Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La înălțime, într-o mansardă din zona nobilă a Bucureștiului

Întotdeauna ne-au plăcut mansardele, fie că adăpostesc birouri, dormitoare pastelate sau apartamentul unor tineri energici și optimiști. Locuri ferite, un pic misterioase, în care te simți protejat, învăluit de lumina soarelui sau de lumina lunii, care pătrunde prin ferestrele de deasupra capului. Locuri neîngrădite de compartimentări, în care locuitul devine mai mult decât o plăcere, un privilegiu. Cel puțin, acestea sunt senzațiile pe care le avem vizitând mansarda amenajată de arhitecții Călin Radu, Dan Enache și Alexandru Apostol de la biroul LAMA Arhitectura.

Planul mansardei

Am dat peste un spațiu generos, deschis și foarte luminos, o locuință autosuficientă și legată de restul casei printr-o scară robustă din oțel. Mansarda de 96 mp face parte dintr-o casă cu etaj din centrul Bucureștiului, care nu oferea spațiu suficient pentru nevoile proprietarilor. Echipa a purces, așadar, și la amenajarea ultimului nivel al locuinței, iar scara, inițial o problemă, a devenit personajul principal al proiectului de renovare.

„Problema principală o constituia accesul în mansardă, care se făcea inițial pe o scară secundară foarte înclinată. Din acest motiv am decis să folosim scara care lega parterul de etajul 1 și să o continuăm în jos cu una care să facă trecerea de la parter la subsol și în sus cu o altă scară, care să lege etajul 1 de mansardă. Astfel, vechea scară a devenit nodul principal al casei, coloana vertrebrală a acesteia”, ne-a explicat arhitectul Călin Radu.

d

Arhitecții au păstrat forma spiralată a scării vechi din beton finisat cu mozaic lustruit, dar au modelat spectaculos noua scară din tablă de oțel de 5 mm grosime. Și pentru că știm că sunteți întotdeauna interesați de detaliile practice, am aflat că echipa LAMA Arhitectura a colaborat cu Krautz Production pentru construcția scării care duce spre mansarda casei și, de altfel, pentru realizarea celorlalte confecții metalice.

Plăcile de oțel care împrejmuiesc scara ne-au dus cu gândul la o capsulă care te pregătește pentru trecerea la atmosfera relaxată a mansardei.


Vorbeam mai devreme despre lumină – una dintre transformările plănuite de arhitecți: spațiul a fost curățat de toate compartimentările inițiale, căpătând deschidere și amplitudine, iar echipa a decupat în acoperiș șapte ferestre care să facă loc luminii naturale. Li s-au adăugat corpurile de iluminat suspendate de fire textile și reflectoarele răspândite prin structura șarpantei de lemn – acoperișul ajunge la o înălțime de până la 5 m. Cromatica este minimală – numai scaunele din dining și canapeaua care se vede în planul îndepărtat îndrăznesc o pată de culoare.

Mansarda este, așadar, compartimentată în living, dining, baie și bucătărie și poate funcționa independent de restul casei. Atuul luminii este dublat de finisaje din materiale naturale, deschise la culoare: placajul de mesteacăn a fost folosit atât la închiderea termoizolației șarpantei, cât și la mobilierul realizat la comandă și la compartimentări. Pardoseala nu iese nici ea din “scenariul” finisajelor deschise la culoare – a fost acoperită cu o dușumea din lemn de brad.

„Acest material foarte deschis și cald contrastează și se află în dialog cu oțelul crud al scării mansardei”, ne-au mai spus arhitecții.

Masa diningului și barul ce separă bucătăria de dining au tot o structură de oțel, iar blaturile sunt din lemn de mesteacăn.

Vizita noastră în mansarda solară a luat sfârșit, dar abia așteptăm să descoperim următorul spațiu cu pereți înclinați. 

Fotografii: Radu Malașincu

Articol preluat de pe Designist.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și... care e zona ignobilă din București???
    • Like 0
  • Daa, frumoasa trimiterea catre o mansarda intr-o zi de duminica dar exemplul nu este din cele mai spectaculoase prin imaginile prezentate iar descrierea prin "figuri de stil" inserate depaseste prea mult "vizualul". Sau poate ma asteptam eu la mai mult intr-o zi de duminica...sau poate lipseste un buchetel de flori de pe masa aceea domnule, la atatea persoane invitate e dovada de parcimonir lipsa " buchetelului".
    • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult