Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La 20 de ani, în urma unei audiențe la Cotroceni, am fost întrebat de către un consilier „de ce nu mă duc să mă tratez în străinătate” și „de ce tot fac atâtea valuri”

Mihaita Bariz - FB

Foto: Facebook Mihăiță Bariz

Ministerul Sănătăţii din România este cel mai important minister dintre toate și, din păcate, acest minister a rămas la același nivel încă de când i-am călcat pentru prima dată pragul: aceiași funcționari publici, aceleași fețe; singurele persoane care se schimbă sunt secretarii de stat și miniștrii și, din când în când, și jandarmii de la intrarea în instituție.

La doar 15 ani, atunci când teoretic adolescența ar trebui să fie în floare, eu aveam să dau piept cu sistemul.

Din cauza infecțiilor nosocomiale am fost cât pe ce să pierd lupta cu viața. Atunci am înțeles, de fapt, ce sistem de sănătate avem și cât de putred și corupt este. Pe atunci am contactat o infecție nosocomială, iar la foarte scurt timp am intrat în comă. Cu toate acestea, medicii au luptat pentru mine și au reușit să facă o minune, care pe atunci părea imposibil de realizat, deoarece nu aveau nici măcar strictul necesar ca să mă trateze. Sunt sigur că nici în momentul acesta spitalele nu sunt pregătite și nu pot oferi pacienților îngrijirile necesare și, din cauza lipsurilor, foarte mulți oameni pierd lupta cu viața.

Încă de la 17 ani am dat nas în nas cu incompetența și numirile politice. Tot atunci am organizat și primul meu protest, deoarece medicul meu fusese demis din funcția de șef de secție, și asta doar pentru că soția unui fost ministru își dorea acel post, deși nimic nu o recomanda pentru acea funcție. Atunci a fost pentru prima dată când am fost primit în audiență de către un ministru. M-a înțeles și m-a ajutat, asta și din cauza presiunilor pe care le-am făcut și amenințărilor la care am recurs, și anume că voi da în vileag presei toate încrengăturile ce se aflau de fapt la mijloc.

La 20 ani, în urma unei alte audiențe la Cotroceni, am fost întrebat de către un consilier „de ce nu mă duc să mă tratez în străinătate” și „de ce tot fac atâtea valuri”. Am ajuns acolo pentru că la Ministerul Sănătății tocmai ce fusesem amenințat că voi plăti pentru vâlva pe care o fac. Ce făceam eu, de fapt, era să lupt pentru alți oameni care nu aveau posibilitatea să o facă sau nu aveau curajul necesar de a-și cere drepturile.

După acea audiență am decis să îmi creez această pagină și să încep să scriu despre toate neregulile pe care le-am observat și continui să le observ în interiorul sistemului, cât și despre mine și, nu în ultimul rând, despre poveștile altor pacienți.

Pagina mea a devenit virală în foarte scurt timp și am fost căutat de peste tot. Pentru mine, asta a contat și contează foarte mult, pentru că mi-a oferit curaj să scriu și mai mult despre și mai multe nereguli, iar oamenii apreciază asta. Mulți mă urmăresc și îmi cunosc povestea. 

Cei mai mulți dintre voi știu că am fost foarte aproape de un transplant de plămâni, el devenind istorie între timp, deoarece funcția mea pulmonară a crescut de la 21% la 70% în doar 5 luni de tratament. Tratament pe care mi-l achiziționez doar datorită societății civile.

Însă, nu toți au norocul de a avea atâtea persoane alături. Toți ceilalți pacienți așteaptă ca statul român să îi ajute, ca statul român să lupte pentru ei, să le ofere șansa la o nouă viață, iar tristul adevăr este că statului nu îi pasă de noi. Nu îi pasă de nimeni și de nimic din ce ține de sistemul sanitar.

Guvernanții reacționează doar atunci când se întâmplă o tragedie, când o persoană cu voce publică vorbește și riscă să le strice imaginea și, mai ales atunci când oamenii ies în stradă pentru a-și striga nemulțumirile.

Indiferent de partid și de formațiunea politică, marea majoritate a politicienilor sunt la fel și le pasă doar de interesele proprii, doar de interesele familiei și nu le pasă nicio secundă de ce se petrece cu semenii lor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • salut prietenul meu drag , copilul nostru bun care ne-ai demonstrat dealungul anilor adevaratele valorii ale vieti , eroul nostru care ai demonstrat tututor care te cunoastem ca esti un luptator in adevaratul sens al cuvantului ,noi care iti stim povestea stim ca din cauza sistemului din Romania ai fost la un pas de a nu mai fi cu noi azi, la un pas de a nu-ti putea continua povestea , Bunul Dumnezeu a fost si o sa fie alaturi de tine mereu si prin tine au o speranta si cei care au aceleasi probleme ! Dumnezeu sa-ti dea putere sa poti sa lupti si sa ne demonstrezi tuturor ca esti un INVINGATOR cum ai fost si pana acum !! Multa sanatate copil bun!!
    • Like 1
  • Nume check icon
    Mihaita, imi pare rau ca ai ajuns sa te lupti cu sistemul la o varsta atat de frageda, Acest lucru ar fi trebuie sa fie facut de noi - cei care in 1989 - eram tineri si dornici de schimbare, dar din pacate nu am facut-o. Am dat numai din gura, am facut politica la coltul strazii sau la birt, sau am considerat ca este sub nivelul nostru si ne-am angajat in mediul privat cu speranta - desarta de altfel - ca altii o sa faca aceasta treaba in locul nostru, iar noi platim taxele. De fapt au facut-o, dar in felul lor, si am ajuns in aceasta situatie.
    Nici noua nu ne este bine, dar noi meritam cu varf si indesat situatia pentru ca noi am creat-o, dar din pacate si generatia ta si cele care vor urma for suferi din cauza noastra. Pentru acest lucru ne cerem scuze pentru ca atat am fost in stare si mai mult nu am putut.
    Prin urmare indiferent ce discursuri vine de la TOATE partidele trebuie sa intelegeti ca sunteti pe cont propriu. Aveti doua variante: sa va luptati cu sistemul pana in panzele albe - nu asa cum am facut noi - pana la victorie sau sa plecati peste mari si tari acolo unde sistemul functioneaza. Si daca plecati, sa plecati linsititi si impacati si sa nu va uitati in urma cu remuscari, indiferent ce spun noii sau vechii patrioti sau altii, pentru ca voi nu aveti nici o vina pentru ce s-a intamplat in aceasta tara. Vina este 100% a noastra.
    Iti admir perseverenta si dorinta de a schimba lucrurile. Nu cred ca ai reusit inca sa "deranjezi" sistemul, dar sunt sigur ca ai facut cat de mult ai putut. Oricum ma bucur ca ai reusit sa iti rezolvi cat de cat problema si se pare ca lucrurile merg pe directie buna. Sanatate in continuare si multa putere de lupta!
    • Like 4
  • Statul roman, societatea romaneasca sunt in cea mai mare parte putrede. In administratie, la orice nivel, intalnesti numai pripasiti care si-au gasit un "loc de munca" bun, de unde nu-i clinteste nimeni fiind aparati de legi favorizante si de sindicate ale caror leaderi sunt niste lichele, ajunse acolo doar pentru a se imbogati pe baza taxei de sindicalist si a altor "drepturi". Aceste lichele nu au nicio pregatire, nu au elementara educatie. Sunt slugile celor de la conducere si latra atunci cand sunt mobilizati de stapani. Nimic din ce se face in tara asta nu functioneaza. Toti isi apara beneficiile dobandite in mod abuziv. Se opun, cu vehementa celor ce incearca, timid sa schimbe ceva. Nu stiu cum sunt altii dar la noi este un dezastru moral ce nu vad cum se va putea repara. Generatii la rand sunt tot mai ignorante, prostite, se balacesc in mizeria morala care aduce doar unora profit. Suntem un popor care a inteles si aplicat libertatea in mod, total gresit., refractar la ce este bine. De ce suntem asa? Cine ne-a condus spre aceasta decadere morala? Nu stiu sau nu vreu inca sa ma pronunt. Se pare ca asta este "caracterul" acestui neam. noi doar cantam munca, ospitalitatea, eroismu, omenial si cate altele. In realitate suntem exact invers.
    • Like 4


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult