Foto: Profimedia Images
Cancelarul austriac Karl Nehammer a recunoscut, într-un interviu pentru ORF, că România și Bulgaria au cifre diferite de Austria în ceea ce privește numărul migranților, dar a susținut că aceste țări nu putea cunoaște numărul real dacă nu îi înregistrau.
În timpul discuției, Nehammer și-a repetat în mare măsură propriile argumente și pe cele ale ministrului de Interne, Gerhard Karner, conform cărora din peste 100.000 de solicitanți de azil în Austria, 75.000 erau neînregistrați, relatează sursa citată.
Întrebat de ce Austria nu a ales calea obișnuită în UE, și anume să caute aliați între celelalte state și să realizeze astfel schimbări, Nehammer a spus că nicio altă țară nu s-a confruntat o presiune similară, raportată la numărul de locuitori. Olanda a încercat, de asemenea, de multă vreme să găsească sprijin în Consiliul UE, fără succes, pentru că în celelalte țări UE există pur și simplu o conștientizare diferită a problemei decât în Austria.
Vetoul excercitat de Austria în consiliul JAI a stârnit critici dure nu numai din partea României și Bulgariei, ci și din partea multor alte țări ale UE, inclusiv din partea guvernului italian de dreapta.
Nehammer s-a declarat convins că vetoul nu va avea consecințe negative pentru companiile austriece care operează în cele două țări. „Aici trebuie despărțite lucrurile: una este o problemă de securitate, cealaltă o politică economică”, a spus Nehammer care a susținut că un posibil boicot al companiilor austriece ar dăuna mai degrabă României și Bulgariei, fiindcă firmele străine aduc bani și creează locuri de muncă.
Cancelarul austriac a negat vehement că vetoul ar putea avea legătură cu alegerile de stat din Austria Inferioară, care vor avea loc la sfârșitul lunii ianuarie, și a numit această afirmație o „presupune absurdă”.
În ceea ce privește Ungaria, Nehammer a argumentat că Austria nu a putut găsi critici: Ungaria este o țară vecină și este nevoie de cooperare pentru probleme de securitate. Potrivit lui Nehammer, Austria oferă o astfel de cooperare și Bulgariei și României.
Totodată, Nehammer a subliniat că în procedurile declanșate de UE împotriva Ungariei, în care sunt examinate încălcări ale statului de drept, Austria este clar în favoarea pedepsirii unor astfel de încălcări. Pe de altă parte, nu a vrut să precizeze dacă va vota pentru reținerea fondurilor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In schimb blocarea intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen dauneaza inclusiv Austriei.
Pun pariu ca solutia ta este sa iesim din UE si din NATO. Asta ar rezolva multe probleme. Pentru Rusia.