Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Washington Post: Liderii de la București și Varșovia, curtați de Trump în detrimentul celor de la Berlin și Paris

Washington Post despre vizita lui Iohannis la Casa Albă

Președintele Klaus Iohannis este primit marți la Casa Alba de către Donald Trump. Este cel de-al zecelea lider european care vizitează în acest an Casa Albă, însă niciunul dintre invitații președintelui american nu a reprezentat una din marile puteri ale Europei, remarcă Washington Post

„Marile puteri occidentale au fost timp de decenii aliați de nădejde ai SUA. În schimb, Trump a ales acum să-i curteze pe liderii țărilor central si est-europene. Pentru Trump, această regiune e una plină de potențial, în materie de comerț, energie sau aranjamente militare”, scrie publicația americană. Trump i-a întâlnit pe liderii Marii Britanii, ai Franței și ai Germaniei în 2019, însă doar  în afara granițelor. Aceste întâniri sunt de obicei mai scurte și au o încărcătură mai mică decât o vizită la Casa Albă.

Trump subliniază „importanța țărilor din Europa Centrale pentru Statele Unite, atât ca aliați și parteneri de securitate, cât și ca viitori parteneri de business”, a declarat luni un oficial al administrației americane.

„Unii lideri care provin din state est-europene, precum Ungaria, Polonia și acum Romania au înțeles, pur si simplu, cum să discute cu Trump și apelează la instinctele sale iliberale", a declarat Kelly Magsamen, fost consilier pe probleme de securitate în cabinetele George W. Bush si Obama, pentru sursa citată.

„Lui Trump îi place ideea subminării proiectului european, indiferent că e vorba de Brexit sau sentimente anti-UE", susține Megsamen.

Washington Post subliniază că „Iohannis nu este ostil Uniunii Europene, așa cum este Trump”, și că „a criticat orientarea Ungariei spre naționalismul anti-imigrație. Dar caută binecuvântarea lui Trump în timp ce se pregătește de alegerile din toamnă și a fost nerăbdător să accepte o râvnită invitație la Casa Albă”.

Președintele american s-a întâlnit în acest an cu liderii politici din Austria, Cehia, Slovacia, Turcia. Ungaria si Polonia, dar și cu cei din Elveția, Irlanda și Olanda.

„Accentul pe Europa Centrală și de est amintește de efortul similar de extindere a relațiilor externe derulat de administrația Bush în perioada post-comunistă. Dar vine în contextul diferit de ascensiune a naționalismului pe continent și a fisurilor in Uniunea Europeană. Totodată, contrasetază vizibil cu politica lui Obama, care a legat o relație strânsă cu Merkel, în timpul crizei financiare de acum un deceniu”, mai scrie publicația americană.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din moment ce Franta si Germania s-au dat cu rusii, e si normal ca Trump sa contraatace, intarind relatiile cu Europa de Est.
  • Like 1
  • @ Semirhage
   Filbert check icon
   Hai nu, serios!....S-a cocosat tromp de atita contraatac.
   https://www.hotnews.ro/stiri-international-23323020-g7-trump-declara-favoarea-revenirii-formatul-g8-impreuna-rusia.htm
   ...si da-i si lupta!
   • Like 0
 • Normal, Macron și Merkel îl curtează pe Putin, de la Moscova vin gazele și nu numai. Știm ce se întâmplă dacă Germania se îndepărtează de SUA și se apropie de Rusia..... poate în curând va mai apărea chiar vreun nou tratat de neagresiune între cele două puteri după modelul celui din '39, ar fi și cazul, Polonia deranjează iar și poate rezolvă cazul din nou. E minunat !
  • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult