Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Jurământul ca simulacru. Solemnitatea în era birocratică

investire guvern Bolojn

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Recent, sub cupola rece a protocolului democratic, Ilie Bolojan și cabinetul său au depus jurământul în fața președintelui. Totul, evident, după regulile canonice ale ceremonialului republican, începând cu acea frază solemnă, neschimbată din vremuri cețoase:

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român”.

O formulă care sună mai degrabă ca o rugăciune compusă de vreun preot-oficiant al statului decât ca angajamentul unui tehnocrat. Observați verbul: „să-mi dăruiesc”. Nu „să-mi pun în slujbă”, nu „să utilizez” – expresii ale unei modernități raționale, funcționale –, ci „să dăruiesc”. Total, integral, fără clauze sau clauze de revocare. Ca un legământ cavaleresc.

E un limbaj ce trădează originile mitice ale statului modern român – o entitate născută în plin secol XIX, dar cu suflet romantic, în care funcționarul public era un „apostol al neamului”, nu doar un administrator de buget. Ceea ce azi sună bombastic și aproape caricatural, avea atunci o încărcătură magică: cuvintele, rostite în fața națiunii, făceau «să fie».

Dar în 2025, într-o epocă a extenuării birocratice și a e-mailurilor nesfârșite, promisiunea de a „dărui totul” pare, sincer, o cale sigură spre epuizare profesională. Cine poate funcționa, zi după zi, în logica sacrificiului absolut? Și, mai ales, cine ar mai cere asta?

Totuși asemenea unei catedrale gotice printre clădiri de sticlă, această frază supraviețuiește. Ca un vestigiu glorios, dar ușor deplasat. Un fragment de retorică arhaică într-o lume a power point-urilor și a crizelor perpetue.

Poate, în mod paradoxal, exact această nepotrivire o face valoroasă. Într-o societate cinică, în care promisiunile sunt mărfuri perisabile, e reconfortant să auzi – fie și cu un zâmbet ironic – că cineva se angajează să «se dăruiască». Cu solemnitate, cu emfază, cu toate exagerările vremii. Nu pentru că îl credem, ci pentru că avem nevoie, măcar simbolic, să fim martorii unei astfel de ofrande.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..așteptăm cu interes o analiză pe text a imnului de stat..
    Ce Dumnezeu ? Sunt solemnități tradiționale. Alte griji nu avem ?

    Altfel picurați și dvs un strop de neîncredere, tocmai acum când guvernul Bolojan are atât de mare nevoie de încredere pentru a trece peste o perioadă dificilă pentru toată lumea.
    E o nevoie acută de încredere în intern și de o percepție de stabilitate pe plan extern, nu de sindromul Casandra..
    Nu demonizându-l pe Bolojan sau pe Nicușor Dan ("alintat" deja, plimbărețul..) contribuim cu ceva la acest efort.

    Iar cei care înjură zilnic PSD-ul uită se pare că adevăratul pericol este AUR și alternativa oferită.. Era de preferat un guvern minoritar când trebuiesc luate măsuri de austeritate ?
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Cel mai onest a fost Ilie Șerbănescu cu a sa scăpare freudiană: "...prăbușirea, ăăă..."
    • Like 0
  • pixel check icon
    PROSTIREA deloc simbolică a prostimii de către vorbeți. aștept filmul „de ce prostimea e și rămâne pururea prostime”, tehnicolor, necenzurat.
    • Like 0
  • Francisc check icon
    Mie chiar îmi „place” aia cu „propășirea spirituală și materială a poporului român”, domnule Constantinescu. Baiul e că cei care se „propășesc material” sunt mai numeroși decât cei care se mulțumesc cu spiritualitatea.

    „Cavalerii mesei rotunde” sunt pregătiți oricând să jure pe orice, că e Biblie sau Constituție. Pentru ei „jurământul” e doar o frază pe care o citesc și o semnează la „înscăunare”. Cu mâna la piept (ca niște „patrioți” adevărați!) și cu emfaza necesară.

    Caducia acestui jurământ e evidentă. Ce rămâne de făcut pentru „actualizarea” lui? Încă mai cred că mătura și fărașul ar putea fi soluția...

    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult