Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

La ce e bună moartea absurdă a polițistului Gigină

Funcția lui T. Nițu lipsea din peisajul anticorupție românesc. Aveam parlamentari, ministri, prim-miniștri, foști șefi de stat cercetați, judecați, unii condamnați, dar un procuror general anchetat de proprii săi subalterni, nu.

Demisia silită a lui Nițu, sub presiunea implicării sale în dosarul de abuz în serviciu al fostului ministru de interne Oprea, vine să reducă daunele de imagine ale Procuraturii, dar distruge în conștiința publică mitul intangibilității încă unei înalte demnități publice.

Zisa demisie n-are nicio legătură cu onoarea. Dacă V. Ponta mai era premier și G. Oprea la interne, Nițu făcea urechea toacă și se ținea zdravăn de scaun. Așa, fără spate asigurat, a acceptat într-un târziu, probabil în perspectiva de a o păți și mai rău, un troc ale cărui consecințe juridico-politice le vom vedea în zilele următoare. Mi-e lehamite să le schițez.

La urma urmei, care e vina lui T. Nițu? Ca și în cazul lui Oprea, trufia, grandomania, disprețul față de cetățenii care trăiesc în fiecare zi, din zori până în noapte, un coșmar în traficul din capitală. Căci acesta este rostul coloanei cu antemergător de poliție, să pună o distanță între ștabul cu sânge roșu-albăstriu și populime. Nu să-l păzească pe „procurorul erou” Nițu cică de riscuri, că nu arunca nimeni șoseaua în aer, ca sub Giovanni Falcone, sub această nulitate „apă sfințită”, vârâtă în funcție de V. Ponta, în urma unui examen, poate vi-l mai amintiți, ridicol până la grotesc. T. Nițu a plecat din post așa cum a intrat – pe ușa din dos.

Cu numai câțiva ani în urmă, nici cu gândul nu gândeai că procurorul general al României ar putea fi atins chiar și cu o floare, pentru chestiuni mult mai grave decât fudulia motorizată a lui Nițu.

Dar o întrebare rămâne: Dacă nu murea în serviciu, abuziv și absurd, polițistul Bogdan Gigină, dacă nu erau omorâți atâția tineri în incendiul din Colectiv, cât mai rămânea procuror general acest lacheu politic cenușiu? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Articolul are o hibă: e pasional şi se aplică exclusiv cazului de faţă lăsându-ne să-nţelegem că, uite ce se întâmplă când autorităţile comit abuzuri. Dar abuzuri se comit mereu. Singura diferenţă e pasivitatea cu care se trec cu vederea, nu de autorităţi, ci de către societate, părtaşă din punctul meu de vedere la urmările acestor abuzuri. Societatea noastră nu se poate mobiliza suficient să provoace presiunea necesară ca lucrurile să se mişte şi fără să moară oameni. Trecem pasivi pe lângă altfel de fapte şi situații care încă n-au ucis pe nimeni, deşi sunt încărcate de potenţial. Iar atunci când e oprită evoluţia unei astfel de fapte, sortită sau nu să se îndrepte spre dezastru, ne opunem măsurilor luate cu expresia celui care vede doar în crimă, greşeala supremă: “Da’ ce-am făcut, mâncaţi-aş? Am omorât pe cineva?"
  • Like 1
 • Glocker check icon
  Eu cred ca moartea politistului Gigina a fost intradevar absurda dar nu a folosit la nimic decat poate la "executarea" expres a unor incomozi politic.Sunt gata sa pun pariu cu oricine ca si atat viitorul procuror general dar si urmatorii ministri de interne vor face deplasari mai mult sau mai putin oportune cu dispozitive de insotire si protectie.Poate ca nu vor mai fi dislocati zeci de politisti pentru asta dar pentru niste inalti functionari cu un astfel de specific al activitatii este ,dupa parerea mea,absolut necesara asigurarea protectiei de catre structuri specializate,asta cu atat mai mult cu cat functionarii respectivi apartin unui stat membru NATO.Eu cred ca este lesne de inteles de ce si nu vreau sa detaliez acum.Dealtfel nu cred ca omologii lor din statele NATO isi pot permite sa ignore masurile de protectie doar pentru a parea niste cetateni obisnuiti pentru niste scopuri de imagine ,sa zicem.Asadar politistul Gigina a murit si absurd si degeaba pentru ca o vorba spune ca mortii se acopera cu pamant si vii cu hartii precum se vor acoperi si Oprea si Nitu cu legi si regulamente aprobate in mod legal poate chiar de ei insisi si astfel demersul DNA devine pal,prost si fara rost.
  • Like 1
 • check icon
  „La ce e bună moartea absurdă a polițistului Gigină” ____ Ca opinie strict personală, cred că-i nepotrivită alăturarea ideii de absurd morții. Ba aș putea spune că acea formulă, 'absurd', oriunde nu-și prea are locul. _____ Eu unul văd în ea nu doar refuz de a accepta realitatea (ceea ce în sine nu semn de multă înțelepciune), dar și unul țîfnos. Din categoria „C-așa vreau eu!”. ___ Poate însă a fost plasat acolo, în titlu, pentru catch în delicata lume a clic-urilor cu orice preț...
  • Like 0
 • check icon
  Dacă m-aș face gazetar, aș încerca să scriu asemănător dlui Hurezeanu. Nu izbutesc să pricep necesitatea acrelii (accentuate deseori) într-un material. Mi se trage probabil din faptul că nu trăiesc în miezul societății românești contemporane (altminteri, fizicește, am părăsit țara o singură dată, vreo zece zile).
  • Like 0
  • @
   Thrill check icon
   E regretabil că nu sunteţi gazetar, cred că autorul şi dl. Hurezeanu respiră uşuraţi citindu-vă (poate) comentariile de mai sus.
   Concurenţa dvs. i-ar strivi de-a binelea
   • Like 2
 • Intrebarea din finalul articolului este excelenta.
  Raspunsul, din pacate, este banal.
  Ramanea, el sau urmasul urmasului lui, pana cand o nenorocire similara reusea sa ne deschida ochii.
  Si daca cumva ii inchidem la loc...
  • Like 1
  • @ Sarchis Dolmanian
   Articolul are o hibă: e pasional şi se aplică exclusiv cazului de faţă lăsându-ne să-nţelegem că, uite ce se întâmplă când autorităţile comit abuzuri. Dar abuzuri se comit mereu. Singura diferenţă e pasivitatea cu care se trec cu vederea, nu de autorităţi, ci de către societate, părtaşă din punctul meu de vedere la urmările acestor abuzuri. Societatea noastră nu se poate mobiliza suficient să provoace presiunea necesară ca lucrurile să se mişte şi fără să moară oameni. Trecem pasivi pe lângă altfel de fapte şi situații care încă n-au ucis pe nimeni, deşi sunt încărcate de potenţial. Iar atunci când e oprită evoluţia unei astfel de fapte, sortită sau nu să se îndrepte spre dezastru, ne opunem măsurilor luate cu expresia celui care vede doar în crimă, greşeala supremă: “Da’ ce-am făcut, mâncaţi-aş? Am omorât pe cineva”
