Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Jazz-ul filosofic al lui Yusef Lateef

La 9 octombrie 1920 s-a născut la Chattanooga William Emanuel Huddleston și acolo și-a petrecut prima copilărie. Dar familia s-a mutat la Detroit, în statul Michigan, cu care ocazie tatăl a hotărât să schimbe numele mare al tuturor în Evans. 

Fiul și-a mai modifcat odată numele, adoptând - odată cu religia islamică - pe cel de Yusef Lateef, când a devenit membru al comunității musulmane Ahmadiyya (curent religios islamic, plecat de la predicatorul indian Mirza Ghulam Ahmad în secolul XIX; printre altele, adepții ahmadismului cred că Dumnezeu continuă să se adreseze oamenilor și în prezent, dacă ei se ridică la înălțimea de credință necesară și că șirul profeților nu a fost întrerupt după Mohamed). 

 • Prenumele Yusuf, Yusef, Yosuf (arabic), Iosif, Joseph (engl), Giuseppe, Osip (rus), Joska (maghiar) provine din numele ebraic biblic de Iosif (fiul lui Iacob), care înseamnă „să sporească numele lui Dumnezeu”.
 • Latif (arab), Lateef (engl) este una denumirile arabe ale lui Dumnezeu, cel blând, bun.

Spre deosebire de primii muzicieni din jazz, mulți autodidacți sau care „au furat" meseria de la un maestru, Lateef aparține generației cu educație muzicală superioară. El a început să studieze saxofonul la Liceul Miller din Detroit, apoi la Manhattan School of Jazz și și-a luat doctoratul în muzică la universitatea statului Massachussetts din Amherst, unde apoi a predat mai mulți ani.

În prima parte a formării sale artistice, Lateef a fost influențat de muzicienii Dizzy Gillespie, Lester Young și Charlie Parker, ca apoi să-și formeze propriul stil.

Despărțindu-se de sonoritățile angulare ale be-bop-ului, Yusef Lateef a scris și intepretat un jazz cu reverii meditative, din care a eliminat vibrato-urile, intensitățile excesive, ritmurile dansante, culorile proeminente ale sunetelor și a promovat o muzică de introspecție, de gândire concentrată, de meditație și elevare spirituală senină.

Nemulțumit de termenul muzică de jazz, pe care l-a considerat limitativ, Lateef a inventat denumirea de muzică autophysiopsihică, care i s-a părut că definește cel mai bine stilul său.

Muzica lui a fost cea care a contribuit la formarea lui John Coltrane, un alt geniu al jazz-ului cool și de inspirație spiritual religioasă.

Pe lângă instrumentele de suflat clasice (saxofon, flaut, oboi, bassoon), Lateef a experimentat instrumente asiatice și africane, unele arhaice, ca shehnai (oboi indian), arghul (fluier dublu egiptean), flatul din bambus, shofar (fluier curbat din Yemen), sarewa (instrument nigerian) și koto (instrument de suflat taivanez).

A înregistrat sute de discuri și albume în mai multe țări.

Muzicianul Yusef Lateef a primit premiile Grammy, a fost onorat cu titlul de Maestru al Jazz-ului la Fundația Națională a Artelor și a fost considerat unul dintre cei mai mari inovatori în domeniul muzicii de jazz.

Pe lângă muzică, Lateef a scris literatură și a pictat.

A murit la vârsta de 93 de ani.

Nu și-a uitat locul de plecare și a compus piesa An afternoon in Chattanooga, care a fost inclusă în albumul Influence, înregistrat cu muzicieni francezi la Paris în anul 2005.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Excepțional. Mulțumesc pentru această recomandare.
  • Like 0
 • check icon
  Mulţumesc şi eu!
  • Like 0
 • Vă citesc articolele cu o deosebită plăcere. Mulțumesc că scrieți despre așa ceva.
  • Like 1
 • Multumesc.
  • Like 1


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult