Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Kovesi, „ultima redută”. Mircea Cărtărescu: „Există oameni care gândesc așa? Mă uimiți, e ca și cum ai spune să-i iertăm pe criminali, violatori”

În timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, Mircea Cărtărescu a făcut o comparație între percepția asupra miliardarului George Soros și asupra șefei DNA Laura Codruța Kovesi. „Există Kovesi, tot ce merge rău în România e legat de Kovesi. Dacă îl întrebi pe Băsescu, la fel, pe Voiculescu, la fel. Cel puțin de același calibru ca și Soros, de data asta însă cu o anumită justificare. Din punctul lor de vedere, Soros e o gogoriță, o prostie totală, dar Kovesi e cineva care e foarte tare în coastele lor”, a spus el, adăugând că niște oameni care au probleme de etică vor fi întotdeauna împotriva justiției. 

Cărtărescu: Cred că orice succesor ar veni la DNA, el ar fi aproape obligatoriu de partea puterii

„E trist din punctul meu de vedere că toată justiția se leagă de acest punct, de această redută, care e Kovesi. Nu e normal ca o singură instituție și un singur om să fie un baraj, un dig împotriva asaltului împotriva justiției. Justiția ar trebui apărată de mai multe instanțe, cu adevărat independentă politic ar trebui să fie. Stat fără justiție liberă nu poate exista. Cei care nu au sentimentul că e ceva etic în politică, evident că nu doresc o justiție liberă, și atunci lovesc asupra acestei instanțe reprezentate de DNA și Kovesi pentru că e ultima redută”, a continuat Cărtărescu.

El a susținut că este posibil ca justiția să fie total subordonată și să cedeze. „Acum instituția se identifică cu Kovesi si ea e o piesă foarte importantă în ce se întâmplă în jocul politic de la noi. Firește că nimeni nu e de neînlocuit, dar eu cred că orice succesor ar veni, el ar fi aproape obligatoriu de partea puterii. Pentru că presiunea e enormă și că există foarte puține puncte de rezistență împotriva ei, sunt foarte pesimist”, a mai spus scriitorul.

Întrebat de ce este nevoie de anticorupție și de ce nu se iartă tot și nu se iau lucrurile de la zero, așa cum a propus fostul președinte Traian Băsescu, Cărtărescu a replicat: „Există oameni care gândesc așa? Mă uimiți, e ca și cum ai spune să-i iertăm pe criminali, violatori, orice om e perfectibil. Asta e o idee care ar trebui să înspăimânte, merge împotriva ideii de dreptate. Fără dreptate nu există civilizație. Civilizația se construiește pe dreptate socială. Or, nu e drept ca un om care a comis crime să scape de justiție. Dacă oamenii ar gândi ca Băsescu n-ar mai fi nevoie de justiție, ar face orice nepedepsiți”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este timpul ca Romania si romanul sa se obisnuiasca cu ideea de INFRACTOR cetatean model al tarii. Am mai zis-o si postat-o pe facebook ca adevarata JUSTITIE trebuia sa se faca de la baza societatii, mai succint incepand cu cetateanul de rand, balconar dar securist cu legaturi si ramificatii prin structurile media sau de stat, cu chef de circ dar si simpatizant al noii "ordini sociale" si mereu convins "ca iubirea schimba tot". Conform proverbului "ca toti avem un loc sub soare" sustinut de partea INFRACTIONALA a Romaniei, conchid ca Justitia a esuat lamentabil in asa zisa lupta prin care ne-ar asigura noua celor ramasi linistea si pacea interioara ca vom fi in siguranta intr-o tara fara "fatade" sau spoieli sociale. politice, culturale, jurnalsistice etc. Conform convingerilor mele, cred ca pe orice fel ati intoarce si rumega lucrurile tot acest adevar iese in evidenta : "Oaia este un animal sacru" (inutil)
    • Like 1
  • E tare trist să vezi că majoritatea, chiar dacă nu întotdeauna, are o opinie care este total greșită din punctul tău de vedere! Deh, asta-i Democrația!
    • Like 0
    • @ Dumitru Gheorghe
      Favorizarea INFRACTORULUI nu tine de Democratie, ci de puterea poporului in speta cel roman, care ar trebui sa stie sa faca diferenta intre unul corupt si unul care se ascunde sub masca de JUSTITIAR imaculat. Ambele sensuri precizate in Romania sunt nerealizabile pentru ca la moda troneaza "sustitul" ! (o precizare inutila)
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult