Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Laborator de inteligență artificială, inaugurat de Microsoft la ASE: „În România, 9 din 10 companii își propun astăzi să implementeze o strategie de transformare digitală”

Laborator de AI ASE

Foto: Inquam Photos/ Ion Mateș

Microsoft România a inaugurat marți, la Academia de Științe Economice din București, un laborator de inteligență artificială, unde studenții pot învăța despre machine learning, pot crea și testa algoritmi AI, pot stoca și gestiona volume uriașe de date sau pot dezvolta ei înșiși aplicații și platforme. 

Investiția de care beneficiază instituția de învățământ superior se ridică la 50.000 de euro. „Microsoft investește anual 1 miliard de dolari în educație. În România, noi am investit peste 1 milion de dolari în educație. Trăim într-o economie digitală și a avea competențe digitale nu mai este un moft. Este o realitate de zi cu zi”, spune Violeta Luca, General Manager Microsoft România.

Potrivit acesteia, foarte puțini angajați din țară dispun de competențe în domeniul inteligenței artificiale.

„În România, 9 din 10 companii își propun astăzi să implementeze o strategie de transformare digitală, care, desigur, cere competențe, cere resurse, cere focus, cere un plan bine articulat. Deopotrivă, cere oameni capabili. La polul opus, mai puțin de 3% din competențele pe care le avem în România sunt din zona de inteligență artificială. Un procent care este foarte mic, dacă ne comparăm cu țări precum SUA sau cu țări mature din punct de vedere al transformării digitale. Și aici stă oportunitatea societății și a mediului de afaceri din România. Aceea de a crea mai multe competențe legate de inteligență artificială, de cloud computing. Astăzi fiecare companie, este o companie de tehnologie, într-o măsură mai mare sau mau mică, indiferent dacă lucrezi în contabilitate sau reurse umane sau conduci un departament de securitate cibernetică”, crede Violeta Luca.

11 ingineri specializați în cloud de la Microsoft România vor susține, începând cu 3 martie 2020, cursuri prin care studenții își pot dezvolta atât aptitudinile tehnice, cât și cele de inovație în business. Primul curs susținut în laboratorul de cloud se va concentra pe ultimele inovații în tehnologia informației prin intermediul Azure, platforma de cloud computing a Microsoft. 

Vor urma apoi cursuri în care accentul este pus pe inteligența artificială. În timpul acestora, studenții din ASE vor fi încurajați să își realizeze prorpiile proiecte.

„Salut deschiderea unei noi etape în colaborarea dintre Academia de Studii Economice din București și Microsoft România. Acest eveniment este încă o dovadă a deschiderii firești a marilor universități către inițiativele mediul de afaceri de a se implica activ în pregatirea viitorilor specialiști, dar și o recunoaștere a expertizei cadrelor didactice și a cercetătorilor din universitate." a declarat prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice din București.

Anul trecut, Microsoft a lansat primul laborator de tehnologii în cloud din România la Universitatea de Vest din Timișoara.

Celui de-al doilea laborator în cloud, cel la ASE, dispune de o infrastructură hardware minimală formată din puncte de acces către resurse cloud și inteligență artificială. Acesta poate fi folosit pentru desfășurarea procesului de predare clasic, pentru implementarea de proiecte de cercetare, dar pentru start-up-uri de tehnologie care vor să realizeze proptotipuri și să dezvolte platforme noi, având acces la cele mai moderne tehnologii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    "9 din 10 companii își propun astăzi să implementeze o strategie de transformare digitală", cred ca este cam exagerat mai ales ca nu cred ca foarte lume stie sau intelege ce inseamna transformare digitala. Sunt vorbe frumoase care dau bine, chiar daca intelegem sau nu despre ce este vorba in propozitie. Vorbim de "machine learning" si 'inteligenta artificiala" cand marea majoritate a firmelor au soft-uri vechi, neintegrate sau care nu se pot integra, solutii cumparate numai pentru ca sunt ieftine sau il cunosc pe furnizor sau externul MS Office pe care toate lumea mai mult sau mai putin il cunoaste si cu eternul Excel pe post de solutie de "business intellingence".
    Mai este mult pana departe...si nu numai la noi in RO
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult