Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Judecător: „Uitați-vă ce s-a întâmplat cu recursul compensatoriu, nu este săptămână în care un deținut eliberat astfel să nu săvârșească fapte grave”

Penitenciar Targsor

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Condamnat la 8 ani de închisoare în prima instanță, Darius Vâlcov este azi consilier de stat în funcție al premierului Viorica Dăncilă și a cerut, recent, aministie și grațiere pentru o serie de fapte penale. „Un moment zero în anul centenar este un moment potrivit pentru toată lumea”, a spus Vâlcov la Antena 3.

„Un moment zero” a fost însă și legea recursului compensatoriu de la sfârșitul anului trecut, în urma căreia mii de deținuți, între care criminali și violatori, au primit dreptul de a cere eliberarea condiționată. Peste 1.200 ieșiseră deja din închisoare până în martie 2018, după spusele ministrului Tudorel Toader. Iar acest moment zero s-a dovedit dezastruos pentru siguranța românilor, spune judecătorul Horațius Dumbravă.

Întrebat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, ce părere are despre propunerea lui Vâlcov, Dumbravă a răspuns: „Nu cred că e o idee bună, nu știu ce a spus Vâlcov, dar nu cred că e bine. Uitați-vă ce s-a întâmplat cu recursul compensatoriu, nu este săptămână în care un deținut eliberat astfel sa nu săvârșească fapte grave, violuri, furturi calificate cu victime omenești, tâlhării”.

Încă de la bun început sindicaliștii din penitenciare și experții în justiție au avertizat asupra ratei mari de recidivă pe care o va atrage o astfel de măsură. Iar ce s-a întâmplat după aceea ca confirmat temerile inițiale.

Multe dintre infracțiunile ajunse în ultima vreme la cunoștința publicului au fost comise de foști deținuți eliberați în baza recursului compensatoriu. Un bărbat eliberat astfel la sfârșitul anului trecut, era deja condamnat din nou în luna iunie la șapte ani de închisoare pentru viol și lipsire de libertate. Un altul a încercat să molesteze două fetițe, de patru și de șase ani, la câteva săptămâni după ce a ieșit din penitenciar. Bărbatul care a avariat luna aceasta 5 mașini în timp ce fugea de Poliție, fusese condamnat anterior pentru tâlhărie și furt calificat și eliberat mulțumită aceleiași legi a recursului compensatoriu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi 24. sâmbăta și duminica, de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta e o fata a monedei, ailalta e ca Elan Schwartzenberg scapa de arestul preventiv si de mandatul de urmarire internationala la cererea acestuia aprobata de magistratii TB. Deci omul asta ar fi stat in puscarie degeaba (al catelea?). Numai asa preventiv.
  • Like 0
  • @ Magotu Enigmatic
   Baiatul asta pe care il mentionezi este un mare infractor . Faptul ca intr-o cauza specifica nu a fost dovedit sau ca dovezile au fost subrede , nu schimba cu nimic datele problemei.
   Pe de alta parte sunt de acord ca oamenii fara o condamnare definitiva nu ar trebui sa mearga la puscarie decit in cazurile evidente si f periculoase.
   Ceea ce mi se pare o porcarie si o enorma manipulare este facatura asta cu aia multi de sufera de pe urma opresiunii justitiei. "Al catelea ?"

   Pai chiar asa , hai sa vedem cine sunt astia asa multi care au suferit persecutii ?
   Marinca este cazul pe care il arunca toti la inaintare , hai sa vedem cine mai este ?
   Si as vrea sa nu mi-i dati pe astia eliberati cu dedicatie , vezi "prescriere de fapte schimbari de legi si alte chichite de procedura " ca sunt persecutati. Astia cel mult, pot fi veseli ca au scapat usor...
   In procesul lu" Mazare banii s-au dat , ca se stie de ei , au trecut prin conturi, dar in general darea de mita e greu de probat fara flagrant. Deci Mazare nu a fost nevinovat , banii i-a primit , ci a scapat pe lipsa de probe , poate prin prostia procurorului si prin dibacia avocatilor . La fel si nevinovatul Elan ..

   Dar la fel de corect este ca tu judecator nu-i bagi in areas preventiv daca rechizitoriul nu este beton.

   Nu cred ca ar avea nimeni impotriva sa legifereze ca un judecator ( atentie nu procurorul semneaza arestarea preventiva) sa fie sanctionat disciplinar daca cel bagat preventiv e achitat.
   Dar de aici pina la a dezincrimina infractiuni , a da amnistii si alte mizerii , e cale lunga.

   De aici si dovada pentru orice cretin ca ei nu vor sa rezolva problemele din justitie , ei vor sa-si rezolve problemele personale din trecut ,prezent si viitor.

   Acum tuturor li se pare f bine ce face Tudorel , dar ma intreb daca totul va sta la cheremul unui singur om ( ministrul de justitie) ,Daca vine in 3-4 ani , Kovesi ministru al justitiei ? Sau Basescu ?   • Like 1
 • Ar fi edificator sa avem niste cifre.
  • Like 0
 • Aşa se intâmpla şi pe vremea lui nea Nicu după grațieri , miliția avea treabă multă după un astfel de decret.
  • Like 0


Îți recomandăm

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult