Foto: Presidency.ro
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost primit, la Casa Albă, de președintele SUA, Donald Trump.
„Este o onoare să fiu alături de președintele României care este foarte respectat, face o treabă grozavă. Sunteți foarte talentat și iubiți oamenii. Avem o relație cu România mai bună ca niciodată”, a spus președintele SUA. Acesta a mai spus că va discuta suplimentarea trupelor în România, iar atunci când a fost întrebat dacă va face o vizită aici, Trump a răspuns: „Mi-ar plăcea!”
În timpul întâlnirii, Trump i-a dăruit lui Iohannis o șapcă pe care era scris „Make Romania Great Again!”, o adaptare a sloganului său din campania electorală: „Make America Great Again” - „Să facem America măreață din nou!”.
Foto: Presidency.ro
Întrebat despre problema corupției, Trump a răspuns: „Cred că Iohannis poate rezolva problema corupției în România, Românii trebuie să rezolve problema corupției. Sunt multe țări extraordinare care au probleme cu corupția, printre care și România, dar cred că se va rezolva.”
Chiar în timpul vizitei, Casa Albă a dar un comunicat în care se arată că „președintele Donald J. Trump celebrează parteneriatul nostru puternic cu România. Viitorul României și al relației României cu Statele Unite este foarte, foarte strălucit”.
Foto: Presidency
„Președintele Trump intenționează să extindă legăturile dintre cele două țări prin sprijinirea eforturilor României de a deveni eligibilă în programul Visa Waiver, în concordanță cu rigorile legilor SUA.
Sprijinul pentru aliatul nostru statornic: România este un aliat de neprețuit al NATO și sprijină SUA și eforturile de securitate regionale și globale.
Se împlinesc 15 ani de când România s-a alăturat Alianței și a dovedit că este un partener puternic și îndeplinește angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare”, se mai arată în comunicat.
Știrea inițială:
Cei doi șefi de state vor adopta o declaraţie comună care priveşte întărirea relaţiilor dintre România și SUA, relatează Agerpres..
Discuția dintre Iohannis și Trump va dura o oră și jumătate, iar printre teme se vor afla aprofundarea parteneriatului strategic, înzestrarea armatei, dezvoltarea relațiilor din domeniul energetic, dar și chestiunea vizelor pentru români.
„Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile", a spus,potrivit Digi24, Iohannis înaintea întâlnirii.
Trump l-a mai primit pe Iohannis la Casa Albă și în 2017, dar atunci problema vizelor pentru români nu s-a aflat pe agenda discuției.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Individul asta numit Trump merita izolat pe plan international nicidecum apreciat si inconjurat de laudatori.
Rămân la convingerea că, o ţară ar trebui condusă ca o firmă. Despre Trump se pot spune multe lucruri negative însă, până la urmă, el rămâne un foarte bun om de afaceri. Capitaliştii republicani preferă un leader orientat spre obţinerea bunăstării economice, decât un leader socialist care se ocupă cu redistribuirea echitabilă a sărăciei.
Ungaria se visează o putere energetică regională, cu un mare cost de oportunitate plătit de România. Oligarhia lui Orban care conduce Ungaria știe business, în timp ce decidenții politici români rămân cu meschinăriile lor, neînțelegând mai nimic din jocul de realpolitik internațional și condamnânnd la subdezvoltare și generațiile viitoare.
Dacă firmele americane intervin în favoarea Ungariei, pentru a marca un profit rapid în următorii ani, atunci restul declarațiilor este numai praf în ochi.
Toti sint extraordinari, tarile lor au un viitor stralucit samd.....
Business-ul e discutat "in off".
Totusi, nu inteleg de ce nu elimina vizele pt romani.
La o adica ofiterii de imigrari pot oricind refuza viza de intrare unuia care se prezinta la aeroport, daca-l considera indezirabil.
Chiar nu inteleg
Răspunsul lung: chiar dacă Trump ar deține vreun „buton magic”, decizia de eliminare a vizelor tot în Congres se va lua. Și congresmenii lor sunt chiar traşi la răspundere de către electorat, nu-i ca la noi. Electoratul lor cam știe că votanţii românii, într-un procent mare, i-au susținut pe neosocialişti. E doar una din cauze; imaginea noastră de foşti și continuatori susţinători ai socialismului. Majoritatea americanilor au respins recent un viitor preşedinte de stânga (Hilary), în favoarea lui Trump, pentru că electoratul lor a observat ce rezultate a produs stânga socialistă a lui Obama.
Un alt motiv este și bâlbâiala din ultimii doi ani de la noi, inclusiv răţoirea la UE. Bâjbâiala asta ...ba spre vest ...ba spre est, pune pe gânduri pe toată lumea.
Și nu în ultimul rând, eventualitatea că, sub masca unor emigranţi inofensivi se pot infiltra cu ușurință tot felul de spioni și chiar criminali care ar putea fi trimiși acolo pentru a regla niște conturi cu români care au plecat cu ani in urmă, (așa cum s-a întâmplat în Germania).
Pe plan economic, România teoretic pretinde c-ar vrea investitori străini. Vine o mega-firmă, face mega-investiţii, apoi e şantajată cu tot felul de pretexte, sau i se ia autorizaţia de funcţionare. Păi, cum să mai ai încredere în socialişti?
Apoi, nu uita că suntem ţara unde un deputat a cerut expulzarea ambasadorului SUA la Bucureşti. Mârlănii din astea nu se uită ușor, neică! E ca și cum te-ai certa mereu cu vecinii din bloc, apoi aștepți de la ei să te servească imediat când ai tu nevoie.
Or mai fi şi alte motive, însă în mare parte cam asta e imaginea pe care o proiectăm în afară, o imagine pe care mass-media de la noi preferă să n-o arate, că anumiţi votanţi dăştepţi de mândrii ce sunt s-ar simpţi lezaţi în dreptul lor naţionalist de a-şi menţine coada sus.