Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Judecător: „Uitați-vă ce s-a întâmplat cu recursul compensatoriu, nu este săptămână în care un deținut eliberat astfel să nu săvârșească fapte grave”

Penitenciar Targsor

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Condamnat la 8 ani de închisoare în prima instanță, Darius Vâlcov este azi consilier de stat în funcție al premierului Viorica Dăncilă și a cerut, recent, aministie și grațiere pentru o serie de fapte penale. „Un moment zero în anul centenar este un moment potrivit pentru toată lumea”, a spus Vâlcov la Antena 3.

„Un moment zero” a fost însă și legea recursului compensatoriu de la sfârșitul anului trecut, în urma căreia mii de deținuți, între care criminali și violatori, au primit dreptul de a cere eliberarea condiționată. Peste 1.200 ieșiseră deja din închisoare până în martie 2018, după spusele ministrului Tudorel Toader. Iar acest moment zero s-a dovedit dezastruos pentru siguranța românilor, spune judecătorul Horațius Dumbravă.

Întrebat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, ce părere are despre propunerea lui Vâlcov, Dumbravă a răspuns: „Nu cred că e o idee bună, nu știu ce a spus Vâlcov, dar nu cred că e bine. Uitați-vă ce s-a întâmplat cu recursul compensatoriu, nu este săptămână în care un deținut eliberat astfel sa nu săvârșească fapte grave, violuri, furturi calificate cu victime omenești, tâlhării”.

Încă de la bun început sindicaliștii din penitenciare și experții în justiție au avertizat asupra ratei mari de recidivă pe care o va atrage o astfel de măsură. Iar ce s-a întâmplat după aceea ca confirmat temerile inițiale.

Multe dintre infracțiunile ajunse în ultima vreme la cunoștința publicului au fost comise de foști deținuți eliberați în baza recursului compensatoriu. Un bărbat eliberat astfel la sfârșitul anului trecut, era deja condamnat din nou în luna iunie la șapte ani de închisoare pentru viol și lipsire de libertate. Un altul a încercat să molesteze două fetițe, de patru și de șase ani, la câteva săptămâni după ce a ieșit din penitenciar. Bărbatul care a avariat luna aceasta 5 mașini în timp ce fugea de Poliție, fusese condamnat anterior pentru tâlhărie și furt calificat și eliberat mulțumită aceleiași legi a recursului compensatoriu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi 24. sâmbăta și duminica, de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta e o fata a monedei, ailalta e ca Elan Schwartzenberg scapa de arestul preventiv si de mandatul de urmarire internationala la cererea acestuia aprobata de magistratii TB. Deci omul asta ar fi stat in puscarie degeaba (al catelea?). Numai asa preventiv.
  • Like 0
  • @ Magotu Enigmatic
   Baiatul asta pe care il mentionezi este un mare infractor . Faptul ca intr-o cauza specifica nu a fost dovedit sau ca dovezile au fost subrede , nu schimba cu nimic datele problemei.
   Pe de alta parte sunt de acord ca oamenii fara o condamnare definitiva nu ar trebui sa mearga la puscarie decit in cazurile evidente si f periculoase.
   Ceea ce mi se pare o porcarie si o enorma manipulare este facatura asta cu aia multi de sufera de pe urma opresiunii justitiei. "Al catelea ?"

   Pai chiar asa , hai sa vedem cine sunt astia asa multi care au suferit persecutii ?
   Marinca este cazul pe care il arunca toti la inaintare , hai sa vedem cine mai este ?
   Si as vrea sa nu mi-i dati pe astia eliberati cu dedicatie , vezi "prescriere de fapte schimbari de legi si alte chichite de procedura " ca sunt persecutati. Astia cel mult, pot fi veseli ca au scapat usor...
   In procesul lu" Mazare banii s-au dat , ca se stie de ei , au trecut prin conturi, dar in general darea de mita e greu de probat fara flagrant. Deci Mazare nu a fost nevinovat , banii i-a primit , ci a scapat pe lipsa de probe , poate prin prostia procurorului si prin dibacia avocatilor . La fel si nevinovatul Elan ..

   Dar la fel de corect este ca tu judecator nu-i bagi in areas preventiv daca rechizitoriul nu este beton.

   Nu cred ca ar avea nimeni impotriva sa legifereze ca un judecator ( atentie nu procurorul semneaza arestarea preventiva) sa fie sanctionat disciplinar daca cel bagat preventiv e achitat.
   Dar de aici pina la a dezincrimina infractiuni , a da amnistii si alte mizerii , e cale lunga.

   De aici si dovada pentru orice cretin ca ei nu vor sa rezolva problemele din justitie , ei vor sa-si rezolve problemele personale din trecut ,prezent si viitor.

   Acum tuturor li se pare f bine ce face Tudorel , dar ma intreb daca totul va sta la cheremul unui singur om ( ministrul de justitie) ,Daca vine in 3-4 ani , Kovesi ministru al justitiei ? Sau Basescu ?   • Like 1
 • Ar fi edificator sa avem niste cifre.
  • Like 0
 • Aşa se intâmpla şi pe vremea lui nea Nicu după grațieri , miliția avea treabă multă după un astfel de decret.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult