Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Kovesi – ce fac strada și Iohannis

E clar acum de ce a rămas ministru al Justiției dl Tudorel Toader și în guvernul Tudose. Ezitarea sa de a o demite pe Kovesi, prima mare „dezamăgire” a dlui Dragnea față cu guvernul Grindeanu, se va fi dizolvat în dimineața în care dl Tudorel, „pilonul de neclintit al Justiției”, a fost convins să-și dea demisia pentru a fi numit din nou.

Acum, dl Toader acționează ca vârf de lance anti Kovesi, concertat cu CCR, PSD-ALDE, Băsescu și televiziunile cu patroni în pușcărie, în drum spre, sau urmăriți internațional pe șezlong la piscină.

Atacată din interiorul DNA, Kovesi nu mai are, practic, apărare. Niciun partid parlamentar nu o susține, iar în puțina presă aflată de partea ei se produc „reorientări”. Sprijinul extern de care se bucură procurorul-șef DNA nu va fi luat în seamă de Coaliția românilor mândri că sunt corupți.

Rămân strada și președintele Iohannis.

Din momentul miniplagiatului depistat în doctoratul dnei Kovesi, adăugat greșelilor de comunicare numeroase, imaginea ei s-a erodat sensibil. Dacă acum un an aș fi predictat mari demonstrații de stradă în susținerea dânsei, acum așa ceva e mai puțin probabil.

Iar președintele Iohannis va proceda în acest caz nu în funcție de dna Kovesi, ci de interesele sale politice de a fi perceput ca lider al opoziției anti PSD și, în același timp, ca arbitru responsabil al confruntărilor din societatea românească.

L.C. Kovesi nu e nicidecum zeița perfecțiunii în funcție. Are destule vulnerabilități. Dar determinarea, curajul, dinamismul, încăpățânarea cu care a condus DNA în direcția, vizibilă și în montajul audio „exploziv”, realizat pe ascuns și analizat acum, atacării corupției la cele mai înalte niveluri, sunt șanse minime să se regăsească în conducerea unui DNA „anesteziat”.

Un DNA recuperat într-un stat de drept, adică, în care orice om să aibă dreptul omului de a fi corupt.

Cu profituri diferite, firește, de la om la persoană.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Kovesi a spus tot timpul ca numai DNA nu poate rezolva problema. "Totzi din aceasta incapere...." era apelul ei la unitate de actziune dar cei prezentzi erau cu gindul la cum s-o schimbe mai repede.
  • Like 0
 • Ce sa mai scriu si de ce?Toata lumea vorbeste,mai mult sau mai putin,de Dragnea,abuzurile,hotiile si falsurile comise de catre el si gasca lui de pupincuristi parveniti!Sau intocmit rapoarte care sau ratacit pe drum,sesizarile la fel,pana si cei asazisi integri s-ar parea ca nu sunt in stare sa faca nimic! CAINII LATRA,URSUL TRECE...
  • Like 0
 • Cri check icon
  Credinta unor oameni, fie ei ziaristi ( precum dl. CTP ), sau cetateni obisnuiti, ca dreptatea si democratia si combaterea coruptiei se fac cu ajutorul fortelor represive ale Statului este o trista dovada a efectului devastator pe care l-a avut dictatura comunista asupra gandirii si mentalitatii multor compatrioti de-ai nostri.
  Acest tip de gandire, rudimentar si anti-democratic, inoculat cu abilitate de comunisti, s-a pietrificat din pacate si in zestrea noastra genetica; doar astfel se poate explica de ce destui oameni tineri, care nu au trait experienta regimului totalitar, au devenit la randul lor apolgeti ai catuselor.
  Admiratorii doamnei Kovesi ar trebui sa tina cont de invatamintele amare ale istoriei omenirii: istoria ne invata ca majoritatea dictaturilor au venit legal la putere cu sprijinul direct al populatiei si apoi s-au perpetuat impotriva propriilor concetateni cu sprijinul direct si nemijlocit al Institutiilor represive ale Statului ( politie, armata, servicii secrete, procuratura, etc.).
  Tot istoria ne invata, daca vrem sa invatam cate ceva, ca niciodata un Parlament nu a produs dictatura; regimurile autocrate sau dictatoriale au fost instaurate de presedinti de tara plus camarila lor politica si / sau militara, sprijiniti de fortele represive ale Statului.
  Calitatea proasta a multor politicieni si parlamentari nu poate fi niciodata o justificare pentru a face apologia institutiilor represive ale Statului.
  Cei precum dl. CTP, care cred ca dreptatea si democratia se pot fauri cu ajutorul catuselor, ar trebui sa nu uite ca nedreptatile, ilegalitatile, furaciunile si actele de coruptie abominabile petrecute in tara noastra nu ar fi fost posibile fara complicitatea directa sau indirecta, pasiva sau activa a Institutiilor de forta si Justitie ale Statului.
  Cetatenii trebuie sa respecte Institutiile de forta ale Statului, dar sa pastreze o rezerva si o distanta fatza de ele; dragostea de represiune si de catuse nu a produs niciodata si nicaieri democratie, ci doar dictatura, saracie si coruptie.
  • Like 0
 • Codruta a fost pusa acolo de SUA. SUA o vor da, sau nu, jos.
  Decizia nu este a noastra. Nu putem face nimic impotriva intereselor SUA.
  Nu conteaza daca ne convine, sau nu !
  Ei nu i se aplica legile statului de drept ! Doar aparentele trebuie salvate si atit.
  • Like 0
 • John check icon
  Se pune întrebarea, ce anume a făcut necesară declanșarea acestei ”inspecții pe management” de către ministrul justiției la DNA și Parchetul general.
  Dacă motivul este lansarea în văzduh a ”înregistrărilor” și sesizările făcute de trei procurori DNA, atunci mă întreb ( retoric desigur ) de ce aceste cazuri sunt considerate atât de grave încât imediat trebuiesc ”cercetate”, dar sunt lăsate fără răspuns neregulile sesizate în documentul CSCE ( Helsinki ), nereguli care sunt DE SISTEM și se manifestă la quasi TOATE puterile din stat ( judiciar, executiv, servicii etc ). Să le enumerăm din nou :
  •politizarea actului juridic ( lipsa separării puterilor în stat ),
  •cazuri de cârdășie a procurorilor cu executivul ( procese comandate politic ) ,
  •rolul acoperit al serviciilor secrete în procesul anticorupție,
  •lipsa respectului pentru independența judecătorilor ( influențarea, intimidarea lor ),
  •abuzuri de process ( metode folosite care nu sunt compatibile cu standardele statului de drept ).
  Dacă acest ”audit” este declanșat ca urmare a sesizărilor din documentul Helsinki, atunci au fost lăsati fără analiză importanți actori de sistem, dintre care într-adevăr nu toți pot fi ”luati la rost” de ministrul justiției, având în vedere reguli elementare de competență și de separare a puterilor în stat. După umila mea părere, tratarea doar în mod paleativ a defectelor grave de sistem, prin limitarea lor doar la dna și parchet, nu va îmbunătăți calitatea și eficiența luptei anticorupție. Desigur, plata oalelor sparte poate fi mimată prin căderea unor capete, dar este frecție la piciorul de lemn. Problema trebuie ridicată la alt nivel și trebuiesc impuse reguli deontologice stricte, care privesc toți actorii politici. Complicat, dar absolut necesar.
  • Like 1
 • Sigur nu avei toate informațiile pentru a ne face o părere corecta, însă cei care nu o înghit pe doamna Koveși sunt evidenți. ...infractori. Ce este de neînțeles ... cum au trecut toți de partea infractorilor....Toți pot fi cumpărați și aici vorbesc de oamenii cu opinii, ....Chiar nu mai avem nici o sansa....
  • Like 1
 • Domnule CTP,nu există om care să nu poată fi înlocuit din vreo funcție.
  Kovesi nu e DNA,cum nici DNA nu e Kovesi.
  Nu poți asimila o instituție unei singure persoane,de asemeni nici vice-versa.
  Un geniu nu îl poți înlocui,dar cum ea e mult prea departe de a fi așa ceva,nu văd de ce nu ar fi schimbată,deoarece există,bănuiesc,destui magistrați destoinici,iar aici CSM-ul poate face o propunere Președintelui,chiar dacă numai președintele numește,iar avizul CSM e pur consultativ,se pot armoniza punctele de vedere asupra unei alte persoane din rândul magistraților.
  Oricum,că au sau n-au dreptate toate dezvăluirile,care sunt de mai bine de juma de an pe toate informările media,nu fac decât rău imaginii României în Europa și America,iar cel mai rău fac de fapt însuși DNA-ului,care pe zi ce trece își pierde din strălucire.
  De altfel,cel puțin în ultimele 3 luni o grămadă de dosare DNA au fost întoarse de la Judecată+o grămadă de oameni au fost achitați.
  • Like 2
  • @ Climenco Robert-Giani
   Dar stiti ce profil va avea inlocuitorul lui Kovesi,nu? Dupa chipul si asemanarea cui? Si cui va fi asimilata acea persoana? Sunt convinsa ca stiti toate astea. Intrebarea este : va fi si pe placul dvs.?
   • Like 1
  • @ Climenco Robert-Giani
   Nu cred ca ai prins idea. Miza e imensa, judecand dupa disperarea de a-i lovi pe procurori in si de la cap. Dar Kovesi va iesi din poza doar cand i-o va cere Iohannis.
   • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   Cred că răspunsul a fost văzut ieri,când mister Klaus a avut tupeul mojic ca să sugereze,înaintea CSM și Inspecției judiciare că totul e super OK,iar el o va susține în continuare pe Kovesi.
   În mod normal răspunsul trebuia să sune cam așa,să așteptăm concluziile instituțiilor abilitate,și tocmai după aceea să se pronunțe.
   Acum o întrebare pentru dumneavoastră:-Atâta timp cât i-a chemat la detectorul de minciuni pe respectivii,se subînțelege că înregistrările sunt reale,chiar dacă s-a făcut colaj.
   Cum a avut tupeul Klaus să ducă în derizoriu această,,chestiune'',vorba lui și să sugereze că ar fi falsuri?
   Țin să vă menționez că am fost,sunt și voi rămâne de dreapta,dar în afară cu ieșirea în stradă în legătură cu OUG13,nu am văzut absolut nimic notabil din partea lui,nimic,dar chiar nimic.
   Unde mai pui că are un limbaj sărăcăcios,ca să nu zic de lemn.
   • Like 0
 • John check icon
  Sunt accesibile toate audierile individuale, precum și raportul cu concluzii în cazul audierilor CSCE, - (Comisia Helsinki ) - cu privire la procesul anticorupție din România, ținute la 14 Iunie a.c. Concluziile :
  https://www.csce.gov/international-impact/events/romanian-anti-corruption-process-successes-and-excesses
  Aș recomanda întotdeauna citarea sursei originale, acolo unde este disponibilă. Astfel ridicăm și noi calitatea a ceea ce facem aici. ( NU ar strica eventual posibilitatea folosirii de hyperlink în textele comentariilor )


  Concret, sunt subliniate fenomene îngrijorătoare :
  • politizarea actului juridic ( lipsa separării puterilor în stat ),
  • cazuri de cârdășie a procurorilor cu executivul ( procese comandate politic ) ,
  • rolul acoperit al serviciilor secrete în procesul anticorupție,
  • lipsa respectului pentru independența judecătorilor ( influențarea, intimidarea lor ),
  • abuzuri de process ( metode folosite care nu sunt compatibile cu standardele statului de drept ).
  În general se accentuează necesitatea continuării luptei anticorupție, cu urmărirea mai atentă și acordare de sprijin de către USA.


  • Like 2
 • Pentru cei care "dorm pe ei" !! Credeti ca daca va fi schimbata Kovesi, DNA va avea o activitate mai performanta ?
  • Like 1
  • @ Coca Dumitru
   nu. Dar sper sa fie un pas hotaritor spre disparitia acestei institutii care papă mult și produce puțin daca nu chiar mai multa pagubă.
   • Like 0
 • Am devenit un popor tamp, in care fiecare isi vede doar de asternutul sau personal si discrediteaza pe toti cei care au pareri contrare. Faptul de unii dintre semeni se revolta impotriva ineptiilor elucubrate de nevertebrati politici, ii face pe ceilalti sa erupa la diminuarea numarului de dizidenti, netinand seama ca si ei devin suprataxabili la randul lor. Se observa mai bine scobitorile din ochii romanilor, ,,larg inchisi" la diversele furturi si excese politicianiste. Stam grupati, precum oile dragi PSD-ului si altor partide clientelare, in cautarea unor valori dominatoare si calauzitoare. D-na Kovesi va cadea intr-un final, invinsa ori scarbita de un sistem corupt, mafiot si anacronic....Iar noi dragi romani, vom rontai covrigi si vom privi la TV telenovele si detaliile despre viata luxoasa a alesilor nostri. Care este limita suportabila de prostie si dezinteres in Romania? Paine, circ....si sange ....asta vrea poporul suveran...Avem 27 de ani de cand primim asa ceva prin haznalele si canalele TV tributare mafiei politice! Quo vadis, Romanie?
  • Like 3
  • @ Miscov Damian
   Dee Dee check icon
   Tu stai și cu urechile înfundate la ce apare în media despre mafia din parchete.
   • Like 1


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult