Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

John Malkovich vine în România, unde va juca într-o piesă de teatru. La Sofia, isterie și scandal despre prețul biletelor înaintea unor spectacole cu actorul american

John Malkovich

Foto: Profimedia Images

Actorul american John Malkovich va juca anul acesta la Timișoara într-o piesă de teatru, a anunțat primarul Dominic Fritz, într-o emisiune la PrimaTV. Prezența lui Malkovich este „un highlight” al evenimentelor Timișoara - Capitală Culturală Europeană. Nu mai puțin de 1000 de spectacole vor avea loc de-a lungul întregului an, a precizat Dominic Fritz. „O să fie cred că peste 1000 de evenimente în total, de la dans contemporan, la expoziţii, la teatru, la concerte. O să fie câteva highlight-uri, adică câteva vârfuri care o să atragă mulţi oameni. Şi speranţa noastră este că o dată atraşi de un vârf, se uită şi la anumite proiecte şi evenimente mai mici. Acum începem cu nişte expoziţii mari, Adina Pintilie, care a câştigat Ursul de Aur la Berlin, care a avut pavilionul României la Bienala din Veneţia, care aduce expoziţia ei în Timişoara şi asta pentru câteva luni, sigur va atrage multă lume. În septembrie o să lansăm cea mai mare expoziţie Brâncuşi din ultimii 50 de ani, în România. Şi cred că singura mare expoziţie Brâncuşi dincolo de... nu ştiu, Paris şi Bruxeles şi Londra. Sunt lucrări de la Pompidou (Paris), de la Londra, din România, acuma nu ştiu exact dacă şi din New York, dar este o expoziţie serioasă cu lucrări serioase, care cu siguranţă va atrage oameni specific pentru asta. Asta avem pe partea de expoziţii. Nu putem să expunem doar arta şi cultura României, ci de aceea conceptul este să cuplăm de foarte multe ori un artist, un muzician, un actor, un regizor local sau din România cu un partener din Europa. Deci avem trupe de teatru din Europa care vin şi pun pe scenă o piesă cu o trupă locală, la fel cu orchestre. Avem un eveniment mare tot în septembrie în care o să fie peste 400 de de muzicieni pe scenă într-una dintre cele mai mari opere de muzică, în care o să vină o orchestră din din Germania. O să vină Orchestre Naţional de France, unde e Cristi Măcelaru timişorean este dirijorul. Va veni John Malkovich să joace o piesă de teatru”, a dezvăluit primarul Timişoarei.

Până să ajungă în România, John Malkovich are programate mai multe spectacole la Sofia, unde s-a produs zilele astea un mare scandal din cauza prețului biletelor.

Scandalul bugăresc

De parcă n-ar fi fost de-ajuns certurile despre politica internă, externă, viruși, război, geostrategie, în spațiul public din Bulgaria a mai apărut o temă care-a împărțit societatea în două. De data asta, spiritele s-au încins de la prețul biletelor la un spectacol în care va juca însuși marele John Malkovich.

Dar cum și când a început dezbaterea?

Era seara de 29 mai 2022, când Teatrul Dailes din Letonia găzduia premiera renumitei puneri în scenă a textului lui Bernard - Marie Koltès, important dramaturg din Franța sfârșitului de secol XX, cu cap de afiș John Malkovich, Ingeborga Dapkunaite și renumitul deja în Europa, tânăr regizor inovator din Rusia, Timofei Kuliabin.

În sala din Riga se afla și atunci și Vasil Vasilev, directorul Naționalului din Sofia, cel care la scurt timp după spectacol, publica pe Facebook fotografii cu el, cu cei doi vestiți actori și cu regizorul, și dădea două vești. Una era că producția letonă va veni în turneu la Sofia, iar a doua că regizorul ei va monta la Sofia „Nora” lui Henrik Ibsen.

Primul anunț s-a transformat, bineînțeles, în știre care s-a viralizat cu viteză amețitoare. Și e normal: pentru că dacă stadioanele și chiar sălile de muzică găzduiesc, uneori, celebrități ale scenei mondiale, pentru prima dată acum, în Bulgaria, o scenă de teatru găzduiește în carne și oase, un actor de Hollywood trecut prin Broadway.

Dar când joacă Malkovich în Bulgaria?

Data spectacolului nu se știa pe-atunci, în mai, iar lumea care întreba asta, a primit răspunsul în noiembrie trecut: „Renumitul actor John Malkovich va juca pe scena Teatrului Național Ivan Vazov din Sofia, pe 16, 17 și 18 februarie, în spectacolul „În singurătatea câmpurilor de bumbac” cu regizor Timofei Kuliabin.

Doar că știrea era tot pe jumătate, că biletele se anunțau a fi puse în vânzare la începutul lui 2023. Toți ochii erau țintiți pe site-ul instituției care a reușit finalmente, acum câteva zile să producă iritare cu prețurile spectacolului variind între 50 și 400 de leva (25 – 200 de euro) - cele între 25 și 125 de euro dispărând în două ore. Asta în condițiile în care la Naționalul capitalei bulgare, de obicei prețurile variază între 10 și 100 de leva (5 – 50 de euro).

Glumele internauților n-au întârziat să apară: „Mi-am vândut deja un rinichi să-l văd pe Malkovich, dar dacă vine și Pacino, ce mă fac?” și „Încă două piese cu Malkovich și terminăm autostrada Hemus” numărându-se printre ele.

În pline dezbateri dacă e sau nu normal să coste atât de mult un bilet de teatru, jurnaliștii bulgari n-au întârziat să apară documentați, cu altă știre: „Biletele pentru același spectacol la Atena, costă și de 4 ori mai puțin, între 5 și 55 și de euro.”

Brusc, tonul discuției a devenit serios. Dincolo de glume, politica unei țări care nu subvenționează cultura e temă de dezbatere importantă.

Și a venit și răspunsul la întrebarea „De ce în Atena este mult mai ieftin să-l vezi pe Malkovich?”

Pentru că spectacolul acolo este găzduit de Centrul Cultural Onassis, iar fundația care administrează instituția sponsorizează producția și oferă facilități pentru studenți, șomeri și persoane cu dizabilități.

Și chiar dacă n-ar fi fost un sponsor, un bilet de teatru la Atena și în alte capitale europene este subvenționat și are prețuri pe care iubitorii de cultură să și le poată permite.

Numai că la Sofia nu e așa. Mai sunt bilete în capitala bulgară la Malkovich?

Acum, când scriu, da. Foarte puține, la fiecare din cele trei reprezentații și costă 200 de euro.

Va fi sold-out? Vom vedea. Rămânem, până-atunci, cu bine! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Recomand cu căldură ecranizarea după romanul lui Steinbeck, dar și Menajeria de sticlă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult