Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Trump: „Avem o relație cu România mai bună ca niciodată”. Iohannis a primit de la președintele american o șapcă inscripționată cu „Make Romania Great Again”

Klaus Iohannis, Biroul Oval, 2019

Foto: Presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost primit, la Casa Albă, de președintele SUA, Donald Trump. 

„Este o onoare să fiu alături de președintele României care este foarte respectat, face o treabă grozavă. Sunteți foarte talentat și iubiți oamenii. Avem o relație cu România mai bună ca niciodată”, a spus președintele SUA. Acesta a mai spus că va discuta suplimentarea trupelor în România, iar atunci când a fost întrebat dacă va face o vizită aici, Trump a răspuns: „Mi-ar plăcea!”

În timpul întâlnirii, Trump i-a dăruit lui Iohannis o șapcă pe care era scris „Make Romania Great Again!”, o adaptare a sloganului său din campania electorală: „Make America Great Again” - „Să facem America măreață din nou!”.

Foto: Presidency.ro

Întrebat despre problema corupției, Trump a răspuns: „Cred că Iohannis poate rezolva problema corupției în România, Românii trebuie să rezolve problema corupției. Sunt multe țări extraordinare care au probleme cu corupția, printre care și România, dar cred că se va rezolva.”

Chiar în timpul vizitei, Casa Albă a dar un comunicat în care se arată că „președintele Donald J. Trump celebrează parteneriatul nostru puternic cu România. Viitorul României și al relației României cu Statele Unite este foarte, foarte strălucit”.

Foto: Presidency

„Președintele Trump intenționează să extindă legăturile dintre cele două țări prin sprijinirea eforturilor României de a deveni eligibilă în programul Visa Waiver, în concordanță cu rigorile legilor SUA.

Sprijinul pentru aliatul nostru statornic: România este un aliat de neprețuit al NATO și sprijină SUA și eforturile de securitate regionale și globale.

Se împlinesc 15 ani de când România s-a alăturat Alianței și a dovedit că este un partener puternic și îndeplinește angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare”, se mai arată în comunicat.

Știrea inițială:

Cei doi șefi de state vor adopta o declaraţie comună care priveşte întărirea relaţiilor dintre România și SUA, relatează Agerpres..

Discuția dintre Iohannis și Trump va dura o oră și jumătate, iar printre teme se vor afla aprofundarea parteneriatului strategic, înzestrarea armatei, dezvoltarea relațiilor din domeniul energetic, dar și chestiunea vizelor pentru români.

„Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile", a spus,potrivit Digi24, Iohannis înaintea întâlnirii.

Trump l-a mai primit pe Iohannis la Casa Albă și în 2017, dar atunci problema vizelor pentru români nu s-a aflat pe agenda discuției. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce tare, adica sa facem din nou Romania Mare! deci Trump sustine refacerea Romaniei Mari, unirea cu Basarabia si recuperarea Bucovinei din Ucraina! Nu ne da insa si instructiunile, know-how-ul, ramane doar how-how-ul :)
  • Like 3
 • Consider că " again " nu trebuia adăugat. Asta denotă, în cel mai fericit caz, ignoranță, din partea americanilor.
  • Like 3
 • Atentie mare la presedintele Trump ! In ultima vreme, pe postul de televiziune History, se dau niste documentare despre familia Trump. Donald si-a intrecut toti predecesorii prin minciuna, frauda, fals, hotie, colaborare cu Mafia etc, pentru a-si vedea rezolvate interesele. Iar omul asta ne da noua lectii de moralitate si ne vorbeste despre combaterea coruptiei din Romania ! Politicienii nostri sunt niste diletanti in materie, in comparatie cu acest om. Dar dupa cate vad si la ei alegatorii merg pe criteriul foarte romanesc, n-are decat sa fure daca ne da si noua. Iar daca va semna niste acorduri, Iohannis ar trebui sa se uite cu atentie daca sunt semnate si de Trump. :-)
  • Like 1
 • dan check icon
  Nu am nimic cu Johannis dar sa te bucuri de aprecierea unui rasist cu tendinte dictatoriale , asta da realizare pentru Romania.
  Individul asta numit Trump merita izolat pe plan international nicidecum apreciat si inconjurat de laudatori.
  • Like 1
  • @ dan
   Gabi check icon
   Nu sunt fan Trump, dar aşi zice că mai bine un rasist cu tendinţe dictatoriale decât un socialist mascat ca Hilary sau Obama. America s-a dezvoltat enorm atunci când au fost conduşi de republicani. Spre deosebire de rezultatele stângii socialiste, care s-au văzut recent.
   Rămân la convingerea că, o ţară ar trebui condusă ca o firmă. Despre Trump se pot spune multe lucruri negative însă, până la urmă, el rămâne un foarte bun om de afaceri. Capitaliştii republicani preferă un leader orientat spre obţinerea bunăstării economice, decât un leader socialist care se ocupă cu redistribuirea echitabilă a sărăciei.
   • Like 2
 • ProBono check icon
  Gazul din Marea Neagră este de departe cel mai important subiect al discuțiilor. Cele doua scenarii posibile sunt sprijinirea României pentru a păstra pentru dezvoltare locală o parte semnificativă a gazului și a exporta progresiv restul, respectiv sprijinirea Ungariei pentru a deveni hub regional de distribuție a gazului pentru tot gazul extras de la noi, așa cum i-a cerut lui Trump ministrul de externe al Ungariei, acum două săptămâni.
  Ungaria se visează o putere energetică regională, cu un mare cost de oportunitate plătit de România. Oligarhia lui Orban care conduce Ungaria știe business, în timp ce decidenții politici români rămân cu meschinăriile lor, neînțelegând mai nimic din jocul de realpolitik internațional și condamnânnd la subdezvoltare și generațiile viitoare.
  Dacă firmele americane intervin în favoarea Ungariei, pentru a marca un profit rapid în următorii ani, atunci restul declarațiilor este numai praf în ochi.
  • Like 2
 • Roxana B check icon
  Donald Trump are un discurs standard pt toti vizitatorii.
  Toti sint extraordinari, tarile lor au un viitor stralucit samd.....
  Business-ul e discutat "in off".
  Totusi, nu inteleg de ce nu elimina vizele pt romani.
  La o adica ofiterii de imigrari pot oricind refuza viza de intrare unuia care se prezinta la aeroport, daca-l considera indezirabil.
  Chiar nu inteleg
  • Like 1
  • @ Roxana B
   Gabi check icon
   Răspunsul scurt: pentru că americanii se feresc de comunism (și de socialiști) ca de dracu.
   Răspunsul lung: chiar dacă Trump ar deține vreun „buton magic”, decizia de eliminare a vizelor tot în Congres se va lua. Și congresmenii lor sunt chiar traşi la răspundere de către electorat, nu-i ca la noi. Electoratul lor cam știe că votanţii românii, într-un procent mare, i-au susținut pe neosocialişti. E doar una din cauze; imaginea noastră de foşti și continuatori susţinători ai socialismului. Majoritatea americanilor au respins recent un viitor preşedinte de stânga (Hilary), în favoarea lui Trump, pentru că electoratul lor a observat ce rezultate a produs stânga socialistă a lui Obama.
   Un alt motiv este și bâlbâiala din ultimii doi ani de la noi, inclusiv răţoirea la UE. Bâjbâiala asta ...ba spre vest ...ba spre est, pune pe gânduri pe toată lumea.
   Și nu în ultimul rând, eventualitatea că, sub masca unor emigranţi inofensivi se pot infiltra cu ușurință tot felul de spioni și chiar criminali care ar putea fi trimiși acolo pentru a regla niște conturi cu români care au plecat cu ani in urmă, (așa cum s-a întâmplat în Germania).
   Pe plan economic, România teoretic pretinde c-ar vrea investitori străini. Vine o mega-firmă, face mega-investiţii, apoi e şantajată cu tot felul de pretexte, sau i se ia autorizaţia de funcţionare. Păi, cum să mai ai încredere în socialişti?
   Apoi, nu uita că suntem ţara unde un deputat a cerut expulzarea ambasadorului SUA la Bucureşti. Mârlănii din astea nu se uită ușor, neică! E ca și cum te-ai certa mereu cu vecinii din bloc, apoi aștepți de la ei să te servească imediat când ai tu nevoie.
   Or mai fi şi alte motive, însă în mare parte cam asta e imaginea pe care o proiectăm în afară, o imagine pe care mass-media de la noi preferă să n-o arate, că anumiţi votanţi dăştepţi de mândrii ce sunt s-ar simpţi lezaţi în dreptul lor naţionalist de a-şi menţine coada sus.
   • Like 3
 • E un moment important al relațiilor noastre externe, păcat că nu suntem intr.un moment bun al evoluției interne !
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult