Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu pentru funcția de premier. Pe cine vor PNL, USR-PLUS și UDMR să trimită la Palatul Victoria

Iohannis - Cîțu

Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat marți pentru funcția de prim-ministru pe Florin Cîțu, care urmează să ceară votul Parlamentului. 

„Săptămâna trecută, la prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze. Şi s-au cristalizat. Între timp, o coaliţie formată din PNL, USR PLUS şi UDMR a fost formalizată, şi-a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României şi astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formaţiunilor care formează coaliţia de centru-dreapta s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de prim-ministru. Aşadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru", a anunțat Iohannis.

Premierul desemnat a spus că va face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de lungă durată. „Fiecare ministru va avea obiective clare din partea prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire", a afirmat Cîţu.

Marți seară, decretul de desemnare a lui Florin Cîţu drept candidat la funcţia de prim-ministru a fost publicat în Monitorul Oficial.

Propuneri de miniștri: PNL se încăpățânează să-l numească pe Cîmpeanu ministru al Educației

USR-PLUS validează marți seară numele miniștrilor propuși în Guvernul Cîțu, scrie Hotnews. Lista arată așa:

 • Vicepremier - Dan Barna
 • Justiție - Stelian Ion
 • Sănătate - Vlad Voiculescu
 • Transporturi - Cătălin Drulă
 • Fonduri Europene - Cristian Ghinea
 • Economie- Claudiu Năsui
 • Cercetare, Inovare, Digitalizare - Ciprian Teleman

UDMR a anunțat deja că îi va propune pe Kelemen Hunor (vicepremier), Cseke Attila (Dezvoltare), Tanczos Barna (Mediu) și Novák Eduárd (Tineret și Sport).

PNL își validează în această seară lista de minștri, care arată, în acest moment așa:

 • Ministerul Finanțelor – PNL – Alexandru Nazare
 • Ministerul Afacerilor Interne – PNL – Lucian Bode
 • Ministerul Apărării – PNL – Nicolae Ciucă
 • Ministerul Educației – PNL – Sorin Cîmpeanu
 • Ministerul Energiei – PNL – Virgil Popescu
 • Ministerul Afacerilor Externe – PNL – Bogdan Aurescu
 • Ministerul Agriculturii – PNL – Adrian Oros
 • Ministerul Muncii – PNL – Raluca Turcan
 • Ministerul Culturii – PNL – Bogdan Gheorghiu

În ciuda protestelor societății civile, PNL se încăpățânează să-l numească pe Cîmpeanu ministru al Educației. Lui Cîmpeanu i se plătește "factura" de la moțiunea PNL contra guvernului Dăncilă, când a schimbat tabăra și a înclinat balanța de putere în Parlament.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Foarte interesanta impartire a portfoliului. "Castigatorul" pare USR-ul, dar are toate ministerele grele, cu exceptia Educatiei, de la care se asteapta transformarea si modernizarea Romaniei. Ei vor duce greul acestei guvernari. Aceste ministere sunt cele la care toti ministrii de pana acum au dat chix cu brio. Prin urmare o provocare majora pentru USR, dar in acelasi timp si o oportunitate imensa sa schimbe ceva, daca PNL-ul si mai ales trepadusii din ministere nu o sa se opuna permanent. Daca reusesc sa faca transformari vizibile atunci stim cine va castiga alegerile in 2024.
  PNL-ul cred ca a jucat din nou politic - se vede experienta lor si scoala PDL - si a luat ministerele care sa ii asigure banii si influenta in teritoriu pentru intarirea pozitiei partidului pentru urmatoarele alegeri. Cu ceva bete in roate USR-ului ca dupa aceea sa arate cat de slabi sunt - partidul "performanta" ar putea sa castige alegerile lejer in 2024.
  Oricum o cotitura interesant in politica romaneasca si o sansa enorme generatiei noi de a dovedi ca cei vechi nu au putut si nici nu au vrut sa schimbe aceasta tara.
  Sper ca circul politic sa se reduca si sa vedem mai mult discutii pe strategii si planuri si mai putin logoree verbale fara continut.
  • Like 0
  • @ Nume
   USR și-a dorit aceste ministere zise grele dorind probabil să dovedească don prima cât de capabili sunt. Aceasta vom vedea în timp. Nu-mi fac multe speranțe. La negocieri s-a dovedit că nu-i prea animă entuziasmul și generozitatea tinereții sau iubirea de țară ci mai degrabă crizele de copii alintați care vor jucăria aceea și numai pe acea. Păcat! În USR sunt destui oameni valoroși, dar nu i-am prea văzut împinși în linia întâi.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult