Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

La 100 de ani după pandemia de gripă spaniolă, am putea să facem lucrurile altfel

Gripa spaniolă.

Foto: Bettmann via Getty Images

Pandemia de gripă spaniolă din urmă cu un secol a avut mai multe valuri, fiecare fiind determinat, se pare, de o altă variantă a virusului - o arată date de analiză genomică a virusului publicate recent.

 Foto: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Sigur că autoritățile de atunci nu aveau această informație (tehnicile de secvențiere au ajuns la maturitate abia în ultima decadă), de aceea au putut interveni doar intuitiv, încercare-eroare, prin așa-numitele măsuri non-farmacologice (purtarea măștii, lockdown, distanțare socială, igiena mâinilor).

Fete mergând la școală cu mască de protecție în Japonia, în 1920. Foto: Bettmann / Getty Images

100 de ani mai târziu, în plină a patra revoluție industrială, când tehnologiile avansate și analiza de date ne permit să înlocuim abordarea încercare-eroare cu sănătatea publică de înaltă precizie, cred că ne putem propune să abordăm pandemia Covid-19 (cu atât mai mult după un an si jumătate) într-un mod care să reflecte progresele exponențiale și inovațiile de neimaginat, de altfel, în timpul gripei spaniole.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult