Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Washington Post: Liderii de la București și Varșovia, curtați de Trump în detrimentul celor de la Berlin și Paris

Washington Post despre vizita lui Iohannis la Casa Albă

Președintele Klaus Iohannis este primit marți la Casa Alba de către Donald Trump. Este cel de-al zecelea lider european care vizitează în acest an Casa Albă, însă niciunul dintre invitații președintelui american nu a reprezentat una din marile puteri ale Europei, remarcă Washington Post

„Marile puteri occidentale au fost timp de decenii aliați de nădejde ai SUA. În schimb, Trump a ales acum să-i curteze pe liderii țărilor central si est-europene. Pentru Trump, această regiune e una plină de potențial, în materie de comerț, energie sau aranjamente militare”, scrie publicația americană. Trump i-a întâlnit pe liderii Marii Britanii, ai Franței și ai Germaniei în 2019, însă doar  în afara granițelor. Aceste întâniri sunt de obicei mai scurte și au o încărcătură mai mică decât o vizită la Casa Albă.

Trump subliniază „importanța țărilor din Europa Centrale pentru Statele Unite, atât ca aliați și parteneri de securitate, cât și ca viitori parteneri de business”, a declarat luni un oficial al administrației americane.

„Unii lideri care provin din state est-europene, precum Ungaria, Polonia și acum Romania au înțeles, pur si simplu, cum să discute cu Trump și apelează la instinctele sale iliberale", a declarat Kelly Magsamen, fost consilier pe probleme de securitate în cabinetele George W. Bush si Obama, pentru sursa citată.

„Lui Trump îi place ideea subminării proiectului european, indiferent că e vorba de Brexit sau sentimente anti-UE", susține Megsamen.

Washington Post subliniază că „Iohannis nu este ostil Uniunii Europene, așa cum este Trump”, și că „a criticat orientarea Ungariei spre naționalismul anti-imigrație. Dar caută binecuvântarea lui Trump în timp ce se pregătește de alegerile din toamnă și a fost nerăbdător să accepte o râvnită invitație la Casa Albă”.

Președintele american s-a întâlnit în acest an cu liderii politici din Austria, Cehia, Slovacia, Turcia. Ungaria si Polonia, dar și cu cei din Elveția, Irlanda și Olanda.

„Accentul pe Europa Centrală și de est amintește de efortul similar de extindere a relațiilor externe derulat de administrația Bush în perioada post-comunistă. Dar vine în contextul diferit de ascensiune a naționalismului pe continent și a fisurilor in Uniunea Europeană. Totodată, contrasetază vizibil cu politica lui Obama, care a legat o relație strânsă cu Merkel, în timpul crizei financiare de acum un deceniu”, mai scrie publicația americană.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din moment ce Franta si Germania s-au dat cu rusii, e si normal ca Trump sa contraatace, intarind relatiile cu Europa de Est.
  • Like 1
  • @ Semirhage
   Filbert check icon
   Hai nu, serios!....S-a cocosat tromp de atita contraatac.
   https://www.hotnews.ro/stiri-international-23323020-g7-trump-declara-favoarea-revenirii-formatul-g8-impreuna-rusia.htm
   ...si da-i si lupta!
   • Like 0
 • Normal, Macron și Merkel îl curtează pe Putin, de la Moscova vin gazele și nu numai. Știm ce se întâmplă dacă Germania se îndepărtează de SUA și se apropie de Rusia..... poate în curând va mai apărea chiar vreun nou tratat de neagresiune între cele două puteri după modelul celui din '39, ar fi și cazul, Polonia deranjează iar și poate rezolvă cazul din nou. E minunat !
  • Like 2


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult