Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Istoricul Mihai Dodu, „În fața ta”: „Asta le spun și elevilor mei - pe vremea lui Ceaușescu, tinerii nu știau ce înseamnă Nike, nu știau ce înseamnă Levi's”

Mihai Dodu

Foto captura Digi24

Generația tânără ar trebui să știe că perioada de dinainte de 1989 a fost una dificilă și dureroasă, marcată de o puternică restrângere a drepturilor cetățenilor, a declarat istoricul Mihai Dodu, fost șef al Secretariatului de stat pentru revoluționari.

Invitat la emisiunea „În fața ta" de la Digi24, istoricul a fost întrebat ce i-ar spune despre Nicolae Ceaușescu unui tânăr de 18 ani. „Asta le spun și elevilor – că pe vremea lui Ceaușescu, tinerii nu știau ce înseamnă Nike, nu știau ce înseamnă Levi's mulți dintre tineri. Câțiva aveau această deschidere. O restrângere enormă  a drepturilor de către un regim tiran personal, care a dus România în stare de faliment, atât economic, cât și moral”, a spus Dodu.

Expertul în istorie a subliniat că tinerii de astăzi ar trebui să înțeleagă contextul istoric și să aprecieze că libertatea și accesul la diverse oportunități sunt rezultate ale schimbărilor după Revoluția din 1989.

Întrebat despre rolul lui Ion Iliescu în evenimentele din decembrie 1989 și după revoluție, Dodu a subliniat că Iliescu a traversat o transformare complexă în ochii opiniei publice, trecând de la a fi considerat de unii revoluționari drept criminal, la statutul de salvator. Ion Iliescu este un „acrobat perfect” și un „oportunist care împreună cu alt oportunist, Stănculescu (generalul Victor Atanasie Stănculescu - n.n.), preiau puterea”, a spus istoricul Mihai Dodu.

Fostul șef al Secretariatului de stat pentru revoluționari a adăugat că Ion Iliescu a jucat un rol în ceea ce el numește o „contrarevoluție," subliniind că în decembrie 1989 nu a existat o lovitură de stat.

„Ce putem spune noi, istoricii independenți, e că nu a fost lovitură de stat. Putem vorbi despre orice, dar nu despre o lovitură de stat”, a subliniat Mihai Dodu, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Istoricul și-a exprimat indignarea față de faptul că, așa cum a fost instrumentat până acum, dosarul revoluției pare să reducă numărul vinovaților la doar trei - Gelu Voican Voiculescu, Ion Iliescu și Iosif Rus - în timp ce numărul victimelor depășește 1200 de persoane.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tinerii nu știau ce înseamnă Nike și Levi's? Poate doar la țară, la coada vacii!

    În Capitală și în orașele mari din România toată lumea știa și/sau chiar avea asemenea produse de brand "de afară".

    Exemplu concret: Constanța. În anii 80 am frecventat aici o școală pe care o frecventau cam toți "ciumecii". Ca să fie mai clar: când eu eram în clasa a V-a, la aceeași școală era, în clasa a VIII-a, deci cu doar 3 ani mai mare decât mine, George Marina, nimeni altul decât băiatul tovarășului prim-secretar de partid Mihai Marina! Și ulterior am intrat la același liceu, eu în clasa a IX-a, el a XII-a. Maică-sa, deci soția tovarășului prim, era profă de mate la liceul cu pricina, dar nu a predat la clasa mea. Oricum, după ce am intrat la liceu, a mai fost doar un trimestru de ceaușism și a venit contrarevoluția din decembrie 89 și imediat după, ei s-au cărat ambii din liceu.

    În orice caz, el nu era o excepție: la mine în școală și clasă era o grămadă de lume, băieți și fete, cu părinți și/sau rubedenii mari scule pe bascule în partid, securitate, miliție, armată etc.

    Mai erau copiii de "vaporeni", cum erau numiți marinarii în jargonul locului, cam cel puțin jumătate din fiecare clasă! Chiar crede cineva că petrov și alții ca el își încălțau copiii cu teniși de Drăgășani? Clar nu, la mine în școală toți erau numai cu produse de brand!

    Plus copiii cu părinți care lucrau ca personal nenavigant în port, unde se vindeau și se cumpărau toate cele!

    Mai erau "machedonii", adică de etnie aromână, care se știe că sunt plini de bani și așa erau și atunci, de asta și copiii lor erau bine înțoliți și încălțați.

    Mai erau copiii cu părinți muncitori înalt calificați și maiștri, dar care lucrau în străinătate, în țări prietene gen Libia, Siria, Egipt, Algeria, Maroc, Irak etc., deci oameni care aveau acces la valută și de asemenea la produse de brand, că în țările respective se găseau.

    Mai erau copiii cu rubedenii în străinătate, în țări occidentale, gen "tanti-mea din Germania", "unchiul din America", "tușica din Canada" etc. Și ăștia aveau de toate, de la rubedenii.

    Mai erau pocăiții, care mulți aveau rubedenii în străinătate, în special în America, însă și cei care nu aveau primeau pachete de la ei de la biserică sau "adunare", cum ziceau ei, cu donații de la biserici din țări occidentale, în special din sua.

    Ăștia erau privilegiații. Dar și oamenii cu părinți de rând ca mine nu au dus-o rău, asta noroc cu țările socialiste vecine și prietene unde se fabricau sub licență produse de branduri occidentale. Din Ungaria se aduceau adidași de la brandul german Puma, din Cehoslovacia de la brandul german Killtek, din Bulgaria de la brandurile germane Adidas și Romika.

    Asemenea produse se găseau normal în magazine în țările respective, astfel că de ele beneficia nu numai poporul din țara socialistă respectivă, ci și românii care mergeau acolo în excursii sau în interes de serviciu.

    Nu aceeași situație era în România deviaționist-ceaușistă, unde poporul muncitor, chiar dacă era transformat pe alocuri în mână de lucru pe bani puțini pentru branduri occidentale, nu avea acces la asemenea produse. Exemplu concret: încălțămintea de la brandul german Otter se producea (și) în România, la fabrica de încălțăminte din Jimbolia, însă fabrica lucra numai pentru export!

    Iată cum regimul ticălos deviaționist, pseudosocialist și criptocapitalist al lui ceaușescu i-a transformat pe români în sclavi și i-a discriminat în propria țară, fiindcă, spre deosebire de unguri, cehoslovaci sau bulgari, care aveau oficial acces la produsele de brand fabricate de ei în țările lor, românii oficial nu aveau acces la produsele de brand care se fabricau în România! Chiar și numai pentru asta ticălosul de ceaușescu a meritat să fie ciuruit în decembrie 89!

    Partea proastă este că și azi, după atâtea decenii, din păcate s-a menținut năravul ceaușist de a-i considera pe străini mai cu moț și a le da tot ce este mai bun, în timp ce pentru români și acum multe produse sunt fabricate în bătaie de joc, probabil pe principiul "lasă că merge și așa", comparativ cu produsele pentru export.

    Și nici măcar produse care oficial ar fi trebuit să fie disponibile la raft nu erau în cantități suficiente în România deviaționist-ceaușistă, comparativ cu alte țări socialiste vecine și prietene. Exemplu concret: Pepsi Cola, care se fabrica sub licență (și) în România ceaușistă și costa 3,50 lei la aprozar sau chioșcuri școlare și 6 lei la cofetărie, doar că băutura minune nu era produsă în cantități suficiente și de aceea se găsea mai rar și cu cozi.

    Comparativ, în Ungaria socialistă se producea sub licență Coca Cola, iar în Bulgaria socialistă băuturile răcoritoare Schweppes. Toată lumea, inclusiv turiștii români care ajungeau în aceste țări, le putea oricând cumpăra normal, din magazine, fiindcă se găseau tot timpul, acolo nu a fost niciodată penuria ceaușistă din România.

    De asemenea, tot datorită acestor produse care se aduceau regulat din țările socialiste vecine și prietene prin micul trafic de frontieră, în orașele din România aflate aproape de frontieră nu prea s-a simțit penuria ceaușistă. Până să trebuiască să mă mut în Constanța, care oricum e la 2 pași de Bukgaria, am copilărit în Arad, oraș la 1 pas de Ungaria și la 2 pași de Iugoslavia, unde am crescut cu o grămadă de produse "străineze" incomparabil mai faine și mai bune calitativ decât produsele românești ceaușiste, care precis erau nu doar cele mai proaste calitativ, ci și cele mai urâte din puct de vedere estetic din tot blocul socialist.
    • Like 0
  • Mai terminați cu prostiile. Nici eu și nici copii mei nu au știut ce este Nike și Levi,s și nu a fost nici-o nenorocire, au crecut cu ce se găsea in magazinele ,,comuniste,, și sunt oameni de ispravă, unul avocat și altul economist. Nu le pare rău că nu au auzit de acele firme de îmbrăcăminte și ăncălțăminte. Azi ce folos că știm aceste firme, unde au acces numai cei cu mulți banii.
    • Like 1
    • @ Gheorghe Georgescu
      In 77 eu aveam blugi Levis, cumparati la New York, adusi de un marinar. A ! si casetofon portabil Philips...
      • Like 0
  • Dante check icon
    Așa e în comunism nu prea știai ce sunt brandurike de azi dar aveam blugi luați din Timișoara RIFLE, LEVIS și ceasuri casio.
    Am fost într-o excursie la bulgari în 88,89 și ei aveau de toate ,de la video tv color Grunding,Telefunken fanta ,Coca cola,vlberr nemțească Pilsen( cea mai buna) pina lamotoare de barca din SUA.
    Ce nu aveau ei ? Banii salarii mult mai mici. Că noi .
    Da tineretul de azi care strâmbă din nas daca părinții nu le iau iPhone , haine de firma trebuie sa știe cum au venit aceste mofturi ,cu sânge vărsat iar după 35 de ani nici draq nu e la pușcărie trăiască sistemul mafiot din justiția românească.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult