Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cancelarul Nehammer: Un eventual boicot al companiilor austriece ar dăuna mai degrabă României și Bulgariei

Karl Nehammer - Profimedia

Foto: Profimedia Images

Cancelarul austriac Karl Nehammer a recunoscut, într-un interviu pentru  ORF, că România și Bulgaria au cifre diferite de Austria în ceea ce privește numărul migranților, dar a susținut că aceste țări nu putea cunoaște numărul real dacă nu îi înregistrau. 

În timpul discuției, Nehammer și-a repetat în mare măsură propriile argumente și pe cele ale ministrului de Interne, Gerhard Karner, conform cărora din peste 100.000 de solicitanți de azil în Austria, 75.000 erau neînregistrați, relatează sursa citată.

Întrebat de ce Austria nu a ales calea obișnuită în UE, și anume să caute aliați între celelalte state și să realizeze astfel schimbări, Nehammer a spus că nicio altă țară nu s-a confruntat o presiune similară, raportată la numărul de locuitori. Olanda a încercat, de asemenea, de multă vreme să găsească sprijin în Consiliul UE, fără succes, pentru că în celelalte țări UE există pur și simplu o conștientizare diferită a problemei decât în ​​Austria. 

Vetoul excercitat de Austria în consiliul JAI a stârnit critici dure nu numai din partea României și Bulgariei, ci și din partea multor alte țări ale UE, inclusiv din partea guvernului italian de dreapta.

Nehammer s-a declarat convins că vetoul nu va avea consecințe negative pentru companiile austriece care operează în cele două țări. „Aici trebuie despărțite lucrurile: una este o problemă de securitate, cealaltă o politică economică”, a spus Nehammer care a susținut că un posibil boicot al companiilor austriece ar dăuna mai degrabă României și Bulgariei, fiindcă firmele străine aduc bani și creează locuri de muncă. 

Cancelarul austriac a negat vehement că vetoul ar putea avea legătură cu alegerile de stat din Austria Inferioară, care vor avea loc la sfârșitul lunii ianuarie, și a numit această afirmație o „presupune absurdă”. 

În ceea ce privește Ungaria, Nehammer a argumentat că Austria nu a putut găsi critici: Ungaria este o țară vecină și este nevoie de cooperare pentru probleme de securitate. Potrivit lui Nehammer, Austria oferă o astfel de cooperare și Bulgariei și României.

Totodată, Nehammer a subliniat că în procedurile declanșate de UE împotriva Ungariei, în care sunt examinate încălcări ale statului de drept, Austria este clar în favoarea pedepsirii unor astfel de încălcări. Pe de altă parte, nu a vrut să precizeze dacă va vota pentru reținerea fondurilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stimabilul "expert" (si ingrijorat) in ale migratiei nu vede nicio conexiune intre refuzul acceptarii in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei si consecintele economice! Nu este loc pentru jigniri de nicio parte, dar aroganta nu tine cont de cutume, de politete! Asta e ca Farage, care dupa Brexit s-a dat la fund fara sa se mai implice in eliminarea sau atenuarea consecintelor. Demagogie iresponsabila!
  • Like 2
 • Stimabilul "expert" (si ingrijorat) in ale migratiei nu vede nicio conexiune intre refuzul acceptarii in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei si consecintele economice! Nu este loc pentru jigniri de nicio parte, dar aroganta nu tine cont de cutume, de politete! Asta e ca Farage, care dupa Brexit s-a dat la fund fara sa se mai implice in eliminarea sau atenuarea consecintelor. Demagogie iresponsabila!
  • Like 0
 • Un eventual boicot al companiilor austriece ar duce clientii la alte companii, concurente ale companiilor austriece. Ca nu exista doar companii austriece.
  In schimb blocarea intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen dauneaza inclusiv Austriei.
  • Like 2
 • Atunci cand au facut din Austria al 2lea investitor in Romania, normal ca noi suntem perdantii unui boicot. Hai s'o spunem pe sleau ! Dupa ce s'a servit cu 10 maini din Romania, Austria astepta sa mai plusam cu ceva pe deasupra; ori daca n'am mai avut cu ce sa venim, nici pe masà nici pe sub masà, au zis pas. Restul sunt doar povesti de adormit. UE ramane doar o asociatie mercantila, asa cum a fost ea gandita inca de la originile ei, un conglomerat fara liant, asezat pe 2 picioare de lut, cel politic si cel militar. Adica in fapt o mare dezUniune Europeana, care nu reuseste sa vorbeasca cu o singura voce si sa aiba o pozitie de monolit nici macar in momentele marilor incercari ale istoriei. Si cum multe din tarile UE sunt si membri NATO, nici nu vreau sa ma gandesc ce'ar fi daca s'ar ajunge vreodata la necesitatea aplicarii punctului 5 din tratat.
  • Like 0
  • @ KapetanMavromati
   Minti. Stiu ca minti. Si tu stii ca minti, Toata lumea stie ca minti.
   Pun pariu ca solutia ta este sa iesim din UE si din NATO. Asta ar rezolva multe probleme. Pentru Rusia.
   • Like 2
  • @ Nicolae Dolana
   Ai inteles mai mult de'o gramadà din comentariul meu :-)))
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult