Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Președintele Iohannis critică dur protocolul încheiat între Guvern și BOR: Voi solicita Guvernului să revină asupra așa-zisului acord. Nu avem niciun motiv de relaxare. Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări

Iohannis la Cotroceni - aprilie

Foto presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că va solicita Guvernului să revină asupra așa-zisului acord între MAI si Patriarhia Română. „Nu avem niciun motiv de relaxare. Stați acasă, altfel după sărbători vom avea înmormântări”, a spus președintele Iohannis.

„Ca să fie foarte, foarte clar ce am spus ieri și poate nu a fost foarte limpede pentru toată lumea. Repet, cuvântul de ordine e: stați acasă. Este regretabil să observăm că, de multe ori, cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa pare că se întâmplă cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă. Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu e cazul să ne relaxăm, iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarația înainte de a participa miercuri, de la ora 12:30, la Palatul Cotroceni, la o ședință privind măsurile în contextul prelungirii stării de urgență. La ședință participă prim-ministrul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Finanțelor Publice, Vasile Cîțu, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

„Președintele a fost de acord cu acest parteneriat între MAI și Biserica Ortodoxă? Răspunsul ministrului Vela: „Dl președinte totdeauna a fost de acord și a fost de acord și cu acest lucru”

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat marți seară că a semnat un acord cu Patriarhia Română pentru împărțirea pâinii binecuvântate de Paști și a luminii de Înviere. Protocolul dintre MAI și Patriarhia Română a stârnit discutii aprinse între membrii guvernului, potrivit unor surse citate de Digi24. Sunt mai mulți miniștri care nu ar fi de acord cu aceste măsuri și spun că toate eforturie făcute până acum vor fi anulate de noile măsuri care le permit românilor să intre în contact unii cu alții.

Ministrul Vela a revenit miercuri dimineață, la Digi24, cu precizări despre acordul dintre MAI și Patriarhia Română. Marcel Vela a declarat că atât președintele cât și premierul au fost de acord cu protocolul semnat cu Biserica Ortodoxă care stabilește modul în care oamenii vor primi lumină în noaptea de Înviere, dar și regulile de împărțire a Sfintelor Paști. 

Realizator Digi24: „Președintele a fost de acord cu acest parteneriat între MAI și Biserica Ortodoxă si cu măsurile?”

Ministrul Vela: „Dl președinte totdeauna a fost de acord si a fost de acord si cu acest lucru, cu orice măsură care poate opri răspândirea coronavirusului la fel ca si dl prim-ministru Ludovic Orban. Aceste măsuri luate, analizate si stipulate într-un document oficial vreau să vă asigur că vin în sprijinul populației. Dacă nu am fi luat aceste măsuri în noaptea de Înviere la toate bisericile ar fi iesit foarte mulți oameni. Era imposibil ca ei să fie opriti de către patrulele de ordine, de către forțele pe care le avem noi în teren. Dacă am fi mers pe varianta de a-i opri ar fi rezultat foarte multe polemici, să nu zic contradicții sau conflicte între forțele de ordine si credincioșii ce ar fi mers către biserică.”

Ministrul de Interne: Primarii PSD stârneau credincioșii să asalteze bisericile

Ministrul MArcel Vela a mai precizat miercuri dimineata că avea informații că primari PSD incitau oamenii să meargă în număr mare la biserică, motiv pentru care a decis să ia aceste măsuri, la propunerea Bisericii.

„Oamenii n-ar fi înțeles, din credință că sunt Sfintele Paști s-ar fi dus la Biserică (...) Pentru sâmbătă sunt suficient de mulți cetățeni de bine din alte partide care vor să facă mici diversiuni care să ducă la un fel de 10 august, să stârnească credincioșii să asalteze bisericile. Eu nu am vrut să se ajungă la asta în care cetățenii stârniți de primari PSD-iști se duceau grămadă la biserică. Aveam informații în acest sens”, a declarat ministrul internelor.

„Lumea nu merge la biserică de Înviere, Sfânta Lumină vine spre dânșii acasă, cu preoți, cu ajutorul MAI, cu volunari. Referitor la sfintele Paști, Preafericitul Patriarh Daniel a luat această inițiativă, una extraordinară: sfintele Paști le sfințește mâine, joi, nu se sfințesc sâmbătă, cum se făcea de obicei. Astfel ca acestea să poată fi împărțite credincioșilor, cei peste 65 de ani le primesc acasă, cei sub 65 de ani se vor duce în fața bisericii să le ia exact cum se duc la supermarket, dar organizat mai bine ca la supermaket”, a explicat miercuri la Digi24 ministrul Vela. „Prin aceste măsuri putem sărbători și Paștele si nici nu punem în pericol sănătatea oamenilor”, a mai spus miercuri dimineata ministrul de Interne.

Citiți și:

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți prelungirea cu 30 de zile a stării de urgență și a precizat că școlile rămân închise. „Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor, cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă a cazurilor, la suprapopularea spitalelor și la o presiune imensă pe sistemul sanitar. Nu putem permite nici un pas înapoi”, a declarat marți Klaus Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a declarat marți seara că toţi elevii şi studenții vor încheia anul şcolar în această vară, iar „dacă lucrurile decurg bine”, după 15 mai, elevii vor putea reveni la cursuri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Psd-ul este capabil de așa cevaa, iar retardații și hoții susținători atât așteaptă. Știm "calitățile* primarilor psd și alde si poate că deja există unii traseisti pro românia. Ponta si tariceanu nici măcar "părul" nu și l-au schimbat.
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult