Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Iulie în Himalaya

Himalaya-redimensionat

Iulie, 1988

Un bogătan american pe nume Trump, Donald Trump, cumpără „Nabila”, 86 m lungime, cel mai mare yacht din lume, dotat cu piscină, cinematograf și heliport.

Ayatollahul Khomeini proclamă sfârșitul războiului sfânt de 8 ani al Iranului cu Irakul. Se centralizează ultimele cifre cu morți, răniți și dispăruți.

Cetățenii sovietici se holbează buimăciți la primul congres televizat din istoria Partidului Comunist Bolșevic al URSS, în care tovarășii se ceartă în direct.

București, România. Un ins încă departe de a fi ctp, scrie plimbându-se printre antene, pe acoperișul unui bloc jegos cu 10 etaje, sub soarele care lichefia petele de smoală: 

„Cîntecul de dragoste al Mînzului Sec

Iubirile mele cu număr de ordine par au nume de cățele de rasă.

Cele impare

Au dantura frumoasă.

Totuși, deși nu par, ele sînt

Unica dovadă experimentală

A existenței mele

Pe Pămînt.

Refren I

Pămîntule, dă-mi toate florile tale

Pentru Suzy și pentru Niță Geta

Cerule, dă-mi toate stelele tale

Pentru Nușa și Pușa Bruneta

Refren II (corul de copii al Radioteleviziunii)

Nu-mi pasă de nimeni

Și vreau să mor înghețat

Pe vîrful muntelui

Nanga Parbat, 8125m (măsurați de la nivelul mării, pentru că există o altă metodă, mai democratică, pusă la punct de cercetătorii lui Smithsonian Institute, care iau în considerare înălțimea geoidală, rezultat al raportării la un nivel de referință obținut prin umplerea depresiunilor cu volumul proeminențelor de relief; după acest criteriu, cel mai înalt munte de pe glob este Chimborazo, din Anzii Ecuadorului, și nu Everestul)”.

Carevasăzică, Mînzul Sec visa să își încheie trecerea prin această lume pe unul dintre optmiarii Himalayei, în tăcerea absolută și irespirabilă a frigului pur. Singur, să încremenească stană de gheață, ca propria-i statuie, dreaptă și curată în pustiul alb.

Iulie, 2020

Digi World: „Corturi fluorescente, echipament sportiv, canistre goale, doze, pungi de plastic – cei care urcă pe Everest lasă în urmă grămezi de gunoaie și poluează regiunea. „E dezgustător, arată oribil”, spune Pemba Dorje, un ghid ce a escaladat Everest de 18 ori. Ghizii specializați mai adună cât pot gunoiul, însă sunt copleșiți. Peste 600 de turiști au escaladat Everestul în acest an. În 2019, cățărătorii porniți din Nepal au colectat 25 tone de gunoi și 15 tone excremente umane, informează Reuters.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Goodbye Republica and good riddance, sorry, I had enough.
  • Like 0
 • manzul sec n-ar fi fost afectat de faptul ca, dupa ~30 de ani si-ar fi incheiat existenta, pe culmile frigului pur, printre rahati si ambalaje de snickers
  era rodat deja de ani de zile pierduti printre colghere si era resemnat ca puritatea e doar inauntru
  sau nu? (cu extra accent pe intrebare)
  • Like 0
 • si pe bloc ma asteapta ea
  marta grasanca
  ca a iesit din butic
  fara coasa dar dand din buric
  • Like 0
 • Intrucit acest articol ma depaseste intelectual, ma voi limita la citeva observatii asupra muntilor amintiti: intre Nanga Parbat si Everest sint 1500km in linie dreapta, asa ca nu inteleg rostul acestui munte in contextul poluarii Everestului (poza), accesul dinspre Nepal - dinspre Tibet (China) este mult mai curat, pentru documentare, ultimul numar din National Geographic:
  https://www.nationalgeographic.com/magazine/2020/07/our-team-climbed-everest-to-try-to-solve-its-greatest-mystery-feature/
  • Like 1
 • antonia check icon
  Nici Himalaya nu mai e ce-a fost...dar'mite Suzy si Nita Geta...ehei.
  Doar Ioana e.
  E ?

  • Like 0
 • Daca Everestul , cu cei peste 8000 de metri ai sai , nu scapa de gunoaie , ce sa mai vorbim noi de Ceahlau. Poluarea este boala acestui secol si nu cred ca se vor gasi solutii prea curand ptr. a rezolva aceasta problema. Pana atunci noi sa revenim la oile noastre . Covid 19 pare de neoprit , nu numai la noi , ci cam peste tot. La noi , politicieni orbiti de dorinta de a obtine voturi( liderii PSD ,Ponta ,Tariceanu ) ,moderatori naimiti de acestia , precum si alti postaci fanatizati de pe Internet duc o propaganda desantata cu efecte periculoase ptr. mentalul colectiv al unor categorii numeroase de cetateni .Rezultatul : ne indreptam vertiginos catre 1000 de infestati zilnic cu Covid , ceea ce ar putea duce la paralizarea sistemului sanitar romanesc. Ce vor face indivizii ? Vor acuza Guvernul ca nu a luat masurile necesare .Partial este adevarat , ptr. ca de dragul voturilor si liberalii au coborat stacheta luptei impotriva pandemiei. Vom trai si vom vedea.
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult