Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

La 100 de ani după pandemia de gripă spaniolă, am putea să facem lucrurile altfel

Gripa spaniolă.

Foto: Bettmann via Getty Images

Pandemia de gripă spaniolă din urmă cu un secol a avut mai multe valuri, fiecare fiind determinat, se pare, de o altă variantă a virusului - o arată date de analiză genomică a virusului publicate recent.

 Foto: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Sigur că autoritățile de atunci nu aveau această informație (tehnicile de secvențiere au ajuns la maturitate abia în ultima decadă), de aceea au putut interveni doar intuitiv, încercare-eroare, prin așa-numitele măsuri non-farmacologice (purtarea măștii, lockdown, distanțare socială, igiena mâinilor).

Fete mergând la școală cu mască de protecție în Japonia, în 1920. Foto: Bettmann / Getty Images

100 de ani mai târziu, în plină a patra revoluție industrială, când tehnologiile avansate și analiza de date ne permit să înlocuim abordarea încercare-eroare cu sănătatea publică de înaltă precizie, cred că ne putem propune să abordăm pandemia Covid-19 (cu atât mai mult după un an si jumătate) într-un mod care să reflecte progresele exponențiale și inovațiile de neimaginat, de altfel, în timpul gripei spaniole.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult