Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Kind reminder. Dacă România s-a împrumutat mai scump decât Ungaria, atunci 1 din 2: 1. Cineva de la București a furat. 2. Regimul politico-economic de la București este mai șubred decât cel de la Budapesta

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

 Foto: Inquam Photos / George Călin

România s-a împrumutat prin reprezentanții noștri USL Ciucă-Ciolacu în dolari la o dobândă de 7,22% pe zece ani, respectiv 7,57% pe treizeci de ani.

Adică ne-am împrumutat în dolari aproape la aceeași dobândă la care ne împrumutăm în lei (8% pe 10 ani acum), asta e „performanța”. Ați făcut și dvs. așa „performanță” vreodată? Dacă nu, atunci nici să nu încercați.

Coincidență, Ungaria s-a împrumutat tot zilele astea la dobânzi mai mici decât România. Vă reamintesc că Ungaria are:

- deficit bugetar cât al României;

- datorie publică mai mare decât a României;

- inflație mai mare decât a României;

- un cost al datoriei publice interne ușor mai ridicat decât al României, a ajuns la 11% anul trecut, acum a coborât spre 8%;

- doar 6 miliarde euro prin PNRR, în vreme ce România primește 30 miliarde;

- un guvern considerat oaia neagră din UE, care a dus o politică discordantă în raport cu NATO în ceea ce privește războiul din Ucraina;

- o creștere reală a PIB estimată până în 2030 de 2% anual, față de România care are 2,8% anual, deci o creștere a veniturilor bugetare mai mică decât în România, deci un risc mai mare de îndatorare decât România.

Mă întreb oare ce „performanță" ne așteaptă după rotativa între ministere? Pentru performanța asta vom plăti noi și copiii noștri, nu cei care ne conduc și cărora le cad banii din buzunare.

Oare la SRI știe cineva economie? Sau la DNA? Nimeni, nimic? Toată lumea mucles profesionist pe pensii speciale?

Cum e posibil ca guvernul să se împrumute de la populație pe un an, în lei, cu 7,65% (programul Fidelis din decembrie) și aproape simultan de pe piața globală, pe 30 de ani, în dolari, cu 7,67%?

Dacă ăsta nu e jaf, înseamnă că nu mai știm definiția jafului. Cum să te împrumuți în valută pe termen foarte lung (deci cu riscul valutar aferent) la o dobândă echivalentă cu cea pe termen scurt, care reflectă puseul de inflație actual, în moneda (RON) pe care tu însuți o produci?!

Asta se numește metoda Ciucă-Ciolacu. Te împrumuți la dobânzi mari de la străini pe seama populației interne. Românii nu au așa alternativă să își protejeze capitalul, economisirile de-o viață. Românii sunt expropriați prin inflație. Românii pierd când țin banii în bănci. Statul îi mulge de bani. Cine câștigă? Creditorii externi. 

Se cheamă export de avuție națională. Sau decapitalizarea țării. Și apoi ne mirăm de ce crește economia cu 2,8% în condițiile în care doar UE îți virează anual 5%, bezna minții.

Nu e prost cine cere, e prost cine dă. Dar aici nu e vorba doar de prostie. Acești guvernanți sunt un pericol public, un pericol pentru buzunarul fiecărui cetățean și iată, umblă liberi, fac afaceri financiare.

Dacă domnii Ciucă sau Ciolacu se duc să se împrumute la bancă - n-au nevoie, că le curg banii din buzunar, dar să zicem - atunci banca le dă un credit ipotecar în euro pe 30 de ani cu 6,39% DAE.

În schimb, dacă domnii Ciucă sau Ciolacu împrumută România - statul fiind cel mai sigur debitor, de altfel - ei se oferă să plătească 7,67% tot pe 30 de ani, în dolari. Leul s-a depreciat mai mult față de dolar decât față de euro în ultimii 5, 10, 17 sau câți ani vreți dvs. Deci, când România va plăti aceste rate, va plăti dobânda asta grasă plus deprecierea leului.

Cum poate să îți pese atât de puțin de țară? Cum să semnezi îndatorarea țării în niște condiții mai nefavorabile decât cele pe care le ai tu, simplu cetățean? Răspuns: tocmai d-aia. Îi doare în cot. Patriotismul lor este cea mai mare minciună. Plătesc proștii, mult după ce Ciucă și Ciolacu se vor pierde în negura istoriei.

Kind reminder. Dacă România s-a împrumutat mai scump decât Ungaria, atunci 1 din 2:

1. Cineva de la București a furat.

2. Regimul politico-economic de la București este mai șubred decât cel de la Budapesta.

Amuzant este că una lume bună refuză să creadă atât (1) cât și (2), ceea ce vorbește de la sine despre cine infiltrează facebook-ul: "Horror, horror, cum să spui dom'le că cineva fură la acest nivel? Să-ți fie rușine!", respectiv "România e clar tigrul Estului, economia noastră bazată pe inovare și stabilitatea noastră politică bat la fund sistemul josnic și mafiot al lui V. Orban + (bonus) acuși le arătăm noi austriecilor cine suntem."

Kind reminder, una din două.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu domnul meu, nu este nici un furt. Asa functioneaza pietele. Banuiesc ca ati auzit de "curbe inversate ale randamentului". Nu doar la noi se intampla, se intampla si in SUA si in Ungaria si in multe alte tari. Randamente mai mari pe termen scurt, fata de cele pe termen lung, care exprima temeri legate de riscurile imediate.

  Romania se imprumuta mai scump in VALUTA decat Ungaria pentru simplul fapt ca Ungaria are ratinguri S&P si Moody's mai bune. Imprumutul in valuta nu tine cont de riscul inflatiei in moneda nationala, ci de riscul de default, iar aici, deocamdata, Ungaria sta mai bine.

  Cei care spun ca ne-am imprumutat "mult mai scump" decat Ungaria sa vina sa si aduca o dovada: randamentul la o emisiune de eurobond-uri denominate in USD lansata de Ungaria in Ianuarie 2023, pe o scadenta similara. Nu cred ca gaseste.

  Romania s-a imprumutat la pretul pietei. Expunerea pe USD este mica, undeva la 10% din totalul datoriei. Structura datoriei publice este ~50% in lei, ~50% in EUR si USD.

  Romania s-a imprumutat in USD acum pentru un roll-over in conditiile in care Fed-ul a anuntat deja ca ratele in US vor fi "higher for longer", deci nu avea de ce sa astepte si apoi sa se imprumute si mai scump.

  Leul nu s-a depreciat mai mult fata de USD. ci USD s-a apreciat fata de alte valute, acum DXY este pe la ~104 (in scadere de la ~113 acum cateva luni) si a stat ani de zile de pe la ~90. Asa se intampla de fiecare data cand apare perspectiva unei crize, capitalurile se repliaza catre active in USD. In momentul in care situatia se detensioneaza, DXY incepe sa scada. Deci, exista o probabilitate mai mare ca leul sa se aprecieze fata de USD decat invers.
  • Like 1
 • ion check icon
  adevarat ! bravo !
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult