Foto: Dwi Anoraganingrum/Geisler-Fotop/ AFP /Profimedia
Ministerul Sănătății din Germania a avut o veste bună pentru cetățeni chiar de la început de săptămână: aplicația care a stârnit atâtea controverse în ultimele luni este în sfârșit disponibilă. Ministrul Jens Spahn speră ca numărul utilizatorilor să atingă în scurt timp câteva milioane.
Intenția este cea de a prezenta aplicația în zilele ce urmează, cel mai probabil săptămâna viitoare. Într-adevăr, procesul de elaborare a durat ceva mai mult decât se prevedea inițial, însă a fost considerat necesar pentru că "pretențiile sunt însemnate: aplicația trebuie să fie utilizabilă pe toate tipurile de dispozitive, fiind în funcțiune chiar și atunci când se ascultă muzică pe telefonul mobil".
De asemenea, aceasta trebuie să îndeplinească cu strictețe atât cerințele legate de protecția și siguranța datelor, accesibilitate pentru populație, cât și cele de ordin tehnic. Ministrul Spahn se declară mulțumit în cazul în care câteva milioane de cetățeni vor fi convinși să utilizeze aplicația în următoarele săptămâni: nu este vorba de niciun antidot împotriva virusului, ci de un important instrument în reducerea și stabilizarea numărului de infectări.
În Germania, situația COVID-19 este în continuare stabilă: aproximativ 184.000 de cazuri confirmate, 7500 infecții active și 214 de noi cazuri la data de 8 iunie.
La aplicația de monitorizare a contactelor lucrează firma T-Systems (parte a Deutsche Telekom) și compania de software SAP. Inițial, aceasta era așteptată în timpul lunii aprilie, așa cum s-a întâmplat în Austria, unde a avut un rol semnificativ în relaxarea restricțiilor.
În Italia, aplicația "Immuni" a devenit operativă astăzi, 8 iunie: monitorizarea contactelor persoanelor infectate începe cu 4 regiuni pilot (Puglia, Liguria, Abruzzo, Marche), fiind disponibilă pe întreg teritoriul țării din 15 iunie.
Până în momentul de față, aproximativ 2 milioane de persoane au descărcat aplicația, dar autoritățile, în frunte cu Comisarul Arcuri, speră ca numărul acestora să crească semnificativ. În ciuda diminuării progresive a numărului infectărilor, virusul este încă considerat un pericol până la elaborarea unui vaccin - duminică 7 iunie s-au semnalat 197 noi cazuri și 53 victime, date comparabile doar cu cele din prima fază a epidemiei în Italia (2 martie).
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Europeană și utilizabilă în toate țările UE. Dar ii vedeți dvs pe românii verzi folosind aplicația? Exact cei cărora le-ar trebui cel mai mult, vârstnicii, nu le au cu telefoanele smart.
În Italia văd ca sunt 2 milioane de descărcări ale aplicației la 44 milioane de utilizatori de smartphone, proportional în Romania ar trebui să ne așteptăm la sub un milion.
Și oricum, se numără doar instalările, pentru ca aplicația să facă ceva nu e suficient ca ea să fie instalată, trebuie și ca utilizatorul să țină Bluetooth activ în permanență, ceea ce nu e dezirabil din punct de vedere ar bateriei.