Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Kovesi, audiată în Comisia LIBE: „Mi-am apărat independenţa prin rezultatele avute”

audieri Parlamentul European

Laura Codruţa Kovesi a fost audiată în această seară în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European. 

Cele mai importante declarații:

"Am experienţă îndelungată în gestionarea echipelor mari, sunt obişnuită să lucrez în condiţii de stres.

Pentru mine recuperarea daunelor a fost cea mai importantă. DNA a pus sechestru pe bunuri in valoare de peste 2 miliarde de euro.

Cred că procurorul trebuie să respecte statul de drept şi să aibă o busolă morală puternică.

Aţi fost expuşi la informaţii negative despre mine. Nu am nimic de ascuns.

Am avut un proces vizând afirmații mincinoase. Procesul a durat 4 ani. S-a decis ca acele afirmații au fost mincinoase. Au fost implicati foarte multi judecatori. Niciodată nu am făcut niciun act pentru a influența.

În fiecare an procentul de achitări a fost de 10-13 la sută. 

În ce priveste revocarea mea, aceasta a venit ca urmare a unei decizii a CCR, eu nu am fost parte în proces. Nu am avut posibilitatea de a mă apăra, nu am avut posibilitatea de a face recurs, am făcut plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a trecut de filtru şi urmează să vedem ce decizie se va lua. Acestă plângere vizează chestiuni de principiu, dacă atunci când revoci un procuror-șef acest lucru se poate face de către CCR.

Despre condamnările și presiunile politice, DNA în fiecare an a trimis în instanță în jur de 1.000 de inculpați, dintre care au fost judecate circa 900 de persoane.

La DNA am avut peste 2.000 de dosare cu fraude cu fonduri europene. Suntem familiarizați cu tipologii de fraudare - utilizare de documente false, fapte de corupție în legătură cu folosirea fondurilor europene.

În timpul activității mele, totdeauna am fost independentă. Am anchetat membri din diferite partide politice. Am anchetat persoane bogate, cu poziții importante. Pentru că am fost independenți am dus la bun sfârșit aceste cazuri. Independența a fost asigurată de lege. 

Acum există încercări de a limita această independentă.

Una dintre precondiții pentru a ancheta fraude cu fonduri europene este independența.

Întrebare din partea unui europarlamentar din Spania: Cum vă veţi apăra independenţa? Alte grupuri pot considera că aţi putea apăra interese partizane, cum veti coopera cu restul procurorilor europeni, în cadrul PE, când văd în CV că aţi lucrat în România, şi aţi colaborat cu Moldova şi Muntenegru. Să răspundeţi în engleză, vă rog.

Laura Codruța Kovesi: Mi-am apărat independenţa prin rezultatele avute. Am respectat legislaţia. Rezultatele mele vorbesc în numele meu. Am anchetat membri din diferite partide politice. Am anchetat persoane bogate, cu poziţii importante, pentru că am fost independenţi mereu am dus la bun sfârşit aceste cazuri. Independenţa a fost asigurată de lege. Acum sunt încercări de a limita această independenţă.

Una dintre condiţiile pentru a ancheta corupţia la nivel înalt sau fraude cu fonduri UE e independenţa.

Cooperarea cu ceilalţi procurori europeni, am coperat cu colegi din 14 state membre. Am fost expert pentru CE în Muntenegru, Moldova, au nevoie de experienţa noastră. În urma activităţii, am fost invitaţi pentru a acţiona în calitate de experti, am oferit câteva formări profesionale. Poate nu sunt perfectă, sunt emoţionată, e o zi importantă pentru mine şi colegii mei. Ştiu engleză, franceză, dacă e important pentru dvs pot vorbi engleză.

La finalul răspunsului, Kovesi a fost aplaudată.

Kovesi candidează pentru postul de procuror-şef al Parchetului European, alături de Jean – Francois Bohnert (șeful Parchetului din orașul Reims) și candidatul german Andres Ritter.

În urma tragerii la sorţi, primul candidat audiat a fost Andreas Ritter din Germania, urmat de Jean-François Bohnert, iar Laura Codruţa Kovesi a fost audiată la finalul sesiunii. Fiecare dintre candidați și-a prezentat proiectul de management şi a răspuns întrebărilor adresate de membrii comisiei.

Coordonatorii grupurilor politice din Comisia LIBE vor evalua audierea miercuri, iar miercuri, la ora 12.00, va avea loc un vot în Comisia LIBE ca urmare a evaluării făcute de coordonatorii grupurilor politice, scrie News.ro.

După prima rundă de vot, pe primul loc s-a clasat candidatul din Franţa, în timp ce Laura Codruţa Kovesi a fost pe locul doi, la egalitate cu procurorul din Germania.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ma simt mandra ca sunt romanca!
  • Like 1
 • video-ul complet http://www.europarl.europa.eu/streaming/or.html?event=20190226-1530-COMMITTEE-LIBE
  Laura Kovesi vorbeste dupa 17:55 - mai intai prezentarea proprie timp de 7 min, apoi intrebari si raspunsuri.
  • Like 0
 • Hai Codruta!!! Sunt convins ca vei reusi! Te iubim!
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult