Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

La 100 de ani după pandemia de gripă spaniolă, am putea să facem lucrurile altfel

Gripa spaniolă.

Foto: Bettmann via Getty Images

Pandemia de gripă spaniolă din urmă cu un secol a avut mai multe valuri, fiecare fiind determinat, se pare, de o altă variantă a virusului - o arată date de analiză genomică a virusului publicate recent.

 Foto: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Sigur că autoritățile de atunci nu aveau această informație (tehnicile de secvențiere au ajuns la maturitate abia în ultima decadă), de aceea au putut interveni doar intuitiv, încercare-eroare, prin așa-numitele măsuri non-farmacologice (purtarea măștii, lockdown, distanțare socială, igiena mâinilor).

Fete mergând la școală cu mască de protecție în Japonia, în 1920. Foto: Bettmann / Getty Images

100 de ani mai târziu, în plină a patra revoluție industrială, când tehnologiile avansate și analiza de date ne permit să înlocuim abordarea încercare-eroare cu sănătatea publică de înaltă precizie, cred că ne putem propune să abordăm pandemia Covid-19 (cu atât mai mult după un an si jumătate) într-un mod care să reflecte progresele exponențiale și inovațiile de neimaginat, de altfel, în timpul gripei spaniole.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult