Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mircea Geoană nu are nevoie de adversari. Se bate singur

Mircea Geoană - 2024

 Foto Inquam Photos/ Octav Ganea

Și-a dat demisia din funcția de la NATO fiind foarte sigur că va câștiga președinția României. Aș zice - fără să am dovezi; e doar părere a mea - că cineva, un grup cu mulți bani și influență, i-a garantat că va ajunge președinte.

Dar de când și-a anunțat candidatura a dat numai cu stângul în dreptul la fiecare apariție publică și la fiecare frază și de atunci tot scade în sondaje. Avea mai multe procente când a descălecat ca înalt demnitar NATO, cu aureolă de om care a ocupat una din cele mai înalte funcții pe mapamond și vine să ne fericească cu experiența lui, cu diplomația lui, cu relațiile lui.

Prima gafă monumentală a fost jignirea absurdă și nedemnă adusă fostului președinte Traian Băsescu, pe care a vrut să îl desființeze „biologic”, dar i-a dat bătrânul leu o scatoalcă, de nu a știut ce l-a lovit, și a alunecat în sondaje câteva procente. 

A doua gafă aiurea a fost că a declarat că și el e „decrețel”, ca să capete simpatia tuturor decrețeilor. Cum românii îi știu data nașterii, imediat au văzut că e născut cu mulți ani înainte de decretul cu pricina. Și a mai pierdut câteva procente și multă credibilitate.

A treia gafă... Văzând că prinde la public să fii credincios, să te lipești de preoți renumiți, a declarat că a avut duhovnic când era tânăr pe părintele Galeriu. Hâm... Deci fiu de general de securitate avea duhovnic pe un preot persecutat de securitate. Nu a prins nici asta. E și minciună, și fățărnicie, și pozează în ceva ce nu-i.

A patra e monumentală și îi distruge complet imaginea de diplomat renumit. Acuzat că are relații suspecte cu Rusia, face istericale, acuză aiurea, se victimizează. Un diplomat veritabil ar fi spus calm: Unu: Am vizitat Rusia când nu era război și când nu era nicio problemă să faci asta. Doi: Nu cunosc toate persoanele implicate în echipa mea de campanie, dar dacă este cineva suspect că acum - în timp de război - cultivă relații cu Rusia, mă voi delimita clar de acea persoană și voi clarifica absolut orice problemă legată de implicarea lui în campania mea. Trei: Am fost adjunct la NATO, funcție care presupune verificări și paraverificări. Credeți că dacă eram omul rușilor, ajungeam acolo? 

Dar în loc de răspunsuri calme, diplomatice, date sigur pe el, auzim acuzații, voce ridicată și panică. Toate astea sunt semnale de alarmă că se simte vinovat, că ceva e în neregulă și pe mine mă face să mă întreb: Cum a ajuns omul acesta adjunct NATO?!

Concluzia mea este că tot acest comportament de hopa-mitică l-a decredibilizat complet. Nu are nevoie de adversari. Se bate singur. Dacă mai vorbește mult, riscă să ajungă atât de jos în sondaje, încât va ajunge la un nivel dezastruos.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce mare mister cum a ajuns Geoană la NATO? Aveau nevoie de un om de legătură cu Moscova... Ce e neclar? Iliescu, Geoană, Trump, Putin??? Să vă fac o șchiță?
    Individul ăsta e chiar mai jos decât Șoșoaca. Aia măcar făcea vizite la ambasada Rusiei fără să se ascundă și fără să mintă de îngheață apele că ar fi vorbit despre tezaur.
    Nu, Geoană n-ar fi fost o opțiune la președinția României, chiar dacă n-ar fi comis nicio gafă. E suficient să știm cine a fost și ce a făcut.
    • Like 0
  • Daniel00 check icon
    Inainte i-as fi dat credit pe baza colaborarii lui la NATO, insa dupa seria de gafe pe care le-a facut (si nu se opreste!), acesta a scazut drastic. Am crezut ca poate in atatia ani la NATO sa se mai fi schimbat, dar nu.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Nu e doar că s-a dus la Moscova ci cu ce s-a dus, cu cine s-a întâlnit și în ce scop. Când răspunde la aceste întrebări se vede clar că minte. HD-TV-ul nu mai estompează asta. În plus este de notorietate că s-a deplasat cu avionul lui Vântu nu cu o cursă de linie cum a mințit. Vizita a fost organizată de kuZZmin Gușă, alt rusofil. Vizita era în an electoral, el fiind candidat. Este clar că nu s-a discutat de tezaur. Este la fel de clar cu ce fel de peroane se înhăitează Geoană și anume Vântu, Voiculescu, Vanghelie, ultimul garantându-l pe panouri electorale și făcându-i cadouri ceasuri scumpe. De familia lui extinsă cu iz securistoid nici nu mai are rost să discutăm în detaliu. Din start nu era o opțiune cum nu a fost nici în 2009.
    • Like 3
  • andrei andrei check icon
    in primul rand republica prin acest articol si cucoana asta care scrie articole nu stiu care e de fapt functia unui presedinte in romania. cate articole are republica despre alegerile parlamentare, alea care dau primi ministrul, deci alea care conteaza? aproape deloc. dar sunt articole aproape zilnic despre presedinte. presedintele in romania nu are aceeasi functie ca in sua sau in franta, dar minionii lui ctp si jurnalistii de la digi24 platiti de psdpnl pompeaza grav.

    sa reluam si modul cum digi24 a fost dovedit ca primea bani de la psdpnl pentru articole favorabile si cum dintr-o data nu mai apare nimic despre cartea lui ciuca sau cum ciolacu nu stie engleza, dar au sarit toti de la digi pe geoana. oare de ce? si s anu uitam ca republica a fost fondata de ctp si cativa pseudo jurnalisti de la digi24.

    in al doilea rand geoana oricum vorbeste la numele mic cu astia din nato si de prin europa de vest din moment ce a fost 5 ani al doilea om din nato. presedintele se ocupa si de partea de afaceri externe ale romaniei, de aia merge presedintele in vizite externe si nu prim ministrul. deja geoana are un avantaj major.

    in ultimul rand e comic cum se incearca insinuari ca vai, un grup vrea sa il aduca la putere. se insinueaza ca mai bun ar fi ciuca sau ciolacu sau simion
    hhaha



    ce gluma proasta de articol si republica se face iar de ras
    • Like 0
    • @ andrei
      Francisc check icon
      Nu-mi doresc să te jignesc, amice de forum, însă cred că e cazul să pui mâna pe carte, ca să pricepi că nu poți fi convingător în păreri dacă nu știi să le scrii așa cum trebuie...





      • Like 7
    • @ Francisc
      andrei andrei check icon
      Sunt atent cum scriu doar cu cei pe care ii respect. Republica nu merită nici atât
      • Like 0
    • @ Francisc
      andrei andrei check icon
      Vezi ca ce faci tu se numește ad hominem când ataci persoana și nu ideea.

      Tehnica clasica de manipulare a unei conversații pentru a denigra persoana și nu ideile. Try harder, kiddo
      • Like 4
    • @ andrei
      Francisc check icon
      De ce mai scrii pe Republica dacă nu merită?
      • Like 4
    • @ andrei
      Geoana a fost trimis la NATO prin aprobarea propriilor servicii secrete ale Romaniei, pe care eu le cred bine impanate cu agenti pro-rusi. Deci e de inteles ca a ajuns acolo fara sa fie o persoana de incredere. Romania e o tara duplicitara. Si se crede isteata.
      • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      andrei andrei check icon
      Nu stătea el 5 ani la NATO și să aibă acces la atâtea informații fara să fie verificat de serviciile secrete din SUA. Nu e nato Iran să aibă agenți influentati la conducere.
      • Like 0
    • @ Francisc
      andrei andrei check icon
      De ce e nevoie de critica? Asta întrebi? Sau trebuie sa fie lăsată republica sa fie o ghena plina de șobolani?
      • Like 0
    • @ andrei
      “… se numește ad hominem când ataci persoana și nu ideea”.
      Mare dreptate aveți!
      Și astea (“…cativa pseudo jurnalisti de la digi24”, “… trebuie sa fie lăsată republica sa fie o ghena plina de șobolani?”) sunt atacuri la o idee, nu?
      • Like 0
    • @ Aurel Popescu
      andrei andrei check icon
      Poate înveți ca jurnalismul trebuie sa fie obiectiv. In momentul in care digi24 primește bani de la psdpnl pe tri articole favorabile unde mai este obiectivitatea jurnalistică? Contractul de încredere între oameni și jurnalism se pierde. Deci da, ăștia de la digi24 și multe alte site-uri de știri sau ziare mimează jurnalismul.

      In plus in momentul când televiziunile, printe care și digi24, caută sa aibă audiențe cat mai mari in loc sa prezinte știrile doar (vezi cazul uraganului taifun Ashley și modul cum toate televiziunile urlau care mai de care) atunci din nou ăla nu e jurnalism .

      Iar un site sau blog cum se vrea republica (și întru de cel puțin 6 ani aproape zilnic) incepe să fie foarte subiective cu articolele scrise atunci da, nu e nicio diferență între antena3 și Republica când vine vorba de deontologia jurnalistică.
      • Like 0
    • @ andrei
      Corect, să ne referim la idei, nu la persoane.
      Așadar, ideea că cineva intră zilnic, de bună voie, în ghena de gunoi, pentru ca apoi să reclame că îi pute... ei bine, ideea asta îmi provoacă o greață indescriptibilă.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      andrei andrei check icon
      Da, ar fi frumos ca fiecare sa aibă bula lui de idei fara critici și după sa nu înțeleagă de ce alții au alte idei. Du-te tu și stai liniștit în bula ta pe fb unde toți vă bateți pe umăr in cerc
      • Like 0
    • @ andrei
      Uite cine vorbește de idei! Individul care dă indicații unde să se ducă și ce să facă fiecare participant la forum! Bu, ha, ha! Consideră că ăsta e ultimul dialog pe care îl am cu tine.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      andrei andrei check icon
      Ai rămas fără staniol pentru pălării?
      • Like 0
  • Francisc check icon
    Încerc să fiu serios...

    Că Geoană e prostănac nu încape îndoială. Întrebarea mea e: cât de prostănaci trebuie să fim ca să-l punem președinte?

    Sigur că, privind alternativele, Mirrrcea pare răul mai mic. Și-uite-așa mergem din rău în mai rău... Profesorul Klaus a reușit să ne lămurescă pas cu pas că tăcerea e de aur, tăinuind cheltuielile de protocol. România Educată e „realizarea” președintelui care a tăcut și a făcut... Pe dracu', aș spune eu, da' cine mă crede?

    Așadar (și prin urmare!) votați cu ochii în soare cu partidul comunist, că-i singurul „progresist”.

    Nu luați în seamă „seriozitatea” mea...
    • Like 5
    • @ Francisc
      andrei andrei check icon
      Vezi care sunt atribuțiile unui președinte în Romania înainte să comentezi de preturile călătoriilor sau de ce nu e activ.
      • Like 0
  • Da! Se pare că e mult mai mult decât prostănac!

    P.S. Pe aia cu "Dumnezeu să-i dea sănătate!" (Regelui Mihai), ați omis-o, doamnă Aldea.
    • Like 10


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult