Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Judecătorii Curții Constituționale au anulat candidatura la președinție a Dianei Șoșoacă

Diana Șoșoacă - Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

UPDATE: Curtea Constituțională a României (CCR) a transmis oficial că a invalidat candidatura reprezentantei SOS România, Diana Șoșoacă, la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.

Diana Șoșoacă nu mai poate candida la alegerile prezidențiale, spun surse G4 Media. Potrivit acestora, judecătorii CCR au anulat decizia Biroului Electoral Central privind candidatura Dianei Șoșoacă la președinția României.

CCR a analizat „atașamentul” Dianei Sosoaca fața de Constitutie, iar scorul la vot a fost 5-2 pentru respingerea candidaturii, cu mențiunea că doi judecători au lipsit de la ședință, mai scrie G4Media, citând aceleași surse. 

Reprezentanta partidului SOS România nu mai are nicio cale de atac.

Magistrații CCR s-au întâlnit, sâmbătă, 5 octombrie, începând cu ora 17.00, pentru a discuta cele șapte contestații care vizează candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Şoşoacă, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor şi Ludovic Orban.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acum, că CCR a votat în locul populimii în ce o privește pe Șoșoacă, o să fim supuși incertitudinii legată de numărul susținătorilor șoșocari la nivel național. Asta chiar era o informație utilă, să vedem câți rusofili se află printre noi.
    • Like 0
  • Noi ne tot agitam cu tot felul de politicieni toxici, dar pericolele majore pentru democratia romaneasca vin de la justitie care este 20 de ani in urma restului societatii. De ce ? De PSD , de PNL , de RTV, Digi, de A3 si de alti borfasi care sunt la butoanele societatii in ultimii 30 de ani. In general de lacomie oarba si prostie. Pentru ca toti borfasii astia au copii care o sa traiasca in mizeria asta consolidata de parintii lor. Daca cineva citeste istorie nu e greu de vazut unde duce construirea unor monstri care apoi scapa de sub controlul creatorilor.
    • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Francisc check icon
      Sunt(em) prea puțini cei care se agită în timp ce pooliticienii își văd de treaba lor. Care-i aia? Mangleala, păi nu știați?

      Borfașii care ne conduc (cu voia noastră!) se pricep al naibii de bine la șparlit. Nu putem noi vota cât pot ei fura...

      • Like 0
  • Mihaela check icon
    D-na Sosoaca, ceea care recomanda joaca 'de-a Sosoaca' e un personaj toxic, oribil so absolut penal, la toate nivelurile. Cand am auzit la Digi ca i s-a anulat candidatura, m-am bucurat, pentru ca o consider o persoana mizerabila moral. I-am vazut performanta la Bruxelles si toate bazaconiile pe care le rostea de fiecare data la televizor. Insa apoi m-am oprit putin, pentru ca Digi nu m-a informat asupra motivului anularii. Si asta ma intereseaza, nu pentru ca as avea vreo afinitate pentru domnia sa , ci pentru ca totusi traim intr-un stat de drept si democratic. Inca nu am inteles motivul anularii si pana nu aflu, ma opresc putin din inertia bucuriei.
    D-na Sosoaca nu poate vreodata in nici un multivers sa fie presedintele Romaniei. Poate fi presedintele Rusiei si a altor state autocratice, insa Romania e OFF LIMITS, BITCH!!!
    • Like 4
    • @ Mihaela
      Francisc check icon
      Nu Șoșoacă e problema României, Mihaela, ci ceilalți candidați dintre care trebuie să alegem. Răul mai mic, vorba vine...

      Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc că trebuie să aleg între Ciucă, Ciolacu și Geoană, îmi crește tensiunea. Mă simt ca pisica jucându-se cu sfoara terminată cu motocei...

      • Like 0
  • După părerea mea, de simplu cetățean-naiv, probabil- care crede într-un stat de drept, decizia CCR este un act de normalitate.
    Eliminarea candidaturii unui personaj care prezintă semne clare de afecțiuni psihice, cu limbaj suburban și crize isterice ar trebui să fie un pas înainte al acestei instituții-CCR- care ne-a dezamăgit uneori prin decizii influențate politic. Eu nu cred că șoșoaca ar fi avut vreo șansă de câștig, dar această palmă (zdravănă și binemeritata) pe care o primește poate îi mai taie din badarănia, aroganța și istericalele specifice.
    Mă aștept însă și la proteste din anumite directii- nu numai ale susținătorilor SOS- care să invoce drepturile, libertatea, etc. Și asta deoarece în România ultimilor 30 de ani libertatea a însemnat să facă fiecare ce vrea și nu ceea ce trebuie.
    • Like 4
  • Si eu sunt de acord ca nu poate ajunge orice psihopat in functii ale statului. Pe principiul democratic ca oricine poate candida daca indeplineste cateva criterii minime cum ar fi semnaturile stranse si cetatenia.

    Orice ins cu ceva carisma poate pacali un electorat naucit, mintit, manipulat, prostit sau atras de idei ce par extraordinare, in sine foarte periculoase si gata, obtine postul.

    Trebuie sa existe o triere si dupa CV si unele verificari ale BEC se pot accepta candidaturi. Scoala, ceea ce-ai facut in viata pana la momentul depunerii candidaturii, cariera, educatia, atitudinea fata de valorile democratice, fata de libertatile cetatenesti, caracterul celui care-si depune candidatura, cazierul toate trebuie sa dea raspunsul de accept sau nu al respectivei persoane.

    Altfel se risca enorm. Una ca Sosoaca poate castiga un post ce ne duce in haos. De cand a candidat la Parlament trebuia oprita, asa nu mai ajungea sa tipe pe la UE, iar acum sa ne pregatim de mahalaua ce se va revarsa din toate TV-urile.
    Excesele, iesirile din Parlamentul Romaniei nu au fost sanctionate pentru ca nu exista cadru legal, nu se vrea sau nimanui nu-i pasa.

    Coruptia si interesele sunt doua aspecte esentiale care nu ne lasa sa avem legi ce pot opri derapaje, extremisti fara ratiune gen Sosoaca. Abuzurile, dar si incompetenta duc la vid legislativ, dar si la aplicarea gresita sau interpretativa a unor legi facute pe genunchi de catre insi ce nu au ce cauta sa legifereze.

    Democratia ofera niste parghii de control, ingradirea unor excese, altfel democratia ajunge o carpa de praf cu care sterge pe jos toata lumea.
    Democratia trebuie sa fie garantul calitatii vietii, de aia se dau legi, ca ele sa reglementeze si sa echilibreze viata poitica, sociala, economica a unei tari, la standardele cele mai inalte.

    La altii sunt goluri legislative pentru ca nu s-au gandit ca ar putea ajunge in asemenea situatie. La noi sunt goluri din cauza coruptiei, intereselor de grup si a prostiei.

    In ceea ce priveste votul pentru presedintie, e clar ca nu avem de ales prea mult.
    Geoana ar fi fost candidatul ideal. Foarte bun cunoscator al lumii internationale, numarul doi in NATO, cu experienta in politica externa, varsta potrivita etc.

    Din pacate Geoana o sfecleste mereu. Nu stiu daca din prostia lui sau din prostia celor din jur care profita de o naivitate?! Sa spui ca esti naiv dupa atatia ani de experienta pare greu de crezut. Nu stiu cum a fost numit la NATO in inalta functie, dar asta trebuia sa fie un reper major pentru romani si un succes de necontestat. Trebuia sa fie garantul unei pregatiri, a unui rodaj la varf inalt, ar fi trebuit sa fie cel mai prezidentiabil. Din pacate noi ne dam mereu cu stangul in dreptul si nu stiu de ce nu putem profita de pe urma unui om care a ocupat un asemenea post. Poate pentru ca nu prea avem coloana vertebrala? Poate si NATO a regretat la un moment dat ca l-a numit numarul doi. Nu stiu, da e pacat.

    Lasconi nu convinge pentru ca am mereu impresia ca vorbeste din bucatarie. Se poarta ca o gospodina de la partid. Nu are viziune, nu are pregatire, nu are anvergura, nu stie sa raspunda adecvat (Sosoaca e impiedicata sa candideze pentru ca-i femeie!). Nu, zau!

    Are nevoie de un staff de profesionosti in politici externe, are nevoie de diplomatie, are nevoie de subtilitate, are nevoie de un stilist, de un hairstylist si de un make-up stilist. Are nevoie sa fie o persoana moderna, cool si desteapta. Nu prea se vad lucrurile astea.

    Despre Simion, numai de bine.

    Lucrurile se vor transa, probabil, intre Ciuca si Ciolacu. Ostasul si covrigarul. Asta e! Atata s-a putut! Data viitoare va fi mai bine.
    • Like 4
    • @ Daniela Damian
      Francisc check icon
      Haideți să fim democrați până la capăt, doamnă Damian, Diana Șoșoacă are dreptul cetățenesc de a candida la funcția de președinte. Noi avem dreptul să o alegem sau nu, în funcție de preferințele fiecăruia. E dreptul meu să nu o aleg.

      Faptul că Diana Șoșoacă nu are ce căuta în fotoliul de președinte e altă treabă. Alegătorii hotărâsc...

      Încă o dată (a câta oară?) avem în față o non-alegere. Așa se numește când ai de „ales” între Ciolacu, Ciucă, Geoană sau Simion. Lasconi ar putea fi personajul în care să ne punem nădejdea...
      • Like 1
    • @ Francisc
      Domnule Francisc ati deschis o cutiuta a Pandorei. Aici intram pe terenul ingust si alunecos al unui discurs dificil, practic imposibil de transat.
      Intrebare de un milion de puncte: democratia are nevoie de indrumare sau trebuie lasat totul la nivel de alegator, de cetatean?

      Si Putin a ajuns la conducere in urma votului democratic de la urne (n-am nicio indoiala ca primul si al doilea mandat le-a obtinut prin vot corect).

      Si Hitler a ajuns la conducere in urma obtinerii unor rezultate foarte bune in alegeri a partidului sau pe fondul crizei economice si a nemultumirilor generale. In 1934 a fost numit conducator absolut al Germaniei.

      Si Ayatollahul Ruhollah Khomeiny, care proclama la 1 aprilie 1979 Iranul Republica Islamica. Noua Constitutie, aprobata de un referendum la 2-3 decembrie 1979, transforma Iranul într-un stat islamic.

      Si reformistul moderat Masud Pezeshkian a castigat in al doilea tur de scrutin cursa pentru presedintia Iranului, alegeri organizate anul asta. El l-a invins pe ultraconservatorul Saeed Jalili.
      Si cu ce l-a ajutat? Cu nimic pentru ca votul pe Constitutie si instalarea lui Khomeiny in 1979 in ovatiile poporului (inclusiv ale femeilor) care tipa fericit pe strada a dus Iranul in groapa de azi. Pana s-au dezmeticit, Iranul era departe, pe calea islamista.

      Erdogan. Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a trecut la alegerile din 2023 prin cel mai mare esec politic al sau din ultimele doua decenii. Opozitia a inregistrat mai multe victorii electorale în tara și în 5 dintre cele mai mari orase din Turcia, inclusiv in Istanbul.

      Cu ce a ajutat asta situatia din Turcia? Cu nimic. Odata adus in fruntea tarii, votul ala initial, a fost suficient. Acum este la al treilea mandat si cu toate esecurile, conduce bine-mersi.

      Ion Iliescu. Poporul l-a votat de trei ori. A fost vreo 12 ani presedinte. Stim ce s-a intamplat, pe ce drum a luat-o Romania. Mai poate cineva s-o aduca pe linia de plutire? Raul a fost facut si calea trasata a fost urmata.

      Si putem scrie tomuri pentru ca istoria lumii e plina de dictatori care au castigat alegerile in mod democratic. Sutele de milioane de oameni morti atesta ca nu intotdeauna votul democratic e si cel mai bun.

      Sa fie ingradite libertati in numele libertatii, pentru ca altfel va fi pierduta? Sau sa fie libertate deplina si poporul sa decida? Asta-i o dilema din care nu se poate iesi.

      Eu o sfatuiesc pe Sosoaca sa aiba rabdare. Romania viitorului va fi a celor care vin tare din urma: cei care au abandonat scoala, cei care sunt analfabeti functionali, cei care fac parte din lumea interlopa, cei ce-si petrec viata la magazinul de pariuri, in salile de joc, consumand droguri. Statisticile prezentului ne arata un dezastru in care adunate procentele se ajunge pe la 65-70% populatie tanara si foarte tanara cu probleme majore. Daca are rabdare va ajunge presedinte peste vreo doua, trei mandate.

      Daca reglementezi libertatea, nu mai e libertate.
      Daca nu reglementezi libertatea, pierzi libertatea.
      Democratia e cea care confera drepturi egale tuturor, acordarea drepturilor tuturor duce la subrezirea democratiei, iar in unele cazuri la pierderea ei.

      Oricare dintre aceste variante ar fi adoptata, rezultatul e negativ.
      Varianta ideala este sa fim democrati si destepti. Atunci, una ca Sosoaca poate sa candideze de o mie de ori, de fiecare data va avea 0.00001% (are si ea rude, prieteni, apropiati, colegi, colaboratori. Are?)
      • Like 1
    • @ Daniela Damian
      pixel check icon
      nu, nu există nicio dilemă. popoarele care secretă dictatori, își asumă și plătesc. așa învață. cea mai slabă verigă dintr-o țară fiind însuși poporul din acea țară, rezultă că totul este corect. imixtiunea fals judecătorească, în fapt politică, îi ia poporului dreptul (și nu doar șansa) de a-și hotărî destinul, practic, distruge ideea de drept a statului de drept. paternalismul handicapant naște goluri care nu se pot umple în creșterea unui popor. are dreptul să dea cu capul de pragul de sus. așa învață popoarele: plătind din greu tribut de sânge (și sărăcie - sport-extrem). plătind, este totul corect. într-o singură situație se evită plata prin sânge: prin coagularea-n stradă. dacă sunteți din capitală, priviți pe geam: afluează masele unite-n gând și simțiri? se adună milioane de oameni, poporul, în primul rând cei de acolo, din centrul puterii politice, ...? iată șansa evitării tributului sanguinar. cine joacă la câștig, pierde. cine joacă la câștig mic, fi-va sclav ce-și lasă sclavia moștenire urmașilor. ce alegeți, doamnă?
      • Like 0
    • @ pixel
      Da, aveti dreptate, poporul roman trebuie sa fie lasat sa-si aleaga destinul. Ca in urma alegerilor se alege praful de tot, asta-i plata poporului. Fara indoiala decizia la vot buna-rea trebuie urmata si slava Domnului votul asa cum a fost el dat de-a lungul celor 34 de ani a fost respectat. Ca a fost un vot furat pe ici pe colo, ca a fost un vot cumparat cu galeata, pixul, kilul de ulei si kilul de zahar votul a fost respectat. Ca au votat doar 30% sau 40 sau 50% nu a contat, votul a fost respectat. Si asa si trebuie. Rezulta ca poporul e respectat de catre politic si rezultatul aplicat ca atare.

      Poate, spun poate, ca in momentul in care se incalca o lege in mod clar de catre unul dintre candidatii la functia suprema in stat prin promovarea ideilor fasciste, iar un lider legionar este omagiat, poate atunci democratia sa reactioneze si sa indeparteze pe acel personaj.

      Se spune ca e periculos pentru ca se creeaza un precedent. Invers nu e periculos? A o lasa in pace sa spuna toate acele mizerii nu inseamna ca se creeaza un precedent si maine vor fi altii care vor face la fel? Totusi fascismul este scos in afara legii. Poporul nu se va clatina din cauza acestei decizii, nu va da inapoi din admiratia ce o poarta doamnei in cauza, va merge mai departe pe drumul sau. Partidele SOS, AUR sunt in cursa parlamentara, Simion e in cursa prezidentiala, faptul ca doar Sosoaca nu va fi pe lista de prezidentiabili cred ca e o mica concesie ce o facem legii si democratiei originale romanesti, de a nu aluneca prea de tot in mazga de noroi. Si poporul si Sosoaca or sa supravietuiasca acestei decizii ce nu va modifica optica, preferintele si judecata alegatorilor, dar trebuie sa se gaseasca o lege care sa-i spuna doamnei ca manifestarile de balamuc cu iz fascist nu au ce cauta la functia suprema in stat.

      Democratia nu e o jungla. Prea des se face aceasta confuzie.

      Dar, intotdeauna e un „dar”,
      Cu putina rabdare (sa devii presedinte de tara nu e chiar o bagatela, nu se intampla usor, mai ai si piedici), cu putina ambitie si constanta in idei, eu o asigur pe Sosoaca ca va reusi sa ajunga acolo unde doreste, chiar si presedinte. Peste doua, trei mandate, luandu-ne dupa tendinte, situatii si intamplari in viata romaneasca, cred ca poporul va fi gata s-o voteze cu amandoua mainile.
      • Like 0
  • Vaaaai ce nenorocire, tampita cu diploma nu mai poate candida la presedintia tarii.... pai daca aveam cat de cat respect fata de noi insine ca popor si ceva glagore in capatele alea mioritice, nu am fi trimis-o nici in parlamentul European, unde a facut un adevarat circ, ca doar la asta se pricepe, idioata! Sau poate e nebuna si atunci locul ei e la balamuc undeva.... Nu am prea mare respect pentru CCR, dar de data asta da, sunt de acord in totalitate cu hotararea lor....
    • Like 5
    • @ andreea dragusin
      Francisc check icon
      Eu nu sunt de acord cu hotărârea CCR, andreea. Șoșoacă este o tâmpită cu diplomă, asta e clar, dar are dreptul să candideze la cea mai înaltă funcție din stat. Dacă există destui idioți care să o voteze, asta e!

      Încă n-ai băgat de seamă că CCR face jocurile puterii?
      • Like 0
  • Francisc check icon
    Nu am niciun pic de simpatie pentru Diana Șoșoacă (îmi place Tamara, vorba lu' Alexandru Andrieș!) da' asta e prea de tot. Cum adică niște judecători de la CCR să hotărască cine are dreptul și cine nu să candideze la prezidenție?

    Încurcate sunt căile „democrației” mioritice. Ai voie să alegi numa' răul mai mic, că așa e „democratic”. Ciolacu, Geoană sau Ciucă sunt candidații ce trebuie luați în seamă. Mai e și Simion (ăla cu casele de 30 de mii de euro pentru fraieri) și doamna Lasconi (aia cu crucea la gât)...

    Alege frate, că ai de unde!
    • Like 1
    • @ Francisc
      Ana Gia Ana Gia check icon
      Informeaza-te inainte de a comenta :) Scrie negru pe alb de ce a fost luata aceasta hotarare.
      • Like 0
  • Francisc check icon
    Încă un „atentat” la „democrație”. Vai de mine și de noi că nu o putem vota pe doamna Șoșoacă...
    • Like 3
    • @ Francisc
      pixel check icon
      da, este un atentat la adresa drepturilor democratice. vai de tine.
      • Like 0
    • @ pixel
      Francisc check icon
      Ai dreptate, pixelule, vai de mine! Tocmai mă pregăteam să o votez pe prințesă când ce să vezi: nu mai are voie de la stăpânire să candideze. Vrând-nevrând, tot pe Ciolacu îl votez, că ăsta se pricepe la agățatul covrigilor în cozile câinilor maidanezi...
      • Like 2
    • @ Francisc
      pixel check icon
      viața-i sumă de alegeri.
      • Like 0
    • @ pixel
      Francisc check icon
      Ai dreptate, pixelule. Numa' că eu nu reușesc să pricep de ce suma asta e negativă...

      Sunt un idiot, e clar. Dacă aș fi un cetățean cu scaun la cap (așa cum cere „democrația” noastră mioritică, în numele stabilității politice) l-aș vota fără nicio îndoială pe tovarășul Ciolacu.

      Din nefericire nu sunt destul de bătut în cap ca să votez cu PSD. Varianta PNL nu o iau la socoată...

      „Liberalismul” lui Ciucă seamănă ca două picături de apă cu „social-democrația” lui Ciolacu. Nu contează stânga-dreapta, important e să fim noi la cârma patriei. Că ca noi nu-i nimeni altul.

      Cacofonia e intenționată....
      • Like 1
    • @ Francisc
      pixel check icon
      actul democratic presupune inclusiv dreptul de a alege. interferența politrucă-n justiție, în primul rând în cazul vârfului justiției, este un act în împotriva statului de drept. decizia politică se supune votului, nu discreționarului ”judecătoresc”. pentru că altfel nu mai ai, tu - cetățean, dreptul de a alege, a hotărât o gașcă de juzi. ceea ce iată, se întâmplă. dincolo de personaje, de simpatii/antipatii, suntem într-o catastrofă. o gașcă ce se consideră divină, intangibilă și inexpugnabilă, a creat precedentul distrugerii ideii de stat de drept. acesta este pericolul. e dincolo de afinități, e dincolo de alternative, e dincolo de umplerea mațului. România, prin neintervenție, coboară o treaptă. toate popoarele care coboară se autodistrug. încet și garantat. puțini români realizează ce trăim. un moment crucial dar catastrofal.
      • Like 0
    • @ pixel
      Ai perfectă dreptate.
      În fapt, Șoșoacă nu avea nicio șansă să câștige. Toată manevra a avut ca miză redistribuirea voturilor de la Șoșoacă la Simion și apoi la Ciolacu.
      CCR nu ar trebui să aibă nicio culoare politică, dar absolut niciuna. Am asistat la o mare palmă dată democrației.
      Ar trebui CCR să facă o paralelă cu ce s-a întâmplat la americani, când cu Trump și cu năvălirea în Capitoliu. A respectat Trump Constituția SUA? A respectat, n-a respectat, uite că poate să candideze. Chiar și dacă era condamnat, putea fi votat din pușcărie.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult