Foto; Inquam Photos
Mai multe companii din subordinea Ministerului Transporturilor, între care și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, au decis să își mute conturile de la BCR la CEC, bancă la care acționar majoritar este statul român. Măsura vine la 5 zile după ce Austria a blocat accesul României la Schengen.
Potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, vor face această mișcare Portul Constanţa Aeroportul Bucureşti „şi toate celelalte (n.r. companii), pentru că au găsit condiţii mai bune la CEC”.
Purtătorul de cuvânt al CNAIR a declarat pentru Hotnews că măsura a fost luată din motive „de siguranță”. „Din declarațiile pe care le-a făcut Cancelarul Austriei reiese că Austria este o țară nesigură din cauza migrației. Nu este o măsură de retorsiune (închiderea conturilor la BCR – n.r.), ci este o măsură de siguranță, de a proteja banii. Noi avem obligația de a lua toate măsurile în acest sens. Beneficiul mutării la CEC, o bancă românească, este siguranța”, a spus Alin Șerbănescu.
Întrebat de Hotnews care este rulajul financiar pe care CNAIR îl face prin conturile BCR, acesta a precizat că este „de ordinul zecilor de miliarde de lei anual”. Asta înseamnă, printre altele, bugetul, plățile către salariați, plățile contractorilor și chiar rovigneta. „Plata rovignetei se face prin intermediul platformei BCR. Am discutat pentru a calibra sistemul CEC”, a precizat Șerbănescu.
Reprezentanții BCR au transmis pentru Digi24 că nu comentează această intenție.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.