Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Jurnal de front: cum arată CT-ul unui pacient vaccinat, în vârstă, cu comorbidități, în comparație cu CT-urile unor pacienți tineri, nevaccinați

spital MArius Nasta - (Foto: Daniel Mihailesc / AFP / Profimedia)

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

Am tot vorbit de insuficiența respiratorie severă a pacienților critici Covid_19, cei pentru care in acest val pandemic paturile de terapie intensivă au devenit rapid insuficiente. Este o suferință extrem de gravă, necesarul de oxigen crește ca în nicio altă boală pulmonară, motiv pentru care toate spitalele au crescut capacitatea de stocare si distribuire a oxigenului la niveluri de neimaginat!

Am ales câteva imagini de CT pulmonar sugestive pentru gravitatea afectării pulmonare din boala aceasta. Vestea bună este că, deși de mare gravitate toți acești pacienți trăiesc și sunt acasă de ceva vreme!

Prea mulți pacienți amână însă foarte mult prezentarea la spital și consecințele asupra plâmânilor sunt devastatoare, de multe ori, ireversibile!

Nu stați acasă cu saturații mici de oxigen! Acești pacienți sunt aproape imposibil de salvat! Câteva analize simple, o radiografie/CT pulmonara si consultul medical ghidează tratamentul si evită sau limitează gravitatea fibrozei pulmonare sau a microtrombozelor cu risc vital!

Fără oxigen nu ar fi existat viață pe pământ și supraviețuirea pe planetă se datorează adaptării organismelor la concentrația de oxigen din aerul atmosferic! În hipoxie celulele suferă și mor!

Imagine CT la pacient vaccinat, cu formă ușoară de Covid_19, vârstnic, cu comorbidități. 2 zile in spital

Imagine CT pulmonar, pacient vârstnic, fără comorbidități, nevaccinat. 4 săptămâni în spital, 1 în terapie intensivă.

Imagine CT la femeie in decada 30-40 de ani, nevaccinată, a necesitat ventilație non invazivă de durată.

Pacientă in decada 50-60, nevaccinată, cu comorbidități, agravată in cursul unei călătorii. Ventilată invaziv 3 săptămâni. Co infecție cu fungi( ciuperci) la internarea in spital.

Aceeași pacientă în săptămâna 5, transferată pentru continuarea programului de recuperare neuromotorie. Putea funcționa independent pentru activitățile zilnice personale, in casă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Știe cineva, măcar dintre reprezentanții sistemului medicosanitar cam în ce proproție locuințele noastre sunt insalubre și greu ventilabile ? Ca să nu mai vorbim despre obiceiul moștenit de la strămoșii noștri troglodiți trăim în case alături de animalele de companie, uneori mult mai multe decât un exemplar ? Eu sunt sigur că procentul depășește 75% din populație. Dar consumul de apă și de săpun pe cap de locuitor ? Dar spațiul dintre călători în mijloacele de transport în comun ? Dar ceva despre educația sanitară în școală ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult