
foto Joerg Boethling / Alamy / Profimedia
Compania de cercetare de piață Ipsos a lansat în a doua parte a lunii aprilie cel mai recent studiu global privind percepția cetățenilor cu privire la schimbările climatice și la modul în care statele membre ONU intervin pentru încetinirea ritmului acestor schimbări. Remarcat drept cel mai amplu studiu realizat în 32 de țări din puncte diferite de pe glob și cu un număr de 23.745 de interviuri, cercetarea Ipsos a găsit dovezi ale unei încrederi excesive în progresele înregistrate cu privire la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD-uri) stabilite de ONU în anul 2015.
Concepute ca un proiect pentru un viitor sustenabil, ODD-urile constau în 17 obiective globale interconectate și 169 de ținte, oferind repere măsurabile pentru progresele înregistrate în domenii precum foametea, egalitatea de gen, schimbările climatice și orașele sustenabile.
Raportul ONU privind dezvoltarea durabilă 2024 a constatat că doar 17 % din obiectivele ODD sunt pe drumul cel bun, iar peste o treime sunt blocate sau regresează, cu încă 23 de milioane de persoane împinse în sărăcie extremă și peste 100 de milioane de persoane care suferă de foame în 2022, comparativ cu 2019. Anul 2023 a fost, de asemenea, cel mai cald an înregistrat vreodată, semnal clar că eforturile guvernelor au fost insuficient calibrate pentru a obține rezultate pozitive măsurabile în multe dintre domeniile obordate de ODD-uri.
Sensibilizarea opiniei publice cu privire la aceste provocări și la angajamentul de a atinge obiectivele ODD este esențială. Cu toate acestea, sondajul Ipsos a găsit dovezi ale unei încrederi excesive în progresele înregistrate cu privire la ODD-uri, ceea ce poate însemna că multe dintre acțiunile prezentate populației drept măsuri de corectare a unor inechități sociale sau acțiuni de mediu menite să atenueze impactul activităților economice asupra mediului au fost în realitate greenwashing.
În premieră pentru publicul din România, deși nu este una dintre țările cuprinse în studiul realizat în acest an, rezultatele cercetării pot fi consultate aici:
Colectarea datelor a fost realizată în perioada 24 ianuarie – 7 februarie, iar publicarea rezultatelor a fost realizată pe 18 aprilie. Printre rezultatele care surprind în acest studiu este faptul că deși 50% din populația globului se confruntă cu o penurie grozavă de apă, 35% dintre cei intervievați subestimează acest lucru. Sau faptul că doar una din cinci persoane (22%) din cele 32 de țări a declarat că are încredere în afirmațiile de mediu făcute de companii cu privire la produsele și serviciile lor. 29% dintre americani consideră că țara lor este lider global în măsurile pentru combaterea schimbărilor climatice, în timp ce 39% dintre canadieni consideră că au făcut deja sufficient de mult pentru a reduce impactul activității lor asupra mediului.
La începutul lunii aprilie, Günther Thallinger, membru al Consiliului de Administrație al companiei de asigurări Allianz, a avertizat că dacă vom continua cu comportamentul nostru actual, „capitalismul așa cum îl știm nu va mai fi viabil”. ”El a subliniat că avem soluțiile pentru criza climatică, dar ne lipsesc viteza și amploarea. Modul în care întreprinderile răspund la schimbările climatice a devenit complex, iar ESG rămâne incredibil de politizat, în special în ceea ce privește tema climei. În timp ce realegerea președintelui Trump a adus o reacție extrem de vizibilă împotriva ESG și a sustenabilității, multe companii au început să își adapteze și să își rafineze abordările față de afacerile responsabile, fără să întoarcă complet spatele măsurilor ce cresc sustenabilitatea brandurilor”, se arată în cercetarea Ipsos.
Șase din zece persoane (60%) din 32 de țări consideră că, dacă întreprinderile nu acționează acum pentru combaterea schimbărilor climatice, își vor dezamăgi angajații și clienții. Cu toate acestea, proporția celor care sunt de această părere este în scădere pe multe piețe, iar în țările G7 este mai mică în 2025 decât era în 2021, studiul Ipsos fiind realizat din doi în doi ani.
Cei intervievați sunt din ce în ce mai preocupați de efectele schimbărilor climatice, dar, în același timp, se concentrează mai puțin pe acțiune și devin mai dezangajați. În ultimul an, proporția celor care sunt activiști sau contribuitori voluntari a scăzut, în timp ce proporția celor care sunt dezangajați a crescut. Conform unui alt studiu pe care compania de research îl realizează anual - Ipsos Global Trends – aproximativ trei din patru persoane (72%) consideră că fac deja tot ce le stă în putință pentru a diminua impactul activității lor sau al brandurilor pe care le consumă asupra mediului. Ponderea mare a persoanelor cu această opinie arată că, de fapt, dezvoltarea unei economii durabile necesită nu doar timp și investiții, dar și o comunicare bine țintită și mai ales, bine argumentată.
Acest articol despre sustenabilitate este realizat cu sprijinul Lidl România, promotor al faptelor pentru un viitor mai bun.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.