Iulie, 1988
Un bogătan american pe nume Trump, Donald Trump, cumpără „Nabila”, 86 m lungime, cel mai mare yacht din lume, dotat cu piscină, cinematograf și heliport.
Ayatollahul Khomeini proclamă sfârșitul războiului sfânt de 8 ani al Iranului cu Irakul. Se centralizează ultimele cifre cu morți, răniți și dispăruți.
Cetățenii sovietici se holbează buimăciți la primul congres televizat din istoria Partidului Comunist Bolșevic al URSS, în care tovarășii se ceartă în direct.
București, România. Un ins încă departe de a fi ctp, scrie plimbându-se printre antene, pe acoperișul unui bloc jegos cu 10 etaje, sub soarele care lichefia petele de smoală:
„Cîntecul de dragoste al Mînzului Sec
Iubirile mele cu număr de ordine par au nume de cățele de rasă.
Cele impare
Au dantura frumoasă.
Totuși, deși nu par, ele sînt
Unica dovadă experimentală
A existenței mele
Pe Pămînt.
Refren I
Pămîntule, dă-mi toate florile tale
Pentru Suzy și pentru Niță Geta
Cerule, dă-mi toate stelele tale
Pentru Nușa și Pușa Bruneta
Refren II (corul de copii al Radioteleviziunii)
Nu-mi pasă de nimeni
Și vreau să mor înghețat
Pe vîrful muntelui
Nanga Parbat, 8125m (măsurați de la nivelul mării, pentru că există o altă metodă, mai democratică, pusă la punct de cercetătorii lui Smithsonian Institute, care iau în considerare înălțimea geoidală, rezultat al raportării la un nivel de referință obținut prin umplerea depresiunilor cu volumul proeminențelor de relief; după acest criteriu, cel mai înalt munte de pe glob este Chimborazo, din Anzii Ecuadorului, și nu Everestul)”.
Carevasăzică, Mînzul Sec visa să își încheie trecerea prin această lume pe unul dintre optmiarii Himalayei, în tăcerea absolută și irespirabilă a frigului pur. Singur, să încremenească stană de gheață, ca propria-i statuie, dreaptă și curată în pustiul alb.
Iulie, 2020
Digi World: „Corturi fluorescente, echipament sportiv, canistre goale, doze, pungi de plastic – cei care urcă pe Everest lasă în urmă grămezi de gunoaie și poluează regiunea. „E dezgustător, arată oribil”, spune Pemba Dorje, un ghid ce a escaladat Everest de 18 ori. Ghizii specializați mai adună cât pot gunoiul, însă sunt copleșiți. Peste 600 de turiști au escaladat Everestul în acest an. În 2019, cățărătorii porniți din Nepal au colectat 25 tone de gunoi și 15 tone excremente umane, informează Reuters.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp