Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Factual: Cât adevăr este în anunțul guvernamental potrivit căruia investiţiile străine directe au crescut cu 85% în primele două luni

Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a scris pe Facebook că în primele două luni ale anului 2017 investiţiile străine directe au crescut cu 85% în comparaţie cu primele două luni din 2016. Factual a analizat afirmația și a descoperit că este falsă. 

Context

Ilan Laufer, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a făcut pe Facebook următoarea afirmaţie legată de creşterea investiţiilor străine directe:

„În primele două luni ale anului 2017, investiţiile străine directe au crescut cu 85% în comparaţie cu primele două luni din 2016. Investitorii străini au încredere în programul de guvernare.

655 mil euro vs 354 mil euro

(sursa BNR)”

(clic pe imagine pentru a mări)

Ce verificăm?

1. Cu cât au crescut investițiile străine în primele două luni ale anului 2017 față de primele două luni ale anului 2016.

2. Dacă este relevantă o asemenea informație pentru a stabili dacă investitorii străini au încredere în programul de guvernare.

Verificare

1. Cu cât au crescut investițiile străine în primele două luni ale anului 2017 față de primele două luni ale anului 2016?

În primul rând, ce sunt investiţiile directe?

Investiția străină directă (ISD) reprezintă achiziționarea unui activ intern de către un nerezident, acesta din urmă (numit investitor străin) exercitând o influență managerială semnificativă (adică un control efectiv) asupra activului respectiv. Investițiile străine directe au trei mari componente:

1.participațiile la capital

2.profiturile reinvestite

3.credite nete

Datele lunare privind investițiile străine directe (investiții ale nerezidenților) pot fi consultate pe site-ul BNR (subcategoria Balanţă de plăţi şi poziţia investiţională internaţională – investiţii directe-principiul direcţional – Tranzacţii-serii lunare – Investiţii directe).

(clic pe imagine pentru a mări)

Din fișierul pe care l-am descărcat de pe site-ul BNR se poate observa cu ușurință că, potrivit celor mai recente date din ianuarie-februarie 2017, s-au înregistrat investiții ale nerezidenților de 656 milioane de euro. În perioada ianuarie-februarie 2016, investițiile nerezidenților, conform BNR, au fost de 662 de milioane de euro.

Concluzie intermediară: Nu doar că investițiile străine nu au crescut cu 85%, dar ele au scăzut cu câteva milioane de euro.

2. Sunt însă relevante aceste date pentru a stabili dacă investitorii străini au încredere în programul de guvernare?

Investițiile străine nu se hotărăsc de la o zi la alta. Intrările de la începutul anului 2017 au fost cel mai probabil hotărâte în 2016.

Mai mult, o privire rapidă asupra statisticilor pentru 2015 și 2016 ne poate arăta foarte ușor de ce comparația făcută de Ilan Laufer este cel puțin nepotrivită. Investițiile străine intră relativ aleatoriu în țară, cu diferențe majore de la o lună la cealaltă. Astfel că cineva care se uita la aceste date în 2016 (comparând cu 2015) ar fi putut să tragă tot felul de concluzii. În funcție de luna pe care o alegem pentru a face comparația, pare că investițiile fie cresc în ritmuri galopante, fie scad îngrijorător.  

Tocmai de aceea, economiștii se feresc să facă astfel de comparații. Atunci când vine vorba de investiții străine ne uităm la diferențele anuale sau facem medii mobile (pe mai multe luni sau pe mai mulți ani) ca să înțelegem trend-ul și dacă acestea tind să scadă sau să crească.

Concluzie intermediară: Datele din lunile ianuarie și februarie 2017 sunt insuficiente pentru a evidenția o legătură între programul de guvernare și fluxul de investiții străine.

(clic pe imagine pentru a mări)

Investiţii directe; Investiții ale nerezidenților în România (mil. EUR)

sursa BNR (clic pe imagine pentru a mări)

Concluzie

Declarația lui Ilan Laufer este falsă. Nu doar că investițiile străine nu au crescut cu 85%, ci chiar au scăzut. Mai mult, din aceste date, așa cum le folosește Ilan Laufer, nu se pot trage niciun fel de concluzii și nu se pot face niciun fel de legături între programul de guvernare și apetitul investitorilor străini pentru România.

P.S: Autorul declarației și-a editat informația de trei ori de la postare, cea mai recentă editare având loc la 5 zile după declarația inițială, dovadă că și Ilan Laufer și-a dat seama de erorile pe care le-a comis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu trebuie sa fii prea inteligent,nici sa citesti prea multe ca sa-ti dai seama ca vestea precum ca investitiile straine au crescut sunt false.In situatia de fapt,actuala in Romania,orice doritor de investitii in aceasta tara ar sta pe ganduri!Ce naiba,pentru asta trebuie cateva saptamani de investigatii???
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Eu doar daca ma uit la fata astuia si NU IL CRED !
    • Like 0
  • check icon
    Link-ul către Factual:
    http://www.factual.ro/declaratii/ilan-laufer-primele-doua-luni-ale-anului-2017-investitiile-straine-directe-au-crescut-cu-85-comparatie-cu-primele-doua-luni-din-2016-investitorii-straini-au-incredere-programul-de/
    • Like 0
  • Titlul nu prea are sens in limba romana.
    Cat adevar este in anuntul .... este falsa ?

    Poate ar trebui actualizat. Multumesc.
    • Like 0
  • check icon
    Normal ar fi să fie dat în judecată pt. dezinformare publică de masă cu rea intenție, ca să învețe să nu mai mintă la comanda şefilor psd. Din păcate suntem laşi şi nimeni dintre cei ce ar putea să facă asta nu o face.
    • Like 0
    • @
      Ionel check icon
      Daca am da in judecata pe toti care debiteaza dezinformari , unde am ajunge !? am tripla numarul judecatorilor ! Apropo, nu poti da in judecata pe cineva in spete ca aceasta......nu este fapta penala....
      • Like 0
  • Ceva nu pare in regula in formularea titlului...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult