Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu pentru funcția de premier. Pe cine vor PNL, USR-PLUS și UDMR să trimită la Palatul Victoria

Iohannis - Cîțu

Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat marți pentru funcția de prim-ministru pe Florin Cîțu, care urmează să ceară votul Parlamentului. 

„Săptămâna trecută, la prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze. Şi s-au cristalizat. Între timp, o coaliţie formată din PNL, USR PLUS şi UDMR a fost formalizată, şi-a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României şi astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formaţiunilor care formează coaliţia de centru-dreapta s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de prim-ministru. Aşadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru", a anunțat Iohannis.

Premierul desemnat a spus că va face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de lungă durată. „Fiecare ministru va avea obiective clare din partea prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire", a afirmat Cîţu.

Marți seară, decretul de desemnare a lui Florin Cîţu drept candidat la funcţia de prim-ministru a fost publicat în Monitorul Oficial.

Propuneri de miniștri: PNL se încăpățânează să-l numească pe Cîmpeanu ministru al Educației

USR-PLUS validează marți seară numele miniștrilor propuși în Guvernul Cîțu, scrie Hotnews. Lista arată așa:

  • Vicepremier - Dan Barna
  • Justiție - Stelian Ion
  • Sănătate - Vlad Voiculescu
  • Transporturi - Cătălin Drulă
  • Fonduri Europene - Cristian Ghinea
  • Economie- Claudiu Năsui
  • Cercetare, Inovare, Digitalizare - Ciprian Teleman

UDMR a anunțat deja că îi va propune pe Kelemen Hunor (vicepremier), Cseke Attila (Dezvoltare), Tanczos Barna (Mediu) și Novák Eduárd (Tineret și Sport).

PNL își validează în această seară lista de minștri, care arată, în acest moment așa:

  • Ministerul Finanțelor – PNL – Alexandru Nazare
  • Ministerul Afacerilor Interne – PNL – Lucian Bode
  • Ministerul Apărării – PNL – Nicolae Ciucă
  • Ministerul Educației – PNL – Sorin Cîmpeanu
  • Ministerul Energiei – PNL – Virgil Popescu
  • Ministerul Afacerilor Externe – PNL – Bogdan Aurescu
  • Ministerul Agriculturii – PNL – Adrian Oros
  • Ministerul Muncii – PNL – Raluca Turcan
  • Ministerul Culturii – PNL – Bogdan Gheorghiu

În ciuda protestelor societății civile, PNL se încăpățânează să-l numească pe Cîmpeanu ministru al Educației. Lui Cîmpeanu i se plătește "factura" de la moțiunea PNL contra guvernului Dăncilă, când a schimbat tabăra și a înclinat balanța de putere în Parlament.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Foarte interesanta impartire a portfoliului. "Castigatorul" pare USR-ul, dar are toate ministerele grele, cu exceptia Educatiei, de la care se asteapta transformarea si modernizarea Romaniei. Ei vor duce greul acestei guvernari. Aceste ministere sunt cele la care toti ministrii de pana acum au dat chix cu brio. Prin urmare o provocare majora pentru USR, dar in acelasi timp si o oportunitate imensa sa schimbe ceva, daca PNL-ul si mai ales trepadusii din ministere nu o sa se opuna permanent. Daca reusesc sa faca transformari vizibile atunci stim cine va castiga alegerile in 2024.
    PNL-ul cred ca a jucat din nou politic - se vede experienta lor si scoala PDL - si a luat ministerele care sa ii asigure banii si influenta in teritoriu pentru intarirea pozitiei partidului pentru urmatoarele alegeri. Cu ceva bete in roate USR-ului ca dupa aceea sa arate cat de slabi sunt - partidul "performanta" ar putea sa castige alegerile lejer in 2024.
    Oricum o cotitura interesant in politica romaneasca si o sansa enorme generatiei noi de a dovedi ca cei vechi nu au putut si nici nu au vrut sa schimbe aceasta tara.
    Sper ca circul politic sa se reduca si sa vedem mai mult discutii pe strategii si planuri si mai putin logoree verbale fara continut.
    • Like 0
    • @ Nume
      USR și-a dorit aceste ministere zise grele dorind probabil să dovedească don prima cât de capabili sunt. Aceasta vom vedea în timp. Nu-mi fac multe speranțe. La negocieri s-a dovedit că nu-i prea animă entuziasmul și generozitatea tinereții sau iubirea de țară ci mai degrabă crizele de copii alintați care vor jucăria aceea și numai pe acea. Păcat! În USR sunt destui oameni valoroși, dar nu i-am prea văzut împinși în linia întâi.
      • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult