Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu pentru funcția de premier. Pe cine vor PNL, USR-PLUS și UDMR să trimită la Palatul Victoria

Iohannis - Cîțu

Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat marți pentru funcția de prim-ministru pe Florin Cîțu, care urmează să ceară votul Parlamentului. 

„Săptămâna trecută, la prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze. Şi s-au cristalizat. Între timp, o coaliţie formată din PNL, USR PLUS şi UDMR a fost formalizată, şi-a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României şi astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formaţiunilor care formează coaliţia de centru-dreapta s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de prim-ministru. Aşadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru", a anunțat Iohannis.

Premierul desemnat a spus că va face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de lungă durată. „Fiecare ministru va avea obiective clare din partea prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire", a afirmat Cîţu.

Marți seară, decretul de desemnare a lui Florin Cîţu drept candidat la funcţia de prim-ministru a fost publicat în Monitorul Oficial.

Propuneri de miniștri: PNL se încăpățânează să-l numească pe Cîmpeanu ministru al Educației

USR-PLUS validează marți seară numele miniștrilor propuși în Guvernul Cîțu, scrie Hotnews. Lista arată așa:

  • Vicepremier - Dan Barna
  • Justiție - Stelian Ion
  • Sănătate - Vlad Voiculescu
  • Transporturi - Cătălin Drulă
  • Fonduri Europene - Cristian Ghinea
  • Economie- Claudiu Năsui
  • Cercetare, Inovare, Digitalizare - Ciprian Teleman

UDMR a anunțat deja că îi va propune pe Kelemen Hunor (vicepremier), Cseke Attila (Dezvoltare), Tanczos Barna (Mediu) și Novák Eduárd (Tineret și Sport).

PNL își validează în această seară lista de minștri, care arată, în acest moment așa:

  • Ministerul Finanțelor – PNL – Alexandru Nazare
  • Ministerul Afacerilor Interne – PNL – Lucian Bode
  • Ministerul Apărării – PNL – Nicolae Ciucă
  • Ministerul Educației – PNL – Sorin Cîmpeanu
  • Ministerul Energiei – PNL – Virgil Popescu
  • Ministerul Afacerilor Externe – PNL – Bogdan Aurescu
  • Ministerul Agriculturii – PNL – Adrian Oros
  • Ministerul Muncii – PNL – Raluca Turcan
  • Ministerul Culturii – PNL – Bogdan Gheorghiu

În ciuda protestelor societății civile, PNL se încăpățânează să-l numească pe Cîmpeanu ministru al Educației. Lui Cîmpeanu i se plătește "factura" de la moțiunea PNL contra guvernului Dăncilă, când a schimbat tabăra și a înclinat balanța de putere în Parlament.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Foarte interesanta impartire a portfoliului. "Castigatorul" pare USR-ul, dar are toate ministerele grele, cu exceptia Educatiei, de la care se asteapta transformarea si modernizarea Romaniei. Ei vor duce greul acestei guvernari. Aceste ministere sunt cele la care toti ministrii de pana acum au dat chix cu brio. Prin urmare o provocare majora pentru USR, dar in acelasi timp si o oportunitate imensa sa schimbe ceva, daca PNL-ul si mai ales trepadusii din ministere nu o sa se opuna permanent. Daca reusesc sa faca transformari vizibile atunci stim cine va castiga alegerile in 2024.
    PNL-ul cred ca a jucat din nou politic - se vede experienta lor si scoala PDL - si a luat ministerele care sa ii asigure banii si influenta in teritoriu pentru intarirea pozitiei partidului pentru urmatoarele alegeri. Cu ceva bete in roate USR-ului ca dupa aceea sa arate cat de slabi sunt - partidul "performanta" ar putea sa castige alegerile lejer in 2024.
    Oricum o cotitura interesant in politica romaneasca si o sansa enorme generatiei noi de a dovedi ca cei vechi nu au putut si nici nu au vrut sa schimbe aceasta tara.
    Sper ca circul politic sa se reduca si sa vedem mai mult discutii pe strategii si planuri si mai putin logoree verbale fara continut.
    • Like 0
    • @ Nume
      USR și-a dorit aceste ministere zise grele dorind probabil să dovedească don prima cât de capabili sunt. Aceasta vom vedea în timp. Nu-mi fac multe speranțe. La negocieri s-a dovedit că nu-i prea animă entuziasmul și generozitatea tinereții sau iubirea de țară ci mai degrabă crizele de copii alintați care vor jucăria aceea și numai pe acea. Păcat! În USR sunt destui oameni valoroși, dar nu i-am prea văzut împinși în linia întâi.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult