Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Kovesi – ce fac strada și Iohannis

E clar acum de ce a rămas ministru al Justiției dl Tudorel Toader și în guvernul Tudose. Ezitarea sa de a o demite pe Kovesi, prima mare „dezamăgire” a dlui Dragnea față cu guvernul Grindeanu, se va fi dizolvat în dimineața în care dl Tudorel, „pilonul de neclintit al Justiției”, a fost convins să-și dea demisia pentru a fi numit din nou.

Acum, dl Toader acționează ca vârf de lance anti Kovesi, concertat cu CCR, PSD-ALDE, Băsescu și televiziunile cu patroni în pușcărie, în drum spre, sau urmăriți internațional pe șezlong la piscină.

Atacată din interiorul DNA, Kovesi nu mai are, practic, apărare. Niciun partid parlamentar nu o susține, iar în puțina presă aflată de partea ei se produc „reorientări”. Sprijinul extern de care se bucură procurorul-șef DNA nu va fi luat în seamă de Coaliția românilor mândri că sunt corupți.

Rămân strada și președintele Iohannis.

Din momentul miniplagiatului depistat în doctoratul dnei Kovesi, adăugat greșelilor de comunicare numeroase, imaginea ei s-a erodat sensibil. Dacă acum un an aș fi predictat mari demonstrații de stradă în susținerea dânsei, acum așa ceva e mai puțin probabil.

Iar președintele Iohannis va proceda în acest caz nu în funcție de dna Kovesi, ci de interesele sale politice de a fi perceput ca lider al opoziției anti PSD și, în același timp, ca arbitru responsabil al confruntărilor din societatea românească.

L.C. Kovesi nu e nicidecum zeița perfecțiunii în funcție. Are destule vulnerabilități. Dar determinarea, curajul, dinamismul, încăpățânarea cu care a condus DNA în direcția, vizibilă și în montajul audio „exploziv”, realizat pe ascuns și analizat acum, atacării corupției la cele mai înalte niveluri, sunt șanse minime să se regăsească în conducerea unui DNA „anesteziat”.

Un DNA recuperat într-un stat de drept, adică, în care orice om să aibă dreptul omului de a fi corupt.

Cu profituri diferite, firește, de la om la persoană.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult