Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

La loc comanda: un nou acord MAI-BOR prevede că, de Paști, nu vom mai lua lumină de la Poliție

Patriarhul Daniel

De Înviere nu mai luăm lumina de la Poliție, a anunțat miercuri seară ministrul Marcel Vela. După criticile intense primite după semnarea protocolului cu Patriarhia Română, ministrul de Interne a spus că a discutat cu Patriarhul Daniel și a stabilit reguli noi, cuprinse într-un nou acord. 

Acesta prevede că slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor desfășura fără participarea credincioșilor în biserici, în curtea sau în apropierea lăcașurilor de cult. 

Pâinea sfințită joi nu va mai putea fi luată de la Biserică, ci va fi distribuita de voluntarii parohiilor la domiciliul credincioșilor, la solicitarea acestora.

Lumina de la Ierusalim va fi distribuită în parohii de personalul clerical și maximum 5 voluntari, care vor purta măști de protecție. Credincioșii vor primi paștile sau lumina din pragul casei sau de la fereastră, fără a ieși în stradă. La blocuri, lumina va fi luată de un singur reprezentant desemnat de asociația de locatari.

Structurile MAi vor asigura ordinea publică pe toată perioadă și nu vor mai împărți lumina Învierii în stradă. Vor duce însă lumina la spitale, centre de carantină și așezăminte sociale. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De ce trebuia să se discute cu "întâiul stătător" al unei instituții desuete, perimate, anacronice? De când biserica are dreptul de a dirija treburile statului? Nu-i de ajuns că sunt niste paraziti? Discutarea cu asemenea adunătură parazitară, hoață constituie o greșeală gravă, mai ales că s-a nesocotit hotărârea președintelui țării în urma analizei făcute cu factori de răspundere competenți. Și in final la ce s-a ajuns? Nu mai participă polițiștii la împărțirea "luminii". In rest tot hârdăul de câcat, exagerat și nemeritatul de " prea fericit" a hotărât. Asta este o jignire crasă, adusă de vela și popime autorității prezidențiale și a participanților direct la luptă cu covid19. Trebuie pedepsită fără milă.
  • Like 0
 • Recunosc, sunt ortodox; pentru că așa am fost crescut. Așa am fost obișnuit de mic. Dar nu pot să uit că popii și milițienii au fost mână-n mână ( în suficiente cazuri probate) și au distrus viețile a mii de oameni, pentru ”binele” comuniștilor jegoși. Pe de altă parte, indiferent de cine este la butoanele țării, purtătorii de patrafir se fac preș în fața altor aleși pe pile și șpagă, pentru că beneficiile sunt imense, și doar de ordin pecuniar. Tot mai des am impresia că sunt exploatat cu rânjetul pe buze... în timp ce prea adunătorii de bani devin tot mai nesătui.
  Popa mi-a luat banii din mână de fiecare dată când a avut ocazia, dar nu m-a întrebat niciodată dacă am tot ce-mi trebuie pentru mine, familie, copii... dar cere și ia de fiecare dată ... iar polițienii sunt la fel de servili cu popii, ca și șeful lor cel mare; pentru binele sistemului.
  Eu cred că aplicarea prevederilor legale în mod facultativ, în ultimii 30 de ani, a dus la prăbușirea respectului față de autorități, lege sau alte structuri. Cum să-l crezi pe cel care este dovedit ca fiind șarlatan?!
  P.S. Pentru acuratețe, asociațiile de locatari sunt cu totul altceva, iar pentru desemnarea unui reprezentant este nevoie de alegeri, conf. L. 196/2018.
  • Like 1
  • @ Ion Popescu
   Alegeri care sunt identice cu cele politico-administrative. Tot o mâna de indivizi, de regulă aceiași mereu vechi cunoscuți, niște ignoranți, limitați și incapabili de discernământ. Cei dotați, intelectual, au treburi mai importante si nu le pasă de 2-3 sute de lei pe care-i dau lunar.
   • Like 0
 • mhm check icon
  Iar polițistul din stradă ce lege aplică atunci cînd dă pe stradă peste un luminagiu BOR? Ordonanța militară sau protocolul MAI-BOR?
  • Like 0
 • Tocmai PNL-ul a pierdut viitoarele alegeri. Cel puțin din partea simpatizanților (votanților) actuali. Poate îi aduce BOR-ul pe cei care voteaza PSD.
  • Like 2
  • @ Dimitriu Andi
   Va inselati,nici vorba de asa ceva!Daca faceti parte din
   simpatizantii PNL si situatia aceasta v-a facut sa va
   razganditi inseamna ca nu ati acordat suficient timp
   pentru a analiza ce s-a intamplat.Da,PNL a facut o greseala
   insa a vota PSD presupune o prostie absolut abisala.
   Trebuie sa fi de-a dreptul oligofren ca sa votezi readucerea lui Ciolacu,
   Volguta Vasilescu,Ciordache,Carmen Dan,la putere.Doar un cretin ar dori
   sa vada Ciuma Rosie la guvernare.PNL nu a pierdut alegerile,a pierdut cateva mii de voturi ale unor imbecili incapabili sa judece corect prostia unui ministru .
   • Like 1
  • @ Christian Romania
   Pe bune? Din care put al gandirii ati scos enormitatea asta "imbecili incapabili sa judece corect prostia unui ministru". Adica cel ce constata imbecilitatea unui ministru, este la randul lui un imbecil? Dar cel care constata imbecilitatea unuia ce denunta imbecilitatea unui ministru ce este?
   Va inteleg atitudinea antipesedista, este normala. Dar sta nu ar trebui sa va conduca la astfel de intortocheli logice. Si - chiar antipesedist fiind - exista viata si dupa pnl.
   • Like 1
  • @ Christian Romania
   Recomandare: un pahar cu apa rece si respira adanc!
   • Like 2
  • @ Dimitriu Andi
   1 like . Subscriu .
   • Like 0
  • @ Christian Romania
   Tocmai l-ati numit imbecil pe domnul Dimitriu ...cred ca dvs. sunteti mult mai imbecil , pentru ca nu ati citit textul atent sau nu va duce mintea prea mult : votantii PNL sunt fiinte inteligente , au asteptari de la acestia , balbele politice nu sunt trecute cu vederea ; votantii PSD , o turma jalnica si sa va citez , imbecila ... Credeti dvs . ca individul Vela , a comis-o de capul lui ?! Nu cred ca nu a avut acordul lautarului Orban -insa nu le-a iesit si acum ,dau inapoi pe spaima si nervii nostri ! Precizez : sunt votant PNL din 20 mai 1990 & Radu Campeanu , mai draga Christian .
   • Like 1
  • @ Christian Romania
   Sunt un om de dreapta si un sustinator al profesionalismului in politica si guvernare. Nu pot vota PSD. Dispretuiesc populismul indiferent de unde vine. Pt linistea dvs nu sunt adeptul teoriei "ori imi bat nevasta ori o pup". Treaba cu imbecilii si oligofrenii o uit...doar suntem in Saptamana Mare.
   • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult