Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Italia, Olanda și Belgia opresc legăturile aeriene cu Marea Britanie, după ce britanicii au anunțat identificarea unei mutații a virusului, care l-ar face cu 70% mai contagios. UPDATE

KLM - Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

UPDATE: Zborurile din și spre Marea Britanie au fost suspendate, a anunțat Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Românii care vin din Regatul Unit vor intra în carantină. Anterior, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat la Digi24 că autoritățile analizează impunerea unor măsuri în cazul românilor care vin din Marea Britanie, după ce Regatul Unit a anunțat că a descoperit o tulpină nouă, mult mai contagioasă, a coronavirusului SARS-CoV-2.

(clic pe imagine pentru a mări)

STIREA INITIALA

Guvernul olandez a oprit toate zborurile dinspre Marea Britanie, după ce a găsit în Olanda un caz de infecție cu o nouă tulpină de coronavirus care circulă în Regatul Unit. Noua tulpină este, potrivit experților, cu până la 70% mai transmisibilă.

Interdicția, care se aplică de duminică ora 05:00 GMT și va dura cel puțin până la 1 ianuarie, a venit la doar câteva ore după ce Marea Britanie a anunțat noi restricții pentru sudul-estul Angliei, inclusiv Londra, pentru a încetini răspândirea variantei mai infecțioase a virusului. Peste 16 milioane de britanici sunt obligați să rămână în case, iar guvernul a anulat planurile de relaxare a restricțiilor de Crăciun, în încercarea de a controla transmiterea noii tulpini a coronavirusului. Noua tulpină mutantă a coronavirusului este „scăpată de sub control”, a avertizat secretarul de stat în Sănătate din Marea Britanie, Matt Hancock.

Duminică, Italia a anunțat, de asemenea, că suspendă zborurile din Marea Britanie „pentru a proteja italienii” de noua variantă a coronavirusului. Ministrul de externe Luigi Di Maio a scris pe Twitter că guvernul pregătește o măsură care va bloca zborurile, fără să anunțe data la care măsura va intra în vigoare.

Și Belgia a interzis duminică zborurile și trenurile din Marea Britanie din același motiv. Premierul Alexander De Croo a declarat că emite ordinul pentru 24 de ore începând cu miezul nopții, „din motive de precauție”. „Există o mulțime de întrebări cu privire la această nouă mutație și dacă aceasta nu se afla deja pe continent", a spus el.

Între timp, autoritățile din Germania iau în calcul o măsură similară, potrivit AFP, care citează surse din Ministerul Sănătății. Decizia ar include, de asemenea, interzicerea zborurilor către Africa de Sud, unde a fost descoperită și noua tulpină, notează Deutsche Welle.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că este în contact strâns cu oficialii britanici cu privire la noua tulpină de virus.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult