Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Washington Post: Liderii de la București și Varșovia, curtați de Trump în detrimentul celor de la Berlin și Paris

Washington Post despre vizita lui Iohannis la Casa Albă

Președintele Klaus Iohannis este primit marți la Casa Alba de către Donald Trump. Este cel de-al zecelea lider european care vizitează în acest an Casa Albă, însă niciunul dintre invitații președintelui american nu a reprezentat una din marile puteri ale Europei, remarcă Washington Post

„Marile puteri occidentale au fost timp de decenii aliați de nădejde ai SUA. În schimb, Trump a ales acum să-i curteze pe liderii țărilor central si est-europene. Pentru Trump, această regiune e una plină de potențial, în materie de comerț, energie sau aranjamente militare”, scrie publicația americană. Trump i-a întâlnit pe liderii Marii Britanii, ai Franței și ai Germaniei în 2019, însă doar  în afara granițelor. Aceste întâniri sunt de obicei mai scurte și au o încărcătură mai mică decât o vizită la Casa Albă.

Trump subliniază „importanța țărilor din Europa Centrale pentru Statele Unite, atât ca aliați și parteneri de securitate, cât și ca viitori parteneri de business”, a declarat luni un oficial al administrației americane.

„Unii lideri care provin din state est-europene, precum Ungaria, Polonia și acum Romania au înțeles, pur si simplu, cum să discute cu Trump și apelează la instinctele sale iliberale", a declarat Kelly Magsamen, fost consilier pe probleme de securitate în cabinetele George W. Bush si Obama, pentru sursa citată.

„Lui Trump îi place ideea subminării proiectului european, indiferent că e vorba de Brexit sau sentimente anti-UE", susține Megsamen.

Washington Post subliniază că „Iohannis nu este ostil Uniunii Europene, așa cum este Trump”, și că „a criticat orientarea Ungariei spre naționalismul anti-imigrație. Dar caută binecuvântarea lui Trump în timp ce se pregătește de alegerile din toamnă și a fost nerăbdător să accepte o râvnită invitație la Casa Albă”.

Președintele american s-a întâlnit în acest an cu liderii politici din Austria, Cehia, Slovacia, Turcia. Ungaria si Polonia, dar și cu cei din Elveția, Irlanda și Olanda.

„Accentul pe Europa Centrală și de est amintește de efortul similar de extindere a relațiilor externe derulat de administrația Bush în perioada post-comunistă. Dar vine în contextul diferit de ascensiune a naționalismului pe continent și a fisurilor in Uniunea Europeană. Totodată, contrasetază vizibil cu politica lui Obama, care a legat o relație strânsă cu Merkel, în timpul crizei financiare de acum un deceniu”, mai scrie publicația americană.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din moment ce Franta si Germania s-au dat cu rusii, e si normal ca Trump sa contraatace, intarind relatiile cu Europa de Est.
  • Like 1
  • @ Semirhage
   Filbert check icon
   Hai nu, serios!....S-a cocosat tromp de atita contraatac.
   https://www.hotnews.ro/stiri-international-23323020-g7-trump-declara-favoarea-revenirii-formatul-g8-impreuna-rusia.htm
   ...si da-i si lupta!
   • Like 0
 • Normal, Macron și Merkel îl curtează pe Putin, de la Moscova vin gazele și nu numai. Știm ce se întâmplă dacă Germania se îndepărtează de SUA și se apropie de Rusia..... poate în curând va mai apărea chiar vreun nou tratat de neagresiune între cele două puteri după modelul celui din '39, ar fi și cazul, Polonia deranjează iar și poate rezolvă cazul din nou. E minunat !
  • Like 2


Îți recomandăm

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult