Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Kovesi – ce fac strada și Iohannis

E clar acum de ce a rămas ministru al Justiției dl Tudorel Toader și în guvernul Tudose. Ezitarea sa de a o demite pe Kovesi, prima mare „dezamăgire” a dlui Dragnea față cu guvernul Grindeanu, se va fi dizolvat în dimineața în care dl Tudorel, „pilonul de neclintit al Justiției”, a fost convins să-și dea demisia pentru a fi numit din nou.

Acum, dl Toader acționează ca vârf de lance anti Kovesi, concertat cu CCR, PSD-ALDE, Băsescu și televiziunile cu patroni în pușcărie, în drum spre, sau urmăriți internațional pe șezlong la piscină.

Atacată din interiorul DNA, Kovesi nu mai are, practic, apărare. Niciun partid parlamentar nu o susține, iar în puțina presă aflată de partea ei se produc „reorientări”. Sprijinul extern de care se bucură procurorul-șef DNA nu va fi luat în seamă de Coaliția românilor mândri că sunt corupți.

Rămân strada și președintele Iohannis.

Din momentul miniplagiatului depistat în doctoratul dnei Kovesi, adăugat greșelilor de comunicare numeroase, imaginea ei s-a erodat sensibil. Dacă acum un an aș fi predictat mari demonstrații de stradă în susținerea dânsei, acum așa ceva e mai puțin probabil.

Iar președintele Iohannis va proceda în acest caz nu în funcție de dna Kovesi, ci de interesele sale politice de a fi perceput ca lider al opoziției anti PSD și, în același timp, ca arbitru responsabil al confruntărilor din societatea românească.

L.C. Kovesi nu e nicidecum zeița perfecțiunii în funcție. Are destule vulnerabilități. Dar determinarea, curajul, dinamismul, încăpățânarea cu care a condus DNA în direcția, vizibilă și în montajul audio „exploziv”, realizat pe ascuns și analizat acum, atacării corupției la cele mai înalte niveluri, sunt șanse minime să se regăsească în conducerea unui DNA „anesteziat”.

Un DNA recuperat într-un stat de drept, adică, în care orice om să aibă dreptul omului de a fi corupt.

Cu profituri diferite, firește, de la om la persoană.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult