Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Klaus Iohannis, după ședința CSAT: Guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi

Iohannis la Cotroceni

(Foto presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că modificările aduse legilor justiției, valul de pensionări din sistemul de ordine publică și de siguranță națională, recursul compensatoriu, toate acestea au generat vulnerabilități la adresa securității naționale, cu efecte dramatice pentru siguranța oamenilor. 

„Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi și oameni incapabili. Coruptia și incompetența distrug statul, deprofesionalizează instituții. Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a întregii clase politice. Dreptul la viață este cel mai important drept al omului și e obligatoriu ca întregul proces de reparare a legilor și a instituțiilor distruse în ultimii ani de guverarea PSD-ALDE să pornească de aici”, a spus președintele Klaus Iohannis, după ședința CSAT în care s-a discutat despre tragedia de la Caracal. 

Citiți și:

Președintele a anunțat că a cerut instituțiilor responsabile să prezinte în CSAT o anchetă completă privind cazul de la Caracal.

„Au fost identificate o serie de deficiențe. Au existat întârzieri nejustificate în declanșarea investigațiilor, atitudinea refractară a lucrătorilor din poliție față de victimă, problemele de sistem și cooperarea interinstituțională, lipsa dotărilor, dimensionarea deficitară a structurilor operative, încadrarea necorespunzătoare cu specialiști. 

Instituțiile cu responsabilități în protecția cetățenilor nu au reușit să asigure un drept fundamental, dreptul la viață și la integritate fizică și psihică”, a spus Iohannis. 

Iohannis a punctat că a solicitat guvernului să elaboreze norme și proceduri de reacție rapidă și corelarea tuturor instituțiilor implicate. „Am cerut guvernului să analizeze în regim de urgență legislația în ce privește infracțiunile grave și foarte grave, identificarea modalităților de optimizare a localizării și analiza situației sistemului 112”, a subliniat Klaus Iohannis.

„Cer și celor ce sunt la putere și celor din opoziție să-și schimbe abordarea față de funcția publică, pentru că altfel se va continua cu mecanismul pleacă ai noștri, vin ai noștri, iar oamenii competenți sunt ținuti pe margine sau pleacă din țară”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • mike mike check icon
  Barna fa ceva! Declaratiile boeme venite de la Cotroceni nu reformeaza statul roman si nici politia romana. De asemenea, aceste declaratii tardive nu le aduc inapoi pe cele doua fete. C'est fini monsieur Iohannis! Eliberati jiltul aurit pentru urmatorul printisor. Aerul a devenit cam rarefiat in dealul Cotrocenilor.... Insa dumneavoastra stiti sa schiati....
  • Like 0
 • Pai in 2016 Iohanis tot o sluga a avut la guvernare. Singura afacere intermediata de Ciolos a fost cea cu rachetele Patriot.
  Imediat dupa ce a batut palma cu Trump, Varanul a fost eliberat din inchisoare, Dragnea a fost scapat de CEDO (!!!) cu dosarul referendumul din 2012... interesant nu?
  Si mai urmeaza elicoptere, nave... comisioane neicule, ca eu n-am vazut agent de vanzari care sa refuze comisionul.
  Prin anii 2000-2004 era unul de facea comisioane babane, dar macar mai arunca o privire si catre popor.
  • Like 0
 • Liviu check icon
  Mi s-a facut o mare scarba de Iohannis dupa ultimele iesiri.
  Ca PSD e o ciuma care trebuie sa dispara, e clar pt toata lumea. Dar omul asta e de 5ani in functie si se lamenteaza de parca nu le-a girat alora guvernele cu toti incompetentii din functie.
  Parca e pe un nor si din cand in cand mai apare in realitatea noastra minunadu-se de ce se intampla.
  Mi-e groaza ca in toamna va trebui sa alegem din asemenea candidati.
  • Like 0
  • @ Liviu
   Dar ca sa scapi de scarba, cam ce-ar fi trebuit sa faca Iohannis? Sa ignore faptul ca 47% dintre romani i-au votat pe pesedisti? Si sa hotarasca singur cine guverneaza pentru ca e presedinte? Ma rog, nici macar nu vreau sa intru intr-o polemica pe tema asta pentru ca nu cred ca se poate polemiza. Sunt doua cai paralele pe care mergem. Va reamintesc (sau, nu stiu, poate acum aflati) ca in 1997, Jacques Chirac, presedinte al Frantei si cu o putere data de Constitutie mult mai mare decat cea pe care i-o da Constitutia noastra presedintelui, l-a numit prim-ministru pe adversarul sau politic, Lionel Jospin, pentru ca asa e in democratie! Oricat de greu va e sa intelegeti asta. Nu e cum v-a invatat Basescu.
   Iar legat de ce-a facut sau nu Iohannis va reamintesc ca Dragnea n-a fost niciodata prim-ministru, desi se pregatea sa fie, ca nici Shaideh, sluga lui cea mai credincioasa, n-a fost si ca in general nimic din ce si-a propus Dragnea sa faca, avand tot aparatul de stat de partea lui, n-a facut. Cine credeti ca l-a blocat, stimabile? Ma rog, ramaneti sanatos. Sa nu va inecati de atata greata.
   • Like 0
 • Este trist, si mai este si un sentiment de neputinta. A fost printre primele mele motive pentru care am plecat din tara. Acum 8 ani cand am plecat, in zona in care locuiam au fost succesive spargeri de lucuinte, vecinii au fost loviti de acest necaz de mai multe ori, si militia nu a facut nimic, timp de ani de zile. Abia recent am aflat de la parinti ca ar fi fost retinut cineva si ca militia ar fi facut 50/50 bunurile furate cu cei care spargeau casele.

  Imi era sincer teama pe parcursul zilei cand eram plecat, ca o sa gasesc casa goala. :(

  Si este doar un exemplu, din multe altele...
  • Like 0
 • "Cer și celor ce sunt la putere și celor din opoziție să-și schimbe abordarea față de funcția publică"... Foarte corect! E un freamat pe la opozitie in asteptarea "schimbarii" de necrezut. Ori schimbarea nu trebuie sa se limiteze la oameni.
  • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult