Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Klaus Iohannis, după ședința CSAT: Guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi

Iohannis la Cotroceni

(Foto presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că modificările aduse legilor justiției, valul de pensionări din sistemul de ordine publică și de siguranță națională, recursul compensatoriu, toate acestea au generat vulnerabilități la adresa securității naționale, cu efecte dramatice pentru siguranța oamenilor. 

„Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi și oameni incapabili. Coruptia și incompetența distrug statul, deprofesionalizează instituții. Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a întregii clase politice. Dreptul la viață este cel mai important drept al omului și e obligatoriu ca întregul proces de reparare a legilor și a instituțiilor distruse în ultimii ani de guverarea PSD-ALDE să pornească de aici”, a spus președintele Klaus Iohannis, după ședința CSAT în care s-a discutat despre tragedia de la Caracal. 

Citiți și:

Președintele a anunțat că a cerut instituțiilor responsabile să prezinte în CSAT o anchetă completă privind cazul de la Caracal.

„Au fost identificate o serie de deficiențe. Au existat întârzieri nejustificate în declanșarea investigațiilor, atitudinea refractară a lucrătorilor din poliție față de victimă, problemele de sistem și cooperarea interinstituțională, lipsa dotărilor, dimensionarea deficitară a structurilor operative, încadrarea necorespunzătoare cu specialiști. 

Instituțiile cu responsabilități în protecția cetățenilor nu au reușit să asigure un drept fundamental, dreptul la viață și la integritate fizică și psihică”, a spus Iohannis. 

Iohannis a punctat că a solicitat guvernului să elaboreze norme și proceduri de reacție rapidă și corelarea tuturor instituțiilor implicate. „Am cerut guvernului să analizeze în regim de urgență legislația în ce privește infracțiunile grave și foarte grave, identificarea modalităților de optimizare a localizării și analiza situației sistemului 112”, a subliniat Klaus Iohannis.

„Cer și celor ce sunt la putere și celor din opoziție să-și schimbe abordarea față de funcția publică, pentru că altfel se va continua cu mecanismul pleacă ai noștri, vin ai noștri, iar oamenii competenți sunt ținuti pe margine sau pleacă din țară”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Barna fa ceva! Declaratiile boeme venite de la Cotroceni nu reformeaza statul roman si nici politia romana. De asemenea, aceste declaratii tardive nu le aduc inapoi pe cele doua fete. C'est fini monsieur Iohannis! Eliberati jiltul aurit pentru urmatorul printisor. Aerul a devenit cam rarefiat in dealul Cotrocenilor.... Insa dumneavoastra stiti sa schiati....
    • Like 0
  • check icon
    Pai in 2016 Iohanis tot o sluga a avut la guvernare. Singura afacere intermediata de Ciolos a fost cea cu rachetele Patriot.
    Imediat dupa ce a batut palma cu Trump, Varanul a fost eliberat din inchisoare, Dragnea a fost scapat de CEDO (!!!) cu dosarul referendumul din 2012... interesant nu?
    Si mai urmeaza elicoptere, nave... comisioane neicule, ca eu n-am vazut agent de vanzari care sa refuze comisionul.
    Prin anii 2000-2004 era unul de facea comisioane babane, dar macar mai arunca o privire si catre popor.
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Mi s-a facut o mare scarba de Iohannis dupa ultimele iesiri.
    Ca PSD e o ciuma care trebuie sa dispara, e clar pt toata lumea. Dar omul asta e de 5ani in functie si se lamenteaza de parca nu le-a girat alora guvernele cu toti incompetentii din functie.
    Parca e pe un nor si din cand in cand mai apare in realitatea noastra minunadu-se de ce se intampla.
    Mi-e groaza ca in toamna va trebui sa alegem din asemenea candidati.
    • Like 0
    • @ Liviu
      Dar ca sa scapi de scarba, cam ce-ar fi trebuit sa faca Iohannis? Sa ignore faptul ca 47% dintre romani i-au votat pe pesedisti? Si sa hotarasca singur cine guverneaza pentru ca e presedinte? Ma rog, nici macar nu vreau sa intru intr-o polemica pe tema asta pentru ca nu cred ca se poate polemiza. Sunt doua cai paralele pe care mergem. Va reamintesc (sau, nu stiu, poate acum aflati) ca in 1997, Jacques Chirac, presedinte al Frantei si cu o putere data de Constitutie mult mai mare decat cea pe care i-o da Constitutia noastra presedintelui, l-a numit prim-ministru pe adversarul sau politic, Lionel Jospin, pentru ca asa e in democratie! Oricat de greu va e sa intelegeti asta. Nu e cum v-a invatat Basescu.
      Iar legat de ce-a facut sau nu Iohannis va reamintesc ca Dragnea n-a fost niciodata prim-ministru, desi se pregatea sa fie, ca nici Shaideh, sluga lui cea mai credincioasa, n-a fost si ca in general nimic din ce si-a propus Dragnea sa faca, avand tot aparatul de stat de partea lui, n-a facut. Cine credeti ca l-a blocat, stimabile? Ma rog, ramaneti sanatos. Sa nu va inecati de atata greata.
      • Like 0
  • Este trist, si mai este si un sentiment de neputinta. A fost printre primele mele motive pentru care am plecat din tara. Acum 8 ani cand am plecat, in zona in care locuiam au fost succesive spargeri de lucuinte, vecinii au fost loviti de acest necaz de mai multe ori, si militia nu a facut nimic, timp de ani de zile. Abia recent am aflat de la parinti ca ar fi fost retinut cineva si ca militia ar fi facut 50/50 bunurile furate cu cei care spargeau casele.

    Imi era sincer teama pe parcursul zilei cand eram plecat, ca o sa gasesc casa goala. :(

    Si este doar un exemplu, din multe altele...
    • Like 0
  • "Cer și celor ce sunt la putere și celor din opoziție să-și schimbe abordarea față de funcția publică"... Foarte corect! E un freamat pe la opozitie in asteptarea "schimbarii" de necrezut. Ori schimbarea nu trebuie sa se limiteze la oameni.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult