Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Jurnal de tată | Episodul 2 | Operația- Înainte de intervenție, am avut 50 de întrebări, iar după, 100

Jurnal de tată 2

În cazul Danielei, în momentul descoperirii bolii, nu a existat nici cea mai mică șansă pentru a se interveni chirurgical. După primele trei cure de chimioterapie însă, lucrurile au început să se schimbe. Cancerul răspunsese la tratament și era în regresie. Iar pe 13 iulie, medicii au decis să facă un RMN să vadă dacă a devenit sau nu operabil. După RMN a urmat o externare de o săptămână, iar la întoarcere urma să aflăm dacă poate fi operată.

Rabdomiosarcomul are trei linii mari de luptă medicală. Chimioterapie, operație și radioterapie. Operația este esențială pentru că ea urmărește să elimine cât mai mult sau tot (în cancer tot e un cuvânt relativ; chiar și atunci când chirurgul elimină tot, tratamentele continuă pentru că există riscul ca unele celule să rămână în organism). Operația poate să aibă loc înainte de a începe chimioterapia, în timpul ei sau la final. Sunt foarte mulți factori la mijloc, dar cert este că e necesară.

Pe 21 iulie, Daniela s-a internat pentru o nouă cură de chimioterapie, însă decizia operației a suferit o amânare până pe 1 august, când trebuia să mai facă un CT. După acesta s-a stabilit data operației pe 12 august. În zilele dinainte am căutat tot ce am putut despre medicul chirurg care urma să opereze. Am găsit interviuri online pe care le-am ascultat de mai multe ori. Încercam să îi ascult tonul vocii, reascultam unele replici să văd dacă există geniu acolo. Mi-am format ideea că este cel mai bun din țară. Nici nu contează dacă e adevărat sau nu, trebuie să crezi că ai copilul pe cele mai bune mâini. Chiar și așa, întrebarea „oare cel mai bun chirurg din țară e suficient de bun?” nu imi dădea pace. Pe de altă parte, Daniela începea să ne arate deja cât de puternică e: rezistase și se agățase cu încăpățânare de viață.

În ziua operației împlinea 2 ani și 6 luni. Semiziua ei de naștere. Sau, mai bine zis, a doua ei zi de naștere. Mai întâi, copiilor le dau un siropel care să îi ajute să adoarmă și doar până în acel punct am putut să o văd. Își trăsese icoana Maicii Domnului sub pernă și așa a dormit (sau cum îi place Danielei să zică: Doamna). A plecat în sala de operație în jurul orei 12, iar soția a coborât jos la capelă. Ne anunțaseră deja că va fi o operație lungă și că vor opera inclusiv în zona arterei iliace, așadar în primele două, trei ore nu am fost foarte neliniștit. În același timp, nici nu voiam să dureze puțin. Aveam foarte multe temeri, dar unui singur gând nu i-am dat voie să se cuibărească în mintea mea: acela că o vom pierde. Am început să ne agităm undeva după patru ore, dar ne-am liniștit aflând de la alți părinți cât a durat operația în cazul copiilor lor: 5 ore, 6 ore, chiar și 7 ore.

Aproape de ora 17 s-a încheiat operația, iar Daniela era bine. Atunci, după douăzeci de minute, am primit de la soție cea mai puternică poză pe care am văzut-o în viața mea: Daniela se ridicase în fund și a cerut apă. Următoarele zile au fost însă grele. Dormea mult, reținea lichid. La un moment dat, i-au dat și morfină. Dar în tot acest timp Daniela nu plângea sau, mai bine zis, nu se plângea. Nu au fost complicații în urma operației, nu au fost infecții. Și, la o săptămână după, Daniela arăta și se comporta de parcă s-ar fi operat în urmă cu 3 luni. Se dădea jos din pat, mânca. Dădea dovada de o forță cum nu am mai văzut.

În operație au fost cel puțin trei chirurgi (principal, secundar și rezident). Înainte de intervenție am avut 50 de întrebări, iar după, 100. Unele au rămas fără răspuns. Nici nu îmi pot imagina ce vede un chirurg în timpul intervenției, cât de rapid trebuie să ia deciziile. Iar în cazul unui chirurg pediatru, totul este sub presiunea faptului că are în față un copil nevinovat. În cazul Danielei, nu au scos nimic ce ar fi lăsat urmări permanente, dar în același timp au mai rămas urme pe vezică. Să scoată mai mult „cancer” ar fi însemnat să scoată și vezica, iar în acel punct viața Danielei s-ar fi schimbat definitiv. Îmi place să cred că decizia de a nu scoate vezica s-a bazat pe faptul că Daniela are o șansă reală de a învinge boala.

Dupa operație, Daniela a mai făcut încă trei cure de chimioterapie și mai are două în față. Apoi, va urma o nouă reevaluare și noi decizii ale medicilor. Până atunci însă, traversăm o perioadă liniștită. Rabdomiosarcomul ne-a luat tot în doar trei săptămâni atunci, la început. Dar oricât e el de agresiv și rapid, nu a reușit să îi ia Danielei bucuria de a trăi. Poate că viața noastră pare grea acum, din exterior. Dar nu e. Pentru că avem în față ziua când Daniela va învinge boala complet. Încă e departe, dar o vedem.

De cele mai multe ori, povestim despre copiii bolnavi și mamele care îi însoțesc. Vom vedea aici lucrurile din perspectiva tatălui, a celui care așteaptă, care face drumuri acasă-spital. Andrei Bătrînu, profesor din Bacău, face naveta la București, unde soția este internată la Spitalul Marie Curie cu fiica lor, Daniela, diagnosticată cu o formă agresivă de cancer. 

A început să împărtășească experiența lor oamenilor de la Dăruiește Viață, care i-au propus să-și spună povestea ca să-i ajute pe tații aflați în aceeași situație să se simtă mai puțin singuri. Aceasta este pagina de jurnal 2, iar aici poți citi pagina 1.

Poți susține construcția Spitalul de Copii (#NoiFacemUnSpital) unde vrem să implicăm familia în tratamentul copilului. Donează pe daruiesteviata.ro. Vom continua publicarea paginilor de jurnal cu sprijinul Sandrei Popescu, voluntar Dăruiește Viață.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cumplit , mai ales avand in vedere varsta -un copil ... Comentarii de genul apei calde ,trafic aglomerat sunt cinice si denota o lipsa de empatie crasa . Mai de gandit - are si 2 like ...In fine - Andrei , lupta pt. Daniela, asa cum ai facut pana acum , adiacent ati sugerez sa faci si tu o testare PSA , la un laboratar acreditat
    Nu intru in detalii
    • Like 0
    • @ will trask
      Teodora check icon
      Nu ați citit cu atenție comentariul anterior. Nu are nimic cinic și lipsit de empatie. Dimpotrivă.
      • Like 1
  • Acest jurnal este un must read in fiecare dimineata de catre toti cei care ne plangem de traficul aglomerat, lipsa apei calde sau infrangerea echipei favorite
    Multa sanatate fetitei ! Daca v-a mostenit puterea de lupta si rezilienta, deja pleaca cu niste atuuri importante. Sper sa fie cea care bate statisticile.
    • Like 4


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult