitiv de Corona nu presupune automat punerea în regim de detenție pe termen nelimitat a pacienților asimptomatici. Am auzit de persoane deținute mai mult de șase săptămâni. La spitale ar trebui sa mergi doar cei ce nu au condiții de autoizolare si vor să se trateze. Eu aș fi dispus să fiu supravegheat in propria locuință numai sa nu stau la spital! Aș pune la dispoziție propria mea tehnica de supraveghere că să pot fi verificat 24 din 24! Răspunsul e are nu, nu voi folosi aplicația! Mai mult voi folosi telefon fara capabilitate Bluetooth și internet!
  • Like 1
 • Parerist check icon
  Aplicația asta ar trebui sa fie una europeana, nu germana , franțuzească, italiana, românească samd.
  • Like 1
  • @ Parerist
   Delia MC Delia MC check icon
   Corect.
   Europeană și utilizabilă în toate țările UE. Dar ii vedeți dvs pe românii verzi folosind aplicația? Exact cei cărora le-ar trebui cel mai mult, vârstnicii, nu le au cu telefoanele smart.
   • Like 0
 • "Ministrul Jens Spahn speră ca numărul utilizatorilor să atingă în scurt timp câteva milioane"... ce înseamnă "câteva"? 2-5-10 milioane? O cautare rapida pe Google spune că în Germania ar fi 74 milioane de utilizatori de smartphone, pe lângă asta "câteva milioane" e un procent mic.
  În Italia văd ca sunt 2 milioane de descărcări ale aplicației la 44 milioane de utilizatori de smartphone, proportional în Romania ar trebui să ne așteptăm la sub un milion.
  Și oricum, se numără doar instalările, pentru ca aplicația să facă ceva nu e suficient ca ea să fie instalată, trebuie și ca utilizatorul să țină Bluetooth activ în permanență, ceea ce nu e dezirabil din punct de vedere ar bateriei.
  • Like 1


Îți recomandăm

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult

Cluj Napoca.

Persoanele care au în derulare credite cu dobândă variabilă, majorată ca urmare a creșterii indicilor de referință în funcție de care se calculează aceasta, ar putea avea parte de o perioadă în care ratele să nu mai crească atât de puternic, începând din a doua jumătate a anului. Foto: Andras Ferencz

Citește mai mult