   • Like 1
 • Dupa anchetarea lui Ponta pentru fapte penale cusute cu ața alba de acum...8 ani, cu voia Președintelui, iată ca apare a doua implicare a Președintelui cu dosarul băgat pe gat procurorului general.
  Oricum, iese în evidenta faptul ca DNA este sabia dreptății utilizata de...Președinte.
  Daca pe lângă DNA, mai apar și alți "simpatizanți", ghiveciul este asigurat!
  Oricum, se pare ca pe lângă DNA , jurnaliștii LIBERI conduc destinele României, colportând, comentând și raspadind ...știri!
  Apropo, nici-un comentariu cu raportul lui Cioloș la...ambasadorii din UE?
  Se pare ca Ponta și PSD, reprezinta tot ce e mai rău! BOC, Băsescu, PD, PDL....faguri de păstura!
  • Like 1
 • Daca nu se intamplau evenimentele tragice enumerate de dv.,acum era premier tot d-l Ponta. Acele evenimente au fost speculate meschin. Presedintele a jucat un teatru ieftin,de la mersul in strada pana la mascarada consultarii partidelor. Am impresia ca totul este un teatru acolo,in politica din Romania. Am urmarit evolutia lui Gabriel Oprea. Nu-mi venea sa cred cum,un om cu o inteligenta atat de precara,ajunsese intr-o functie atat de importanta si,un om care "balansa" esicherul politic romanesc.Mi se parea ca-i rupt din fabula lui Alexandrescu ,"Boul si vitelul" ...citez din memorie...."un bou in post mare drept cam ciudat imi pare". Dar si caderea i-a fost pe masura. M-am cam intins.Mi se pare ca,desi nu face mai nimic,presedintelui Iohannis ii cam sunt servite pe tava oportunitatile. Si ma intreb ,uneori,oare sunt intamplatoare? Imi este si teama sa ma gandesc la un raspuns.
  • Like 1
 • Belcin check icon
  Apropo de de comentariul privind-ul pe domnul OPREA,de "FOLOSIRE A ...unui personal al ministerului in scopuri" PERSONALE???demonstratia juridica sau cum se numeste este simpla ,din 1600 de deplasari se aleg cele de interes de serviciu...care sunt sa zicem majoritare desi ministerul cred ca functiona si fara "prezenta" dumnealui..dar haida de...si deplasarile personale sa zicem....la o cafea de relaxare sau la o cina romantica..sau...la o discutie despre doctorat..sau ca "indrumator"pai ca si academician trebuia sa "indrume"nu stiu cati doctoranzi..!!e drept ca a trebuit sa si "studieze" pai in masina in circulatia infernala din Bucuresti nu poti citi??cred ca domnului ministru i se transmitea ...prin retele secrete...ca dor ministerul nu a angajat cititori...dar mai sti cu atati doctori cred ca ministerul a depasit "ACADEMIA"...
  • Like 0
 • Belcin check icon
  Stiti ce este interesant ??..ca acum in justitie sa zicem.termenii nu ii stapanesc...se ivesc infractori care au avut si au functii sociale,juridice,politice,etc...etc..iar acesti infractori "AU CREAT UN SISTEM LEGISLATIV" cred ca putem sa cadem pe spate sa radem, sau sa plangem??stiti ca acesti "INFRACTORI" au ajuns la conducerea statului de drept sau "dea dreapta..hopa" cu voturile noastre???stirile pe orice canal de tv ne relateaza si ne prezinta pe "noii si vechi infractori"ajunsi infractori ..pe voturile nostre..inseamna ca partidele care se dau reprezentative democratice...?au pro[pulsat infractori...CINE??? sunt reprezentativii ???acestor partide ??sau ei sunt reprezentativii acestor infractori??Sa fim seriosi privind asa in mod "trecator" acesti reprezentanti ramai sa zicem "cu gura uscata" la modul de reprezentare,educatie politica,ce sa zicem incredere...aha si inca ceva ..cati din acesti reprezentanti STIU ORIENTAREA DOCTRINARA a partidului??/sa nu spunem doctrina......!!!haios este ca marea majoritate dse considera in functie de castigarea alegeri;lor de dreapta sau de stanga..bineinteles ca in "capul alegatorului".dreapta sau stanga se refera numai la posibilitatea sa zicem de a acceda ..cuparaturile,si celelalta cheltuieli pentru traiul zilnic...(MOLL)iar viitorii votanti cred ca politicienii actuali sunt niste ..personaje.....sa zicem in care sa nu ai incredere ,desi nu stiu rolul lor ,dar sunt siguri de SCOPUL lor.....sa continuam discuti ar fi ca si o discutie parlamentara...fara ..SCOP si FARA SENS.....sensul depinde de ce parte esti....nu sexu....snsu../.
  • Like 0
 • apa trece pietrele raman....speram ca daca au trecut niste ani de la revolutie sa se duca si petele maro de pe indispensabilii Romaniei.am sperat degeaba caci o mana spala pe alta si noi am ramas cu oameni noi dar cu obiceiuri vechi.Romania este tara lui papura voda si cine nu fura nu e un politician bun
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult