Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Primele două obiective ale Secției „independente” create de Partid: preluarea de la DNA a dosarului lui Liviu Dragnea și blocarea candidaturii lui Kovesi pentru funcția de procuror-șef al UE

Adina Florea

Secția de investigare a magistraților a încercat în trei rânduri să preia dosarul Tel Drum de la DNA, cererile fiind formulate la datele de 21 decembrie 2018, 17 ianuarie si 31 ianuarie 2019, scrie Ziare.com, citând un răspuns transmis redacției de Direcția Națională Anticorupție. ȘefulPSD, Liviu Dragnea, este urmărit în acest dosar pentru constituirea de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri euopene, fapte ce ar fi fost comise pe vremea când acesta era.

Potrivit DNA, în primele două cereri timise. Secția de investigare a magistraților nu a furnizat niciun temei legal pentru preluarea dosarului, astfel că i-au fost cerute clarificări. În ultima dintre ele, a susținut că DNA nu ar mai avea competență de soluționare a acestui dosar, "deoarece unele dintre persoanele împotriva cărora se efectuează urmărirea penală au calitatea de magistrați", scrie Ziare.com.

 „La data de 14 februarie 2019, în răspunsul transmis de către DNA Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, se arată că nu există niciun criteriu care să atragă competența Secției, niciuna dintre persoanele față de care se efectuează urmarirea penală neavând calitatea de magistrat", a precizat DNA.

Secția de investigare este considerată principalul instrument politic de subordonare a Justiției, iar înființarea ei a fost contestată dur de Comisia Europeană, prin Comisia de la Veneția, GRECO și MCV. Iar ministrul Justiției, Tudorel Toader i-a acordat marți puteri sporite, printr-o ordonanță de urgență, aceasta fiind scoasă de sub autoritatea procurorului genera, În urma modificărilor, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme a actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice. Șeful Secției speciale de anchetare a magistraților va fi cel care dispune în cazul infracțiunilor ce țin de competența Secției (și nu procurorul general). În prezent, procurorul general ar fi putut infirma unele acte pe care le consideră nelegale sau netemeinice. 

În prezent, Adina Florea ocupă funcția de adjunct al procurorului șef al secției de investigare a magistraților. Procurorul șef este Gheorghe Stan. Tot Adina Florea este procurorul de caz în dosarul deschis pe numele Laurei Codruța Kovesi după un denunț al fugarului Sebastian Ghiță. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce surpriza, n-as fi crezut! :))
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Ce parere aveti de "Programul de cooperare intre Parchetul General al Romanie si Procuratura Generala a Federatiei Ruse" al luiKovesi din 12 ianuarie 2012, girat de Augustin Lazar la 18 decembrie 2017 !!?? Vezi :
  http://www.national.ro/dezvaluiri/sluga-lazar-fugarita-de-fsb-649601.html/#ixzz5g4bJkY5l
  enational.ro
  • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult