Președintele Klaus Iohannis este primit marți la Casa Alba de către Donald Trump. Este cel de-al zecelea lider european care vizitează în acest an Casa Albă, însă niciunul dintre invitații președintelui american nu a reprezentat una din marile puteri ale Europei, remarcă Washington Post.
„Marile puteri occidentale au fost timp de decenii aliați de nădejde ai SUA. În schimb, Trump a ales acum să-i curteze pe liderii țărilor central si est-europene. Pentru Trump, această regiune e una plină de potențial, în materie de comerț, energie sau aranjamente militare”, scrie publicația americană. Trump i-a întâlnit pe liderii Marii Britanii, ai Franței și ai Germaniei în 2019, însă doar în afara granițelor. Aceste întâniri sunt de obicei mai scurte și au o încărcătură mai mică decât o vizită la Casa Albă.
Trump subliniază „importanța țărilor din Europa Centrale pentru Statele Unite, atât ca aliați și parteneri de securitate, cât și ca viitori parteneri de business”, a declarat luni un oficial al administrației americane.
„Unii lideri care provin din state est-europene, precum Ungaria, Polonia și acum Romania au înțeles, pur si simplu, cum să discute cu Trump și apelează la instinctele sale iliberale", a declarat Kelly Magsamen, fost consilier pe probleme de securitate în cabinetele George W. Bush si Obama, pentru sursa citată.
„Lui Trump îi place ideea subminării proiectului european, indiferent că e vorba de Brexit sau sentimente anti-UE", susține Megsamen.
Washington Post subliniază că „Iohannis nu este ostil Uniunii Europene, așa cum este Trump”, și că „a criticat orientarea Ungariei spre naționalismul anti-imigrație. Dar caută binecuvântarea lui Trump în timp ce se pregătește de alegerile din toamnă și a fost nerăbdător să accepte o râvnită invitație la Casa Albă”.
Președintele american s-a întâlnit în acest an cu liderii politici din Austria, Cehia, Slovacia, Turcia. Ungaria si Polonia, dar și cu cei din Elveția, Irlanda și Olanda.
„Accentul pe Europa Centrală și de est amintește de efortul similar de extindere a relațiilor externe derulat de administrația Bush în perioada post-comunistă. Dar vine în contextul diferit de ascensiune a naționalismului pe continent și a fisurilor in Uniunea Europeană. Totodată, contrasetază vizibil cu politica lui Obama, care a legat o relație strânsă cu Merkel, în timpul crizei financiare de acum un deceniu”, mai scrie publicația americană.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
https://www.hotnews.ro/stiri-international-23323020-g7-trump-declara-favoarea-revenirii-formatul-g8-impreuna-rusia.htm
...si da-i si lupta!