Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Kovesi, audiată în Comisia LIBE: „Mi-am apărat independenţa prin rezultatele avute”

audieri Parlamentul European

Laura Codruţa Kovesi a fost audiată în această seară în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European. 

Cele mai importante declarații:

"Am experienţă îndelungată în gestionarea echipelor mari, sunt obişnuită să lucrez în condiţii de stres.

Pentru mine recuperarea daunelor a fost cea mai importantă. DNA a pus sechestru pe bunuri in valoare de peste 2 miliarde de euro.

Cred că procurorul trebuie să respecte statul de drept şi să aibă o busolă morală puternică.

Aţi fost expuşi la informaţii negative despre mine. Nu am nimic de ascuns.

Am avut un proces vizând afirmații mincinoase. Procesul a durat 4 ani. S-a decis ca acele afirmații au fost mincinoase. Au fost implicati foarte multi judecatori. Niciodată nu am făcut niciun act pentru a influența.

În fiecare an procentul de achitări a fost de 10-13 la sută. 

În ce priveste revocarea mea, aceasta a venit ca urmare a unei decizii a CCR, eu nu am fost parte în proces. Nu am avut posibilitatea de a mă apăra, nu am avut posibilitatea de a face recurs, am făcut plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a trecut de filtru şi urmează să vedem ce decizie se va lua. Acestă plângere vizează chestiuni de principiu, dacă atunci când revoci un procuror-șef acest lucru se poate face de către CCR.

Despre condamnările și presiunile politice, DNA în fiecare an a trimis în instanță în jur de 1.000 de inculpați, dintre care au fost judecate circa 900 de persoane.

La DNA am avut peste 2.000 de dosare cu fraude cu fonduri europene. Suntem familiarizați cu tipologii de fraudare - utilizare de documente false, fapte de corupție în legătură cu folosirea fondurilor europene.

În timpul activității mele, totdeauna am fost independentă. Am anchetat membri din diferite partide politice. Am anchetat persoane bogate, cu poziții importante. Pentru că am fost independenți am dus la bun sfârșit aceste cazuri. Independența a fost asigurată de lege. 

Acum există încercări de a limita această independentă.

Una dintre precondiții pentru a ancheta fraude cu fonduri europene este independența.

Întrebare din partea unui europarlamentar din Spania: Cum vă veţi apăra independenţa? Alte grupuri pot considera că aţi putea apăra interese partizane, cum veti coopera cu restul procurorilor europeni, în cadrul PE, când văd în CV că aţi lucrat în România, şi aţi colaborat cu Moldova şi Muntenegru. Să răspundeţi în engleză, vă rog.

Laura Codruța Kovesi: Mi-am apărat independenţa prin rezultatele avute. Am respectat legislaţia. Rezultatele mele vorbesc în numele meu. Am anchetat membri din diferite partide politice. Am anchetat persoane bogate, cu poziţii importante, pentru că am fost independenţi mereu am dus la bun sfârşit aceste cazuri. Independenţa a fost asigurată de lege. Acum sunt încercări de a limita această independenţă.

Una dintre condiţiile pentru a ancheta corupţia la nivel înalt sau fraude cu fonduri UE e independenţa.

Cooperarea cu ceilalţi procurori europeni, am coperat cu colegi din 14 state membre. Am fost expert pentru CE în Muntenegru, Moldova, au nevoie de experienţa noastră. În urma activităţii, am fost invitaţi pentru a acţiona în calitate de experti, am oferit câteva formări profesionale. Poate nu sunt perfectă, sunt emoţionată, e o zi importantă pentru mine şi colegii mei. Ştiu engleză, franceză, dacă e important pentru dvs pot vorbi engleză.

La finalul răspunsului, Kovesi a fost aplaudată.

Kovesi candidează pentru postul de procuror-şef al Parchetului European, alături de Jean – Francois Bohnert (șeful Parchetului din orașul Reims) și candidatul german Andres Ritter.

În urma tragerii la sorţi, primul candidat audiat a fost Andreas Ritter din Germania, urmat de Jean-François Bohnert, iar Laura Codruţa Kovesi a fost audiată la finalul sesiunii. Fiecare dintre candidați și-a prezentat proiectul de management şi a răspuns întrebărilor adresate de membrii comisiei.

Coordonatorii grupurilor politice din Comisia LIBE vor evalua audierea miercuri, iar miercuri, la ora 12.00, va avea loc un vot în Comisia LIBE ca urmare a evaluării făcute de coordonatorii grupurilor politice, scrie News.ro.

După prima rundă de vot, pe primul loc s-a clasat candidatul din Franţa, în timp ce Laura Codruţa Kovesi a fost pe locul doi, la egalitate cu procurorul din Germania.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ma simt mandra ca sunt romanca!
    • Like 1
  • video-ul complet http://www.europarl.europa.eu/streaming/or.html?event=20190226-1530-COMMITTEE-LIBE
    Laura Kovesi vorbeste dupa 17:55 - mai intai prezentarea proprie timp de 7 min, apoi intrebari si raspunsuri.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Hai Codruta!!! Sunt convins ca vei reusi! Te iubim!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult