Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Isteria cu ciclonul din ultimele zile are efecte. După alarmele false din ultima vreme, oamenii nu vor mai băga în seamă avertizările

Ciclonul Ashley

Nu vreau să stric nimănui zen-ul, că văd pe mulți foarte revoltați că de ce e lumea nervoasă că n-a venit niciun ciclon. Că bine că n-a fost și gata, domn’le, cu nemulțumirile astea nejustificate!

Și sunt de acord că e bine că nu zboară prin văzduh acoperișurile caselor și că nu ne-am trezit în Veneția peste noapte.

Dar nu pot să nu văd și partea cealaltă. Că isteria asta din ultimele zile are efecte. Despre care, sigur, nu mai vorbim acum, că e totul bine de vreme ce n-a fost rău, ci doar a venit un pic și toamna. Și aș vorbi despre trei dintre acestea.

Unul e acela că panica instituită prin presă de autorități a făcut ca mulți oameni să nu mănânce azi pâine. Pentru că prin unele locuri din țară, unde oamenii nu se uită decât la televizor, speriați de uraganul din capul “jurnaliștilor”, oamenii au epuizat toată rezerva de produse de panificație, de ulei, făină și, firește, hârtie igienică. Cei care au aflat mai târziu de uragan au rămas fără mâncare.

Al doilea e acela că există pe lume oameni cu probleme de sănătate. Care n-au nevoie de anxietăți suplimentare. De pildă, am o prietenă care noaptea trecută n-a dormit deloc, pentru că toată ziua a văzut la televizor că vine potopul. Și locuiește singură. Așa că, pur și simplu, trăiește de două zile cu tensiunea la cote alarmante, într-o stare de rău care putea fi foarte bine evitată. Ea e caz fericit. Sunt oameni care, pe emoții din astea puternice, fac atacuri de cord sau accidente vasculare. Sau atacuri de panică ce nu sunt tocmai o plăcere. În consecință, n-aș zice că e bine să bagi frica în oameni numa’ așa, că vine toamna.

Iar al treilea efect mi se pare cel mai periculos. Acest sistem de avertizare a populației pe nimicuri va face ca atunci când o calamitate chiar va avea loc să ne găsească pe toți nepregătiți. Pentru că, după aceste alarme false din ultima vreme, oamenii nu vor mai băga în seamă avertizările, vor închide telefoanele și se vor culca la loc. E ca băiatul care a strigat “Lupul!”. Când lupul chiar va veni, oamenii vor sta relaxați.

E o discuție despre responsabilitate aici. A autorităților. Și a presei. O discuție pe care trebuie să o purtăm foarte serios după povestea asta.

Altfel, ce ar fi de zis? A venit toamna. Acoperă-mi inima cu ceva

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    jurnalism si presa? haha presa a murit de multi ani. ceea ce fac astia la tv si pe site-uri o fac pentru audienta si normal ca o sa urle orice e nevoie pentru a atrage oamenii sa se uite pe canalul lor si sa intre pe site. normal ca o sa distorsioneze o stire sa aiba audienta.
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    jurnalism si presa? haha presa a murit de multi ani. ceea ce fac astia la tv si pe site-uri o fac pentru audienta si normal ca o sa urle orice e nevoie pentru a atrage oamenii sa se uite pe canalul lor si sa intre pe site. normal ca o sa distorsioneze o stire sa aiba audienta.
    • Like 1
  • „În anul 1970 au fost devastate de ape mai mult de 1.500 de localități din România. Peste un milion de hectare au fost acoperite de ape[1].

    Au fost in total afectate de ape 83 de localități, iar parțial 1.528. De asemenea au fost avariate 385 de unități economice, au fost inundate 85.000 de case, dintre care peste 13.000 au fost complet distruse.
    Cele mai mari pagube au fost înregistrate la Satu Mare. Aici, apele au spart un dig și o uzină electrică și au lăsat în întuneric oamenii ce incercau să se salveze. Însă au murit totuși 52 de persoane.[2]” - https://ro.wikipedia.org/wiki/Inunda%C8%9Biile_din_Rom%C3%A2nia_(1970)

    „Primul val de inundaţii s-a produs în perioada 12-15 mai 1970 şi a afectat 37 de judeţe ale ţării. Presa de la acea vreme scria că „pierderile social-economice provocate de aceste inundaţii au fost uriaşe: 256.000 persoane şi 460.000 de animale evacuate, 83 localităţi puternic afectate şi 1.528 parţial afectate, 13.070 case complet distruse, 11% din suprafaţa agricolă a ţării compromisă”. - https://adevarul.ro/stiri-locale/brasov/romania-mai-1970-inundatiile-au-facut-prapad-ce-2361415.html

    „În intervalul 1-10 mai 1970, cantitatea de precipitaţii căzută în jumătatea de nord a ţării a totalizat valori aproape egale cu cele medii plurianuale din întreaga lună mai, deci aproximativ de trei ori mai mari decât normalul. În zona de munte, la altitudinea de peste 2000 m, datorită invaziilor de aer rece din centrul şi din nordul Europei, precipitaţiile au căzut sub formă de ninsoare. Astfel, la staţia Vârful Omul s-a înregistrat, în dimineaţa zilei de 11 mai, un strat de zăpadă de 93 cm, iar pe văi troienele au depăşit 300 cm.

    În intervalul 1-12 mai cantitatea precipitaţiilor căzute a fost mai mare în zona de munte şi în nordul ţării.

    In intervalul 11-12 mai, circulaţia generală atmosferică şi regimul baric la nivelul solului în sud-estul Europei au determinat pătrunderea în ţară a unor mase de aer de origine subtropicală din bazinul mediteranean şi nordul Africii, conţinând o cantitatea de vapori de apă de I 5-20 g/m3 de aer. Aerul cald pătruns, cu o cantitate de vapori dublă sau chiar triplă decât a celui polar (care poate cuprinde cel mult 6--12 g/ m 3 de aer) a provocat, pe de o parte, topirea zăpezilor din munţi, iar pe de altă parte a permis o sublimare sau condensare a unor cantităţi mari de vapori de apă.

    În intervalul cald s-au înregistrat în sudul ţării temperaturi maxime care au depăşit 30° C la umbră, iar în Transilvania termometrul a înregistrat peste 26--27° C. Pe acest fond cald, între 12 şi 13 mai, s-a produs în nord-vestul ţării o nouă invazie de aer rece polar, care a determinat în aceste regiuni un contrast termic, atât la sol, cât şi în altitudine, de 10--15° C. Contrastul termic mare şi factorul dinamic au generat în zona ţării noastre o puternică mişcare turbionară ascendentă a particulelor de aer, cu formarea unei depresiuni barometrice având corespondent până la înălţimi de 9000--10000 m”. - https://biblioteca-digitala.ro/reviste/ACTA-MUSEI-NAPOCENSIS/45-46-II-Acta-Mvsei-Napocensis-istorie-2008-2009_190.pdf

    Daca nu stiau de incalzirea globala produsa de spray-urile deodorante, fixativul pentru par si de vacute, asta e. A venit apa peste ei. Si acum vine apa peste noi, dar suntem in cunostinta de cauza: e de la vacute. Si uneori chiar scapam de potop, doar cu o sperietura grozava: autoritatile bat campii. E foarte distractiv, traim filmele de Hollywood in direct. De ce sa mai dam bani la streaminguri? Mai bine traim realitatea romaneasca: stai cu sufletul la gura ca la un film de groaza bine realizat. Astept apocalipsa cu zombi prevazuta de autoritati. Inca n-a fost anuntata? Aveti putina rabdare, au fost prea ocupati cu ciclonul si cu harta colorata pe judete.
    • Like 0
  • De acord în totalitate cu cu observațiile din articol! O asemenea revărsare de avertizări- potop!- catastrofice nu am mai văzut de mult în media românească. Absolut toate publicațiile și posturile de televiziune se întreceau în comunicate isterice de parcă venea sfârșitul lumii. Uite că nu a venit. Câteva ploi, aproape normale și binevenite pentru agricultură-și cam atât. Cât să le facă în necaz "profesioniștilor " care aleargă cu microfonul sau cu pixul după senzațional și catastrofe. O profesie nobilă și extrem de influentă în societate- cea de ziarist sau reporter- devine din această cauză tot mai jenantă în foarte multe situații.
    Despre specialiștii noștri din meteorologie și responsabilii din ministere- până la urmă ei au pornit previziunile penibile- nu pot spune prea multe. Mănâncă și ei o pâine...
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult