Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

La 100 de ani după pandemia de gripă spaniolă, am putea să facem lucrurile altfel

Gripa spaniolă.

Foto: Bettmann via Getty Images

Pandemia de gripă spaniolă din urmă cu un secol a avut mai multe valuri, fiecare fiind determinat, se pare, de o altă variantă a virusului - o arată date de analiză genomică a virusului publicate recent.

 Foto: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Sigur că autoritățile de atunci nu aveau această informație (tehnicile de secvențiere au ajuns la maturitate abia în ultima decadă), de aceea au putut interveni doar intuitiv, încercare-eroare, prin așa-numitele măsuri non-farmacologice (purtarea măștii, lockdown, distanțare socială, igiena mâinilor).

Fete mergând la școală cu mască de protecție în Japonia, în 1920. Foto: Bettmann / Getty Images

100 de ani mai târziu, în plină a patra revoluție industrială, când tehnologiile avansate și analiza de date ne permit să înlocuim abordarea încercare-eroare cu sănătatea publică de înaltă precizie, cred că ne putem propune să abordăm pandemia Covid-19 (cu atât mai mult după un an si jumătate) într-un mod care să reflecte progresele exponențiale și inovațiile de neimaginat, de altfel, în timpul gripei spaniole.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult