Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

România a reușit „performanța” să se împrumute de pe piețele externe 1,25 miliarde de dolari pe 30 ani, cu 7,671% pe an. După plata integrală a dobânzii, statul român va returna de trei ori banii

Adrian Câciu - Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

În prima ieşire din 2023 pe pieţele externe de capital, Ministerul Finanţelor a împrumutat 4 miliarde de dolari, o sumă record, pentru a refinanţa datorii mai vechi şi pentru finanțarea deficitului bugetar, arată datele agregate de ZF

Finanţele au atras 1,24 miliarde de dolari pe cinci ani la o dobândă de 6,715% pe an, 1,5 miliarde de dolari pe 10 ani la 7,22% pe an şi 1,25 miliarde de dolari pe 30 de ani la 7,67% pe an, conform datelor din Bloomberg, citate de aceeași sursă. Astfel pentru finanţarea pe 30 de ani statul va plăti anual dobânzi de aproape 100 milioane de dolari. În 2020, dobânda la dolar era de 4% pe 30 de ani, mai scrie ZF.

Spre comparaţie, săptămâna aceasta Ungaria a atras 4,25 miliarde de dolari într-o ieşire identică pe piețele de capital (împrumuturi pe 5, 10 și respectiv 30 de ani), dar la dobânzi uşor mai scăzute decât cele obținute de România: 6,27%, 6,5% respectiv 7,1%. 

Ministerul Finanțelor din România trebuie să împrumute în acest an 160 miliarde de lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deficit creat de pensiile speciale și de SOBOLANII bugetari ce nu produc nimic! Plimbatori de hârtii!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult